Benim severek yediğim iki köpek balığı türü var. Aslında camgöz değil de mahmuzlu camgöz balığının ızgarasından bahsedeceğim. Her ikisi arasında yeme açısından önemli bir fark yok, ama Karadeniz dışındaki arkadaşlar aynı bilgileri camgöz için de kullanabilir. Mahmuzlu camgözün sırt yüzgeçleri önündeki dikenlere lütfen dikkat edin. Çok acı verebilir. Mahmuzlu camgöz, bilimsel adı Squalus acanthias Camgöz, bilimsel adı Mustelus mustelus Bu balıklar 120 cm ye kadar boyda olabilir. Ağırlıkları da 5 kg yu geçebilir. Tüm köpek balıklarında olduğu gibi onları hem tatlısuda hem de tuzlusuda yaşatabilecek özel bir kan içeriği nedeniyle kanlarında bolca amonyakımsı maddeler vardır. Bu nedenle işi bilmeyen kişiler tarafından yenilmeye çalışıldığında tatsız, kekremsi, kötü kokulu bir et elde edilir. Köpek balığına lezzet katmanın yolu etten kan ve kana ait tüm izleri uzaklaştırmaktır. Bu hamsi ayıklamadan az daha zahmetli bir iştir fakat sonunda erişilen lezzet her şeye değer. Avlanan köpek balığının kuyruğu kesilerek kanı akıtılır. Bu canice gibi gelse de çoğu balıkları (orkinos ve ton türleri de dahil) başka türlü yemeye olnak yoktur. Daha sonra derisi soyularak etler fleto edilir. Balığın büyüklüğüne göre hamburger büyüklüğünde ve onun iki katı kalınlıkta parçalar uygundur. Bu fletolar bit tepsiye dizilerek üzerine çeşme suyu eklenir. Bir iki saat sonra balık etindeki kalıntı kan ve diğer maddeler bu suya geçer. Su pembeleştikçe su süzülüp taze suyla yenilenerek buna en az 3 sefer devam edilir. Daha sonra suyu süzülen filetolar tuzlanır, üzerine az karabiber, sevenler için az pul biber ve nane ekilerek 1 saat kadar bekletilir. Artık et yemeye hazırdır... İsterseniz üzeri kızarıncaya kadar ızgarada veya fırında isterseniz şiş kebap olarak pişirebilirsiniz. Afiyet olsun.
Peki yakup abi sorumu mazur gör Bilmediğim için soruyorum Köpek balığı leş yediği için dinimizce köpek balığı eti haram diye biliyorum çünki aç kaldığı sırada kendi yavrusunu yer diye okumuştum eğer bilgin var ise bir açıklama yaparmısın ??? saygılar Nette biraz bakınca şunu buldum 48- Azı dişleri ile kapıp avlayan ve parçalayan, kendisini koruyan hayvanların etleri haramdır, yenilemez. Kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, sincap, samur, sansar, maymun, sırtlan, fil, köpek, kedi, keler, tilki, gelincik gibi hayvanlar etleri haram hayvanlardır. Azı dişleri olduğu halde bunlarla başkasına saldırmayan bir hayvanın eti de yenebilir; deve gibi Köpek balığı olarak geçmiyor ama oda avını parçalayarak yiyor ??? Kaynak:http://www.menzil.net/modules.php?name=Encyclopedia&op=content&tid=122
Tayfun Merakını takdir ediyorum. Lüfer de yavrusunu yer. Köpekbalığı yemenin haram olduğuna dair bir bilgiye ben rastlamadım. Köpekbalığını ben de yerim . Eğer sen bunun yanlış olduğuna dair bir bilgiye ulaşırsan lutfen bizi de haberdar et, yoksa sen de tadına bak.
Hocam, tarif için teşekkürler. Fakat ben pamukbalığının bunlara fark attığını belirteyim. Bazen mırlan ağlarından çıkıyor, dostlar sağolsun getiriyorlar. Ben bekleme suyuna biraz da sirke katıyorum. Acayip oluyor, gerçekten pamuk. Karnım mı acıktı ne,ağzım sulanmaya başladı.
İlave olarakta sirkülerde belirtilen latince adlar ile üstadın ısrarla belirttiği latince adlar birbirinden farklı.
Haram olacağını düşünmüyorum. Balıkların içinde leş yemeyen , av yapmayan, küçük balıkları ve diğer canlıları yemeyen var mı? kullanılan yemlere bir bak hele. eğer öyleyse sadece ot yiyen balıklar yememiz lazım ki üstadlar söylesinler kaç tane balık sadece bitkisel besleniyor.
Üstad affınıza sığınaraktan bende yukarda belirttiğim yeri anlayamadım. Balığın kuyruğunun kesilmesi kopartılmasını mı ifade ediyor. Olaki bir gün oltamıza takılırsa balığı zebil etmemek için soruyorum.
Tavuk, kaz hindi dahil çoğu kuşlar, tüm balıklar ve daha sayılamayacak pek çok hayvan bir şekilde et yer ve pek çoğu azı dişleriyle parçalar. Bunu bir iki yerde anlattım, tekrarda zarar yoktur. "Denizden babam da çıksa yerim" lafı hanefi ve maliki mesheblerinin kabul ettiği bir ilke olup, imam-ı malikinin bir sözüdür. Haram kavramında deniz ürünlerini ayrı ele almak, denizle haşır neşir olmadığı ve akaid ve tefsir'e de hakim olmadığı için yanlış hüküm veren din adamlarını da kontrolsüz kaale almamak gerekir.
bizim buradada balıkcı ağlarına çok takılır bu yakışıklı balık hatta bir ara bir laf çıkmıştı erkeklerde prostata iyi geliyor diye balıkcılar bayaa satmıştı yanlış hatırlamıyorsam,yani eti yenir denizden ne çıkarsa çıksın yenir arkadaşlar
Peygamber efendimiz demişki , (Denizin suyu temizdir, meytesi [bir sebeple öldürülmüş olanı] helaldir) ve (Kendiliğinden ölüp de, su üstüne çıkan balığı yeme, su çekilip de açıkta kalarak ölmüşse onu ye! Böyle bir sebeple denizde öleni de ye!) Demiş ben bu sözden sonra daha başka şekilde bi şey diyemem Ama kişilere göre değişebilir bu konular dinimizce haram kılınmamış
Tayfun Denizle karanın hükmü farklı. Karada Allah'ın adı anılarak boğazlanmamış bir hayvan, ne kadar fenni usullerle kesilmiş olursa olsun islami açıdan leş hükmündedir ve yenmez. Denizde ise oltayı , ağı veya herhangi av malzemesini atarken Bismillah demek, yeterlidir. aYRICA, HER TUTTUĞUN İSTAVRİT İÇİN BESMELE ÇEKMEYE GEREK YOKTUR, ÇEKERSEN DE ZARARI YOKTUR. ALLAH'IN ADINI ÇOK ANMIŞ OLURSUN VE MUTLAKA KARŞILIĞINI BULURSUN. aFİYET OLSUN. kARANLIKTA KALAN BAŞKA BİR ŞEY? (Klavyenin azizliğine uğradım, yarısı büyük çıkmış, bir daha yazamayacağım.)
Bende Başlığa baktığımda Köpekbalığından ızgara olumu diye düşündüm,oluyormuş Helede Yakup hoca yaparsa tadınada doyum olmuyormuş Denemek lazım..
Diyanetten gelen cevap Sakın bana kızmayın ben de bilmiyordum ama araştırınca olayın iç yüzü çıktı ortaya kesin hükümlü olarak da konuşmadım hatam varsa mazur görün Buyrun gelen cevap bu http://www.geocities.com/avcier/diyanet.html?20078
Ahmet bey balıkların pek çoğunda kan akıtma uygulanır. Bunun için tercih edilen yöntemler kalpin bulunduğu yuvanın kesilmesi ve kuyruğun kesilmesidir. Kuyruk kesme, kuyruğun sapından tamamının kesilmesini ifade eder. Yani kuyruk ve sapı bedenden ayrılmalıdır.
Teşekkür ederim üstadlarım. Nasip olurda birgün bu balığı tuttuğumda bu bilgiler bana ışık tutacaktır.
Reis abi haklısınız, bu balıklardan azotlu maddeler uzaklaştırınca ummadığımız bir lezzetle karşılaşıyoruz. Burada tür olarak ele aldıklarım genelde benim en kolay erişebildiklerim ve boyca uygun büyüklükte olanlardır. Çoğu balıkta bu kadar yumuşak, yağlı ve damağa yapışan lezzet bulamıyoruz. Haram helal konusu da netleştiğine göre her arkadaşımızın denemesinde fayda var. Balık proteini vaz geçilmezdir. Ana sütü kadar besleyicidir. Usulüne uygun avlanır, muhafaza edilir, ayıklanır ve pişirilirse lezzetine de besleyiciliğine de erişilmez.