Bu Prensipte çalişan Motor Varmi?

Konu, 'Genel Konular' kısmında Wetblue tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

    fikir güzelde motor ve ekipmanın ağırlığı zodiac ı batırmasın?
     
  2. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Tarcan Bey bildiğiniz gibi hovercraftların çalışma sistematiği çok basit. alt tarafta 2 - 4 küçük hava motoru pervanesi yere doğru çalışarak altta oluşan hava akımını arttırıp yere karşı oluşturduğu basınçla aletin ağırlığını büyük oranda düşürmek ve arka tarafa takılan bütük bir hava pervanesiyle hem ileri hemde dümen vazifesini sağlamak.

    Cumhur kardeşimizin bahsettiği bu motor benzeri araçların hava soğutma pervaneleri benzeri bir sistemin ızgara tabanlı botlara yani suya çok batmayan tipteki botların arkasına resimdeki gibi monte etsek uygularsak ki bu motorlar akü sistemi ile çalışıyor. Acaba bu motorun ürettiği akımın basıncı botu ileri ittirebilirmi. Hani polis akademisi 5 filminde filmin sonunda sazlıklarda çekilen yerdeki kullanılan araçların alt taraflarına hava motoru olmamasına rağmen sadece üst tarafta büyük bir pervane akımı ile korkunç bir hız ve korkunç bir dümen kontrolü vardı. Saatte 30 mil rahat gidiyorlardı. Ben okadar hızdan değilde en azından 5-6 mil bir hız elde edilebilirmi onu merak ediyorum. Keşke imkan olsade denenebilse.

    Bahsettiğim ızgara tabanlı botlar 400 450 kg bir yük taşımakta. Hava pervanesi ve motorun çok çok 20 kg yi geçeceğini sanmıyorum. 2 adet 150 amper akü 60 kg de onlar olsa 80 bilemedin 100 kg lik bir ağırlık o bota hiç bir zorlama yapacağını sanmıyorum.
     
  3. Kırıkolta

    Kırıkolta Murat

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    460
    Şehir:
    Manisa
    Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Evet bahsettiğim şeyler bunlar. 17.000 tl iyi para ama. Eğer imkanım olsa bir kaç deneme yapardım şahsen yeterli bilgiye sahibim. Ama arka pervanede kullanacağımız motorun beygir gücünden önce devir hızı yüksek olması lazım ki (uçak gibi düşünün) suyunda sürtünme kuvvetini yenerek ilerlesin. Hovercrftların ekstrasıda havayı alt dan üfürerek sürtünme katsayısını azaltır. Girişim ve deneme yapmadan net bişeyler söylemek zor , ama bence denemeye değer.
     
  4. Wetblue

    Wetblue CUMHUR

    Mesajlar:
    311
    Şehir:
    Mersin-İstanbul
    Favori Kamış:
    DAIVA ST.9070 + ALBASTAR-Target 1,80 Two Piece
    En İyi Avı:
    Lagos 7,5 kg.
    Paramotor denen bir uygulama var malum konuştuğumuz altı düz bataklık teknelerinde (AIRBOAT)


    sistem aynı aslında ancak unutmayalımki bizim denizlerimizde olmaz belki baraja yada göllerde çok keyifli uygulamaları olabilirdi. Aslında donmuş göl zeminlerinde kurtarma işlerinde uygulamalarıda var.

    [/CENTER]
     
    Son düzenleme: 28 Şubat 2009
  5. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Bizim denizlerimizde neden olamayacağını açıklarmısın? Birebir aynısı olmasada dalgaya dayanıklı bir model geliştirilemezmi?
     
  6. Wetblue

    Wetblue CUMHUR

    Mesajlar:
    311
    Şehir:
    Mersin-İstanbul
    Favori Kamış:
    DAIVA ST.9070 + ALBASTAR-Target 1,80 Two Piece
    En İyi Avı:
    Lagos 7,5 kg.
    Bence çok Basit Alti Tabak Kadar Düz Bir Yapida Tekneler çünki Havaleli Oturmakta Cabasi. Dikkat Ederseniz Denizde Olmaz Dedimdi. Isterseniz Deneyebilirsiniz.
     
  7. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Cumhur Abi. Bu konuda fazlaca biraz da bilmeden yorum yapıyorum. Ama bir konuda daha fikrini almak istiyorum. Yukarıdaki resimde dikkat edersen Hovercraft hafiften senin bahsettiğin gibi bir sistemde imal edilmiş Yani pervanenin bulunduğu yuva hafiften genişten dara doğru yapılmış. Bu durum hava basıncını arttırarak daha fazla bir ileri itiş sağlıyor olmalı.

    http://www.anadolumotor.com.tr/tr/p...rka=HondaMotor&Urun_ID=16&atl=Hondamotormini4

    Yukarıdaki linkteki motor hondanın istisna bir motoru. Bu motor diğer motorlara göre daha fazla devirli dönüyor. Devri 7000d/dk Motor 3.3 kg gücü 1.6 b. 4 zamanlı. ve her acıyla çalışabilme özelliği olan ilk 4 zamanlı motormuş. Motor küçük ama sadece ahşap hafif pervaneyi çaıştıracağından yüksek dönüş kızından çok fazla bir güç kaybedeceğini sanmıyorum.

    http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=16-SR03106

    Bende yukarıdaki linkteki bottun 2.80 modeli var. Hondanın bu motorunu alıp resimdeki hovercrafta benzer bir basit bir sistem yapıp bota monte edebilirsem acaba bu 1.6 beygirlik motorla bu botu ileri ittirecek bir güç üretirmiyim sence?

    Ancak buradaki en büyük sorun pervane. Biraz araştırdım ama pervane bulamadım. Maket uçakların tekli ahşap pervaneleri var ama onların en büyüğü 60.cm. Plastik bir pervane bu basınçta muhtemelen eğilip giç kaybeder. pervanenin ortasındaki milin orantısı çok önemli olduğundan eldede imal edemem. 60.cm lik pervanede heralde yeterli gelmez. 1 m civarı olabilir belki.

    http://www.kyoshoturkiye.com/urunIncele.php?urun_id=9035

    Yardımcı olabilirseniz sevinirim..
     
  8. Wetblue

    Wetblue CUMHUR

    Mesajlar:
    311
    Şehir:
    Mersin-İstanbul
    Favori Kamış:
    DAIVA ST.9070 + ALBASTAR-Target 1,80 Two Piece
    En İyi Avı:
    Lagos 7,5 kg.
    Alper dost,
    Aslına bakarsan bizde Honda nın o motorlarına bayıldık. O mptorları içten takma yapmak aslında işin en doğrusu. Ancak fiberlerin taban yapısı ve omurga uzantısı bunu çok zorlaştırıyor. Bizde hava itişli düşündük. Pervane bu motorda çok iyi döner ancak nereden baksan 60cm boyunda bir boyu var"Paramotor pervaneleri". Paraşüt ile çalışanına baktımdı neredeyse aynı beygir gücünde motorla çalışıyordu. Bizim teknelere bunu yapmak gereksiz bence en azından çok olumsuz bir uygulama olacaktır. Sazlık ve göl içinse zaten adamlar yapmış resmi görmüşündür. Burada oturakların yüksek olması yolu sazlardan göremediklerindendir. Dalgalı deniz içinse hiç örnek yok, demekki olmuyor. Bu mesajdaki helikopter motorlu tekneyi görmüşündür. Amaç süratse böyle yapılıyor ancak bizim derdimiz ekonomik ve sığlıktan rahat çıkmak için bir yoldu. Anlaşılan olması çok uğraş ve masraf gerektirecek bu ise bizim çapımızı aşıyor. Tabiki insan yaşamda birşeyleri araştırmalı ve geliştirmeli . Yaşamamızın bir maksadı olması gerek çünki. Sağlıklı günler dilerim.
     
    Son düzenleme: 1 Mart 2009
  9. Kırıkolta

    Kırıkolta Murat

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    460
    Şehir:
    Manisa
    Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Alper bey iyi günler,
    Öncelikle cumhur beyin gönderdiği son resime dikkat edelim (tek motor görünen). Motor üzerinde rediksiyon kutusu mevcut yani şanzıman gibi ama sadece devri yüksetmek için ve dişli oranı sabit olan bir mekanizma.Atıyorum 7000dev/dk dan 12000 dev yükseltir.Tabiki bunun için motorun beygir gücüne ister istemez ihtiyaç var.Onun iki 4 zamanlı motor yerine 2 zamanlı motor seçimi uygundur.Buda yakıt tüketimi demek.Demek istediğim bu konuları işe başlamadan önce iyi etüt etmek gerek.Sonuçta başarısız olma durumunda bir para kaybedeceksiniz.Genede hevesinizi kırmak istemem mühendislikte çareler tükenmez. 60cm lik kısa gelirse örneğin 45cm pervaneyi yanyana koyarsınız. Ama tabiki yine bi tasarım konusu. Bu motorun bot'a uyarlamasına gelince yine resimlere dikkatinizi çekeceğim. Motorlar kayığı en gerisinde değil yani biraz önde buda teknenin önü havaya kalmaması için muhtemelen. Ama siz bu motoru botun en arkasına koymak zorundasınız. Botun burnu kolayca havaya kalkma şansı var.Zaten denizde kullanılmama sebebide bu olsa gerek.Buda çözüm gerektirecek bir konu ama yapılamayacak birşey değil tabiki.Sadece iyi bir etüt ve birkaç deneme yanılma yöntemi ile yapılacağını inanıyorum. Tabiki maliyet , zaman ve tecrübe sizin elinizde... Bence şimdiden başarılar dilerim. İyi çalışmalar...
     
  10. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Teşekkürler. Amaç elbetteki hız değil. Sizin gibi kısa şaftlı motor ile ilerleyemeyecek bölgelerde gidebilecek ve derin sudada en azından 6-7 millik bir hız elde edebilmek. Dalgalı denizde en büyük sorun sanırım dalgaya girince burnu kalkan teknenin pervane akımının devamı nedeniyle teknenin arkaya devrilme riski. Bu risk resimlerde ve videolarda gördüğümüz süratli kuvetli motorlarda yüksek. Ancak bu kadar küçük bir motorla bu riskkin olacağını sanmıyorum. Zaten videolardaki gibi botun ön kısmına oturulursa denge kolay sağlanacaktır. Ancak neden 2 zamanlı motor gerekeceğini anlamadım. Bildiğim kadarıyla 2 zamanlı motorlar seridir ama torkları düşüktür. Zora gelince güç kaybı olur. 4 zamanlılar ise da yüksek torku daha uzun süre üretir diye biliyorum. Sonuçta 7000 devirlik bir motor. Paramotor Pervane için Cumhur Beye teşekkür ederim. 90 lık br pervane işimi görecektir sanıyorum. Bu tip bir pervaneyi 1.6 beygirlik 7000d/dk bir motora takınca biraz devir düşecektir ama ne kadar düşecektir bilmiyorum. En önemli nokta da bu sanrım. Test etmeden de bilmek çok zor. Zannediyorum uçak motorları 6500 lü devirlerde çalışıyor. Ben bu pervanede 4000 devri bulabilsem uçarım herlde:) Motor gücü devri rediksiyon ile yükseltmeye yetermi bilmiyorum. Ama önce direk bağlantıyı deneyeceğim.

    http://www.youtube.com/watch?v=hRFBlBzUb3U&feature=related

    Bu videodaki amerikan köylünün yaptığı motora gülüp geçmekle takdir etmek arasındaki ince nüans insanoğlunun gelişim sürecini gösteriyor sanırım.

    Yaz gelince inşallah testlere başlarım. Birkaç aylık sigara masrafı kadar bir maailyeti geçmez sanırım:)
     
  11. Kırıkolta

    Kırıkolta Murat

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    460
    Şehir:
    Manisa
    Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Alperen bey uzmanlık alanım motorlar ve makinelerdir. Keşke aynı şehirde olsakda şu işi beraber yapsak diye düşünüyorum.Yardımcı olmak maksatlı elimden ne gelir bilmiyorum.Direk bağlatı şuan için en doğrusu. Motorun devri 7000 den daha fazladır. Orada belirtilen devir beygir gücünü alabileceğiniz max. değer gösterilir. Yani 8000 devire çıktığında beygir gücü düşer. Diğer konu iki zamanlı motorlarda;her devirde br iş zamanı olduğundan aynı çap ve aynı silindir kursu olan dört zamanlı motorlara göre iki misli güç elde edilir.(teorik olarak)Yani yakıt karışımı yeterli alınamadığından bu gerçekleşmez ama yaklaşıtır. Umarım anlatabilmişimdir. konuyla ilgili aklınıza takılan bişey olursa seve seve yardımcı olmaya çalışırım.
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.