Çizgili sazan == (Pseudorasbora parva)

Konu, 'Tatlısudaki Canlılar' kısmında karayel tarafından paylaşıldı.

  1. shatin

    shatin mErt

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    1.231
    Şehir:
    Edirne
    En İyi Avı:
    :)
    bizim burdaki su kanallarında o balıklarlan binlerce var
     
  2. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Zaten ilk giriş alanı Trakya olarak tespit edilmiş, o nedenle çok olması normal. Ama bahsettiğin bu balık, değil mi? İsrail sazanı ile karıştırmıyorsundur sanırım, ikisi farklı türler çünkü.
     
  3. Balikci34

    Balikci34 selim

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    2.590
    Şehir:
    Almanya
    Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Bu balik sazan familyasina ait kücük ama pullari büyük olan bir balik,yanal cizgisinin üzerinde 32-39 tane pulu var,vucudu hafif basik onun icin ayni tatlisu kefali gibi kompakt bir vucuda sahip,kafasida basik gibi durur genistir,kafadan vucuda geciste bir kambur olusur,bu daha cok erkeklerinde görülür,agizi yukari dogru bakar,baligin biyigi yoktur,yavru baliklar ve disi baliklarin sirti acik gri renkte olur,bazen yesilimsi parlaklik,yan taraflari gümüs renkte ve karinlari beyaz olarakta görülür,yüzgecleri daha cok soluk renkte olup acik gri ve benek olmaz,yetiskin erkeklerin vucudu daha yüksek(kambur)olup yüzgecleri daha koyu renkte olur,daha cok sirt yüzgecinde belli eder kendini,ortalama balik 10 cm büyür.

    Balik asyadan avrupaya getirilen diger sazan türleri sayesinde yanlislikla getirlilmis,istenmeden getirilen bu balik cok hizli bir sekilde cogalip cevresine uyum sagliyor,baliklar hem durgun suda hemde akarsuda yasayabilme imkanina sahip,yüksek rakimlardaki kücük derelere kadar cikabilen bir balik,yavru baliklarin plankton ve dipte bulunan diger organik seylerle beslenir,suda daha cok ne bulunuyorsa o besine alisabilen bir balik,yapilan mide arastirmalarindan durgun suda plankton,akar suda sivrisinek larvasiile beslendigi görülmüstür.

    Balik yavru iken her iki cinsede sahiptir,büyüyüp eslesme dönemine yaklasinca cinsiyetini aliyor,avrupa kitasinda balik dogduktan bir sene sonra eslesme imkanina sahip oluyor,340 yumurta birakiyor disi balik,yumurtalar eliptik sekilde,2-2,5mm ve bir jelatin kaplamasi gibi durur,baliklar hem akarsuda hemde durgun suda yumurta dökebilir,baliklar genelde bir yuva kurar ve bu yuvayida erkek balik bekler,suyun sicakligi 20 dereceye gelince 6-8 gün icinde olan bir sürede bir embriyo meydana gelir,24 saat sonra bu embriyo kendini düzler ve 5,5mm boyunda agzi kapali bir yavru balik olusur,3,5 gün sonra yavru yemeye baslar.

    Balik genel olarak avrupada hizli üremesinden dolayi harami balik ciftliklerinde yem olarak kulanilir,birakildigi veya yanlislikla bir suda olusan bu balik diger türler icin bir zarar teskil etmemistir.




    Bu yaziyi almis oldugum kaynagi altta belirtim,tam birebir ceviri degilsede önemli olan kisimlarini alip cevirir yaptim...

    Kaynak:http://www.oekf.at/Seiten/E3 Blaubandbaerbling.htm


    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 10 Haziran 2009
  4. shatin

    shatin mErt

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    1.231
    Şehir:
    Edirne
    En İyi Avı:
    :)
    Şennur hanım ben tatlısu balıklarını gerçekten iyi tanıyorum gördüğüm balığıda biliyorum çocukluğum onların içinde geçti. Sulama kanalları var bizim burda günün belirli saatlerinde su verilir belirli saatlerinde su kesilir. bu kesildiği zamanlarda su seviyesi aşırı miktarda düşmekte bizimde eskiden yaz günlerimiz hep buralarda geçti. Gerçekten resimde görülen balıktan burda çok var dayanıksız gücsüz bi balık karaya çıktığı zaman çabuk ölen bir balık israil gibi değil yani
     
  5. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Selim ağabey, bilgiler için teşekkürler. Hermafrodit olduklarını okumuştum ilk yabancı kaynakta, hangisiydi unuttum. Ama aynı kaynakta üreme ile ilgili bilgiler verilmemişti, şimdi bunu da öğrenmiş oldum sayende. Verdiğin fotoğraftaki de genç bir birey, yanal çizgisinden anlaşılıyor. Sanırım yavaş yavaş iyice ayırt etmeye başlayacağız. Yalnız, diğer türlere zarar vermiyor oluşu ile ilgili kısmı kafamı kurcaladı. Bulunduğu meradaki türlere zarar verdiğinden ve hatta öldürücü bir enfeksiyon bulaştırdığından bahsetmiştik. Ki Yakup hocamızın bahsettiği Akgöl'de de türe oldukça zarar verdiğinden bahsedilmişti. Bu kadar önemli bir konuda, nasıl olup da farklı araştırma sonuçları çıkıyor orasını anlayamadım. Bir şey daha var tabii, dün baktığım yabancı kaynaklarda, balığın yırtıcı bir balık olduğundan bahsedilmiş, ama bu araştırmada plankton ve sivrisinek larvalarıyla beslendiği yazılmış. Acaba diyorum, bu yalnızca genç bireyler için geçerli olmasın?
     
  6. shatin

    shatin mErt

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    1.231
    Şehir:
    Edirne
    En İyi Avı:
    :)
    bu balıkları ztn hep ufak şekilde görüyorduk biz büyümüş haline rastlayamadım en büyüğü parmağımın yarısı kadar veya biraz daha büyük oluyordu.
     
  7. Balikci34

    Balikci34 selim

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    2.590
    Şehir:
    Almanya
    Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Vermis oldugum kaynakta alt kösesinde yazan orjinal yazi bu" Durch diesen Neuling trat zum Glück kein Schaden auf"
    Türkce cevirisi ise"bu yeni balik türünden sansimiza diger popilasyonlara bir zarar gelmiyor"gibi bir anlami var.

    Tabiki tam olarak bilemiyorum zararlarini,bizim buralarda olmayan bir tür,bende internetten okumus oldugum bilgileri aktarmaya calisiyorum.enfeksion olayi söyle,sayet bir yerden parazitli veya hastalikli balik alinip diger bir suya aktarilirsa o zaman diger türlerede bu yeni hastaliklar bulasarak yerli türlere zarar vermesi görülür,sayet balikta bir hastalik yoksa enfeksion aktarmasi söz konusu olamaz,balik zaten larva ve planktonlarla besleniyor yirtici balik yani harami balik degil,zaten 10cm kadar büyüyormus,ha derseniz yöresel baliklara bir rakip yem bakimindan o zaman diyecegim yok.
    Senin okumus oldugun yazida yirtici balik oldugunu söylüyorsun,belkide diger canlilar icin belirtilmis olabilir(balik olmayan),o düsünceye göre ala,sazan,capak vs baliklarda yirtici balik kismina girer,bu baliklarda kücük baliklar,balik yumurtalari,plankton ve larvalarla besleniyor,benim kastettigim harami balik olmayisi,bir sudak veya turna gibi.
    Bölgeden bölgeyede cesitlilik gösterebilir tabikide baliklarin tutumu,bir bölgede zararsiz olan balik,diger bölgede zararli olabiliyor.
    Bizimkiler sadece yapilan arastirmalari okumak ve bunlara inanmak,arastirip bir bilgiye sahip olmadan bizler tam olarak bilemeyiz,biz genede yakup hocamizin arastirmalarina kulak verelim derim...
     
  8. kaliayev

    kaliayev Halil

    Mesajlar:
    22
    Şehir:
    Bursa
    [​IMG]

    Çorumda bir dereden tuttum bunu, dere yanlış bilmiyorsam yeşilırmağa dökülüyor. Attığım yerde yığınak yapmışlar, oltayı atar atmaz hoop başına; minicik balıklar. Yemi didikliyorlar sürekli, başka balık da gelmiyor. En büyükleri parmak kadar belki biraz daha büyük...

    Cinsini bilmiyordum, bu sayfadaki balıklara çok benziyor, aynı balık mı bu da?
     
  9. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Evet bu balık ta çizgili sazan. Kanser gibi yayılıyor.

     
  10. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Eveeeet; İzahatlarımız, Ayancık Avcı Kulübü başkanı Mustafa beyin ve Akgöl Orman şefliği ile Milli Parklar GM. Sinop İl Müdürlüğünün istişareleriyle Valilik olaya el koydu.
    Öncelikle DSİ desteğiyle göle derelerden gelip sığlaştıran mazleme taranıp gölün dibi temizlenecek. Tarama faaliyeti başladı.

    Sonrasında halen görüş alış verişi süren gökkuşağı alabalığı ile balıklandırma yapılarak çizgili sazan üzerinde yırtıcı balık baskısı kurulacak.

    Ve en son olarak, biyolojik temizlik sağlandıktan sonra; göle yörenin kırmızı beneklilerinin salınması düşünülüyor.

    Bu başlık altında, profesyonel ve amatör ruhun birleşiminin zaferine tanık oldum, hep beraber olduk.

     
    Son düzenleme: 4 Kasım 2009
  11. eskina_man

    eskina_man Murat

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    2.399
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    canlı bırakma yaptım, hala bekliyorum.
    Yakup abi,

    İşte bu haber günün en güzel haberi,

    Tüm emeği geçenlerin ve geçeceklerin yüreğine sağlık.
     
  12. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Sevgili hocam, ah benim muhterem hocam. Gönlü engin, hem mütevazi, güzel yüzlü, pek sabırlı, erdem hocam.

    Vakti zamanı gelince kırmızı benek bile salınacak göle öyle mi? Çok sevindirici bir haber. Gönlünüze sağlık. Bu zaferin başkomutanı Sizsiniz benim nazarımda. Emeklerinize, ellerinize, fikrinize sağlık.

    Teşekkürler sayın hocam. Saygılarımla, sevgimle.;)
     
  13. eskina_man

    eskina_man Murat

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    2.399
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    canlı bırakma yaptım, hala bekliyorum.
    Nuri abi??

    Sevgili Yakup hocam Tordum'da Lüfer olayına sıcak bakmıyor mu acaba?? Ondanda mı sakladın yoksa??
     
  14. Gorgoroth

    Gorgoroth Zafer

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    İstanbul
    Bence bu çok güzel bir başarı öyküsüdür. Hem doğaya bilimsel açıdan yaklaşma konusunda, hem de masa başında dirsek çürütmekten başka birşey yapmayan diğer akademisyenler için pratik çalışmaya örnek olması konusunda çok faydalıdır.

    Umarım ülkemizde sizin gibi akademisyenler çoğalır.
     
  15. angelmen33

    angelmen33 GÖKHAN

    Yaş:
    38
    Mesajlar:
    59
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    REMİXON
    Favori Makine:
    REMİXON
    gercekden emeklerinize saglık güzel arastırma olmus
     
  16. 33022

    33022

    Mesajlar:
    591
    Yakup Hocam;

    Değerli çalışmaların için sonsuz teşekkürler.
    Tam doğrumu bilmiyorum ama naçizane bir bilgi paylaşmak isterim.Balıklar bu bahsedeceğim balığa çok benziyor çünkü.
    Fransızlar tarafından 1.Dünya savaşı sonunda Hatay ve çevresindeki sivrisinek sorunana çözüm amaçlı getirilen ve adını henüz hatırlayamadığım bir balık türüne benziyor.Forumda sanırım daha önce bahsetmiştik bu konudan.Daha sonra üzülerek belirteyim DSİ tarafından sivrisinekle mücadele kapsamında pek çok gölete ve bataklığa da salıverilmiş diye biliyorum.Ama inşallah ben yanlış biliyorumdur.Emekllerinize sağlık.
    Saygılarımla
     
  17. KorkutAta

    KorkutAta Muharrem

    Yaş:
    55
    Mesajlar:
    914
    Şehir:
    Erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M FZ SPIN 215 CM
    Favori Makine:
    Okuma Flame 20
    En İyi Avı:
    sazan, 13,1 kg.; gökkuşağı alası, 2 kg.
    Abi bu "Balıkları pıtıkla çağırıp, el kepçesiyle yakaladım" ifadesine takıldım. Bizim bilmediğimiz bir av yöntemi mi bu? Biz boşuna mı oltayla falan uğraşıyoruz yoksa:p
     
  18. fatih

    fatih fatih gürtekin

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    412
    Şehir:
    erbaa
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    nızı salın gitsin seneye daha büyüğünü yakalarsınız.
    gelişme varmı acaba.gölden yokolmuşmudur .



    köpeklerin sesini duyduğu bizim duyamadığımız düdük gibi bişey vardı, pıtık balıkların duyduğu frekansta yayın yapan birşeymidir acaba
     
  19. Balıkçı Baba

    Balıkçı Baba Berk

    Yaş:
    28
    Mesajlar:
    43
    Şehir:
    ankara
    Favori Makine:
    Kasnakçıyım
    En İyi Avı:
    2 kilo sazan, 5 kilo yayın
    Bu balıga bizim orda yaslı çavak derler eğer oysa fazla büyümez en fazla el kadar büyür