Çanakkale de ağcıların levrek bereketi haberi

Konu, 'Genel Konular' kısmında UZM-36 tarafından paylaşıldı.

  1. "Bilin bakalım" deyince...
    Sazan peşine gide gide öğrendik birşeyler. Atladık işte...:D
     
  2. 29519

    29519

    Mesajlar:
    1.340
    Şimdiye kadar ff lara hiç ilgim olmadı, ihtiyaçta duymadım zaten. Babamdan miras 15 tane kadar kerterez bilirim onlarda bana yeter. İleride tekne ile akya ve sinarit avı yapmak istersem ff a ihtiyaç duyacağımı zannetmiyorum. Balık tutamazsak da olur şimdiye kadar tuttuklarımıza sayarız ne yapalım.
    Bu yüzden bu soruyu yanlış kişiye sordun Vedat abi, bence bu soruyu ff sız balık tutamayan ve envai çeşit ve türde ff bilgisi olan kişilere sormalısın.

    Yalnız sorduğunuz şu teknelerin altına yerleştirilen cam veya mikadan mamul ayna denilen şey ise var evet kuzey ege de ve Çanakkale de özellikle ağcılar teknelerinin altına yerleştiriyorlar bundan.
     
  3. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Evet sevgili Uluç bildin zaten emindimde bileceğinden.

    Sığ sularda takriben 15 metrelere kadar,kimi zamanda bir miktar daha derinde,teknenin ön tarafında sağlı,sollu,su kesiminin hemen altına yerleştirilen genelde kalın camdan mamul ayna tabir edilen bu düzen,hem kıyı tarafını ve hemde açık deniz tarafını,sırt,sırta yatan iki gemici tarafından orta süratte seyredilirken,tespit edilen balık sürüsü,teknenin başından girip sonundan çıktığı an basit bir boruya bağırarak kaptana haber verilmesiyle çalışır.
    Kaptan an ında ağını koyverir son sürate çıkar balığı genişce çevirir ve iki ucu birleştirir.
    Sonrasında balığın cinsine göre gemiciler suya atlar balıkların ağa vurmasına yardımcı olur yada hiç ellemezler balık ağlara vurur.

    Şayet levrekse kimi zaman zıpkınla dalarlar ve vururlar.

    Levrek en kurnaz ve en zor ağa vuran balıktır.Ağ eteklerinden kafasını sokar galsema kapaklarını süratle açar,kapar çukur açar oradan kafasını bir soktumu öbür tarafa geçer ve kurtulur.

    Ağla çevrilen büyük bir levrek sürüsünün yarısından fazlasının kaçabilmesi herzaman mümkün olur.
    Bu bakımdan o teknenin yakaladıklarının çoğunun kaçmış olabileceği mümkündür.

    Eskiden senin dediğin gibiyidi bu cam teknenin altına yerleşikti.Maalesef Babakaleli bir tekne bu durumu buldu takriben 15-20 sene evvellinde ve özellikle lüfer avında hoyratca kullanıldı,Çanakkale boğazından çıkıpta kışlık yataklarını yapabilen,yüzlerce tekneyi atlatıp sonrasında yumurta dökmek için tekrar Marmara ve Karadenize çıkmaya yeltenen lüfer sürülerinin çoğu,ilkbahar göçlerindede karnın yumurta dolu yakalandılar.

    Şimdilerde bu göç başlamak üzeredir.Levrekle beraber akacak olan lüferler bu yöntemle,havalar yatık olduğu günlerde yakalanmakta,bozuk havalarda kıyı şeridinin dışından akmakta,kıyıya yaklaşsalarda bulanıklık yüzünden kendilerini kurtarabilmektedirler.

    Amatör avcılarn her bozuk havada bu göç aylarında teselli bulmaları lazımdır.
    Zira ne kadar çok bozuk hava günü,o kadar çok lüfer ve levreklerin kendilerini kurtarma imkanı vermektedir.

    Bu tekneler böylesi avlarda FF kullanmazlar.

    Canlı FF'leri çok daha etkin ve kahredicidir.

    Sevgiler Uluç,azıcık zayıflamalısın daha yakışıklı olursun:)