Çinekop avı

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında caner6776 tarafından paylaşıldı.

1. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Önce diyeceklerim var.
    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=28549

Arkadaşlar
    Bu balığın avlanmasında bazı kriterler var
    diyeceksiniz ki gırgırlar boğaz ağzında ne var yok süpürüyor
    Bu durumda ne yapsak boş demek yerine

Amatör balıkçılıkta 25 cm altında lüfer yakalamamak ciddii bir etki sağlamasa da bu disiplini almamızda fayda var.
    Lüferin yaşamına saygı duyalım
    Onu daha çok görebilmek için
    Bu yüzden de bir amatörün yapabileceği o balığı üreme boyunun altında yakalamamaktır. Avladığınız balığı miktar olarak düşünmeyin
    işe prensip meselesinde yaklaşın.
    25 cm altındaki lüferleri satın da almamanız da bir etkidir.

Balığı Boğaz önlerinde gırgırlar sürekli olarak avladılar
    Balığın populasyonunda görülen yaş ve boy sınırı anormal düştü.
    Kofana görenler resmen şaşırıyor.

İşin balık tutma kısmına gelince
    Sizin yanınızdaki kişi ne yaparsa yapsın siz onlara uymayın
    siz balığı lüfer boyunda çekebilirseniz alın
    Ereğli de bile şu sıralar da deniz suyunun bu balık için sıcak olacağını düşünüyorum. , balık açıktadır daha beklemek lazım

Son düzenleme: 15 Eylül 2010
  2. John Dory

John Dory Emre

En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Caner merhaba,

Sanırım eski bir Ereğlili olarak yardımcı olabilirim sana. Teknemiz olduğundan Ereğli'de kıyıdan pek avlanmışlığım yoktur. Yine de faydam dokunabilir diye düşünüyorum.

Ereğli'de hazır satılan takımlar genelde çok kaba takımlardı. Bence takımını kendin yap. Takımını hazırlarken hem hedeflediğin balığın büyüklüğüne hem de yemlik kullandığın balığın boyuna göre iğne seçimi yap. Normal boy istavrit için benim alışkanlığım 3 numara iğnedir. Lüfere de, sarıkanata da, çinekopa da hitap eder. Yemi düzgün tutar. Eğer yemlik balığın daha kalın balıklarsa (iri istavrit, iri zargana, izmarit gibi) iğne numaranı 1 numaraya kadar çıkarabilirsin. Lüfer takımı için Mustad 1523D uygundur. O olmazsa iğne seçiminde beyaz, uzun saplı iğneleri seçmen yerinde olacaktır. Yine kullanacağın yemlik balığın büyüklüğüne bağlı olarak hırsız iğne sayısını 2 veya 3 yapabilirsin. Benim genelde tercihim 3'tür. Hırsızların arasındaki misinayı mutlaka çift kattan yap tabi.
    Yemi takışın en önemli konulardan birisi olacaktır. Görsel olmadan anlatmak çok zor olacak ama yemin doğru takıldığı konusunda bakacağın noktalar şunlar olmalı:
    • İğne yemi kasıyor mu veya yem rahatça salınıyor mu?
    • Yemin kuyruk kısmı ilk hırsızda, yaka kısmı son hırsızda olacak. İğnelerin sivri kısımları balığın et kısmında, sap kısımları ise minimum görüntü verecek şekilde balığın derisinde olacak.
    • Son hırsızdan sonra yemin balığı kıskandıracak şekilde salınması için 1 cmlik fazlalık bırakman önemli. Taktığın yem son iğnenin tam ucunda bitmesin.

Bunun dışında takımının uzunluğu 60-70 cm civarında olmalı. Ereğli'de kullandıkları mantarlar çok büyük mantarlar. 3 cm üzerinde çapı olanlar yerine daha ince 2 cm çapındaki mantarlardan edin. Kurşunu doğrudan klipse bağlama. Kısa bir beden de onun için yap.
    Bunları yaptıktan sonra büyük ihtimalle çevrendekilerden daha da iyi balık alırsın.

3. caner6776

caner6776 Caner KIRMIZI

Yardımların için çok teşekkür ederim abi.Ancak artık çinekop avlamamaya karar verdim.Zaten lüferinde çıkacağını zannetmiyorum.Bahsettiklerini yaparsam ve çinekop tutarsam bile bırakırım ki lüfer olup bana geri dönsünler...

Teşekkürler abicim.Şuanda kefal barbun harici balık tutmuyorum.Çinekop zamanıda bulabilirsem istavrit tutarım çinekopa elleşmem.Artık çinekop avı benim için bitmiştir:)

Senin uyarıların olmasa abim çinekopların büyüyüp lüfer olacağını bilemezdim.Tekrardan teşekkür ediyor ve çinekop avını kınıyorum...

4. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Senin gibi bu işlere samimiyetle bakan kardeşlerimiz olduğu müddetçe içimiz bir nebze olsun rahatlıyor.

Bir çinekop lüfer boyutuna geldiği zaman 60000-80000 arası yumurta verir.
    afaki yaklaşımla bu yumurtaların %.o 1' i larvaya dönüşse 60-80 larva bunun da yarısı yaşasa 30-40 adet balığa tekabül ederki,
    bu şu anlama gelir.
    25 cm altındaki bir lüferi saldığımız zaman bu lüferin altından 30-40 balık türer.
    Bunlar afaki yaklaşımlar, ama olayı herkesin böyle düşünmesinde fayda var. yani bir çinekopu denize salmakla 2 sene kadar sonra lüferi yakalama oranı 30-40 kat artar şeklinde düşünelim.
    25 cm altındaki çinekopu salmaya alışalım alıştıralım
    Karşımızdaki kişilerin bize aptal gibi bakmalarına aldırmayalım.
    Sizi çinekobu salarken gördüklerinde
    "Deli misin sen"? "Salacaksan bana ver" Çinekop bu salınır mı diye küstah çıkışlarında
    Lüferin üreme boyunu anlatın
    Baktınız işi iyice alaya vuruyorlar
    siz de deyin ki
    balığı tutan ben değil miyim?
    tutacağım ve salacağım balığa ben karar veririm deyin ve bildiğinizden şaşmayın.

Son düzenleme: 16 Eylül 2010
  5. caner6776

caner6776 Caner KIRMIZI

Herkes böyle yapsa yada 1-2 yıl çinekop avına yasak getirilse yeterli nüfüs artışı olacağının kanısındayım...

6. ozan

ozan Ozan

tebrikler caner. senin gibi gençler bilinçle gelecekler. ve bugün pervasızca av yapan o yaşlı amcalar birer birer giderken gelenler umut olacak dünyaya. ha o amcalar eğitilemezmi dersin ? ben sanmam ama umut sizlerde;)

7. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

İnan ki tuttuğun çinekobu salmak, kovaya atmaktan daha önemli katkı sağlayacaktır.
    1. Balığın üreme boyunu öğrendin, kabullendin, balığın ufağını salmaya niyetlendin (niyet önemli)
    2. üreme boyunun altındaki çinekopları salıp sürekli olarak balığın yumurtasını dökmeye imkan tanıdın.
    3. denizde sürekli olarak dökülen
    yumurtalar larvaları
    larvalar yaprakları(çinekopun ufağı)
    yapraklar çinekopu
    çinekoplar lüfer
    haline gelmeye devam ettikçe devamlı lüfer yakalarsın
    4. Üzerine düşeni yaptın (bir amatörün avcılık konusunda yapacağı en önemli katkı)
    5. Lüfer nüfusuna katkı sağladın
    hiç bir zaman o saldığın bir tane çinekobu küçümseme

Afaki bir söz olacak ama böyle kabul etmekte büyük yarar var

Sal 1 tane çinekopu
    Çek 40 tane lüferi

Son düzenleme: 16 Eylül 2010