15 sene kadar önce sargozların (marmara namıyla baltabaş karagöz) 2 - 2,5 kilolukları belli taşlarda gözlenmekteydiler. benim de bildiğim bir taş vardı ve ara sıra gece oraya demirler, üzeri yosunlanmış, koca koca baltabaşları yakalardım. ayda belki 1 tane. günümüzde bu balıkları marmara halkının çoğu unuttu. umarım hatırlarlar yeniden. bana bu sene denk gelmedi ama umarım seneye denk gelir porsiyonlukları. tekneden avcılığı da çok kolay değildir hani, yem seçer, saat seçer, olta seçer, ürkektir... seneye epey bir deneme yapacağım o halde. hadi bakalım hayırlısı.
Talihsiz bir açıklama olmuş. Sargoz Karagözün bir çeşidi değildir. İkisi de aynı familyadan ancak farklı balıklardır. 57. Familya : SPARIDAE (MERCAN BALIKLARI) Boops boops (Linnaeus, 1758) (Kupes) Dentex dentex (Linnaeus, 1758) (Sinagrit) Dentex gibbosus (Rafinesque, 1810) (Trança) Dentex macrophthalmus (Bloch, 1791) (Patlakgöz Mercan) Dentex maroccanus Valenciennes, 1830 (Fas Mercanı) Diplodus annularis (Linnaeus, 1758) (Isparoz) Diplodus cervinus cervinus (Lowe, 1841) (Çizgili Mercan) Diplodus puntazzo (Gmelin, 1789) (Sivriburun Karagöz) Diplodus sargus (Linnaeus, 1758) (Sargos) Diplodus vulgaris (E. Geoffroy Saint-Hilaire, 1817) (Karagöz) Lithognathus mormyrus (Linnaeus, 1758) (Mırmır) Oblada melanura (Linnaeus, 1758) (Melanura, Minanur) Pagellus acarne (Risso, 1826) (Yabani Mercan) Pagellus bogaraveo (Brunnich, 1768) (Mandagöz Mercan) Pagellus erythrinus (Linnaeus, 1758) (Kırma Mercan) Pagrus auriga (Valenciennes, 1843) (Çizgili Mercan) Pagrus caeruleostictus (Valenciennes, 1830) (Yalancı Trança) Pagrus pagrus (Linnaeus, 1758) (Fangri) Sarpa salpa (Linnaeus, 1758) (Salpa) Sparus aurata Linnaeus, 1758 (Çipura) Spondyliosoma cantharus (Linnaeus,1758) (Iskatari) Kaynak:http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/TR_tur_listesi/liste_kemiklibalik.htm
Gerçekten öyle, köprüde de istavrit çekiyorum kışın, ateş gibi sanki, hani balığı güneşte bırakınca ısınır ya öyle. Marmara bugün 22derece ama benim dediğim kıyılar kayalık yosunluk, 25 oluyordur..
sanirim galata köprüsünden gecen ordan gecerken bende görmüsdüm kimse balik tutumaz ken adamin biri köşede karidesle tutuyordu ayni şekilde ama sen değildin sanirim o resme göre konusuyorum saygilar
yanlış bilmiyorsam sargoz daha koyu ve belirgin renkli balık olması gerek. Ben bu balıkların ismi Melanür diye biliyorum ama ne dersiniz yanılıyor muyum?
karagöz.. karagözle sargozun arasındaki fark fotoraflarda daha belli oluyo sanırım...Karagözde iki çizgi olur...Sargoz ise sivri diye tabir ettiğimiz balık gibi çizgili olur ve kafası daha küttür..daha sert bi bakışı vardır kısacası sargoz ısparoz veya ispari...