Çok Geniş Anlatımlı Zıpkınla Balık Avı

Konu, 'Zıpkınla Balık Avcılığı' kısmında Fishermans_Friend tarafından paylaşıldı.

  1. Fishermans_Friend

    Fishermans_Friend

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    16
    Şehir:
    IstanbuL
    En İyi Avı:
    Marketten 4 kutu Dardanel Ton=))
    zıpkınla balık avcılığı


    zıpkın avcılığında temel iki metoda uygulanır. bu metodular avınızın içeriğine göre:
    * açıktaki baliği avlamak, ye da
    * kayadaki baliği avlamakir.
    gibi 2 temel başlık altında değerlendirilebilir.
    zıpkınların kurulmak üzere iki ayrı çentiği bulunur. tamamen bir sapan mantığıyla hazırlanmış bu çentiklerin önde olanı, kaya altında yuva yapmış balıklar için kullanılır. zira ikiye ayarlı zıpkını kayaya attığınızda, zıpkın şişinin kayaya saplanması ve sizin onu çıkaramamanız gibi sorunlar meydana gelebilir. haliyle tersi durumda, bire takılı zıpkınınız da açıktaki balığa ulaşamayabilir.

    avlanırken zıpkını taşıma da çok önemli bir detaydır. kurulu zıpkının şişi ucunda tüfek kısmına bağlı bulunan ipi, ilk kontrol edilmesi gereken unsurdur. oranıza buranıza dolanması olası boşluktaki ip, her an basınıza olmadık kaza-bela açabileceği gibi, en iyi ihtimalle şişin hızını kesip balığınıza ulaşamamasına da sebebiyet verebilir.Ama sizin can güvenliğiniz öncelikli olduğu için dikkatli olmak gerekmektedir.

    ikinci önemli unsur zıpkını taşıma seklidir. zıpkın hangi koşulda olursa olsun, başınıza ve haliyle görüş acınıza doğru dik biçimde uzattığınız kolunuzda, ileriye doğru taşınmalıdır. maazallah altınızda başka bir dalgıç olması, olmadık kazalara sebebiyet verebilir. hatta kendi kendinizi yaralamanız bile, tecrübeli de olsanız, olasıdır. zira balık peşindeyken insan akli da balık gibi alık çalışır.=))

    zıpkını kurdunuz, taşımayı da öğrendiniz, simdi sıra dalmaya geldi...

    avlanmak için bakınarak yüzüyorsunuz. yüzüyorsunuz da o paletlerin sesi baliği kaçırabilir... yüzerken paletler dizden aşağı değil yukarı çalışmalıdır. dizinizi karnınıza doğru çekerek yaptığınız hareket, hem sizi daha hızlı ileriye götürecek, hem de ses çıkartmamanızı sağlayacaktır. derken avınızı fark ettiniz, aşağıya inme vaktidir... öncelikle sakin biçimde, en az 3 kez derin nefes alıp vermeniz gerekir ki, beyninize yeterince oksijen gitsin... sonra şnohkerlinizi ağzınızdan çıkartıp, yavaşça aşağıya doğru süzülürsünüz. şnorkel ağızdan çıkmaz ise ne olur açıklayalım, içerisine su dolarken garip sesler çıkartır ve aşağıdaki baliği ürkütür.

    aşağıya inerken bir iki palet vuruşundan sonra, basıncın sizi zaten dibe doğru indirdiğini fark edersiniz. tuttuğunuz nefesinizi, mümkün mertebe yeniden yüzeye çıkmak için saklamanız gerekir. hedefinize tepeleme inmek yerine, sağdan soldan çok ağır hareketlerle yaklaşmanız gerekir. neden?

    herhangi bir biçimde suyun dibine inip, kayanın tekine tutunarak bekleyiniz. çevreniz irili ufaklı sarsak bir dolu balıkla dolacaktır. balıklar meraklıdır, hareket etmeyen değişik birsek gördüklerinde ille gelip yakından bakmak isterler. tabii bizim avlamak istediğimiz balıklar bu meraklı olanları değil, daha önceden tecrübeliler de ihtimal, o yüzden ekstra temkin gerekli...

    indik, balık misal ortoz... kayada yaşiyor haliyle, ne lazım? fener lazım. fenersiz de avlanılır ama insan avlanırken bazen baktığı kayada serap misali koca bir ortoz görmesi kaçınılmazdır, oysa orda hiç şey yoktur,yani gördüğü seraptır... fenerle hedefi görür, ayarlar, tetikler, sonra zıpkını bırakıp nefes almaya çıkarsınız. aldınız, geri indiniz, şişi kurcalayıp baliğin durumuna bakarsınız. simdi baliği o delikten nasıl çıkartacağımıza gelelim, parmaklarınızı hayvanin gözlerine sokmanız gerekir, başka turlu olayı kontrol altında tutamazsınız. çıktı hayvan delikten, simdi ikinci işlem olarak, parmaklarınız hayvanin gözündeyken, kelebeği çıkartıp, baliği tele takmak gerekir. teli yine gözlere takmak en iyisidir. teliniz yoksa, şişi gassamalardan içeri sokup ağızdan çıkartmak yöntemiyle baliği ipe geçirmek de mümkündür.

    Önemli bir detay; balık teli her zaman riskli bir metodudur. etraftaki umren ye da mevsimine göre bir takım kan sever başka balıklar aniden kemerinizdeki telde taşıdığınız balığa bodoslama dalabileceklerdir. bunun yerine şamandıra tabir ettiğimiz, bir adet şişme balon tercih edilmelidir. bu, etrafta gezmekte olan heyecanlı surat motoru sahipleri için de civarda bir dalgıç bulunduğuna ve dikkatli olunması gerektiğine işarettir.

    bir de acık baliğini izah etmek gerekiyor tabii... bu balıklar ekseri suru halinde dolasan, ama zaman tek yakalayabildiğiniz balıklardır. uyanık olurlar. inin yanlarına, sessiz kalmaya çalışın.. bunları avlamak için bilahare iyi nefes şarttır. zira sabırlı olursanız, açıklarını yakalarsınız, ye da iyi nişan alıp nokta atisi yapmanız gerekir.

    Peki yaba nerelerde avlanmalıyız? avlak’ımızın dalgasız,durgun ve berrak olması tercih edilmelidir.kayalık bölgeler her ne kadar balık açısından zengin olsala,zıpkının ucunu kırmak hatta zıpkının sekip avcıyı vurması gibi riskler içerir.Böyle tehlikeleri düşünerekten kayalık bölgeler avcının hayati için tehlike arz etmektedir.bu tür bölgelerde 50 santimlik küçük zıpkınlar tercih edilmelidir.

    Püf noktalarına da değinmek isterim::

    1- kullanılan aletlerin kaliteli olması avcının şansını büyük ölçüde arttırır.
    2- palet seçimi çok önemlidir. unutmayın avınızın mekanınızdasınız.
    3-balığı vurduktan sonra ölmesini beklemek yanlıştır. balığı vurur vurmaz zıpkın bırakılmalı ve yaralı balığa anında müdahale edilmelidir. aksi takdirde balık zıpkının şişinden kurtulup kaçar.
    4- şnorkel kullanımı çok önemlidir. aksi takdirde ciddi ölümcül tehlikesi vardır.
    5- palet kullanımı çok önemlidir. yanlış kullanımı avınızı ürküteceği gibi bacağa kramp girme riskice büyüktür. paletleri kullanırken bilekten değil bacaktan çırpmanız önerilir.
    6- zıpkın avcısına suda kramp girmesi çok olası bir durumdur. böyle bir durumda panik yapmamak çok önemlidir. kramp giren bölgenin kanını akıtmak çoğu zaman krampı geçirir.
    7- avınızı tanımanız çok önemlidir. tanımadığınız balığa ateş etmemeniz önerilir. çünkü hiçbiri göründüğü kadar masum olmayabilir.
     
    Son düzenleme: 20 Aralık 2006
  2. sanalbalıkcı

    sanalbalıkcı

    Mesajlar:
    294
    Şehir:
    samsun mrk.
    Favori Kamış:
    tırıvırı hariç hepsi
    En İyi Avı:
    Önümüzdeki hafta tutacağım.
    Teşekkürler, yakalayabilene güzel ipuçları mevcut..
     
  3. Onur GÜNER

    Onur GÜNER

    Mesajlar:
    280
    Şehir:
    Akdeniz'den
    Favori Kamış:
    malzeme
    Çok güzel bir anlatım olmuş. Teşekkürler...
     
  4. celen.mustaf

    celen.mustaf

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    kamış el oltası
    En İyi Avı:
    akya+çipura,1400,1100gr
    deniz beni çağırıyor

    Teşekkürler Ersoy güzel konu devamını bekliyoruz.:)
     
  5. sentha

    sentha

    Mesajlar:
    604
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    el oltası zıpkın
    En İyi Avı:
    henuz tutulmamis olandir
    dostlar,

    ersoy kardesim cok guzel, cok ince detaylara yer vermis yazisinda. gerekli ve kimisi hayati bilgiler.

    imla, argo, turkce ve yazim konusundaki uyarilari gozonune alarak yazisini elden gecirmis, bunun icin de ayrica tebrik ve tesekkurler.

    tum bunlardan, arkadasimin iyi bir avci ve amator balikcilik ahlakina sahip bir insan oldugu kanaatine vararak, yani elestirmek icin degil, sadece duzeltmek, bilgilendirmek ve onemli oldugunu dusundugumden vurgulamak icin su uyarilari yapmak istiyorum:

    Alinti:
    DENİZLERDE VE İÇ SULARDA AMATÖR (SPORTİF) AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ
    AVCILIĞINI DÜZENLEYEN 37/2 NUMARALI SİRKÜLER - DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
    Yöntem ve Sınırlamalar - Denizlerde amatör balıkçılık

    Madde 11 (6): Denizlerde gece zıpkın ve sualtı tüfeği ile avcılık yapılamaz. Sualtı tüfeği ile yapılacak avcılıkta ışık kaynağı, şnorkel hariç yapay hava kaynağı, tüp, nargile, her türlü soluma cihazı
    ve yedek hava kaynağı kullanılamaz.

    Madde 11 (7): Sualtı tüfeği ile orfoz ve lagos avcılığı yapılamaz.

    Yani sirkuler, hic bir tartismaya mahal vermeyecek sekilde zipkinla avlanirken fener kullanmanin yasak oldugunu ve zipkinla orfoz avlanamayacagini belirtmis.

    Ersoy arkadasimin ornek olarak verdigi paragrafi bu yazidan cikarmasi halinde cok faydali, cok basarili bir yazi oldugu yonundeki dusuncemi tekrarlayarak bilginize sunarim.

    Ayrica ister zipkin, ister olta ile balik avlamak niyetinde olan herkese bu sirkuleri iyice bir okumalarini, gerekirse tekrar tekrar okumalarini, hatta ava giderken bir kopyasini cantalarinin icinde bulunmasini tavsiye ederim. Amator balikci olarak tum hak ve sorumluluklarimiz su birkac sayfalik sirkulerde mevcuttur.
     
    Son düzenleme: 28 Aralık 2006
  6. sentha

    sentha

    Mesajlar:
    604
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    el oltası zıpkın
    En İyi Avı:
    henuz tutulmamis olandir
    ersoy kardesim,

    palet olarak arkasi aciklari mi kapalilari mi onerirsin?
     
  7. Fishermans_Friend

    Fishermans_Friend

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    16
    Şehir:
    IstanbuL
    En İyi Avı:
    Marketten 4 kutu Dardanel Ton=))
    eger ki tüple dalı$ yapacaksak arkası açık diger bi deyi$le tokalı palet kanımca daha idealdir. Ayrica ayagin a$inmamasi icin patik giyilmesi önerimdir.

    Arkasi kapali palet'leri bir büyügümden duyduguma göre daha cok amator'ler kullaniyorlarmi$; plajlardakiler buna örnek.

    Palet konusuna deginmi$ken özellikle belirtmek istedigim konu paletin yumu$ak yada sert olmasi.

    yumu$ak tarz paletler kiyida rahatlik acisindan güven verse de derinlere gidildikce sizin de tahmin ettiginiz gibi basınc artacak bunun sonucunda paletin fizyolojik yapisinda degi$iklikler meydana gelecektir. Bu da su icinde sizin hareketinizi zorla$tiracak hatta kisitlayacaktir.

    Sert tarz paletler ise etkisini derinlerde gösterir. Ama ince bacakli ve bacak kaslari bu sert paletleri su icinde kaldirmayacak olanlarin derine bu tip paletler ile inmeleri hayati tehlike olu$turabilir.

    Bir arkada$im paletlerin sertligini bisikletlerdeki vites olayina benzetmi$ti. $oyle ki en yumu$ak palete 1. vites en sert palete de 16. vites dersek. Sıg sularda yani suda ilk hareketleri yaptigimiz sularda nasil ki 16. vites ile harekete gecmek zorsa;derinlerde de 1. vitesteki gibi bo$a pedal cevirmi$ gibi olacagizdir.

    Yardımcı olmasi dileklerimle herkese iyi avlar dilerim. Rastgele...
     
  8. Fishermans_Friend

    Fishermans_Friend

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    16
    Şehir:
    IstanbuL
    En İyi Avı:
    Marketten 4 kutu Dardanel Ton=))
    Onur Abime de ayrica verdigi aydinlatici bilgiler icin te$ekkürü bir borc bilirim..
     
  9. bluemarin

    bluemarin

    Mesajlar:
    7
    Şehir:
    Muğla
    Favori Kamış:
    Zıpkın,oltalar
    En İyi Avı:
    8 kg Sinarit,8 kg Orfoz
    Fener gündüz kullanılabiliyor

    Arkadaşlar,ilk başlangıçta zıpkınla dalıp ta Orfoz vurmayanımız yok gibidir.Küçükleri özellikle meraktan burnunuzun dibine kadar gelir bekler.
    İlk dalışta tabii kural falan bilen olmuyor genelde herşey sırasıyla gelişiyor ama koca koca adamların zevk için dalıp balık teline 25 cm.lik orfoz ,lahoz taktıklarını görünce mutlaka uyaralım,çünkü yasağın ötesinde yazıktır.Bunlar yuvalı ve büyüyen balıklardır.20 kg.lık bir orfoz yaklaşık 10 yılda bu kiloyu yapar. Sadece öldürmek içgüdüsü barbarlıktır.
    Bu arada sirkülerde son değişiklik 'zıpkın avcılığında gece ışık kaynağından yararlanmak yasaktır' şeklinde değişerek gece ve gündüz yasak olan hükmü gündüz fener taşımanın yasak olmadığının yorumlanacağı farklı bir tarzda serbest bırakmış oldu..
    Zıpkın avcılığına meraklı arkadaşlar varsa 2 ayda bir yayımlanan SERBEST DALIŞ dergisini takip etmelerini öneririm.
    Gerçekten yararlanırsınız.Bu arada elimde zıpkın avcılığı filmleri var onu nasıl yayınlayabilirim bilmiyorum çünkü 1 er saatlik CD ler.

    Bol avlar