ceyhan ırmağında sudak avı denemesi

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında bilge kağan tarafından paylaşıldı.

1. bilge kağan

bilge kağan bilge kağan tomas

Favori Kamış:
    lineaeffe rapid cx spin 2.05, DAM 2.40, okuma V system 2,40 spin
    Favori Makine:
    okuma trio 30s, okuma avenger 30a, Okuma Raw 65, daiwa sweepfire E 4000
    En İyi Avı:
    alabalık 3 kg, turna 2 kg, levrek 3 kg, çipura 1,2 kg, zargana 95 cm ( 990 gr. )
    dağlarda alabalık avı yaptığım bölgenin terör yüzünden tehlikeli hale gelmesi yüzünden uzun süredir tatlı su avı yapamıyordum. bu günlerde denizden de yüzümüz gülmedi. av partnerim ve ustam olan bacanağımın aldığı duyumla şansımızı sudakta denemeye karar verdik. benim ve arkadaşlarımın konyadaki sudak avı tecrübelerinden bildiğim kadarıyla sudak sabah erken saatte biraz av veriyor, sonrasında ise akşam ezanıyla yatsı ezanı arasında esas avımızı yapıyorduk. ancak bacanağım gündüz gitmekte ısrar edince sabah 9'dan sonra yola çıkıp osmaniyenin hemite köyü yakınlarındaki köprüye gittik. köprünün altı, aşağısı yukarısı insan doluydu. kiminde zıpkın, kiminde tırıvırı, germe, serpme, olta vs. kalabalık nedeniyle en verimli avın yapıldığı söylenen yerde avlanmaktan vazgeçtik. köprünün kenarında balık satan amcanın tezgahında 4 kasa dolusu kiloluk sudak görünce umudumuz biraz arttı ve sakin bir yer aradık. bu esnada çeşitli yerleri ve yemleri denedik. ilk balık benim beyaz silikon kurda geldi. yaklaşık 250 gr.lık bir kasna. hem hedef balığım olmadığından hem de etini sevmediğimden fotoğrafını çekip atmak istedim ama bacanak atmayalım ben alırım dediği için aldık. günün en sıcak saatleri olduğundan aslında kasnanın da sudağın da av vermesini beklemiyordum, bu yüzden değişik sahteleri denemeye başladım. bacanak da yeşil simli silikonu bırakıp mepse döndüce 2 adet daha küçük kasna aldı. ben de eskiden sudakta kullandığımız kırmızı siyah silikon balıkla, strike pro sahte karidesle birer kasna aldım. saati olmamasına rağmen balık da çıkıyordu ama ben bunlarla uğraşmak istemeyince yerimizi değiştirdik. eskiden kum ocağı olarak kullanılan şimdi göle dönüşmüş bir yere geldik. genişliği 500 m, uzunluğu 1 km kadar, nehir üzerinde büyük bir göldü. sahteyi suya atıp batmasını beklediğimde 25 -30 m önlerimin derinliğinin 8-10 m civarında olduğunu farkettim. oradaki köylülerden öğrendiğime göre balıkçılar da sudağı bu gölden yakalıyormuş. uzun süre nafile at çekten sonra beyaz silikona yapışan yosunu düşürmek için silikonu suya vurup vurup kaldırırken ummadığım şekilde kasnanın biri saldırıp hemen önümdeki silikona asılıverdi hooked müthiş bir saldırıydı, kamerayla kaydedip izletmek isterdim. sonrasında güneşin biraz daha inmesini beklemek üzere bir kenara uzandım. zaten kasnalar eskiden yakaladığımız kiloluk kasnaların yanında balık bile sayılmazdı. bulunduğumuz bölge denizden 30 km kadar uzakta olmasına rağmen bol miktarda deniz kefali vardı, ben de uzandığım yerden onların keyifle atlayışını izledim. saat 18 civarı bacanak tekrar at çeke başladı. ikinci atışında irice bir balığın önüne kadar mepsi takip ettiğini söyledi. hemen sonraki atışta ise bir anda balık oltaya asıldı, ben de fotoğraf makinesinin kamerasıyla kayda başladım. balık kıyıya yaklaşınca baktık ki bizim kasna ( ağzıbüyük ) ya da sudak diye beklediğimiz balık bizim burada sarı sazan diye bilinen şiraz :D o balığı da aldıktan sonra gün boyu yorgunluktan bittiğimiz için balığın asıl başlayacağı saatlerde eve döndük. bizi ancak deniz paklar, kasna masna bize göre değil :)

ceyhan ırmağından bir görüntü

umutsuzca atıp çeken ben

bacanağın mepsine saldıran bebelerden biri

bu kerata da silikondan yosunu temizlemek isterken yakalandı

gölün kenarından hemite kalesi

bu da aldığımız balıklar

bacanağın mepsle şiraz yakalama videosu, balık suyun içindeki bir çalıya dolanınca bize biraz daha fazla heyecan yaptı
    http://www.youtube.com/watch?v=aOLJp3QOxyg&feature=youtu.be

2. İnan01

İnan01 İnan Köse

Favori Kamış:
    Daiwa Crosscast 2.59 28-84 / Major Craft Skyroad 2.44 7-23
    Favori Makine:
    Shimano Twinpower HG 4000 / Shimano Stradic Ci4 3000
    En İyi Avı:
    Balık
    Tebrikler :) En kısa zamanda denemek istediğim avlardan bir tanesi. Kadirli-Osmaniye yolu arasında bir köprü var (adını bilmiyorum), o bölgede ciddi kasna olduğuna şahit olmuştum, akvaryum için karides toplamaya gittiğim zamanlarda :) Etini bilmem ama maksat yakalayıp adrenalin yaşamak :)

İstediğiniz balıklara rastgelsin :)

3. bilge kağan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    alabalık 3 kg, turna 2 kg, levrek 3 kg, çipura 1,2 kg, zargana 95 cm ( 990 gr. )
    teşekkürler, muhtemelen bahsettiğiniz köprü benim gittiğim hemite köprüsüdür. kasna amacı ile gidilirse güzel av vereceğini düşünüyorum. ama tatlısuda bir numaram alabalık, sonrasında ise turna ve sudak gelir. koyunun olmadığı yerde de light jigden rover 98'e kadar her şeye saldıran kasnalara abdurrahman çelebi diyoruz işte.

4. Senol_Temur

Senol_Temur Senol

Favori Kamış:
    Shimano Alivio CX 240 Medium Light
    Favori Makine:
    Shimano Exage 3000SRC
    En İyi Avı:
    Sudak 59 cm - Turna 86 cm
    Tebrikler hedef balık olmasa da heyecan verici şeyler yaşamışsınız :) .

5. pitbull

pitbull Furkan Güner

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 2.70- Shimano Alivio BX 1.65
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 RB- Okuma Pro SPA 25
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Tebrikler abi.. Kasna avı çok zevkli oluyor. Bu sene ilk kasnamı tuttum :).

Siraz mepse nasıl gelmiş anlamadım.. Bizim oradakiler solucana bile gelmiyor.. Oldukça da iriler ama olta ile tutamadık bir türlü..

6. orhan1969

orhan1969 Orhan

Favori Kamış:
    İtalcanna Kombat
    Favori Makine:
    Daiwa Saltiga Surf,Daiwa Tournamnet Entoh
    En İyi Avı:
    1,5 mt Sapan ( Kemane )
    Tebrikler Bilge Kağan Kardeş :) inşallah hep birlikte sudak için gideriz oraya,avlağı beğendim,akşam karanlığın da güzel sudak denk gelebilir,yıllar önce çok güzel sudak,yayın ve yılan balığı almıştık Ceyhan ırmağından.

Selamlar,Rastgelsin.

7. sencerveben

sencerveben hakan

tebrik ederim güzel bir av yapmışşınız.kasna etini bi çok kişi lezzetli bulmasada avcılığı çok güzel aksiyon yaşatır.

8. metallurgist

metallurgist Gültekin Güler

Favori Kamış:
    Lineaeffe spirit 3,90
    En İyi Avı:
    Lüfer 2,1 kg
    tebrikler bilge. ben akarsuda denemedim gölde denedim olmadı mepsle akşam üzeriydi demekki oda kısmet işi. köprünün altını denememiştim orayıda denemek lazım demekki. ama dediğin gibi sudak olmayınca kasnayada kasmaya gerek yok. ramazanın başında 1 hafta izindeydim oltaları dahi götürmedim oruç oruç çekilmez av diye. yoksa gene bir deneme yapmak geçti içimden ama dediğim gibi denize gece bile gidesim gelmiyor geçen akşam bir uğradım aman allahım 1 saatin içinde elbiselerle yüzmüşe döndüm. hele beklesin balıklar biraz :)

9. mehmetar79

mehmetar79 Mehmet

Tebrikler Bilge Kağan. En azından boşa atıp çekmemişsin saatlerce :)
    Ceyhan Nehri işyerimin 20 mt yanında akıyor ama su o kadar bulanıkki bu güne kadar hiç şansımı denemeyi düşünmemiştim. Suyun durgun olduğu biryerlerde denenebilir :rolleyes:
    Aslında pek tercih etmiyorum tatlı su avını, senin de yazdığın gibi deniz paklar bizi :D

Devamına rastgele.

10. kemmrt

kemmrt ALİ KEMAL

Favori Kamış:
    Shimano Beast Master
    Favori Makine:
    Shimano Catana
    En İyi Avı:
    Levrek
    Birkent kasabasından Hemite köprüsüne kadar verimli av bölgesiydi. Tırıvırı ata ata hesaba getirdiler orayı. Atma kardeşim desen döverler. :) Yukarısı zaten kuş cenneti sayılıyor da onu da takan yok. Yine de Bilge Kağan az da olsa heyacan yaşamışsınız.

11. Elvis

Elvis Suat

Bulunduğunuz bölgede olabilecek her türlü illegal avın(zıpkın-tatlı suda yasaktır-,tırıvırı,serpme vs.)yapılması çok çok üzücü...Türkiye nin her yerinde de olduğu maalesef o bölgede de bilinçsizlik hat safhada...Sorumlu bir doğadostu amatör balıkçı olarak o bölgenin jandarma,sivil toplum örgütleri vb.gibi kurumlarla ciddi anlamda temasa geçmeniz gerekmektedir diye düşünüyorum.Yoksa beğenmediğimiz kasna bile birkaç yıla kalmaz alabalık muamelesi görmeye başlar...

12. sencerveben

sencerveben hakan

bilge bey kasna avında kaşık,döner kaşık ve maket balıkla avlanmama rağmen bugüne kadar hiç silikon yemlerle avlanmadım.kullandığınız silikon yemlerin özelliklerini veya linkini verebilirmisiniz.

13. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Tebrikler Bilge, çok güzel yerlerde avlanmışsınız. Manzaralar süper...
    Balıklarda çok güzel bence. Senin pek hedefin olmadığından ve daha önce daha irilerini tuttuğundan seni pek tatmin etmemiş anlaşılan. :)

Avlaklardaki diğer insanların oluşturduğu kötü manzaralar buralarda da aynn. :(

Bende ısınamadım tatlı suya, gerçi pek te denemedim ya. Bizi deniz paklar :D:D:D

Video çekimi de çok güzel olmuş, avlarının ve paylaşımlarının devamını dilerim... :)

14. Kadir Levrek Peşinde

Kadir Levrek Peşinde SİDEPRENSİ eski nick im

Favori Kamış:
    OKUMA ALUMİNA SPİN KAMIŞ 240cm
    Favori Makine:
    süper passion 740m ve küçük kardeşleri
    En İyi Avı:
    süper maxim misina :9
    vallah çok imrendim sizlere,ne güzel mekan öyle:) balıklar desen ayrı bir güzel:) farklı sahteler ile balık yakalamanızı ayrıca kutluyorum,ve güzel sahteler edinmişsiniz..
    herşey çok güzel,lakin bacanağın yarı atçekci gibihihi tek eksiği elinde bir spin kamış olmayışıhihi şiraz avı içinb hazırlık yapmıştım lakin nasip olmadı,gidersem avına video çekeceğim nasip olursa..
    rasgele

15. bilge kağan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    raporu yazdıktan sonra yaylaya çıktığımdan cevap yazamadım.

teşekkürler, inşaallah bir gün güneş batarken gider, hedef balığı da avlarız.

daha önceleri ( kahramanmaraş ) elbistan, afşin, nurhak taraflarında alabalık avlarında birkaç kez daha yakalamışlığımız olmuştu ama genelde karından, yanından filan yakalandığından kargaşada takıldı zannetmiştik. mepse saldırırken yakalandığını düşünmemiştik :)
    bu balığı bizim burada da oltayla yakalamak zordur, ama bu bölgede yıllar önce hatay tarafından gelen avcıların oltayla çok sayıda yakaladıklarına şahit oldum. yem olarak yosun kullanıyorlardı. suyun içinde o kadar yosun varken bu balıklar neden sizin yosuna saldırıyor, özelliği nedir, ya da ne gibi bir işlemden geçmiştir dedim ama ser verdiler, sır vermediler, canları sağolsun.

inşaallah abi, biz eve dönmek için toplanırken yaşlı bir amca gelip tavuk etiyle yemlediği oltaları atıyordu. gece bırakıp sabah topluyormuş. epeyce yılanbalığı, sekizbıyık hatta sudak yakalıyormuş. yılan balıklarının bazılarının 2 kg geldiğini söyledi.

atçekle avlaması zevkli bir balık, ben etini sevmem ama bacanak sarmısaklı soslu filan yaptırıyormuş, çok güzel olduğunu söylüyor.

2 no mepsle güneş batmadan 1 saat önce başlarsan, ya da aynı saatlerde küçük, sarı, kahve tonlarında böcek benzeri sahteler kullanırsan mutlaka kasna alırsın, ama uğraşmaya değer mi dersen bence sıcakta değmez :) köprünün altındaki taşların önünden güzel sudak alıyorlarmış ama dediğim gibi suyun içi adam doluydu.

16. bilge kağan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    teşekkür ederim, aslında alabalık ya da turna olsa tatlısuya da doyum olmaz ama malesef çukurovada yok :)

bölgeye çok yakın bir jandarma karakolu var. bacanak telefonu eline alıp 156'yı tuşlarken ben engel oldum. çünkü daha önce başımıza gelen bir durum var. illegal kara avcılığı nedeniyle amcam aynı karakola ihbarda bulunmuştu. jandarma gelip belgeli belgesiz ayırmadan bütün avcıları topladı :confused: silahlarını adeta kırmak istercesine yerlerde sürüyüp askeri aracın kasasının içine fırlattılar :mad: sonra hepsini karakola götürüp suçluyu da suçsuzu da akşama kadar nezarete attılar. uygulama buyken kimse kusura bakmasın, ben arayıp 2000 yılından bu yana amatör avcılık belgesi sahibi olduğum ve kurallara göre avlandığım halde, kendimi de nezarete attıramam idk

teşekkürler, 4-5 yıldır buralara gitmiyordum, eskiden kum ocakları suyun yatağını sürekli değiştirirdi, şimdi çok güzel olmuş.
    90'ların sonunda kasna avlamak için kahramanmaraş aksu'ya giderdik. 2 saatin içinde o kadar çok yakalardık ki 700 - 800 gr.dan küçüklerini almazdık. geçenlerde yolum düştü aynı yere uğradım. kum ocakları o bölgenin canına okumuş, yatak değişmiş, su resmen çamur akıyor :(

17. bilge kağan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    abi aslında silikon kullanmaktaki ısrarımın nedeni kasnaların gelmemesi, sudakların gelmesi içindi. çünkü kasna mepse daha çok saldırıyordu, ama bu sefer silikonu sevdiler :) kırmızı balık şeklinde olan silikon çantamın bir köşesinde yıllar öncesinden 2 adet kalmış bir silikon bu yüzden markasını bilmiyorum. kendinden kurşunlu, sırtında tek iğne, karnında 3'lü iğnesi var. çekerken kuyruk çırpmıyor, atınca hızla tabana batıyor, kamışın ucuyla hafifce zıplatarak çekiyorum, texas rig gibi. beyaz renkli silikon kurdu ise orhan abinin ( orhan1969 ) ordan aldım, görünce hoşuma gitti. kavanoza dökülmüş halde olduğundan markasını bilmiyorum ama aksiyonu güzel, yavaş çekimde bile güzel kuyruk çırpıyor. şekil olarak bunların aynısı.

http://www.spotbalik.com.tr/SAVAGEAR-SGLB-GRUP-8CM,PR-19325.html

18. bilge kağan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    bu bölge uzun süre talan edildi ama türkiyenin en büyük kuş cennetlerinden birisi olarak koruma altına alınınca çehresi biraz düzeldi.
    sendekiler kadar olmasa da bende de epeyce çeşit var. alabalık, sudak, turna gibi tatlısu balıkları için ayrı, deniz balıkları için ayrı ekipman yapınca çeşit geniş oldu mecburen.

bacanağa gelince, adam 50'sine gelmiş, kendi bildiğine bağlı kalanlardan. ne karbon kamış kullanır ne de spin kamış. aslında bana 17 yıl önce at çek yapmayı öğreten adam. kullandığı kargı silstar'ın 2,70 kamışı, makinası silstar fx 40. her ikisi de 25 yıllık. makina eskidiği için yeni bir tane almak istedi, bir türlü makina beğendiremedik, silstar da markayı değiştirmiş pinnacle yapmış, daiwaya üretim yapıyormuş, bulamadık. bende 17 yıllık silstar fx 45 vardı onu vereyim dedim almak istemedi. en sonunda ebay'dan silstar fx 40 bulduk, onu getirteceğiz :) anlayacağın kargadan başka kuş tanımam diyor :)