Oktay kardeşim merhaba .. öncelikle şunu söylemek isterim güzel kardeşime.. o herif dediğin canlı balık tır ve türüde kefaldir.. ve denizlerin en uyanık balıklarından biridir..bundan böyle ''şu kefalleri'' diye hitab edersen daha mantıklı olur ve daha çok yardım alırsın. kanısındayım. gelelim sadede Bende yılların verdiği ''kefalci'' deneyimine dayanarak bir kaç laf edeyim. Kefal in huyu belli olmaz .. bakarsın dipte gezer bakarsın yüzeyde.. 50/60 cm lik sıglıkta bile ani hava ve rüzgar değişiminde bile dolaştıgı mekanı terk eder başka bir mekana gider başka bölgelerde dolaşmaya başlar..kefalin en iyi av şekli sabah 09/10 dan itibaren başlar... 12/13 arası durur ve akşam 18 gibi tekrar başlar hava kararınca kesilir...eger hava mutedil ve akşama kadarda rüzgar şiddetini ve yönünün değiştirmez ise güzel bir avcılıgı olur. kefalin 3 tip gezinti hali vardır 1-çok sıcak havlarda ve yüksek basınçta ki deniz yüzeyi çarşaf gibidir .. bu hayvan sürüler halinde suyun yüzeyinden hava alarak agızları dışarda..aylak aylak gezerler.burnunun önüne bir şey atsan umursamaz..avcılık yapamazsın. boşuna ugraşma.. 2-yine durgun ama az da olsa suda dalgasal hareket varsa su yüzyenin hemen altında guruplar veya bireysel gezerler.. ki eger aç ise ve yeme istekli ise bu durumda su üstündeki ekmege ve veya yeme gelebilir..mesela tek iğne su üstü ve kıbrıs su üstü. takımları..yada kırmızı kurt(yosun kurdu) tek iğne.. 3-eger hava sertledi ise 3 veya üzerinde rüzgar var ise kefal mutlaka diptedir hele birde lodos a açık sahilde isen hayvan iyice miskinleşir.. bu durumda kıbrıs deniyeceksen ki bu şartlarda dip takıımları kullanılır ..dip kıbrısı yapacaksın. kıbrıs takımını ekmege sarmadan önce ekmegin arasına bir ceviz kadar taş koyarsan ve üzerine sararsan sistemi dibe otutrtur ve kefalin görmesini olanak saglar. birde yukardaki arkadaşımızın tarifi gibi ki bende uygularım mantar takarsan mantar ekmegi otra suda tatacaktır bunun ayarlamasınıda istediğin yükseklikte yaparsın. kefalde sardalyeyi en istekli yediği mevsin suların soguk olmaya başlaması ve soguk oldugu aylardır. aynı şekilde kışaa girerken ekmekten sardalye ve kırmızı kurda dönüş verimi arttırır..(istisnai yemlenme alışkanlıkları hariç) senin tarif ettiğin bölgeyi bilirim o tip dip formasyonu marmaris civarında da vardı . bahse konu bölgede ipliksi ince uzun 1/2 karış arası tekli yosun guruplarının arasında gezerler..aralarında kumu eşeleyip mikroskobik yada görünür ufak böcekleri ararlar.. diger arkadaşımın dediği gibi taze ekmek bayat ekmege göre farklıdır... birde su üstü sistemlerinde makina ekmegini tercih edersen iyi olur zira taş fırın ekmegi daha agırdır..daha çabuk batar. kefale bir yemi beyendirdinmi akşama kadar o bölgede balık alırsın son olarak..huylu balıktır.. ince misina 016/018 iğnelerde .. en iyisinden... iğneler beyaz çapraz ve ince...mustad 1523 d ve/veya benzerleri olsun. birde derin iskele diplerinde gezenleri görürsen onlarıda un hamuru ile tutabilirsin..kefal avcılıgında mutlaka önce yemleme şart.. kolay gelsin/şansın bol olsun
Mufi ve Suatreis'e teşekkür ediyorum değerli bilgilerini benimle ve bizimle paylaştıkları için,tamam bundan sonra herif demeyeceğim kefallere ama ben onlara kızdığım için hafif bir sersenişle söylemiştim yani sempatiklik olarak nerden bileyim kefal dostları olacağını Neyse tekrar teşekkürler yanlız bu kıbrısta ekmeğe sokuyoruz ya iğneleri ekmeğin üstünde bir sürü mesina oluyor huylanmıyormu bu kefaller bundan....sağlıcakla.
Okaycım .. 018 misinayı alacaksın 1m kadar arka arkaya 1,5/2 cm aralıklarla dediğim iğnelerden baglıyacaksın no7 veya 8 olsun .. zaten ekmege sararken gerdirerek sardıın için misina ekmege gömülüyor son(en uçtaki) iğneyide ekmege sapladınmı iş bitti. aradaki iğneler acıkta ama ekmege yapışık vaziyette durur onlarında uclarını dışa dogru çevirirsin. iş biter..
slm arkadaşlar slm arakadaşlar ben manisa da yaşıyorum izmir dikiliye balık avına gidecez arkadaşlarla ama ilk avımız olacak olta takımım var ama dikilide tam olarak hangi balık çıkar hangi yemi kullanmalıyız bilmiyorum yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler
alanya tarafında kefal için herzaman ekmek iyi iş yapar.ama geceleri ve gazipaşa bölgesindeki kefalleri tavuk eti ve sardalye eti ilede iyi balık almıştım. denemekte fayda var..mutlaka aldığı bi yem vardır veya sizden ürküyorda olabilirler.
ab, ben her sene 2 hafta erdekte kalırım sana sunu dicem erdek gibi bi av mekanın ugraşacak başka balıkmı yok...bşvr kefali falan başka daha leziz balıklarla ilgilen derim.
Bir rüzgardır geldi geçti yaz günü mezgit ten başka balık yoktu...şimdi at çek istarvit,mezgit,izmarit lüfer var ve 10 gün içinde palamut olcak inşallah,dedim ya insan yüzerken görünce tutmak istiyor ama zaten hiç sevmem bıraktımda zati..
valal bence oncelıkle 4-5 kılo balık kafası al bulundugun yerın kumluk bır kısmına dok buyuk ıhtımal toplancaklardır yalnız sabırlı ol bu sure 1 saatı bulabılıyor sonra 0.15-0.18 mısınayla tek ıgne yaprak kursun duzenegıyle ufak parca yemlerle olta atabılrısın attıktan sorna suyun orta sevıyesıne gelmesını bekle ve yavas yavas cektır buyuk ıhtımal oltanın arkasına gelıp yemı emmeye baslıcaklardır (eger yontem tutarsa palamut cıgerıyle cok guzel oluyor bu ıs hem yumusak kefalın dıslerı oladıgı ıcın bı kerede ındırıyor) he bu olmazsa al elıne bıraz ekmek ıcı at suyun ustune eger dalıyorlarsa yakında bır bılen bulup ekmegı kıbrıs a baglamyı gıorenmeyı dene