Çipura Avı Teknikleri, Lidaki, Mendik vs.

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında mehmetc tarafından paylaşıldı.

  1. OrhanCinoglu

    OrhanCinoglu

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    344
    Şehir:
    kucukyalı istanbul
    Favori Kamış:
    kamış
    En İyi Avı:
    57 cm kefal 1,5-2kg arası
    vedat abi merhabalar nasılsınız:) benim size ufak bir sorum olacaktur malum çok fazla tecrübeleriniz ve de deneyimleriniz var.ben 1 hafta sonra altınoluk a gidecem abi.geçen sene bayağı bir çupra görmüştüm kıyıdan 30 40 metre açıkta kumun otlarla birleştiği yerlerde.bugün ki yazında sardalyaylan 16 iri çupra aldığını okudum .acaba bu çupra avında her zaman sardalya ile sonuç alabilirmiyiz yoksa bu balığın değişik yemler yediği dönemler mi vardır.misal şu ayda boru kurdu yerken öbür ayda yengeç başka zaman sardalya vs.yani sardalya çupranın hayır diyemeyeceği bir yem midir her zaman için.yardımcı olabilirseniz sevinirin.
     
  2. Arif07

    Arif07 Arif Serap

    Yaş:
    80
    Mesajlar:
    1
    arkadaşlar teşekkür ederim paylaşımlar için rasgele.
     
  3. aeakkus

    aeakkus Alipaçino

    Mesajlar:
    58
    Şehir:
    İzmir
    İzmir Sahilevlerinde çipura avı yapmak istiyorum.Avlağın zemini ve derinliği hakkında bilgisi olan varmı?Ayrıca sahilevlerinde ne tür bir takım ve hangi yemi kullanmamı önerirsiniz?Teşekkürler.
     
  4. YiqiT

    YiqiT Yiğit

    Mesajlar:
    21
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Foreva Alba Star : )
    En İyi Avı:
    Şuan Yok : (
    Bilgiler Gerçekten Çok Yerinde Ve Güzel Şahsen Beni Aydınlattınız Teşekkür Ederim Hepinize.. :)
     
  5. ilknur gilik

    ilknur gilik cichlid

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    26
    ya ben niye hiç bişe bilmiyorum... gerçekten bilgilerinize tecrübelerinize hayranım bende daha bi balık bile tutmadan kalktım profesyonel avcıların arasına katılmaya çalışıyorum. biraz zamana, sabıra ve bide olta almaya ihtiyacım var galiba
     
  6. yunisef

    yunisef YUNUS EMRE AKIN

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    364
    Şehir:
    İSTANBUL / BAŞAKŞEHİR
    Favori Kamış:
    ÇAPARİ
    En İyi Avı:
    13 kg oğlum yılmaz
    ilknur bu işler sabır işi, bir olta alsan bile sabaha kadar oltanın ucunda bekleyip eve elim boş döndüğüm çok oldu. Bak bande cumartesi gecesi muhabbet arasında en büyük lüferimi yakaladım. Önce sabır sonra kısmet.

    Bu arada konuya yazı yazarken en son ne zaman yorum yapıldığına bakarsan sohbetin sıcağı sıcağına içine dalabilirsin. sol üst köşede son yorum zamanı yazar. sağlıcakla kal
     
  7. sulhi yücel

    sulhi yücel sulhi yücel

    Mesajlar:
    154
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    RODER/ST/4204
    En İyi Avı:
    2/kilo turna.
    arkadaşlara bilgilendirici paylaşımları için teşekkürler.
     
  8. mtbygnc

    mtbygnc m.anıl

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    3
    benm bi sorum olacak kayalara yapışık yuvarlak mideyeler var hemde bolca onlarla bi verm alabilrmiz
     
  9. onurt47

    onurt47 ONUR

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    77
    Deniz kulaklarımı pek sayılmaz kardeşim ama hiç yoktan iyidir genede.
     
  10. gbasibek

    gbasibek Gürcan BAŞIBEK

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    174
    Şehir:
    ADANA
    Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin
    Favori Makine:
    Okuma Trio30
    En İyi Avı:
    1.5 Kg Levrek
    Karides

    Ben çipura için dip oltası veya mantarlı takım farketmez canlı karides yada dilimlenmiş jumbo karides kullanırım sonuç her zaman tatmin edicidir. Eğer bölgede çipura varsa asla geri çevirmiyor.
     
  11. Nurituyan

    Nurituyan Nuri TUYAN

    Yaş:
    68
    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    Atyrau
    Favori Kamış:
    10 adet karadan kasnaklı olta
    En İyi Avı:
    Akya 36 kilo
    Çipura av teknikleri

    selam arkadaşlar

    34 yıldır soğuk sıcak demeden çipura avlayan biri olarak hernekadar balık avcılığı için rastgele densede çipuranın avlanabilmesi için birtakım koşulların yerine gelmesi gerektiğini zaman içinde anladım.bu nedenle yeni avlamaya başlayacak olan kardeşlerimin ileride bunun tutku haline geleceğini şimdiden bilmelerini isterim.Çenesi çok güçlü küçükken oldukça aptal fakat irileştikçe
    zeki bir balık olan çipuranın av zevki oltaya yakalandığı andan itibaren verdiği
    inanılmaz mücadele yıllarca arkadaşlar arasında anlatılır durur.Denizlerin bu asil
    yaratığını anlatmak birkaç satırla sınırlı olmadığı için sanırım sorular geldikçe cevaplamaya çalışıcam.
    Herkese bol şanslar rastgele
     
  12. yiv

    yiv Kivanc Bekar

    Mesajlar:
    289
    Şehir:
    Izmir
    Favori Kamış:
    Olta, zipkin
    En İyi Avı:
    Turna 5,15kg
    O kadar uzun zamandır çupra avlıyorsanız, kısaca tecrübelerinizi özetleseniz çok güzel olur aslında..:)
     
  13. Nurituyan

    Nurituyan Nuri TUYAN

    Yaş:
    68
    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    Atyrau
    Favori Kamış:
    10 adet karadan kasnaklı olta
    En İyi Avı:
    Akya 36 kilo
    Çipuranın üreme ve geçiş yolları

    Tekrar selam

    Bu süre içinde edindiğim bilgilere göre çipura belli bir güzergahta dolaşmakta ve bilinenin aksine yerli kalıcı bir balık değildir.Karasularımıza tahminen eylül aylarında sürüler halinde üremek için ayvalığın biraz kuzeyinden gelerek kıyı kıyı Didim yakınlarında nisan başlarında(karina) bolgesine yumurtasını bıraktıktan sonra kalan sağlar bizimdir misali yoluna devam etmektedir.Bu konuda değişik fikirleri olan arkadaşlar varsa öğrenmek isterim.Çipura avlayan arkadaşlar bilir geçit diye tabir ettiğimiz bu zamanlarda çipura sürülerinde yüzbinlerce içlerinde 4-5 kiloluklarıda olmak üzere güzergahı takip ederler.her kıyı oltacısının hayali bu geçit zamanı kısmetten nasibini almaktır.Doğruyu söylemek gerekirse bikaç kez rastgeldim ben 2 oltayı yetiştiremediğim zaman oldu tabiiki hatta 0.45 misinaların koptuğu zamanlar bile çok olmuştur.Geçit zamanının dışında çipura öyle diğer balıklar gibi bolca avlanabilen bir balık türü değildir.Ama şu var özellikle ege kıyılarında yılın 12 ayı çipurayı geçitteki kadar olmasada avlayabilirsiniz.Bunun için gerekli olan malzeme ve yemleri sırasıyla yazıcam ilgilenen arkadaşlar olursa sevinirim görüşmek dileğiyle şimdilik byee
     
  14. Nurituyan

    Nurituyan Nuri TUYAN

    Yaş:
    68
    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    Atyrau
    Favori Kamış:
    10 adet karadan kasnaklı olta
    En İyi Avı:
    Akya 36 kilo
    Selam kıvanç kardeşim

    Çipura avcılığıyla ilgilenen bir kardeşimin olması beni sevindirdi açıkçası tam da geçit zamanı izmir gerence körfezinde olamamanın sıkıntısını yaşıyorum aslında ama benim yerime inş sizler yakalarsınız.O kadar çok anı varki aslında hangisini anlatsam bilemiyorum.En iyisi bu balığı biraz daha tanıyalım ne dersin.Yine eskiler bilir besi çipurası yoktu mesela sadece bizim bildiğimiz kırmızı yanaklı deniz çipurası vardı.Besi çipurasını çiftlik yemiye bile rahatlıkla iğnenin arasına sıkıştırarak çiftliklerin yanında sığ suda avlayabilirsiniz.Deniz çipurası ise biraz daha zordur.Tekneden zokayla 5 yada 6 kulaç derinlikte yengeç(yengeci öldürmeden yan tarafından iğneye takarak)yakalayabilirsiniz mesela en etkili çipura yakalama yöntemidir.Karadan 100 yada 250 iğneli paragat la (yem olarak sübye yada güneşte kurutulmuş mamun) yalnız paragatın kıyıdan en az 30 mt açıkta ve kuzuluk yapılarak atılması şart.Karadan ise eğer hava çok soğuksa yani eller madyayı iğneye takamaz hale gelecek kadar soğuk ve hava poyraz ise hele bu zamanlarda muhakkak sonda 40 gr kurşun ve önünde biraz uzun konçlu en az 0.40 misina kullanarak iğnenin birine madya diğerine sübye takarak 45-50 mt uzağa atarak bekleyin tabi bu bir tek olta ile olmaz aralarında 10 ar mt olarak bikaç olta atın mümkünse karada oltayı bir taşla sabitledikten sonra hafif kalama verip ses çıkaran bir tenekeye sarın.balık çektiğinde ses çıkaracaktır.devamı daha sonra inş şimdiden rastgele.
     
  15. Bilgiler için çok teşekkürler bende böyle bir şey arıyordum.
     
  16. Deniz Dostu

    Deniz Dostu Deniz

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    15
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Klasik Dip Oltası
    En İyi Avı:
    500 gr Mercan
    Çok güzel bilgiler olmuş. Bilgi veren herkese teşekkürler. Benim takıldığım konu şu 496 4 mustad iğne oldu. bu iğnelerin üzerinde kendi ağırlıkları mı var? Ekstra ağırlık takılmıyor mu?
     
  17. onurt47

    onurt47 ONUR

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    77
    Değerli bilgiler ve paylaşım için teşekkürler kurutulmuş mamun dikkatımı çekti benımde Nuri bey ölü mamun iş yapmaz derler hep .
    merak ettıgım dığer bır konuda dıdımde geçiş yolu olarak bellı noktalar varmıdır acaba tahmınde bulunabıleceğiz?
     
  18. Nurituyan

    Nurituyan Nuri TUYAN

    Yaş:
    68
    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    Atyrau
    Favori Kamış:
    10 adet karadan kasnaklı olta
    En İyi Avı:
    Akya 36 kilo
    Değerli kardeşim kurutulmuş mamun 200 yada daha fazla iğneli paragate lerde tercih edilir.Karadan bikaç oltayla yapılan avlarda ise canlı mamun daha çok farydalı ancak ben yinede gündüz küçük balıkların çokluğu ve mamun taze olduğunda çok çabuk parçalardıkları için canlı mamunun gece çok daha iyi balık yakaladığını gördüm.çipura dragan(1 karış boyunda ot) otunu çok sever mümkünse butür yerlerde avlanmaya çalışın.Aynalık yani zemini fazla ot olmayan yerlerde mümkünse canlı yem kullanmaya çalışın otluk yerlerde küçük balıklardan kullandığınız yemler çok çabuk iğneden alınacağı için mümkünde oltayı aynalık açık yere düşürmeye çalışın.ayrıca iğneler özellikle şu sıralar çok önemli birçok arkadaşımız sırf bu yüzden yakaladığı balığı kaçırabilir.Mustad ın kahverengi 2 yada 3 numarası çaprazı daha geniş olduğundan balığa ilk harekette vurdurduğunuzda ağzına takılma şansı daha fazla ancak aynı iğnenin sıfır grubunun ucu içe dönük o yüzden normal 3 numara kullanmaya çalışın bu herzaman avlanmadan sonra ise oltayı tatlı suyla yıkayıp kuruttuktan sonra iğneleri tek tek yağlayıp öyle kaldırın faydasını göreceksiniz.Bol şanslar herkese.
    Not.diğer balık türleriyle ilgili sorularınız varsa sorabilirsiniz.mercan,kolyoz,palamut,sargoz,kupez,levrek,sinari,trança,akya,lüfer,melanur ve daha birsürü balıkla ilgili tekrar rastgele.
     
  19. Nurituyan

    Nurituyan Nuri TUYAN

    Yaş:
    68
    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    Atyrau
    Favori Kamış:
    10 adet karadan kasnaklı olta
    En İyi Avı:
    Akya 36 kilo
    cevap

    Sevgili kardeşim didim özellikle çipuranın yumurta bıraktığı en bilinen bölge elbetteki geçit didimden de geçiyor akbük diye biryer yazlıkları sanırım bu aralar bayağı fazla o bölge yani bilinen adıyla kırıkiçi koyunda 2 defa geçite rastladım ancak bu öyle bir durumki uzun sahil boyunca denizin üzerinde kırık yosun parçacıkları aranıyor uzun süre çünkü geçit sürüsü geçtiği otluk yerleri adeta traktör gibi sürüyor kopardığı yosunlarda denizin üstünü kaplıyor işte sürünün oralarda olduğunu anladığınız zaman muhtelif yerlerde olta atın büyük bir ihtimalle rastgelirsin .Kasım ayında henüz çipura izmir körfezinden karaburun ve gerence korfezi cıvarında olup didime gelmesine epey bir zaman var.Bol şanslar.
     
    Son düzenleme: 24 Kasım 2008
  20. onurt47

    onurt47 ONUR

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    77
    tekrar teşekkürler Nuri bey değerli bilgiler için.