Çok ama çok ÖNEMLİ ! ! !

Konu, 'Genel Konular' kısmında Cenani tarafından paylaşıldı.

1. king_barracuda

king_barracuda

sewgili arkadaşım ..

buyrun burdan bir değerlendirilmesi yapışmış..
    http://www.youtube.com/watch?v=1iN1RTLLQjo

burdanda bir nükleer hakkında bilgi..
    http://www.youtube.com/watch?v=cfkevMqW750&feature=related

bakın videonun sonunda güzel bi soru soruyolar. biz böyle temiz enerji yaparsak ozaman kim para kazanacak?

burdada güzel bir haber almanya tüm santrallerini kapatıyor
    http://www.youtube.com/watch?v=JXyH4nF_tZw&feature=fvsr

buda çernobilin bir görünüşü.. verilen bilgiye dikkat. birkez sızıntı başladımı bitmek bilmiyor!!!!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=VJZAya0vAb8

aslıdna uzun uzun anlatılması gereken birşey değil nükleer.. adını bile duyması yeter bi insanın

çok sakıncalı değil bütün gelişmiş ülkelerde bile var bütün avrupa kullanıyor diyerek yapılmasını savunan lar. peki bütün avrupa milay dolarlar yatırdığı bu santralleri birer birer neden kapatıyor?

2. western222

western222 Süleyman

Favori Kamış:
    RON THOMSON TYRAN 2.70 cm
    Favori Makine:
    DAM QUICK EFFZETT 735 RD
    adamlar yapmış..kendileri üretip kullanmış ve satmışlar...GELİŞMİŞ ÜLKE haline gelmişler.biz daha bunu akıl bile edemiyoruz maalesef..şimdi bunları niye kapatıyor?niye kapatıyor?niye kapatıyor sizce.yıllardır kullandıkları santraller de sızıntılar olurda ülkeleri ve dünya insanları tehlikeye mi girer diye???yapmayı Allah aşkına...Nükleer enerji kullanan ülkelerin hangisinde bizdeki kadar çevre kirliliği var?Bu saatten sonra kimse kimseyi ikna edemez zaten.Nasıl ki bize var olan perollerimizi çıkarttırmıyorlar.Aynı şekilde bu santrallerinde kurulmasını engellemeye çalışıyorlar.."Çevre ve insanlık bilinci" adı altında.Bu mesajım da sondur konu hakkında.

3. huylu

huylu Serkan

Favori Kamış:
    Okuma Salina Sea Spin
    Favori Makine:
    Okuma
    En İyi Avı:
    4kg civarı vatos ve bolca istavrit:)
    Rüzgar enerjisi sağlıklı bir enerji kaynağı değildir arkadaşlar. Enerji sektörü 200 bin ev demek değildir. 200 Bin evin çektiği enerjiyi tek başına çeken fabrikalar hatta daha da büyük kurulu güce sahip fabrikalar ülkemizde oldukça fazladır. Boğazın akıntı debisinden faydalanılarak yapılması planlanan santralin soğutma sistemini denizden çekilen suyla gerçekleştirdiğini, aynı suyun tesisi soğuttuktan sonra tekrar denize verildiğini bir düşünün???? Hidroelektrik santralleri neden sizce ekolojiyi bozuyor???? Soğutma suyu nerden karşılanıyor?? üzerine kurulduğu nehirden tabi ki. Enerjinin devamlılığı esastır ilkesini hatırlatarak şunu söyleyebilirim ki rüzgar gülüyle çimento fabrikası işlemez arkadaşlar:) Yada cam fabrikası yada ağır metal sanayi vs.. vs.. Yabancı ülkelerde okyanusların üzerine kurulan devasa boyuttaki rüzgar santralleri bizim hangi denizimizin hangi açığına yapılacak? Rüzgar natı hesabı oraya yapılan yatırımı kurtaracak mı? iç denizlerle uçsuz bucaksız rüzgarı bitmeyen okyanusları bir tutmayalım. Ayrıca bu dediğiniz teknolojiye ülkemiz sahip değil konsorsiyum desteğiyle olabilir diye düşünüyorum.

4. huylu

huylu Serkan

Favori Kamış:
    Okuma Salina Sea Spin
    Favori Makine:
    Okuma
    En İyi Avı:

Aynen katılıyorum...

5. king_barracuda

king_barracuda

200 bin ev örneği . şuan rüzgar enerjisi ile bir şehre bir ilçeye enerji vericek teknoloji yok lafınıza bir örnek göstermekti..
    yani burda sadece çatalcaya kurulan bir tesis çatalcanın giderini karşılayabilir manasında.

rüzgar gülü sürdürülebilir devamı olan bir enerji değil diyosunuz..

sadece burdan bile biraz çuvallıyorsunuz kusura bakmayın..

nükleer reaktörler belli başlı hammaddler kullanır.. bunlar uranyum toryum gibi madenlerdir.

ve rezev leri nekadar çıktığı yada çıkacağı belli değildir. aynı petrol gibi sonu vardır.

bir Nükleer santrallerin ortalama ömrü 30-40 yıl arasında değişiyor. bu arada sewgili arkadaşım. 40 yıl sonra kapatılıp sökülüyor.

1960-1970 lerde yapılan santrallerin hepsi şuan kapatıldı güvenli şekilde sökülüp muhafaza etmeye çalışıyorlar.

yani yapılan yatırım 30 - 40 yıllık bir yatırım ..

bunun dışında rüzgarın kesileceği .. artık dünyada rüzgar esmeyeceği gibi bir duyum almadıysanız yada güneşin yakında söneceğine dair bir mail gelmediyse size. şuan bilinki en sürdürülebilir ve uzun ömürlü enerji kaynağı güneş ve rüzgardır..

söylediklerimde hata varsa düzeltin... ancak rüzgar enerjisine devamı olmayan bir enerji demek bile başlı başına bir gaf.

6. king_barracuda

king_barracuda

gelişmiş ülke haline gelmişler sonrada biz yeteri kadar geliştik kapatalım biraz santralleride motorlarımı soğusun demişler .. biz sökelim eski satrali türkiyeye satalım azcıkda onlarmı gelişsin demişler.. bence biz bunuda akıl edemiyoruz öyle değilmi..???

ayrıca gelişmiş dediğiniz ülkeler nükleer bombaları şehirlere milletin tepesine atmakdan bile kaçınmamış ülkelerdir.ki bu savaş ahlaklarının bile olmadığı uygarlıklardır...

western222 arkadaşım konu üzerinde tartıştık konuştuk bilgi paylaştık . konuya verdiğin bilgi paylaşımından msjlardaki uslubunu korumandan dolayı öncelikle çok teşekkür ediyorum.. sağlıcakla kal hayırlı akşamlar arkadaşım .

7. merkury33

merkury33 HASAN

Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    yahu ben bu konuyu daha yeni gördüm. simdi kızacaksın ama çok önemli yazmışsınız kesin önemsizdir diye okumamıştım. .meğer bizim mersini ilgilendiriyormuş. amanın şimdi bu santral patlarsa biz nereye kaçacaz adana kurtarmıyor galiba, şu hava durumcunun raporuna göre ankarada etkileniyor o zaman batıya doğru gidiyor olmalı o zaman biz hakkari sınırına kadar kaçarız. sınırcılrda saşırır o zaman.
    yaw böyle önemli santralleri niye mersine ki .şöyle Istanbula yakın bir yerde kursalardıya, yermi yoktu orada

8. Candy_Man

Candy_Man Necip TEPE

Kaçırdığımız önemli bi nokta var. Türkiyede nükleer santral yokken izole bir karaparçasında yaşıyoruz zannedenler var.Etrafımız nükleer reaktörlerle kaplı. O cern örneğinde bütün dünyanın ileri gelen fizikçileri olası bir yanlışlığın dünyayı tamamiyle içine çekebilecek bir karadelik oluşturabileceğini öne sürmesine rağmen hiçbir ekonomik getirisi olmamadığı halde sırf daha ileri bir teknoloji için milyarlarca dolar akıttıılar.Kim yok orda biliomusunuz ?
    Türkiye yok.!
    Bahsedilen kapatma stratejileri tamamen halkın baskısına kulak vermiş numarası yaparak miyadı dolmak üzere olanları direk kapatıp verim alabileceklerini miyadı dolunca kapatacaklarını açıklamalarıdır.Zaten rutin yapacakları işleri topluma yedirdiler.Sizde yemişsiniz kusura bakmayın. 10 sene sonra allah ömür verirse hepimiz görücez. Nükleer enerji gelişen kalkınan dünyanın tek dayanağıdır.

Buyrun bir haber daha. bakalım bunu nasıl yorumlayacaksınız.

Rus Rianovosti haber ajansı Japon hükümetinin nükleer reaktörlerin kullanım süresini 40 yılla sınarlama hazırlığı içinde olduğunu duyurdu.

Nükleer felaketlerle ilgili hazırlık yapmaktan ve müdahaleden sorumlu bakan Goşi Hosono nükleer santral işletmecilerinin kazalara karşı alınacak önlemlerden sorumlu olacağını söyledi.

Japonya’da bugünlerde bir yasama hazırlığı yürütülüyor. Taslağın parlamentoya gelecek ay gönderilmesi bekleniyor. Hosono, nükleer enerjinin tam olarak güvenli olduğu güvencesinin söz konusu olduğu durumlarda kullanılacağını söyledi.

Japonya’da faal olan 54 ticari reaktörden en az üç tanesi 40′tan daha yaşlı. (Rianovosti)
    Oca 6 2012. tarihli bir haberdir.

Adamlar hala kullanıcaz diyor ama 40 yaşına gelince kapatırız ancak diyor. Derslerini almamışlar dersiniz şimdi. Japonlardan daha sağlıklı düşündüğünüzü de zannedersiniz.

Ben istanbulda yaşıyorum. Ve isterim istanbulda kurulmasını.
    Saygılar.

9. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Acaba Japonya'daki bu 54 tane Reaktör'ün kaç tanesinin sahibi Japonya değil? Acaba bu reaktörlerde üretilen elektriği ruslardan kaç paraya satın alıyorlar?

Anlayamıyorum. Sanıyorsunuz ki kurulacak olan Nükleer Santral bizim olacak, orada üretilen elektrik de bizim olacak. Öyle değil. Eh o zaman, kendi topraklarında sahibinin başkası olacağı Nükleer bir Santral kurdurup, elektrik satın almaya devam etmenin mantığı nedir?

Ayrıca kurulacak olan Santral elektrik ihtiyacımızın çok minik bir kısmını karşılayacak.

Gerçekten anlayamıyorum!

10. Candy_Man

Candy_Man Necip TEPE

Yani zararlılık kısmını geçtik mi abim şimdi ?.
    Öyleyse konuyla ilgili bir fikrimi daha berliteyim. o bölgelerdeki enerji üretimi sanayiyide geliştirmicek mi ?. Denize yakın olması üretilen sanayinin pazarlanmasını da kolaylaştırmicak mı ?
    Biz okulda yatırım tercihlerini şöyle gördük.
    Kurulacak sanayinin enerji ve hammadde kaynaklarına olan yakınlığı
    pazarlama alanlarına olan yakınlığı
    işgücüne olan yakınlığı.
    yani kaçırdığımız noktayı ısrarla berlirtmek istiyorum. Kalkındıracak bir olay bu. bir çok açıdan hemde. Bütün dünya ülkeleri bu şekilde gelişmiş kalkınmışken biz neden yapmayalım abi ? Sızıntı sızıntı sızacak kaçacak akacak diye bu kadar korkuyorsak emin olun bu korku bize yeter zaten sızdırmamak için. Kendine güvenen ülkeler yapıyosa biz daha iyisini yaparız. bir diğer husus. kuracak olan firma yap işlet devret seçeneğini bize sunması bile ekonomik olarak kolaylıktır. Şimdi A firması Tedaştan elektirik almicakta. Rus firmasından elektirik alacak. Fiyatlar konusunda illaki enerji ve tabi ky. bak. düzenleme yetkilerine sahip olacak. 10 milyar dolarımız olsada biz yapsak keşke direk kimseye yaptırmadan. orta ve son vadede zaten bize devredilmiş olacak. 3 evreli kullanımının 2 evresinde bize ait olacak. Bazı şeyleri bu kadar görmemezlikten gelmeyelim abim.
    Geçmiş mesajlarımda yanlış bişeyler söyledimse hepsi artık ülkemin kalkınmasını istediğimden sinirlenmişimdir. Varsa yanlışım affola.

Saygılar.

11. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    Geçmedik. Ama zararları insanları pek tatmin etmediği için işin bu boyutunu da açmak istedim.

Yap, işlet, devret olmayacak. Bu konuda yanlış bilgi vermemek lazım.

Yapılacak santrali 60 yıl boyunca Ruslar işletecek ve Türkler 15 yıl boyunca elektrik alım garantisi verecek. Proje şirketi, elektrik satın alma anlaşmasının sona ermesinin ardından nükleer güç santralının her bir ünitesi için işletmeye girişten 15 yıl sonra net karın yüzde 20’sini Türkiye’ye verecek. Bu ödeme, santralın ömrü boyunca devam edecek.

Yani santralin sahibi, ömrü boyunca Ruslar olacak.

12. Candy_Man

Candy_Man Necip TEPE

kazandığı paradan da vergi verecek. Sosyal devlet vergi ile beslenir kendi iştirak etmek zorunda değildir. Diyelimki kendimiz kurduk. bedava mı kullanacak millet ? yine para ödenecek. üstünden devlet vergi kazanacak. net karın %20 sini zaman sonra geri verecekler. Önemli olan bir bölgede potansiyel yaratılıyor olması ve ülkeye ekonomik faydaları.

13. huylu

huylu Serkan

Favori Kamış:
    Okuma Salina Sea Spin
    Favori Makine:
    Okuma
    En İyi Avı:
    Rüzgar santralları bizim mi olacak?????? :)))

14. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    Aşağıdaki tabloyu incelemenizi öneririm. O tabloda Türkiye'de bulunan Rüzgar Santrallerini, nerede konumlandıklarını, Şirket adlarını, imalatçılarını, ürettikleri enerji miktarını bulabilirsiniz.

Hangi şirketlerin yabancı olduğunun araştırmasını da kendiniz yapabilirsiniz. Ben yarım günümü harcadım.

http://www.nukte.org/files/Ruzgaryatirimsayi.xls

15. huylu

huylu Serkan

Favori Kamış:
    Okuma Salina Sea Spin
    Favori Makine:
    Okuma
    En İyi Avı:
    Biraz çuvallamışsın yazan arkadaş; copy/paste bilgiler vermektense kendi meşrebimce birseyler anlatmaya çalışıyorum. Bu işin okulunu okudum alanım elektrik ve enerji. Sayfalarca ağır bilimsel dille anlatılmıs kimimizin anladığı kimimizin içinde geçen terimlerden bir haber olduğu bilgileri vermektense sözün özünü anlatıyorum. Rüzgar santrali kurmanın belirli kıstasları olmassa olmazları vardır. Her yere rüzgar enerjisi santrali kuramazsın. Maliyetini kurtarmaz! Ülkemizde petrol yok, Doğalgaz yok. Taş kömürü kalorisi çok düşük olduğu için termik santrallerde katkı maddesi olmadan yakılmıyor. Yakıldığı zamanda kül dağlarını söylememe gerek yok. Katkı maddesi maliyet getiriyor. Su gücümüze güveniyoruz ama gel gelelim bugüne kadar kurulan hidroelektrik santrallerini yabancılar kurmadı mı mühendisleri teknik adamları yabancılar değillermiydi.Ayrıca kurulan bütün santrallerin bir ömrü vardır. Örnek Keban barajı. Şunu kabul edelim yabancı ülkeler bizden bu konularda 500 sene öndeler. Bir devlet enerjiyi kendi eliyle üretip satmak zorunda değildir. Devlet bu tür teferruatların üzerinde kontrol mekanizmasıdır. Kurdurtursun santralini yaparsın anlaşmalarını santral senin toprağında biryere kaçmıyor. İşletmesi kimde olursa olsun sen masaya yumruğu vurduktan sonra kimse senin şalterini kapatamaz. Bu konuda sağlam protokoller yaparsanız korkulacak birsey olmadığını düşünüyorum. Enerjiyi en verimli kullanan en az riskle yapılan santral bence kombine çevrim santralleridir ama malesef doğalgazı ithal eden bir ülkeyiz. Doğalgaz santralinde doğalgazı sadece elektrik enerjisine çevirirseniz karınız yüzde 30-40 larda kalır ama hem enerji üretip hemde çıkan buharı çevredeki yerleşim birimlerine satarsanız işte ozaman doğalgazın etinden sütünden faydalanmıs olursunuz. Yurtdısında örnekleri mevcut. İşte buna kombine çevrim santralleri deniyor. Ülkemizdede az da olsa örnekleri var. Doğalgaz santrallerinin avantajı çok kısa sürede kurulabiliyor ve enerji eksikliğine yerel çareler bulabiliyor. Ama söylediğim gibi doğalgazımız olmadığı için ve yurtdışından doğalgazı sağlam anlaşmalarla alamadığımız için adam sana 2 gün gaz vermeyecem aklın başına gelsin deyip vanaları kapatabiliyor. Eski zamanlarda yapılan doğalgaz anlaşmalarımız zaten akıllara ziyan kullansakta kullanmasakta parası peşin ödenmiş örneğin 1 milyon metreküp doğalgazı alıyorsun sonra 1 yıl içinde yarısını anca kullanıyorsun geriye kalan doğalgazı depolamayı önceden düşünemediğin için parasını ödediğin doğalgaz anlaşmayı yaptığın ülkede kalıyor. Ve sen aaaa benim doğalgaz depolama tesisim yok diye şaşırıp depolama tesisi yapıyorsun (geçmişte yaşandı). İranın doğalgaz anlaşmasında şöyle bir madde var Allahın işlerinden dolayı doğalgazınız kesilebilir. :)))) Netekim kesildide. Ayrıca .ülkemizde doğalgazın fiyatını devlet pahalı veriyor biz zarar ediyoruz diye otoprodüktürler doğalgaz santrali sahipleri üretimi durdurmadımı???? Belirli bir yer 3-4 saat karanlıkta kalmadımı??? Yani şunu söylemek istiyorum arkadaşlar. Enerji sektöründe her ne yaparsan yap bu günü değil 20 yıl sonrasının hamlesini yapıcaksın. Bizse bugünü bırakın 20 yıl geriden gidiyoruz çok net söylüyorum şu anda santral yapımları için çok geç kaldık bile.Yarın enerji açığımız var diye belkide yapılması planlanan büyük üretim fabrikaları büyük projeler askıya alınacak belkide iptal edilmek zorunda kalıncak bu çok üzücü olurdu... Bu ülkemizin büyümesini yavaşlatacak önemli birseydir. Nükleer santral tehlikeli olabilir ama 20 sene sonra 40 sene sonra inanın pastadan dilim almayı bırakın kırıntı bile kalmayabilir. Aç kalmaktansa böyle bir riske girmeye değer diye düşünüyorum.Saygılarımla...

16. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    İlk olarak ne yazık ki sadece birkaç cümle okuyabildim. Nedeni ise paragraf kullanılmadan yazılan yazıları okumak zul ve vaktimi böyle bir şey için harcamaktan uzun süre önce vazgeçtim.

Neyi kopyala-yapıştır yapmışım merak ettim? Verdiğim link son derece açık ve ilkokul seviyesinde herkesin rahatça anlayabileceği şekilde kim, nerede, nasıl faaliyet gösteriyor anlatmakta.

Söyleyebileceğim tek şey Atatürk'ün Gençliğe Hitabesini tekrar, tekrar okumayı tavsiye etmektir. Benden bu kadar.

17. skymount

skymount Nuri ERTİK

Favori Kamış:
    Dam Spezipower 180
    Favori Makine:
    Abu Garcia 100U
    En İyi Avı:
    Yayın,35 kg.,Aras
    Dedim daha önce de,

Bilimse (toplumucu) olmayıp, kar amacı güdüldükten sonra,

Tabii ki (toplumcu) planlama yerine kolayı, hazırı, kazanca(para) yönelik bilimle destekleyecekler. Tüketim sadece...

Nükleer santrali savunan dostlar, Kullanılacak teknoloji hakkında da bilgi verebilirler mi?

Mesela hızlı trende kullanılan teknolojinin 70lere ait olduğu, birim maliyetinin son teknolojiye göre daha pahalı olduğu vs hakkında bir şeyler okumuştum.
    Bu planlanan nükleer santralin de kullanacağı teknolojini nasıl olacağını bilmiyoruz (!)

Kaldı ki, devlet açısından, karlılık vs gibi değerlendirmelere tabi tutarsak, (iktisadi açıdan filan) neden başkasına kazandırıyor gibi bir soru da gelmiyor değil aklıma.
    Birkaç açıklaması olabilir:
    Bunun teknolojisi ve yeteneği bizde yok ve dışa vermek zorundayız.
    Devlet, halk muhalefetiyle karşılaştığında geri adım atmak zorunda kalabilir ama, bunu yabancı şirkete yaptırırsa, tahkim nedeniyle yasal kaçınması da var...
    Bir zarar olursa, devlet (!) yapmadı ruslar-ingilizler (her kimse) yapmış olacak...

Hakikaten paranoyağım ben yahu...

(Şimdiden, belge sun diyenlere diyeyim, maksat karıştırıcılık olsun, farketmez nasılsa , karşılığında manuplatif bilgiler konuyor.Örneğin, işsizlik % 10 istatistiklerde, ama nasıl?==%20lerin üzerinde desem, karşıma konacak bu çünkü-)

18. huylu

huylu Serkan

Favori Kamış:
    Okuma Salina Sea Spin
    Favori Makine:
    Okuma
    En İyi Avı:
    Sizin ara sıra yazılarınızı takip ediyorum. Herkesi Türkçe'yi düzgün kullanma konusunda uyarıyorsunuz. Copy/paste türkçe bir kelime değildir ama ne yazmak istediğimi anlamışsınız. İlginçtir gerisini okumamışsınız.Size noktaya virgüle dikkat etmek yerine büyük resme bakmayı öneriyorum. Benim de size tavsiyem Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk Gençliği'ne Hitabını okumanız yönündedir. Saygılarımla...

19. Candy_Man

Candy_Man Necip TEPE

konu sapmaya başladı.

Diş geçirmeye gerek yok. Kimsenin fikrini kimse değiştirmek zorunda değil. Konuyu saptırmayalim yaşımıza bulunduğumuz ortama yakışan şekilde fikir beyanına devam edelim bence. Herkesin öğrenecek bişeyleri var muhakkak.En önde ben :D

20. merkury33

merkury33 HASAN

Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    abi konu dışı bir yorum olacak ama o atom santralinin oraba bir balıklar var bir mercanlar var aklınız durur, artık oralara gitmek yasak, yol kapandı ama tekneyle açığından geçiyorlar