Kendi imalatım çapariler.... Arkadaşlar bütün yaz kullanmayı hayal ederek kış akşamlarında evde yaptığım birkaç istavrit çaparisinin malzemelerini ve resimlerini sizlerle paylaşacağım sağlıcakla kalın. İstavrit Kış Çaparisi. Malzemeler........... 1-Bedende kullanılan misina 0.30-0.35 kalınlıkta 2-Köstekler 0.20-0.25 kalınlıkta 3-İğne beyaz kalaylı 4-5 numara 4-Sade beyaz veya beyaz ve kırçıllı tüy karışık İstavrit Yaz Çaparisi Malzemeler 1-Bedende kullanılan misina 0.20-0.25 kalınlıkta 2-Köstekler 0.10-0.20 kalınlıkta 3-İğne 6 numara siyah sinek 4-Sadece beyaz tüy
Eline sağlık Yakamoz kardeşim. Resimden görebildiğim kadarıyla tüyleri biraz daha dar bağlasaydın daha avcı olurdu. Geniş tüy,denizde dağılıp saçaklanıyor. Moralini bozmak için değil,daha avcı bir takım yapman için söyledim. Rastgelir inşaallah.
yakamoz reis merhabalar... çapariyi biz burda fazla kullanmıyoruz ama zaman zaman istavrit akını oluyor oda bir kaç gün hazır takım alıyoruz kendimiz yaparken hangi tüy ceşitini kullanalım birde suni olanları var ne tavsiye edersiniz arkadaşlar
Sayın Mesut Hocam ben İstanbul'da özellikle kışın tekne ile istavrit avına çıktığım zaman 4-5 numara beyaz kalaylı iğne ve çeşitli kümes hayvanlarının (Ördek,hindi vb.) kanat tüylerinden yapılmış çapariyi kullanıyorum bu tür çapariler kışın istavrit yanında çinakop almanızıda sağlar. Ama kış aylarında karadan daha küçük iğne ve yanlız beyaz kanat tüyü daha verimli olur. Yazın ise genelde tekne veya karadan sinek iğnesi ve sadece beyaz kanat tüyü veya simli fosforlu iplerden yapılma çapari kullanıyorum bu tabiki avlandığınız yere göre farklılık gösterebilir.Saygılarımla
Mesut Hoca, merhaba, Evet siz çapari pek kullanmıyorsunuz ama iş yapmıyor değil. Ben bir sene Türkbükü'nde denemiştim tekneden.tavalığı çıkardım çeşit çeşit balık geldi,ben de bir kısmının adını bilmiyordum ama tatlarını öğrendim. Oradaki balıklar da herhalde çapariyi bilmiyorlar ki bakmaya gelmişler bu ne diye,eee biz de yukarı alıverdik ne yapalım.,Şaka bir yana kıyıdan da olsa biraz derin yer varsa çapariyle sadece istavrit değil,oralarda gezen o boydaki her türlü balığı tutabilirsiniz.Kupa mesela(Biz kupes diyoruz.) Yakamoz kardeşimin dediği gibi, balığa , balığın o andaki yemine denizin mevsimin şartlarına göre değişmekle birlikte genelde 1799 kalite 6-7 numara beyaz iğne ile ona emsal siyah çapraz sinek iğnesi her zaman iş yapar. Yakamoz kardeşin 4-5 no.iğneleri benim düşünceme göre biraz büyük. eskiden iri istavrit,kolyoz uskumru da vardı biz 1799 kalite 2-3 no iğne kullaanırdık. balıklar azalıp nazlandıkça biz de iğne boyunu küçülttük. iğnelere özellikle su kuşlarının ya da suda yüzen ördek,kaz gibi hayvanların kuyruk tüylerinden alınan 2-3 mm. genişliğindeki tüyleri bağlıyoruz. bu hayvanların suda üşümemeleri için veya tüyleri ıslanmasın diye her neyse tüyleri yağlıdır, dolayısıyla suda sallanırken bozulmaz,çok düzgün durur . şimdi tüy yerine arasına bir boy gelin teli konmuş beyaz floş, mavi,yeşil floşlar bağlanıyor. Çapari, iğne ve köstek ebatları değişmek şartıyla, istavrit, hamsi,sardalya, çinekop,lüfer, palamut, varsa torik,uskumru,kolyoz gibi pelajik, yani orta su balıklarını avlamakta iyi bir araçtır. Çapari balığın bol olduğu zamanlarda iş yapar.Balık azalıp nazlandıkça, yemli çapari ve tek yemli oltaya doğru biz de takımlarımızı değiştiririz. Sözün kısası, siz hazır alsanız işinizi görür, uzak doğudan geliyor, 100 köstek bağlamışlar, bir paket 3-4 lira. Umarım faydalı olabildik.
Sayın Reis 4-5 numara kalaylı iğne kışın istavritin yanında çinakopun olduğu dönemler için kullanılabilir.Yani istavritin su seviyesine yakın bol veya başka balıklarla karışık (Çinakop Uskumru Vb) bulunduğu zamanlarda iş yapar Diğer taraftan size katılıyorum artık eski balıklar yok onun için iğne boylarını küçültmekte fayda var.Saygılarımla
sevgili cadaly isteğin üzerine fikir vermesi için yukardaki resimleri koydum, saygılar. naylon ipler simler simli naylon ipler siyah kanca beyaz kanca beden için misina köstek için misina köstek boyamak için oje resimleri fikir vermesi açısından koydum, siz istediğinize göre değiştirebilirsiniz.
Özkan Seni tebrik ediyorum, köstekleri çok güzel bağlamışsın. ince takım daima daha avcı olur,bir mahzuru var çabuk bozulur,bedeni daha kalın mesela 25 bağlasan daha geç bozulur derim. bir de çapariyi her kullanıştan sonra yenilemek, çok iyi olur. Benim gibi bir çapariyi bir ay kullanırsan, önce beşer onar sonra üçer beşer balık çekersin sonunda da - Yahu bugün de hiç balık yok, dersin. Ben çaparilerimi genelde 17 köstekli, bazan da 19-21 köstekli yapıyorum. her mevsimde balığın durumuna göre iğne,tüy,misinanın boyunu rengini kalınlığını değiştiriyorum. Önceden yapıp depoya attığım takımlarla çok iyi balık tuttuğumu hatırlamıyorum. Yani değişikliklere ayak uydurmak lazım. Selam ve sevgilerle, rastgele.
Demek ki güzellikler hemen farkediliyor. Çaparinin,iki ucuna kasa yapılır.Birine oltanın ucundaki fırdöndü,öbür uçtaki kasaya kurşun takılır.Takım hazır ,at ve çekip bırakarak ileri geri hareketlerle kıyıya kadar çek balık varsa tm.dir. Kurşun ise çok önemli.Bunu sen iyi biliyorsun.Avlanılacak yerdeki suyun derinliği ne kadar,akıntı var mı,hızı ne kadar, balık dipte mi orta suda mı, balılkar iri mi değil mi, balık seyrek,nazlı mı yoksa atınca sarıyor mu,işte bu soruların cevapları kurşunun ağırlığını belirliyor. Balık seyrekse kurşun ağırsa gelmez.Balık çok, kurşun hafifse çapari dolmaz.Akıntı varsa olta uçar, ağır kurşun lazım vs. vs. Bir çaparimiz vardı onu da İzmir'e kaptırdık.İstanbul takımı uyan.
sitede yeniyim ama çapari denilince özelliklede istavrit ise martı tüyünden yapılmış çaparlar var.en güzel onlarla tutuluyor..
Sayın üyeler, İstavritin az olup sadece kurşuna yakın iğnelere atladığı zamanlarda civa ile kurşunu iyice parlatıyorum. Bu parlaklık bana 2-3 saat yetiyor avlanmaya devam ettikçe de aralıklarla parlatmaya devam ediyorum böylece balık alma verimim biraz daha artıyor. Bunun dışında 00 numara kaşığın üçlü iğnesini ve halkasını çıkarıp fırdöndüye takıyorum ardından üstteki iğnelere de balık takılmaya başlıyor. Bir başka kullandığım çapari malzemesi ise fosforlu ince şeritler. Bu şeritleri normal floşlu çapari bağlar gibi bağlıyorsunuz ve kullanıyorsunuz. Akşam üstü ile gece arasında veya derin sularda verimli çalışıyor. Tek yapmanız gereken şey ise her denizden çektiğinizde iğnelerin üzerine bir fener yardımıyla ışık tutup fosforların tekrar şarj etmesini sağlamak. Saygılarımla.
Özkan Bey, Fotoğraf eklemek ve ben o kadar ayrı dünyaların insanıyız ki Ama şöyle dersem size saha yardımcı olacaktır; Bu malzemeyi Karaköy' deki bir balıkçılık malzemesi satan mağazadan aldım. Yaklaşık 0.4-0.5 mm arasında ve 25 cm uzunluğunda şeritler. Paketin üzerinde " Flashabou Glows In the Dark" yazan bir etiketi var. Ben fotoğraf çekip foruma ekleme becerisine kavuşuncaya kadar aşağıda linkini verdiğim sitede bu ürüne göz atabilirsiniz. Saygılarımla.
merhabalar abi ben biraz acemiyimde biraz açaarmısınız konuları. bu yemki çapari dediğiniz nasıl oluyor ve tek yemli nasıl oluyor?? ben hep çapariyi hazır alıyorum? aldığım yerde de çapari değince hep yeşil iplerden yapılmaları veriyorlar. hiç o beyazlardan elime geçmedi. o beyazlarda iş yapıyormu? ayrıca 100 lü köstek 3-4 miyon demişsiniz. ben kazık mı yiyorum yoksa benim adlıklarım 10 lu iğneli 1 ytl. bu köstek dediğiniz iğne nin bağlandığı kısım oluyor galiba dimi? bir de ben çaparielrimi falan kendim yapmak istiyorum. hangi balık için hangi malzemleri almalıyım?hangi ipler tüyler falan? kaç numara misina? biraz başınız ağrıttım ama napayım öğrenmek istediğim o kadar şey varki... saygılar... ayrıca yunuslar konusunda haklısın reis abi ne diyim.
Mert, Herşeyi çekinmeden sorabilirsin. Bilmemek değil, sorup öğrenmemek ayıptır. Bu konunun birinci sayfasında aradığın bilgiler var. Numaraları verilen iğneler, beyaz olanlar 1799 kalite, siyah çapraz olanlar, sinek iğnesi dediğimiz iğneler ama şimdi kalite numarasını hatırlayamadım. Çaparide, BEDEN : Üzerine iğne bağlı olan kösteklerin dizildiği,köstekyten daha kalın olan misina. KÖSTEK: Ucuna iğne bağlanmış 13-15cm .uzunluğundaki misina. Yemli çapari, iğnelerinde tüy veya renkli ip bulunmayan, çıplak iğnelere, midye içi, karides,teke,akyem gibi bir yem takılan (izmarit için 5-7 iğneli) takım. olta takımları da kıyı veya tekneden avlanmaya göre biraz farklı oluyor. Sen kıyıdan mı atacaksın? Rastgele.
düğümü attıktan sonra fazlalıkları makasla kestinmi tamamdır. bir kaç denemeden sonra daha iyi sonuçlar alırsın, kolay gelsin.
Çapari için yakaladığım bir kaç püf noktasını paylaşmak isterim. Gündüz, hava açıksa, gökyüzü mavidir. Suyun içinden bakarsanız, açık renk bir şey zor farkedilir. Bu yüzden koyu renkleri tercih edebilirsiniz. Ama hava kapalıysa, bu kez koyu renkler zor farkedilir açık renklere bakmalısınız. Standart düstur, ince takım avcı takım olmalıdır. Beden ve köstek ne kadar ince olursa o kadar etkili olur. Ama o kadar da çabuk deforme olur elbette. İstavrit için kendi yaptığınız çapariye birer fosforlu boncuk takabilirsiniz. Bu parlayıp kurşunu civalamak gibi bir etki gösterir. Aynı zamanda, beyaz parlak iğne ilk tercih olmalıdır. Bazen, istavridin yemine bağlı olarak kırmızı iğneler çok iyi iş yapabilir. Ama her zaman değil. En garantisi beyaz iğne. İstavrit için, mümkünse balığın ne yediğini bulmaya çalışın. Balığı temizlerken bazen içinden çıkanlar size ne yediği hakkında fikir verebilir. Mesela, mezgitler yıl boyu yumurta döker. Demekki yıl boyu mezgit yavrusu olabilir sularda. Eğer istavrit o ara mezgit yavrusuna dadanmışsa, krem, kızıla çalan renkler daha iyi netice verecektir, dahası, sardalya vs. yerine istavrit çekmenizi daha iyi sağlayacaktır. İnce köstek kullanıp köstekleri kısa yaparsanız, daha zor eskirler.. Avcılıkları ise, eğer beden çok kalın değilse pek farketmez.. Aklıma gelenler bunlar. Umarım faydalı olur. Ama balıkların, bilhassa istavritlerin internet erişimleri olmayabilir. Bu bilgilerden de bihaber olacakları için, tamamen başka şekilde çapari bekliyor da olabilirler..