Anladim. Anlastik o halde. Zipkin isi bambaska, olta ile ayri dunyalarin insanlari. Bir de boyle baliga, denize sevdali olup da ikisine birden ilgi duyanlar var ki onlarin isi daha zor. Ben acikcasi yillardir ciddi dalis yapmiyorum. Kulak problemi nedeniyle doktor yasaklayali beri kamera isine yoneldim, fazla asagi inmeden goruntu avlamaya calisiyorum. Sadece yilda uc, bes kez, o da yillik izinlerde zipkin avi yapiyorum ki ona da dalmak denilmez. Fakat merak ettiginiz birsey olursa memnuniyetle yardimci olmaya calisirim. Ozelden de yazabilirsiniz. Forumda zipkin avciligina dair iyi bir bilgi birikimi var. Eskiye donuk ararsaniz faydali olacaktir. Unutmayin ki zipkin avi dalis sporunun ileri asamasidir. Yani once emniyetli dalisi ogrenmek, ardindan buna avcilik boyutunu eklemek gerekiyor. Sig su bayilmasi gibi riskler, kanda azot birikmesiyle felce, olume kadar goturebilen durumlar olabiliyor. Bu is ciddiyetle ogrenilmesi sart olan, bunyenizi ve kapasitenizi tanimanizi gerektiren bir istir. Emniyet bu isin temelidir. Unutmayin ki hic av yapamasaniz bile saglikli ve guvenli tamamladiginiz her dalista mutlaka birseyler ogrenecek, tecrube edinecek, keyifli vakit gecireceksiniz. Birkac basit oneride bulunabilirsem eger: Hicbir konuda acele etmeyin... dalisi, nefes kontrolunu iyice ogrenin... asla yalniz dalmayin... mutlaka dalis samandirasi kullanin... sig yerde de dalsaniz yaninizda keskin bir bicak bulundurun (dipte kesilip atilmis aglarin kalintilari oluyor, "baligi vurdum, kacirmadan alayim, nefesim tukenmeden yukari cikayim" filan derken Allah muhafaza takiliverirsiniz aglara, boyle hayatini kaybeden usta dalgiclar coktur ... balik avlamak konusunda hirs yapmayin, sualtinin tadini cikartin , tercube edindikce zipkinla balik avinin ne kadar kolay oldugunu zaten goreceksiniz, yeter ki adim adim gidin... ve oncelikle spor yaptiginizi, bunun esasen dalis sporu oldugunu, zipkin avinin ise ikinci planda oldugunu dusunerek dalin derim... boylece hem guvenli hem de keyifli olacaktir... Cok uzucu ama ogretici ve dusundurucu bir videoyu paylasayim sizinle. Rahmetli Ozan Yildirim konulu belgesel. isin ciddiyetini anlatiyor: http://vimeo.com/10252490 Rastgele...
O raporun altına yazdıklarıma her zaman imzamı atarım ama artık hiçkimsenin çinekop raporuna karışmayacam, konu çinekop olunca millet kuduruyor adeta yok sirkülere göre uygunmuş bırtmış zırtmış, rapor yazdıklarına pişman ediyormuşuzda ..tümüz gıgırcıya ve haldekilere laf söylemeye yemiyormuş..Ulan yemez tabi kimin yer? Hal haydut dolu, orada dallamalara laf söylesen linç ederler ama ben bu tipleri iyi biliyorum bu tipler burada sirkülere sığınır eline fırsat geçincede ne sirküler kalır nede mirküler..Lüfer yok olursada domatesin tohumunu aldığımız gibi lüferinde tohumuda vardır belki onuda alırız..
Teşekkürler İbrahim bey, bunlar çok değerli bilgiler..Bildiğiniz üzere suyun altı bambaşka bir dünya, sadece nefes sesiniz, daha çok dibe dalmadan balıklarla beraber yüzmek, gümüş sürüsünün içinde kalmak ve daha nicesi... Gerçekten su altı çok farklı bir alem, keşke üstüde aynı saflık ve güzellikte olsaydı.
Eee lufer bu, bosuna dememisler "denizlerin sultani" diye ... bak, nasil da kirdiriyor birbirine amatorunu, profesyonelini, Bakanligini, halini, Greenpeace'ini... ortada ne limit kaliyor ne vicdan, ne edep, ne saygi ... millet birbirini yiyor lufer icin... padisahlarin ugruna gumus olta dokturdugu, akin yaptigi zaman sefere cikmayi erteledigi lufer bu ...
"Forumda guzel bir bilgi birikimi var" demisken, mesela tecrubeli bir dalgic ve iyi bir zipkin avcisi olan Onur Guner arkadasimizin paylasimlarini okumanizi oneririm.