çinekop için favori rapalanız nedir?

Konu, 'Sahte Yemler' kısmında mdmuratyildirim tarafından paylaşıldı.

  1. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    010,010b,005 olanları kullandım, 010 ve 005 daha çok lüfer familyasında olmak üzere her balıkta iş yapar, 010b palamutun fazla olduğu günlerde her sahteden daha iyi iş yapar genel olarak lüferde diğerlerine nazaran az biraz geri kalabilir.
    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=25689
    linkteki sarıkanatlar balığın yok zamanında 010b ile yakalanmıştı.
     
  2. FuRkAn *

    FuRkAn * FURKAN

    Yaş:
    34
    Mesajlar:
    847
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Shimano Spin Power 425 bx
    Favori Makine:
    スーパーエアロ フリーゲン /
    En İyi Avı:
    Torikler, Kofanalar - Levrekler Vs. Vs.
    benim en çok verim aldığım 7 cm de 010 005 - 097d hava kararırken - palamutta x10vs x06vs

    ve 5 cm liklerden a43e 010 r1140b ve river2sea nın babyleri sarıkırmızı süt beyaz bunlar çok iyi sahtelerdir bana göre sonuçlarım dahilinde belirttim denenmiştir.
     
  3. Kuleli

    Kuleli Bilal

    Mesajlar:
    314
    Şehir:
    İstanbul - Çengelköy
    Favori Kamış:
    Lineaeffe ım casting 420 - Omer Excalibur 82
    Favori Makine:
    Effe Titanic TT65
    En İyi Avı:
    Levrek
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler


    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler

    Anladığıma göre Beyaz olanlar daha verimli oluyor.


    Bide ben rapala ile avlanmaya yeni başladım merak ettiklerim var.
    Öncelikle rapala böylemi bağlanır gördüklerim hep böyle yapardı bende böyle yapıorum doğrumu önce onu sorim
    [​IMG]

    Attıktan sonra kurşunun dibe inmesinimi beklicez? eğer dibe indirirsek rapala da allta kayalara vs şeylere takılır diye hiç indirmiom açıklarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler
     
  4. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Eğer boğazda oltanızı atıyorsanız dibe takılır gibi bir endişeniz olmasın genellikle ilişkenler kıyıya 5-10 metre mesafede oluyor. Dibe indirdikten sonra 4-tur hızlı 2-tur yavaş 3-tur hızlı 5-tur yavaş gibi düzensiz hızda çekerseniz arasıra seyirten kaçan balık görüntüsü vermiş olursunuz, sahteniz bu şekilde daha çok dikkat çeker. Kıyıya yaklaştığınızda olabildiğince hızlı çekinki sahteniz takılmasın. Unutmayın ki sahte kurşundan 30-50 cm daha dipten gelir.
     
  5. FREESKY

    FREESKY Özgür Evren Ersoy

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    30
    Şehir:
    İstanbul
    [​IMG]

    Selamlar;
    Boğazda rapala avcılığı için hazırlamanız gereken düzeneği kısaca çizdim.
    Burada 0.28-0.35 olan ana bedeni 0.50-0.60 misina ile 25-30cm. kadar kurşun kasası yaparak fırdöndü ile bağlıyoruz. Daha sonra başka bir fırdöndü yardımı ile 2-2.5 kulaç kadar 0.24-0.28 misina ile rapala kösteği ve ucuna rapala bağı atarak rapalayı bağlıyoruz. Rapala ucunu kişisel tavsiyem küçük fırdöndü kullanarak bağlamanız yerine, rapala bağı ile direkt olarak rapalanın halkasına bağlamanızdır. Bu şekilde rapalanın aksiyonu fırdöndü ile bağlanmış olandan çok daha iyi olur.
    Takım bu şekilde hazırlandığı zaman çekerken kurşun dipte geliyor ve rapalanız daha az takılıyor. Ancak özellikle dikkat edilmesi gereken konu, kullanılacak rapalanın sinking veya suspending tipleri yerine floating yani yüzen tipte olması.
    Ancak ne yaparsak yapalım boğaz gibi bir ortam dünyanın hemen hiç bir yerinde olmadığından bu düzenek uyarlama olarak yapılmıştır. Çünkü aslen rapalalar genellikle ağırlık bağlanmadan kullanılan suni yemlerdir. Boğaz gibi akıntının çok yüksek olduğu yerde mecburen takımın ucunda, havasına, akıntıya ve avlağına göre 120-150 hatta bazen 170gr. lara kadar ağırlık takmak gerekiyor. Bu da rapalanın hareketini ister istemez bozuyor. Yani tüm uğraşlarımız sistemin kötüsünün iyisini yapmaya ve ortama uyum sağlamaya yönelik :)

    Sevgili Yücel; Sanırım burada söylediğin sinking rapalalar için geçerli. Floating tipte olanlar çekerken kurşundan daha dipten ve derinden gelmez çünkü.

    Saygılar.
     
    Son düzenleme: 30 Ekim 2009
  6. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    İyide bunlar, rapala serbest bırakılınca ne yapacağını ifade eder. Örneğin floatin, yani yüzen, bırakınca yüzer, yükselir. Çekince dibe gider.

    Sahtenin çekerken nası ldavranacağını ise, temelde gagası belirler. Gagası olan hemen her rapala, çekince dalacak, dibe doğru gidecektir. Bu yüzden gagası olan rapalalar çekerken en azından 30-40 cm altından gelir. Bu mesafeyi gaga kadar kurşun - sahte arası mesafe de belirler.

    Ve sahte yüzen tipte dahi olsa, bu kurala uyacaktır, ama gagası yoksa, kırmışsanız vs. o başka tabi.
     
  7. FREESKY

    FREESKY Özgür Evren Ersoy

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    30
    Şehir:
    İstanbul
    Floating tipte rapalaların dalış derinlikleri ile diğerleri arasında ciddi farklar var. Tabii ki hepsi gagalıkları olduğu için çekildiklerinde dalacaklar. Ancak mesela suspending olanlar bulundukları derinliklerde askıda kalırlarken, floating olanlar ise yüzeye çıkma eğilimindedirler.Diğerlerine göre daha çok yüzerler. Bu yazdıklarım tabii ki diplerinde ağırlık olmadığı zamanlar için geçerli.

    Ancak kurşunu dibe oturttuğunuzda rapala kösteği olan 2.5 kulaç mesafede sinking bir rapala da dipte olup takılırken, floating rapala dipten yukarda V şeklinde durur ve takılma şansı diğerlerine nazaran ciddi derecede daha düşüktür.

    Rapalaya aksiyon verir ve çekerken de durum değişmez. Sinking tipteki su yüzeyine çıkma özelliği olmadığı için takılma şansı daha fazla iken, floating tipte olan ise yüzeye çıkma özelliğinde olduğu için her zaman diğerinden daha yukardadır. Çünkü takımı sararken ve aksiyon verirken sürekli son sürat sarmıyoruz.

    İlişkenli bölgelerde avlanırken, tecrübeli arkadaşlar bilirler, genellikle takımın takılması kurşunun dibe indirildiği zaman daha fazladır. Yani sarmaya başlamadan önceki, atış ile kurşun dibi bulduktan sonra, çekme işleminin başlaması sırasında daha fazla olur. İşte bu sırada eğer rapalanız sinking tipte ise şekilde de çizmeye çalıştığım gibi, rapala daha fazla takılır. Oysa rapala floating tip ise, dibe hiçbir zaman yatmaz, herzaman daha yukardadır, takılma oranı ise ciddi anlamda düşüktür.

    [​IMG]

    Gagalık özelliğinden dolayı sinkinglerde dalış derinliği ağırlıksız çekerken yüzeyden çok derinde iken, floating tiplerde ise yaklaşık 1m. civarıdır. Yani floatinglerin bu çok fazla derine dalmama veya başka tabir ile yüzeye çıkma, yüzme eğilimlerinden dolayı, çekerken takılma oranları diğerlerine göre daha düşüktür.

    Bu yazdıklarımdan dolayı boğazda kıyıdan rapala atan balıkçıların herzaman tercihleri floating tipte olan rapalalardır.

    Sinking tipte olanları daha çok tekne ile rapala çeken balıkçılar tercih ederler. Çünkü tekne ile çekerken asıl amaç rapalayı mümkün olduğunca yüzeyden derine indirebilmektir.
     
    Son düzenleme: 30 Ekim 2009
  8. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    70 kafalı bir makineyle saniyede 1 turluk sarım bile, floating olan bir modeli kurşun seviyesinin altına indirmek için yeterli. Sinking model için yaptığınız çizim doğru, ama floating için yaptığınız çizim sadece takım dibe inmiş halde ve çekilmezken bu şekilde duracaktır. Örn dalma derinliği 30cm olan bir floating sahtede referans noktası kurşunun bulunduğu derinlik olacağından çekilirken kurşundan daha derin bir noktadan gelecektir. Sağdaki resim normal şartlar altında sadece gagası kesilmiş sahtelerle mümkündür.Eğer floating sahtelerin ağırlıkla kullanılması esnasında durum sizin belirttiğiniz gibi olsaydı, birçok sırtı avında kullanılan sahteler hiçbir işe yaramazdı. Zira birçok sırtı avında sahteyle kurşun arasını 10-15 metre tutan ustalar var. Resimdeki açıyı 15 metre kösteğe oranlarsak, 20-25 metre derinlikte av yapmaya çalışan bir avcı ne kadar oltasını geriye bırakırsa bıraksın sahtesi sürekli gözle görünür derinlikte kalacaktır. Dolayısıyla balık alamayacaktır.
    Sahtelerin üzerindeki dalma derinlikleri ağırlıksız kullanıma göre verilmiş değerler olup ağırlık kullanıldığında dalma derinliğinin referans noktasının su üstü değil kurşunun geldiği derinlik olduğu unutulmamalıdır.
     
  9. FREESKY

    FREESKY Özgür Evren Ersoy

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    30
    Şehir:
    İstanbul
    Sevgili Yücel; bunu sadece kafa ile orantılamak ve ölçmek yanıltıcı olur. Çünkü sarım hızını belirleyen kafa ölçüsünden ziyade kullanılan makinenin devir sayısıdır. Mesela benim 10000 lik kafa takılı spin power'ın devri 3.9 olduğu için, 5500 kafalı ancak 5.3 devirli ultegra xtb'den 1 turda çok daha az misina sarıyor.

    Zaten en çok takımın takılması da bu esnada olmuyor mu?

    Konu sırtı avı değil ki. Sırtı avında çok fazla tekne tecrübem olmamasına rağmen, bildiğim kadarı ile, sabit bir sürat ile sahte çekiliyor. Yani sahtenin sudaki aksiyonu sabit bit sürat ile gerçekleşiyor. Kıyıdan ise böyle değil. Ayrıca yine bildiğim kadarı ile tekne ile sırtı çekilirken ustalar sinking tip kullanıyorlar, floating değil. Zaten kıyıdan ve tekne ile rapala çekme birbirinin tam aksi iki farklı disiplin. Kıyıdan avlanırken sahteyi çok dibe indirmemeye gayret gösterirken, teknede sırtı çekerken ise, prensip sahteyi derine batırmaya yönelik değil mi?

    Referans noktamız kurşun değil ki; kurşun kasasının boyu 30 cm. ve rapala kösteği de kurşundan 30 cm. yukarıdan bağlı ve referans noktası burası. Rapala kösteği 30 cm. yukardan bağlı olduğu için ve buradan çekildiği için,rapalamız da sürekli sarımda bile ancak referans noktasından dikeyde 30 cm. derine inebildiği için,çekildiği noktadan kösteğin de bedene yapmış olduğu açıyı da gözönünde bulunduracak olursak eğer, sahtenin bağlı olduğu yerden 30 cm. aşağıda bulunan kurşun derinliğinin altına ineceğini ben düşünmüyorum. Ayrıca sürekli sarımda rapala batarken ve kurşun yükselirken, yavaş sarımda ise durum tam tersine dönecek ve kurşun hızlı sarıma nazaran daha dipleyeceği için, bu aralarda rapala kurşun kadar hızlı batmayacağı için yine kurşun seviyesinin üstünde olacaktır bence. Rapala sinking tip olsa, dalış derinliği 3-5 mt. olacağı için tabii ki kurşun derinliğini geçecektir. Ancak yüzen tip ve dalışı 30cm. olan bir sahte için durumun böyle olacağını düşünmüyorum. Zaten sırf bu ayrımdan doayı bizler floating tip sahte kullanmıyormuyuz?

    Belki de yanılıyorumdur. Bu konuda bizleri en tecrübeli abimiz olan Sn. Vedat Abayoğlu aydınlatırsa, ben şahsıma çok sevineceğim. :)

    Tüm bu paylaşımlarımız ve fikir alışverişlerimiz cidden çok yararlı oluyor. Herkese teşekkürler.
     
  10. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Pek değil. Hiç kimsenin, kurşun dibe indikten sonra rapalanı dibe yapışmasını bekleyeceğini sanmam. Böyle takılma olmuyor mu? Oluyor ama, takılmaların pek çoğu çekerken gerçekleşiyor.

    Yüzen bir sahtede çekince çok iyi dalabilir. Hatta, dalan bir modelden daha çabuk dalabilir. Dalma seviyesini belirleyen, damak yapısıdır. Sahte eksenine daha paralelce, daha büyük bir damak, daha çok batan bir yem demektir, kendisi yüzen olsa bile, bu damak onu hızla batırır.

    [​IMG]

    Örneğin yukardakiler, yüzen tip sahtedir ama çekince benim diyen sahteden daha süratle ve çok batar.

    Yüzen/dalan/askıda kalan modeller, temelde sahtenin çekince yüzme derinliğini değil, bırakınca yapacağı aksiyonu belirler.
     
  11. FREESKY

    FREESKY Özgür Evren Ersoy

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    30
    Şehir:
    İstanbul

    Serdar Bey; Kavram kargaşası yaşıyoruz.

    Sizin kastınız eger hiçbir hareket yokken, suya öylece bıraktığınızda sahtenin yüzmesi ise, ve buna yüzen rapala diyorsanız, ben buna yüzen rapala demiyorum.

    Resmini koymuş olduğunuz sahte Yo-zuri Crystal Minnow Deep Diver, suya attığınızda hiçbir hareket yokken tabii ki batmayacak ve yüzecektir, çünkü bu rapalanın zaten sadece floating tipi mevcuttur.Gagalık tipinden dolayı da çok batar, adı üzerinde Deep Diver :)

    Yüzen tip yani Floating tip sahte tanımlamamız, aynı model bir rapala için, mesela yine Yo-zuri Crystal Minnow serisinde, hem floating hem de sinking tip olanlar içindir.Burada yüzen tip dediğimiz bu sahtenin floating versiyonudur ki, bu tipler aynı tip, renk, vs. rapalanın sinking tipine göre her zaman daha çok yukarda kalırlar, batmazlar ve avantajlıdırlar.

    Kırmızı ile işaretlemiş olduğum cümlenize ise katılmıyorum. Çünkü çekip bırakınca aldığı durumu belirtmez. Hiç bir rapala çekip bırakınca askıda kalmaz. Çünkü her yerin tuzluluk oranı ve kaldırma gücü farklıdır.

    Sizin bahsetmiş olduğunuz gibi olsa akdenizde çekmeyi bıraktığınızda askıda kalan ve derinliğini koruyan bir rapalanın, karadeniz de batması lazım, çünkü rapalanın özgül ağırlığı herzaman aynı :)
     
  12. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    O kadarda değil. Yüzen sahte, tatlı suda bile yüzen sahtedir. Ki mesela bu "minnow" serisinin hemen hemen tamamı aslen tatlı su için üretilir.

    Olay şu. Çektin, çektin, daldı, dalıyor.. Bıraktığında yüzen sahte yükselir, böylece sığ suda her derinliği tarayarak gelirsin. Yani şöyle bir hareket yapılır:

    [​IMG]

    Batan tip sahtelerde, çekince sahte yukarı doğru gelir. Bırakınca kendisi aşağıya süzülerek batar. Böylece bir tür "jigging" yapar.

    Kabaca, aksiyondan kastım bu. Bu yukarı çıkma, aşağı batam aksiyonlaırnı dipten zıplatma vs. gibi çeşitli atraksiyonlarla kullanmak mümkün olacaktır elbette. Sahteler, çekince farklı, bırakınca farklı bir aksiyon yapmak üzere düşünülür. Yani, iyi bir sahte, çeksenizde, çekmeyi durdursanızda, belli bir (farklı aksiyon olsa bile) aksiyonu kendisi gösterir. Yukarı çıkma veya aşağı inmede bir aksiyondur zira.
     
  13. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Ha, bu arada, bazı rapalalar askıda kalır. En azından yeterince uzun süre. Örneğin Rapala HJ serisi bu tür bir sahtedir.

    Eğer bunu suyun ortasına bıraksak, beklesek, beklesek, uzun bir zaman sonra farkedilir şekilde battığını veya yükseldiğini görürdük. Ama bu önemsenmez. Önemli olan, sahtenin çekmeyi bırakınca olduğu derinliği makul bir süre -ki bu genelde bir kaç saniyedir- korumasıdır.

    Bu aksiyonun en önemli avantajı, sıcak sularda, bazı balıkların (levrek mesela) balık duraksadığı anda saldırmasıdır. Batan ve yüzen tipler bunu yapamaz, durunca da dediğim gibi bir aksiyona sahiptirler. Bilhassa baharda, sular ısınınca, balık üremeye çıkınca bu aksiyon son derece avcıdır.