umarım tam netice alınır.tabi netice sonrasında da inşallah kişiler kurallara uyma yeteneklerini kullanır...
ne tür bir yöntem olduğunu bilmiyorum ama sanırım anlatıldığı ve tepki aldığı üzre iyi bir şey değil. şu tirimiri denen malzemeyi çok merak edip araştırmıştım.nedir?? ne işe yarar diye. acaba bizim burada serpme dediğimiz zararsız balık ağımıdır diye merak etmiştim.bazı teknik terimlere uzak olmamdan dolayı beni mağzur görün. serpme diye adlandırdığımız ağ bile doğaya bildiğim kadarıyla zarar vermiyor.bazen çok küçük balıklar ağa takılıyor.çıkarıp geri atıyoruz,yüzerek uzaklaşıyor. amma nüsübet bir illetmiş şu tirimiri denen şey. 1 ay kadar önce herzaman balığa gittiğimiz yerde bir kaç kişi gördük.adamlar şişe içine sönmemiş kireç koyup çayın göllenmiş yerine attılar bir süre sonra bir patlama sesi geldi,suyun üzerinde bir sürü irili ufaklı balık.büyükleri toplayıp küçükleri ellemediler. peki sonra çekip gittilermi?? hayır. mağzur görün, bi temiz dayak asıldık,yanımızda köylülerde vardı.bir daha o bölgeye adım atacaklarını bile sanmıyorum. serpmeden bahsettim,ama şahsıma balık avından en büyük zevk aldığım zaman kamışın ucundaki mantarın ara ara suya gömüldüğünü gördüğüm andır. kamış yada olta ile balık tutmanın yerini bence hiçbirşey tutamaz. kuşadası-ahmetbeyli bölgesinde ve bazen yolum düşerse körfezde olta ile balık tutarken bile suyun derin olmaması yüzünden takıma birde mantar(şamandıra) ekliyorum.Ki dibe takılıp zevkimi yarıda kesmesin diye. az balık tutuyorum belki ama o kıpırtıyı görüyorum ya bana yeter. yoksa alır 2kg balık afiyetle yerim.
Sevgili Uğur dostumuz, Çarpma dediğimiz bildiğinin üçlü kancadır, hani yapay balık ve kaşıkların üzerinde olan birleşik şekilde üç iğneyi bulunduran çapa şeklindeki iğne. Şu an image shack hosting den yanıt alamadığım için fotoğrafını ekleyemiyorum. İlgili resime buradan ulaşmanız mümkündür Bu gerecin maksadına oygun olarak kullanılması durumunda bir av gereci olduğu kanaatindeyim. Ancak, çarrpma yada çırpma denilen yol maksadı dışında kullanılmasına neden olan bir yöntemdir. Malzeme etiktir ama bahsettiğim yöntem değildir. Bu konu hakkında daha önce paylaşılanlara da buradanulaşabilirsiniz. "tirimiri" dediğiniz kelimenin aslı "tırıvırı" dır. Kullanımı, üretimi, satışı, ithalatı vs. yurt genelinde yasaktır. O konuda ise geniş ve kapsamlı bilgi ana sayfamızda vardır kolaylık olması için buraya bakarak bilgi edinmeniz mümkün. Serpme konusuna gelince, İç sularımızda (tatlısu) serpme kullanımı 1/2 no.lu sirküler emrince yasaktır. Dayak konusuna gelince, benide mağzur görün....elinize sağlık... Dostum sen doğru yoldasın, düşüncen fikrin amatörlüğe yakışan düzeyde diye düşünüyorum. Paylaşımlarına devam eder ve sitemizi takip edersen terimler, yöntemler, sınırlandırmalar, yasaklamalar konusunda yeterince bilgi sahibi olabilirsin. Sanırım eksik bir cümle kullandım...... Ailemize hoş geldin arkadaşım
gönülden hoşbuldum. ne iştir ne hikmettir anlamak imkansız.burada balık-av malzemesi satan işyerlerinin vitrinlerini süsleyen bizim serpme dediğimiz malzeme hem yasak,hemde satılıyor.inanın yasak olduğunu bilmiyordum.gerçi bende serpme yok.onunla av yapması bana hiç hoş gelmiyor,zevk almıyorum. aynı zamanda avcılar klübü üyesi biriyim.uzun süredir keklik,bıldırcın,tahtalı, domuz,üveyk avı yaparım.doğayı gerçekten çok seviyorum.domuza bile giderken 12Cal.huğlu süper poze kullanırım,2 atış hakkın vardır.karşındaki mahlukata bile kaçma şansı verilmesi gerektiğini savunurum. bu çarpma işini beğenmedim,ben bildiğimiz yöntemlerle devam edeyim. bir tane iç içe geçer 3,5metrelik kamışım var,birde 2metre açılabilen makinalı olta takımım var.bence bunlar yeterli. siteyi gezdikçe,yazılanları okudukça daha çok bilgi sahibi oluruz inşallah. emeği geçen arkadaşlara tekrar teşekkürler. bilgiyi paylaşmak kadar güzel birşey yok.
uğur bey hakikaten bu siteden alınacak çok şey var.güzel olan tarafıda sormak istediğin şey ne kadatr basit olursa olsun önemli değil.bilgi sahibi instanlar seni hiç incitmeden ve hor görmeden oldukça güzel üsluplarla bilgilendiriyorlar seni.bu arada serpme satışı yasak değil ama önemli olan kullanım amacı.tıpkı dinamit gibi.dinamit yer kazılarında vs serbest olabilir ama bunu balık avlamada kullanmak yasaktır.tırıvırı denilen lanet şey ise kurşun bağlanarak atılan ağdır.ağın su içinde açılması ile garibimk balıkların içindten geçerken yakalanmasını sağlar.en kötü özelliği ise suyun dibindeki otlara taşlara vs takılıp çekerken kıırılıp orda kalması sonucu bir çok balığın takılarak ölümüne sebebiyet vermesidir.serpmenin kullanımı biraz daha farklıdır.ama serpmede amatör balıkçılar için abartılı bir araçtır.ekseriyetle ticari amaçlı kullanılır. umarım haddim olmadan azda olsa bilgi verebilmişimdir.Sağolsun suat bey gibi üstadlarımız yeterince bilgi veriyorlar kendilerine sonsuz teşekküeler ediyorum.saygılar...