Çakıl mı kaçtı, ne oldu bilmiyoruz aslında. Ama ortaya çıkan sorun, aşınma, paslanma, yerinden çıkma filan değil. Bunun olabilmesi için makaranın aşağı hareketini en dipte, dayandığı noktada engelleyen bir şey olması lazım. Bu emcast'larında bu şekilde bir sorunları var, bilinen bir sorun. Makaranın altında haddinden fazla müştemilat var ve oraya bir şey girerse, girdiği gibi çıkıp gidemiyor kolayca.
Konuyu açtığımda, kimin nasıl yaklaşacağını bilmediğimden güzel sonlanıp, sonlanmayacağını bilmiyordum. Makinaların iç yapısını bilmediğimden de sorunun ne denli büyük veya küçük olduğuna dair pek fikrim yoktu. Hiç kimse yardım etmeyebilirdi de. O zaman elim mahkum rastgele bir dükkana gidip, yurt dışından aldığım makinaya bakıp, bakamayacaklarını soracaktım. Makinayı aslen 15 kere ya kullandım, ya kullanmadım. Bu kadar az kullanımda sorun çıkartması beni hayal kırıklığına uğratmıştı. Elimdeki en sağlam makina gözüyle bakıyordum çünkü. Lakin bu yaşadığım durum ve sorunun Serdar abi tarafından çözümü makinanın zaafı konusunda beni bilgilendirmiş oldu. Birçok kişi için de faydalı olacaktır. Artık, en azından ne şartlarda, nereden sorun çıkartabilir biliyorum.
Şimdi havalı postadan fişi geldi. Danışmadan kargoya vermişler, bir araz çıkmazsa yarına eline geçer umarım Volkan. Hafta sonu gider birde sahada denersin, o zaman belli olur yapılıp yapılmadığı asıl.
Teşekkürler Serdar abi, eline sağlık. Yarın elime geçerse hafta sonu kullanmayı düşünüyorum, nasipse... Bence sahada denemeye gerek yok, sen pimpirikli adamsın. Bana yollamışsan, olmuştur o makina.
Meraklısına.. 200 euro,dünyanın heryerine,posta ücreti yok..Almanca ebay sitesinden... http://www.ebay.de/itm/Daiwa-Emblem...rt_Angelsport_Angelrollen&hash=item258a485e34
Makinenin makara ve altı kısmında kum baya vardı. Ama bunun dışında, dişliler vs. kısmında, tek kum veya başka bir şey yoktu. Bilyalar plastik mühürlü, kumdan filan etkilenecek gibi değildi. Kol ekyeri, menteşe kısmı biraz kum, biraz sudan hafif tortu yapmış. Sertleşmişti, azıcık WD-40 ile halloldu. Sarma telindeki bilyada CRBB değil ama plastik mühürlü. Bakım görmediği belli. Yatağı pislik dolmuş haldeydi ama genede çalışıyordu gayet güzelce. Kısaca, makinenin genel durumu gayet iyiydi. Ne kadar kumdan sakının desemde, kumun o dişlilerin vs. olduğu mekanizmaya ulaşabilecek bir yeri yok. Emblemlerin kumla sorunu yoktur pek. Fakat, rotor altı mekanizma açıktadır. Emblem'lerde ciddi bir kumlanma durumunda bu bölge iş çıkarabilir. Buna karşın emcast'ta bu bölge plastik bir muhafaza içinde. Yani, kumun, deniz suyunun filan girebileceği bir yer yok. Aradaki farkın olayı şu. Birisi daha üst segment ve işçiliği daha hassas. Rotorla gövde arasındaki boşluk o kadar az ki, kum vs. girebilmesi pek olası değil. Ama emcast o kadar ince işçiliğe sahip değil. Bu yüzden rotor ve gövde arasında boşluk nispeten fazla. Fiyat farkının iki katından yüksek olduğunu nazara almak lazım elbette. Ama her iki makineyi de aktif olarak kullanan biri olarak, emcast'ın ara sıra gözüme daha hoş geldiğini söyleyebilirim. Emblem'in üstünlüğü, misina sarmadaki rakipsiz performansı. Bir kaç çevirmede taaa nerelerdeki takımı toplayıp bitiriyor. Tur başına sardığı misina çok fazla. Ama bunu hesaba katmazsak, Emcast daha zarif, akıcı bir alet. Bu makineye sahip olanlar için bir temizleme, bakım kılavuzu hazırlayayım olmazsa. Sanırım bu aletten elinde olan çok. Ve dediğim gibi, 75$ fiyatlı, Daiwa için giriş seviyesi bir şey ve biraz bakım yapılırsa, çok uzun yıllar hizmet etmesi mümkün.
Heeeehhhh, benimde üstteki satırları okurken tam bu aklımdan geçiyordu. Çok güzel olur Serdar abi, çok kişiye de faydalı olur. Hem bu tip makina almaktan korkanlara da cesaret verir. Ben dahil çevremdeki birçok kişi makinaya sırf bu sebeplerden ötürü fazla para bağlayamıyor. Bir sorun çıktığında çözüverecek bir yer pek yok İzmir'de. Hele hele İzmir'in ilçelerinde tam bir sıkıntı. Kimse 100 tl üzeri vermek istemiyor bu sebeplerle bir makinaya. Sorun çıktı mı, %75 elde patlıyor çünkü. Tez zamanda hazırlarsın umarım.
Zorladim sonra da kapagi açtim içinden parça düstü diyince ayna dislisinin tirnaklarini kirdi sandim Serdar abi. Ilk bakim hep derim çok önemli.
Benim kanaatim, Daiwa makinelere ilk bakım filan yapmamak yönünde. Zira satışa çıkarken zaten gayet güzelce yağlanmış edilmiş olarak çıkıyorlar. Ve kullanılan yağlarda gerçekten kaliteli. Şurdan biliyorum, o yağı temizleyip kaliteli bildiğimiz yağla yeniden yağlasakta o kadar dayanıklı ve rahat olmuyor alet. O yüzden benim prensibim, makine "bana bir baksan artık diyorum" diyene kadar dokunmamak yönünde.
i ih. Ilk bakim derken söyle : makinayi açip fabrika yagina ve gresine dokunmadan üstten takviye. Cidden çok minimal yagliyorlar. Bu da asinmaya sebep oluyor. Kullanilip ilk açilan makinanin içinin siyah çikmasi ondan. Bu gibi düsük devirlerde isleyen disliler yag yakmaz.
Öyle olmaz ama Roy,iki değişik yağ sürülmez makinaya,komple açacaksın,tek tek parçaları temizleyip,tekrardan iyi bir yağ ile yağlayacalsın,Ha baktın makinayı tekrardan toparlayamıyorsun,özelden Serdara bir yazı çektinmi iş tamamdır Öyle ya bundan sonra kimin sorunu varsa,doğru Serdara postalayacağız
Olur Selim abi ben yaptim oldu Koca ayna çarkinin bir ucuna gres sürüyolar mesela. Içi kupkuru oluyo. Viciklamadan, arap yagi bol bulmussa da idareli ve kararinda kullanarak takviye etmek gerek (bence). Bir kere asinmaya basladi mi malumundur o makinadan hayir gelmez.
Benim kullandigim yag ve gresin kilo fiyati zaten haso bir makine kadar. Yani daiwa ve shimanoyu üst üste koysan ayni kalite yaga grese ulasma imkanlari yok
Ben sadece termin işine bakıyorum abi Tamir işi Serdarın:laughing: ben çakmam tamirden falan sonra ne gerek var canım,daiwa tamir istemez,açılıp yağlanmak istemez,Öyle değilmi Serdarhihi biz dandik daiwaları tamir ediyoruz sadece :laughing: :laughing: Yok en iyisi ben balığa çıkayım genereeling...