Haluk abi, baştan okumanda sayısız hikmetler var yazdıklarımı. Denge ağırlığı ile, kamışın dengesini ayarlarsın, hatta bu meselede %100 çözümdür de zaten. Ama mesela, kısa saplı kamışla, uzun kollu makinenin çevirirken yaratacağı zulmü kesemezsin. İki mesele var. Denge ve uyum. İkisi farklı şeyler. Ağırlık vs. denge işini halleder ama uyumu çözmek pek olası değil.
Avlandığım bölge ve burada yapılan av şekli itibariyle kullanılan kamış ya da makinalar ortalama veya ortalamanın üzerinde ürünler olmak zorunda; mesela surf kamış kullanmak durumundayız ve zaten bunlar belli kalitede olduklarından ölçü veya denge konusunda pek fazla problemleri yok ve bazı durumlar elbet denge ağırlığı ile çözülebilmekte... Şimdi bu kadar şeyi niye açıklıyorum??? Ben konu ile ilgili değerlendirme yaparken değerlendirmeleri kendi bölgeme göre yapıyor; oranın koşullarına göre değerlendiriyorum; ancak değerlendirmem kendi bölgemi kapsasa dahi kişinin kol boyu v.s. özellikleri ile ilgili bölümlerinde bahsetmiş olduğunuz durumlar genellikle ağır basar; kamışın sapının kısa olması v.s. gibi olaylarda ise uygulama yaptığınızda denge sorunu aşılmış gibi görünse bile maalesef pratiğe geçildiğinde zaten bahsetmiş olduğunuz gibi denge sorununu gidermek mümkün değildir.. Valla kusura bakmayın iki gündür sabah saat 4'te kalkıp malum bölgede at-çek yapmaya gittim ve yorgunluktan kafamı bir türlü toparlayamıyorum; azıcık karışık oldu yazdığım...