Çipura Avı Teknikleri, Lidaki, Mendik vs.

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında mehmetc tarafından paylaşıldı.

  1. fish founder

    fish founder Özgür

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    1.874
    Şehir:
    istanbul
    Not.diğer balık türleriyle ilgili sorularınız varsa sorabilirsiniz.mercan,kolyoz,palamut,sargoz,kupez,levrek,sinari,trança,akya,lüfer,melanur ve daha birsürü balıkla ilgili tekrar rastgele.[/QUOTE]

    slm,
    çipra ile ilgili deneyimleirnizi paylaştığınız için çok teşekkürler,
    lakin istanbul'da bu avı yapabilmemiz ne yazikki pek mümkün olmuyor,sizin paylaşımınızdaki incelikleri ancak yazın ege ve veya güneyde yapabileceğimiz kaçamak tatillerde uygulayabiliriz ne yazik ki :(
    ama,istanbul çevresinde levrek avı,'boğaz hariç' çok keyifli geçebiliyor,
    sizden ricam levrek le ilgili deneyimlerinizi forumda sadece levrek bölümü altında bizlerle paylaşır mısınız?
    belki bilmediğimiz farklı tazlarla tanışmamızı sağlar,
    şimdiden tşk ler
     
  2. Nurituyan

    Nurituyan Nuri TUYAN

    Yaş:
    68
    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    Atyrau
    Favori Kamış:
    10 adet karadan kasnaklı olta
    En İyi Avı:
    Akya 36 kilo
    levrek

    slm
    Evet levrekle ilgili bildiklerimi aktarmaya çalışayım.Gerçekten çok akıllı bir balık canlı ve hareketli yemlerle beslenen bu balığı yakalamak o kadar kolay değil tabiiki.Levreğin tekneden ve karadan yakalama usullleri var.Başta sırtı dediğimiz hareketli bir tekneden rapala (sahte balık) en bilinen yöntemi tekne ağır devirde ilerlerken ucunda kaşık yada yeni çıkan ve oldukça etkili rapalalarla 0.50 yada 0.60 oltayla yaklaşık 50 yada 60 mt denize bırakılarak yapılan bir avlanma yöntemidir.Ancak bununda belli yerleri ve mevsimi olduğundan sırtıyla yapılan avcılık herzaman etkili olmayabiliyor.Karadan yapılan avlarda en etkili olanı mümkün olduğu kadar ince bir misina ve balığın dikkatini çekmemesi için mümkünse kuşunsuz sadece iğneyle avlanma usuludür.Bunun için canlı teke karidese benzeyen ve çok küçük bir canlı yem kullanılması en ideal levrek yakalama yöntemi olup özellikle gece avında yakamoz yaptıgı ve hareketli olduğundan levreği çektiği bilinir.Bildiğimiz diğer cansız yemlerin levrek yakalamada pek etkili olduğu söylenemez.Küçük canlı balıkların da levrek yakalamada bayağı faydalı olduğunuda unutmamak lazım bu arada.Kefal yavruları(kamit) bunların başında gelir.Evet istanbulda çipura avı yapılması mümkün değil doğru çünkü çipura marmaraya girmeden sarozdan karasularımıza girer girmez ege kıyılarından akdenize doğru ilerler.Sebebi belli denizlerdeki birçok canlı türü gibi yumurtadan çıktıkları yere dogru ilerlerler.Tabiatın bir mucizesi işte levrekle ilgili yazacaklarım devam edecek şimdilik hoşçakalın.
     
  3. Nurituyan

    Nurituyan Nuri TUYAN

    Yaş:
    68
    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    Atyrau
    Favori Kamış:
    10 adet karadan kasnaklı olta
    En İyi Avı:
    Akya 36 kilo
    lLEVREK

    slm tekrar
    Levrekle ilgili deneyimlerimize devam edelim isterseniz.Sayısını unuttuğum kadar çok levrek yakaladım bunların çoğunu çok ince (0,18 siglon misina) ile ve yem olarakta canlı kaya balığıyla belki bir tesadüf belkide levreğin çok sevdiği yem kesin bir bilgim yok açıkçası.içlerindeki en büyüğü ise 7 kilo 300 gr
    olanı vardıki yaklaşık 40 dk uğraştırdı gerçekten.Bu tür balıkları yakalamak yemi iyi olursa fazla önemli değil önemli olan misinayı kopartmadan çekebilmek.Levrek yakalandığı andan itibaren ilk anda kulak arkasına alıp misinayı kesmeye çalışır ve çoğu zaman bunu başarır.eğer kamışla değilde elde avlanıyorsanız balığın sert darbelerinde muhakkak boşluk bırakınki misinayı kesmesin.Devamlı gezgin balık olduğundan biraz sabır ister (olta avcılığı başlı başına sabır zaten:) yine merak ettiğiniz başka bir konu yada soru varsa cevaplamaya çalışırım.Egenin mavi sularında diğer denizlerimize göre balık çeşidi çok bazı bölgelere göre isimlerinde farklılık olabilir ben yinede bildiklerimi yazayım hangisini isterseniz avlanma şekli ve yemi farklı çünkü.Başta çipura,levrek,akya,kılıç,lüfer,kefal,trança,mercan,kolyos,palamut,sinarit,melanur,kupez,dragonya(zehirli olta avcılarının dikkat etmesi gerekir)mandagöz,karagöz,uskumru,barbun(oltayla avlanmaz yada çok nadir yakalanır)adabeyi,adalevreği,bakalyero,dilbalığı, istavrit ve daha çok sayıda balık ilgilenenlerle avlanmalarını paylaşmak isterim.rastgele
     
    Son düzenleme: 29 Kasım 2008
  4. fish founder

    fish founder Özgür

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    1.874
    Şehir:
    istanbul
    tşk ler paylaşım için,
    ama forumda sadece levrek adlı bir bölüm var,
    bu bölümde aktarabilir iseniz tecrübelerinizi herkes için bilgiye ulaşması daha kolay olacaktır,
     
  5. mustapha1

    mustapha1 MUSTAFA GÜMÜŞ

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    Bursa
    En İyi Avı:
    Aynalı Sazan 2.5 kg
    Sevgili üstadlar ve dostlar,

    Ben 2 yıldır balık tutmaya başladım önceleri göletlerde balık tutuyordum ve olta takımım 50 YTL lik birşeydi ve yetiyordu.Şimdi ise deniz balıkçılığına başladım ve kıyıdan atışlar yapıyorum.Atış mesafem 30-40 mt geçmiyor bu neden bana önereceğiniz olta takımı konusunda destek verirseniz sevinirim.Avlak bölgem Didim akbük,taşburun mevkiileri tutmakta olduğum balık cinsi karagöz,mırmır ve çupra ama genelde kısa mesafe olması nedeniyle 150 gr üzerinde tutamadım henüz bu nedenle bana 200 YTL geçmeyecek şekilde bir olta takımı oluşturusanız sevinirim.

    Birde deniz balıkçılığında mamun ve sardalya kullanıyorum.
     
  6. onurt47

    onurt47 ONUR

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    77
    merhaba akbukte nerde avlanıyorsunuz acaba?
     
  7. jonathandavis

    jonathandavis Cem

    Mesajlar:
    200
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    700gr çupra 1.4kg dülger balıgı
    walla biz hiç sizin anlattıgınız gibi çupra tutmuyoruz yaw :) 10 metrelik bir teknemiz var her hafta açılıyoruz herkes bir köşeye yatıyor bir ellede oltayı tutuyoruz yatarken :) yem olarak sülünez ve sardalya kullanırız genelde cok az cimcim büyük iğneler kullanıyoruz genelde cupra yakalamanın tek altın kuralı var balık yemi ağzına aldıgında bi çekip bırakıyor o çekme esnasında iğneyi ağzına geçirmek anlıcağınız yattıgımız yerden fırlıyoruz çekiyoruz yukarı :)
     
  8. orhankaan

    orhankaan orhan

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    20
    Şehir:
    Manisa-Akhisar
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    En iyi avımı daha tutmadım.
    Selamlar ben DİKİLİ de avlanıyorum.Eğer kıyıdan avlanıyorsanız ve çipura avlayacağım diyorsanız mutlaka ve mutlaka gece avlanın derim.çünkü gündüz küçük balıklar yeme rahat vermiyor.ben tecrübe ettim ve artık gündüz genellikle balığa gitmiyorum.
     
  9. arkadyan

    arkadyan LEVENT ÇELİK

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    80
    Şehir:
    izmir
    En İyi Avı:
    çupra..2.4 kğ
    Orhan kardeş,dikilide avlak olarak nereleri tavsiye edersin..
     
  10. Sağ olsun ben bu konuyu okumamıştımda gerçekten güzel paylaşımlar.Paylaşım için teşekkürler :)
     
  11. muratyuvarla

    muratyuvarla Murat Yuvarla

    Mesajlar:
    18
    Şehir:
    Mersin
    Favori Kamış:
    D.A.M Sumo Royal 2.70, D.A.M Dura 1060 8+1 Olta Takımı
    En İyi Avı:
    Çipura ~500gr, Sargos ~350gr, Levrek ~1 Kg
    Katılıyorum, deneme yanılma yöntemi en iyi yöntemdir ama bölgelere göre farklılık gösterebilir.
    Rastgele
     
  12. JACKET

    JACKET EMRE

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    15
    Şehir:
    İZMİR/GÖZTEPE
    En İyi Avı:
    DAHA KİLOLUĞA ULAŞAMADIM:(
    paylaşım için teşekkürler.
     
  13. recep29

    recep29 RECEP

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    4
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    kasnak tekli olta
    En İyi Avı:
    2 kg çipura
    selam arkadaşlar ben hep çupra avına gittim ama ikili üçlü takımı pek tutmuyorum çupranın irisi genelde kayalık yerlerde olur kıyıdan avlandıgım için hep takılır sorun çıkartır. tekli gezer kurşunlu takımdan vazgeçmem . ha bide yem madya olacak ben hep iyi sonuç aldım sizede tavsiye ederim . rasgele
     
  14. ilkerjim

    ilkerjim iLKeR

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    99
    Şehir:
    iZmiR / Karşıyaka
    Favori Kamış:
    Okuma VS ystem Spin.
    Favori Makine:
    Daiwa
    En İyi Avı:
    2,1 Kg Çipura
    ;)

    sLmLar
    madem madya mamun yengeç sardalya iyi sonuç veriyor 2 olta bırakalım denize kıyıdan 3 köstekli her iğneye bu yemlerden farklı bir yem taksakda atsak hangisini severse ona gelsin olmuormu :)
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 13 Nisan 2009
  15. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Bir gün yengeçle çok iyi av yaptığınız yerde ertesi gün sardalyayla başarılı olabilirsiniz. Çipura için şu yem en iyisidir demek çok doğru değil. Aslında çipura yem seçen bir balıkta değildir. Sadece yemin tazeliği önemlidir.

    Ancak genel olarak etçil balıkların sardalyaya karşı ciddi bir zaafı var. Kokusu mu tadı mı bilinmez her kefalden lahosa kadar her balık avlanabilir. Ancak sorun şu ki böylesine cazip bir yem çipura tarafından bulunana kadar yengeç sülük madya ispari karagöz yavruları lidakiler süslü gelincikler kayabalıkları vs onlarca etken tarafından parçalanarak etkisiz hale getirilebiliyor.

    Madya ise ki özellikle madya çok sert bir yapıda olduğundan ufak canlılarca parçalanamacak bir yem olduğu ve canlıyken kırıp taze olarak iğneye takma imkanı olduğundan çipura avında cazibesi artar.

    Yengeç yavruları ise levrek sinarit çipura vs birçok avcının menüsünde olmasına rağmen, avcı balıklarca kolay bulunabilme özelliği nedeniyle çipura haricindeki avcıların çok istekli atlamadığı bir yem olduğu için çipurada iyi sonuç verir. Çipura sürü halinde gezerken, sürü yerde duran bir yengeç gördüğünde amansızca saldıracağından illaki biri yakalanır. Yoksa tek çipuranında bir yengece çok iştahlı saracağını düşünmüyorum.
     
  16. ilkerjim

    ilkerjim iLKeR

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    99
    Şehir:
    iZmiR / Karşıyaka
    Favori Kamış:
    Okuma VS ystem Spin.
    Favori Makine:
    Daiwa
    En İyi Avı:
    2,1 Kg Çipura
    bende hep şöyle düşünürdüm yani yengeçe kolay kolay her balık vurmuyor ama çipuranın iştahını hep kabartır buldum ve iri çipuralar genelde bu yeme sarıyor madyayı alsa kötüleyemem oda çok iyi bir yem onunlada sonuçlar aldım ama madyaya farklı balıklarda takılıyor örneğin ısparoz kaya balığı gibi ama yengeç ile kaya balığı ve ısparoz hiç yakalamadım karadan tekneden çok kullandım bu iki yemi ama fark olarak bunları gözlemledim. kısaca yengeçle hiç kucuk balık almadım madya ile ufak daha çok aldım ve işe yaramaz balıkta aldım ot balığı vs. ..

    Teşekkürler, SaygıLaR. ..
     
  17. ugur58

    ugur58 UGUR

    Mesajlar:
    160
    Şehir:
    istanbul/beylikdüzü
    En İyi Avı:
    1.5 kilo mırmır.sıra lüferde...
    beyler sandaldan beylikdüzü açıklarında çipura avlaya bilirmiyim.bilginiz varmı.
    :confused:
     
  18. yunuslar

    yunuslar

    Mesajlar:
    61
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    levrek çüpra kefal
    Çüprayı genelde borukurdu ve yengeçle avladım.mümkün oldugu kadar ince misina kullanmakta fayda var arkadaşlar kıyıdan olabildigince uzağa atmanızı tavsiye ediyorum :)
     
  19. poyraztekkursun

    poyraztekkursun poyraz

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    4
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    1500 CAPTAİN CAMELON KAMIŞ 400 CM
    En İyi Avı:
    YAYIN 12 kg
    öncelikle herkese merhaba bu forum da bir çok şey öğrendim bilgilerinizi paylaştığınız için hepinize teşekkür ederim balık tutmayı Artvin çoruhta öğrendim alabalık muhteşem lezzetlidir ve benim için vazgeçilmez bir hobi oldu balık avı saha sonra Ankarada bulunan bütün barajlar ve ırmaklarda bi kaç kanca bırakmışımdır tatlı suda bulunan hemen hemen bütün balık türlerinin tadına bakmışımdır ama hiçbirinde çoruhun alabalık tadını alamamışımdır asla... Hayatımda ilk defa bir denizde avlanacağım evet 10 temmuz akşamı Ankaradan didim akbük e yola çıkıyorum fakat bu yaşa geldim ne denize girdim nede denizde avlandım sizden ricam bana yardımcı olmanız 1-)yılın o mevsimi ne tür balıklar mevcuttur 2-)tatlı su da kullanılan oltalar ile deniz avı için kullanılan oltalar arasında bi fark varmıdır? 3-)ne tür olta takımları hazırlayıp ne tür yemler ile işimi daha kolay hale getirebilirim yardımcı olursanız çok sevinirim BAKALIM KARADENİZ YAYLALARININ DELİKANLISI AKDENİZ SAHİLLERİNDE NELER YAPACAK HER KAREYİ RESMEDİP BURDA SİZİNLE PAYLAŞMAKTAN VE RAPOR VERMEKTEN BÜYÜK ZEVK ALACAĞIM (((ŞAFAK 38 ZAMAN DURDU BEKLE BENİ DİDİM)))
     
  20. atakule team

    atakule team hüseyin

    Mesajlar:
    919
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    Bass Pro Shops® extrime xps Mitchell Elite Spin DAIWA EXCELER, EXSF662MHFS 1.98
    Favori Makine:
    shimano sustain 2500 fg shimano exsence 3000cı4
    En İyi Avı:
    hedefim 120 cm
    slm

    mehmet abicim bende çeşmeye gittigimde bana balıkçılar boru kurduyla iyi alırsın dediler 1 tane alabildin fazlada uğraşmadım malum tatil:D