Arkadaşlar olta düzeneği bildiğimiz uzun olta gibiymiş.Şöyle açıklamak istiyorum.150 kulaç uzunluğunda 100 lük bir misina kasnağa sarıldıktan sonra ucuna 6 cm lik bir fırdöndü bağlanır.Fırdöndünün boş gözüne 100 lük bir ek beden bağlanır.10 mm çapında bir çelik halkaya 3 adet 6 cm lik fırdöndü geçirilir.Bu fırdöndülerden birisine ek beden bağlanır,birisine 8 kulaç uzunluğunda 0,80 lik bir köstek bağlanır.Üzeri naylon kaplı ince çelik tele sırası ile 6/0,5/0 ve 3 numara iğne bağlanır.3 numara iğne ileri geri hareket edebilir olmalıdır.Daha sonra bağladığımız bu iğne düzeneği 8 kulaç uzunluğındakli kösteğimize bağlanır.Son Kalan fırdöndümüzede 0,80 lik 40 cm bir misina bağlanarak ucuna kasa yapılır ve 400-500 gr'lık iskandil takılır.Valla telefonda bu kadar anladım herhalde kullanılam takım bu olsa gerek.Zira aynı takım sinarit avında da çok verimlidir.
Çok güzel bir balık ve gerçekten herkese nasip olamayacak kadar güzel bir balık.Dip sürtmeside öyle kolay iş değil hani, zemin ilişken olmayacak aynı zamanda bu tip balıklar için kırmalıklar olacak ve balığı alıp kimbilir kaç metre derinlikten su bassa bile yukarı almak, tebrik etmek lazım. Dip sürtmesiyle alındı diyorsa öyledir, uzatıp konuyu yok teknedede o var, şurda lastik orda bunu gördüm demek hariçten gazel okumak gibi. Eleştirilerin yorumların ucunu kaçırırsak insanların denizle, balıklarla olan mutlu anlarını bizlerle paylaşmasını engeller onları küstürürüz. Şunu diyebiliriz belki. "Bu kadar güzel ve bir o kadar değerli balık, çok güzel bir trofe keşke alındığı derinliği, kullanılan düzeneği, misineyi vs. alındığı saatide öğrenmek mümkün olsaydı" diyebiliriz. Kaldıki arkadaşımız onuda ilerleyen konularda açıklamış. Tebrikler. Gözüm gönlüm açıldı tekrar.Tutanında, yayımlayanında ellerine sağlık.
Guzel dostlarim, Simdi bazen cevreciligi, korumaciligi bagciyi dovmekle karistirabiliyoruz...Uzum yemek icin bu denizlere sevdali oldugumuzu unutuyoruz. Cok essiz avlara gercek delillerimiz olmadigi halde cok supheci yaklasiyoruz. Ya bakin dostlarim simdi bu fangri(bence tranca degil fangri, yaniliyor olabilirim ama bana tranca gibi gelmedi) sizin bu hayat boyu "Ulkemiz sularinda yakalanmistir" ibaresiyle bu balikci sitelerinde gorebileceginiz belki 10 fangriden biridir.100 bin paylasimda bir cikar boylesi o da belki... Bu balik bu turun tutulmasina izin veren Dunyanin butun tebliglerine uygundur... Zaten bizim sularimizda bir gunde bundan iki tane tutan isi gucu biraksin gitsin bir loto bileti falan alsin.Emin olun o adam o biletle de milyoner olur...Ha bu baligi tuttuktan sonra baska baliga olta atabilecek bir amator balikciysa, o balikci, gercekten onune Sultan Suleymanin hazinesini koysan "dahasini isterim "diyecek densizdir... Bu balik agla da tutulsa, paraketayla da tutulsa, ticari bir balikcilik esnasinda da tutulsa ister goz zevki, ister Ulkemiz balik potansiyeli hakkinda boylesi bir ornegin bilinmesi acisindan ve daha binlerce sayabilecegim baska sebebten dolayi biz amator balikcilarin ilgisini ceker, hele hele gercekten bir amator balikcilik aviysa sozun bittigi , insanin nutkunun tutuldugu yerdir bu av.Ha kendi bilgi ve tecrubemizle ayan beyan bu avin bahsedilen gerceklerle uyusmadigini kesinkes tesbit etmissek bunu bu delillerle ifade etmeliyiz ki insanlar enayi yerine konulmasin.Ancak boyle bir delilimiz yoksa bu av butun kalple tebrik edilir. Boyle bir fangri en asagi 35-40yasindadir... Bundan sonra da cok ta bir yolu kalmamistir.Keske hepimiz boyle baliklarla gelebilsek.Keske kucuk tranca, sinarit, fangrileri yakaladigimiz anda su resmi gozumuzun onune getirerek ona boylesi bir boya ulasabilmek ve yilarca damizlik olarak yasayabilmesi icin bir sans verebilmeyi dusunup onu salabilsek... Boyle bir olanagin baslangici olabilmeyi secebilsek. Bu olanagi ona verirken kendimizi, avimizi resimlesek ve bunu bir onura donusturebilmeyi amator balikciligimizin bir parcasi yapabilsek. Iste o zaman adi sani ne olursa olsun o balikci amator balikci olacaktir.Ustad bir amator balikci olacaktir.Cunku bu isi sadece ve sadece ask icin yaptigini, hic bir maddi beklentisi olmadigini butun benligiyle sessizce haykiracaktir. Ornek olacak; sozune, sahsiyetine bu sanatta saygiyi yaratacaktir.Nadide turlerin kucuklerini katlederek ortaya amator balikciyim diye cikanlar, hayatlarinda tek bir balik satmamis bile olsalar benim gozumde profesyonellerdir. Cunku bu isi madde icin yapiyorlar ve onlar icin onemli olan sadece isin sonunda sofralarinda bu avi tuketmek... Bunu yaptiklarinda olay tatminini buluyor. Bu elbette maddi bir tatmindir. Adinin ihtiyac icin olmasi, Ulkemiz gercekleri olmasi, " ya okadar ermek vermisim, yemeyecekmiyim " olmasi ve daha bir cok baska bakis hic bir seyi degistirmez. Sonuc olarak bu balikci icin yakaladigi baligin eti onemlidir, o baligin buyusu ve bu sanatin dogaya ve varlikla butunlesmeye olan icselligi onun aklina bile gelmez veya bunlar cok geri planlarda kalmis isin onceligi degil, sonraligi icersinde sayilabilecek konulardir.Gercek bir amator icin amator balikcilik karakteri bir sereftir ve onunla dimdik yurur ve bununla kendini yaratir. Gene konuya donersek boylesi bir av ister amator. ister profesyonel balikcilik eseri olsun, verileri samimice verildigi surece, ve biz bu verilerin aksini ayan bayan kanitlayamiyorsak amator balikci icin cok onemlidir.Zaten kanitlasak bile aksini gene bu av onemlidir.Cunku ticari veya amator olmasi bu avciligin baska bir konudur, bu baligin sularimizda yakalanmis olmasinin " haber degeri" baska bir konudur. Boyle bir avcilik ticari bile olsa amator balikci boylesi bir avi merak eder, ayrintilarini bilmek ister.Duruma ve sartlara gore ticari bir avsa ticari avciyi , amator balikcilik aviysa elbetteki daha buyuk bir hararetle bu avi ve Amator balikcisini onure eder, bu avla ilgili herseyi bilmek ister. Bu baligi ve balikcisini butun kalbimle tebrik eder, boylesi baliklarin Ulkemizde de oldugunu bizlere gosterebildigi icin kendisine tesekkur ederim. Cok amator ve ticari balikci boyle bir avin sadece ruyasini gorerek gozlerini bu buyuye kapayacak... Not: Laflafi acti... Asil nokta atlandi... Ya bu baligin nerde(bana Canakkale demeyin, mesala, taslik mi, takozluk mu, resif mi,kumluk, eristelik, bangoz vs,vs), nasil tutuldugunu,oltaya geldikten sonra ne kadar surede baligin tekneye alindigini, hangi yeme, saat kac sularinda, kiyidan ne kadar acikta, ne derinlikte geldigini, ayin durumunu , ruzgarin yonunu vs.. vs ...Sorabilirmiyiz.. Kisaca her ayrintisiyla olayi alabilirmiyiz ...Bilinen bir kerterizde mi tutulmus, yoksa rast mi gelmis ?Bolge de amator ticari boyle buyuk fangriler halen cikiyor mu.Ve herseyden onemlisi bu baligin yakalarken avcinin hissettiklerini ogrenebilirmiyiz.
bora kalbi olan böyle bir balığı çekemez heralde adamı kalpten götürür böyle bir balık böyle bir heyecana dayanamaz heralde
süper Harika bir balık.Torunlarına bile anlatılılıcak bir şey böyle bir av.Bu balık Zannersem sinarit..bildiğiniz üzere mercan ve fangride aynı soydan geliyor ama benim kannatimce bu bir sinarit.ama yinede tecrübeli birinin son kararı vermesi doğru olur....
bu balık kalıbımı basarım ki fangri. trança falan değil, ve hayatımda gördüğüm en büyük fangri. hey maşallah demekten kendimi alamıyorum. not: bu boy trançanın alnı balta sapı gibi olur, aşırı şişer ve kaba, çıkıntılı durur. ayrıca kuyruk uçları beyaz bu balığın, fangri... fishbase de maksimum kayıt 91 cm ve 7,7 kilo. bu resmi tescil ettirin çünkü kesinlikle çok daha büyük...
Lööööööööhhhhh bu ne beeee!!!!! Yeni gördüm. Bunu ben tutsaydım kesin kalp krizi ve küüüütttt!!! Hey maşallah heyyy!! Bunu tutan abimaze bravo hayvan fotoğrafa sığmayacak neredeyse
"Bu balik oltayla tutulmus,tutulmamis" diye bazi polemikler olmus.Tabiikide olta ile tutulabilir.Olta ile tutulamamasi icin bir sebep goremiyorum. Ayrica paylasilan bu resim icin tesekkurler. Rastgele...
Eşine ender rastlanır bir balık. Dayıyı tebrik ediyorum. Kaan, dediğin gibi balık fangri ve rekor olabilir.