Bu da değişik bir av: Pavurya

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Aret
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Çok güzel ve çok değişik bir av ve yemek tarifi. Ayrı bir lezzet yarattı raporun Aret. Çok merak ettim gerçekten. Hem avlanmasını, hemde temizlenip yapımını. Böyle değişik deniz mahsulleri yakalamak ve yemeğini yapmaya merakım vardı zaten.
Yalnız yemek programlarında falan gördüğüm kadarıyla bu kabukluların temizlenmesi bayağı bir zor.
İmkanın olursa en başından sonuna kadar bir video çekip eklemen süper olacaktır. Pavurya yakalamayı nasıl becerecem bilmiyorum ama ilgimi çekti bayağı. Değerli paylaşımın için teşekkür ederim, rastgelsin... :)

Teşekkürler Volkan. Tabii bu kabukluları temizlemek ve pişirmek bir uzmanlık işi. Her kabuklunun da temizleme şekli diğerlerinden farklıdır, örneğin istakoz ve pavurya birbirinden çok farklı gövdeye sahip olan canlılar. Pişirme ve temizleme aşamasında dikkat edilmesi gereken pek çok husus var. Önümüzdeki zamanlarda pişirme imkanı bulduğumda yanımda da fotoğraf çekecek birisi olursa her aşamasının fotoğrafını çekip site arşivine kazandırırız:)

Aret Tebrik ederim :) Senin için harika bir final olmuş. Kendi adıma aynısını söyleyemeyeceğim. Nedense kalamarı, yengeci, ıstakozu hiç deneme niyetinde olmadım. Kabuklu olarak midye tüketiyorum ama bunları heralde tüketemeyeceğim de.

Teşekkürler Ergin, bunlar alışmaya bağlı. Örneğin salyangozun, kurbağa bacağının çok lezzetli olduğu söylenir ancak kültürümüzde bunlar yenmediği için bu yaştan sonra da hayatta ağzıma sürmem. Karidesi, yengeci daha önce yememiş olanlar için de durumun böyle olduğunu düşünüyorum.

Harika bir paylaşım olmuş Aret, ellerine sağlık, emeğin için çok teşekkürler. Paylaşımlarını takip ettiğim kadarıyla anladığım, sen de benim gibi "denizden babam çıksa yerim" diyenlerdensin. Daha önce de bir pavurya paylaşımın olmuştu ama tamamen pavuryaya ayrılmış bir rapor değildi yanlış hatırlamıyorsam ve pişirme ile ilgili bu kadar ayrıntılı ve özenli değildi. Raporunu hakikaten çok beğendim. :)

Teşekkürler Şennur, raporumu beğenmene sevindim. Denizden çıkanları yemek konusunda Japonlarla boy ölçüşemem ancak kafadanbacaklılar ve kabukluların çoğunu severek yerim:) Evet çok haklısın daha önce de bir pavurya raporu göndermiştim, yılda 2-3 kez yaptığım bir avdır. Pek bilinmeyen bir konu olduğu için pişirmesinden de bahsetmek istedim. Ülkemizde çoğunluk yengeçin sadece makaslarının yendiğini düşünüyor veya yengeç eti adı altında satılan yengeç esansı sıkılmış balık pürelerini, uzak ülkelerden gelen saman gibi ne olduğu belirsiz dondurulmuş şeyleri yiyor. Dünyanın en lezzetli kabukluları bizim sularımızda. Biz ise ya bunların değerini bilmiyoruz, ya da değerini anladıklarımızı hızla toplayıp paraya çevirmeye çalışıyoruz maalesef :(

harikasın aret bu güzel anlatımını fotoğraflarla süslemende raporun sosu olmuş :) vermiş olduğun bilgileri hafızaya kazıdım bakarsın denemek nasip olur :)

Teşekkürler Mustafa abi, bilgiler umarım yararlı olmuştur. Selamlar.
 
Aret raporunu şimdi okuyabildiğim için tebrik te şimdi geldi kusura bakma.. pavurya da bizim marmara adasında eskiden bolca toplayıp pişirdiğimiz eşsiz lezzetlerdendi, ne yazık ki artık çok azaldı.. ben de yıllardır pavurya avlamıyorum ve yiyemiyorum da.. ben çocukken o kadar boldu ki bunlar anlatamam, benden yaşça büyük kuzenlerim dalıp elle toplarlarlardı pavuryaları, tekbir dalışta elle 4-5 iri pavurya çıkardıklarını bilirim.. akşam gün batarken pavuryalar denizden dışarı taşların üzerine çıkardı, izlenesi bir manzara çıkardı ortaya.. haşlaması çok lezzetli olduğu gibi biz çocukken ateş yakıp kıskaçlarını kızgın teneke üzerinde pişirmeye bayılırdık, hareketli kıskacının içini kurşunla doldurup tel tarak da kolye yapardık :) inşallah nesilleri tehlikeye düşmez bu güzel canlıların..
Tekrar tebrikler ve afiyet olsun :clap2:
 
Back
Yukarı