Burcin slm Anlattıkların harfi harfine doğru.İğrenç sarımsı bir madde ve takımı çekerken aşırı ağırlaştırıyor. İnan bu olay okadar keyfimi kacırdıki balık tutasım gelmiyor (Kartal ve civarında) acaba bu olay boğaz dışında heryerdede varmı örneğin Bostancı Kadiköy Tuzla ve nezaman biter.....
sanırım 1-2 haftaya biter havanın biraz daha soğuyup dalga yapması lazım bu kalan tortular ozaman gidecektir ama ozamana kadar bu bölgede avlanmak pek akıllıca değil ama yinede gidecek başka yerin yoksa daha çok burunları dene yani kıyı kayalık ve durgun yerlerde pek olta atma...
Ben pek ihtimal vermedim ama dün bir arkadaşım Bulgaristanın arıtma tesislerinin kapaklarını açtığını, bu maddenin ondan kaynaklandığını söyledi. O sarımsı iğrenç şey bitene kadar boşuna olta atmayın dragos pendik kartal taraflarından arkadaşlar.
bu söylediğin zor bi ihtimal bulgaristanda açılan arıtma tesisi bizi heleki boğazın sonunu kartalı böyle etkilemez diye düşünüyorum zaten madde ne katı ne sıvı ikisinin ortasında böyle larva gibi bişey bu aralar inmedim ama son durum nedir bilmiyorum bu yağmurlardan sonra??
Önceki gün Pendik, dün de Kartal'a gittim. İncecik misina çamaşır ipi gibi oluyor, gece karanlığında bile denizin içi bembeyaz gözüküyor ve hiç bir balık yok. İstavrit, mezgit, çinekop/lüfer, izmarit, ispari, eşkina ve zargana denedik, 2 gündür bomboş dönüyoruz.
ıyy bizim izmitte de böle yaa...çok gıcık..ilk başta gemilerden saldılar sandık arkadaşlarla ...sonra tvde deniz anası yüzünden dediler ...inşallah öledir...ama çok gıcık oltayı pisletiyo eline değiyo çekerken felan ....hoş değil ama deniz anası yüzündense sineye çekeriz bi şey olmaz....
bu madde bursa'nın kıyı kesimlerinde de mevcut...balıkçılar kendi aralarında "kaykay" olarak isim vermişler ve deniz analarının parçalanması sonucu ortyaa çıktığını tahmin ediyorlar ancak bence anlamlı değil...çünkü kendimi bildim bileli marmara'da özellikle bizim oralarda çok deniz anası olur...hatta morlarından güzel karagöz yemi yapılır ama daha önce böyle bir şey yoktu...ben kazdağı'nda yapılan kazılarda kullanılan polimer'den huylanıyorum...şehir suyuna karışmaya başlamış sanırım...halk kullanma sularındaki kaygan bir maddeden bahsediyor...e şehir suyu nereye dökülüyor?
2 AY OLDU HALEN BU GICIK MADDE GİTMEDİ.DENİZİN DİBİ BETON GİBİ BU MADDE İLE KAPLI BENCE UZUN SÜRE BU BÖLGELERDEN OLTA ATMAYIN CÜNKÜ TEHLİKELİ OLABİLİR.MARMARA YI KAPLAMIŞ RESMEN
İlk incelemede kirliliğin sucul ortamlarda yaşayan ve tek hücreli mikroskobik bitkisel organizmaların aşırı çoğalması sonucu ortaya çıkmasından şüphe ediliyor. İzmit Körfezi ve Yalova Çınarcık açıklarında deniz yüzeyinde ortaya çıkan beyaz sıvı tabakadan oluşan kirliliğin deniz canlıları için tehlikeli olup, toplu balık ölümlerine neden olabileceği belirtildi. Asıl tehlikeli olan durum ise bu maddenin Marmara Denizi'ne yayılmaya başlaması. Denizden alınan numuneleri inceleyen Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezinden (TÜBİTAK-MAM) aynı kirliliğin uzun süredir Adriyatik Denizi'nde meydana geldiğine dikkat çekti. Geçen hafta İzmit Körfezinde ortaya çıkan daha sonra Yalova Çınarcık açıklarında bol miktarda görülen deniz yüzeyindeki sıvı tabakanın deniz canlıları için tehlikeli olabileceği ifade edildi. Denizden alınan numuneleri inceleyen TÜBİTAK-MAM, laboratuar çalışmalarının tam olarak sonuçlanmadığını ancak ilk bulguların sucul ortamlarda çoğalan tek hücreli canlılar olmasından şüphe edildiğini belirtti. TÜBİTAK MAM Başkan Vekili Mehmet Önder Yetiş, "Mukuslu kütlesel yapının sucul ortamlarda yaşayan tek hücreli mikroskobik bitkisel organizmalardan zamansız aşırı çoğalması ve bunu takip eden biyolojik döngünün sonucunda ortamda çözünmüş organik maddenin artmasıyla oluştuğu düşünülmektedir." dedi. Bu oluşumda, bakterilerin de önemli rol oynayabileceği varsayımları bulunduğunu aktaran Yetiş, "Bu durum deniz canlıları için tehlikeli olup, toplu balık ölümlerine neden olabilmektedir." açıklamasını yaptı. Son yıllarda gözlenen farklı iklimsel özelliklerin de bu yapının oluşumunda etken olabileceği tahmininde buluna Yetiş, "TÜBİTAK MAM tarafından yapılan pek çok araştırma sonuçlarından, karasal kaynaklı organik yükün ortamın özümleme kapasitesinin üstünde olduğu ve Körfez ekosistemini ve buna bağlı olarak su kalitesini olumsuz etkilediği bilinmektedir. İzmit Körfezi'nde gözlenen mukuslu oluşumun yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı meydana geldiği düşünülmektedir. Ancak, bu tür oluşumların karmaşık mekanizmalarını anlayabilmek ve sistemdeki farklı değişimleri de gözlemleyebilmek için, Körfez'de zamana bağlı izleme çalışmalarının devam etmesi gerekmekte." değerlendirmesini yaptı. KAYNAK NET HABER
dedemle babamın bundan 15-20 sene oncesinde su an marmara'nın pek verimli olmayan kıyılarında kofana,kalkan yakaladıklarını hatırlarım...simdi ayni yerlerde biz ancak mırmır,izmarit,istavrit yakaliyoruz...cesitlilik azaliyor...belki bizim tadini doya doya cikartabilecegimiz balik merakı torun tombalaklar için uzak bir hikaye olacak...bu soylediklerim marmara gibi kapalı olmayan denizler için çok daha uzak ihtimal tabi...kirlilik,deniz dibini kazıyan tekneler,duyarsiz insanlar v.s....marmaranın geleceğini tehlikeye atıyor malesef
plankton deniyor eminmisiniz Tekirdag taraflarında deniz kenarında 2 silo su olan ( yada tank) aşagıdan görmediğim için nasıl tarif edeceğimi bilemiyorum bir tesis var ve bu tesis uzun süreli aralıklarla marmara denizine sarımsı kırmızımsı bir madde bırakıyor bu bırakışı tek seferde buyuk mıktarda oluyor ve bu madde akıntılarla butun marmaraya yayılıyor havadan gordugum kadarıyla.
karecabey boğazında bilinmeyen madde pazar günü arkadaşlarla karacabey boğazı dalyan mevkiğine kalkan avına gittik.Sabah erkenden oltaları attık normalde dalyan kısmında o saatlerde balıkçı tekneleri oluyordu ama bu sefer kimsecikler yoktu yemleri tazelemek için oltaları çektiğimizde misinelere yapışan sümüksü bir madde açık kahve renginde merak ettik balıkçı barakalarının olduğu yere gittik oradaki balıkçılara sorduk.onlarda aynı sorunu ağlarında yaşıyorlarmış ve ağa atamaz olmuşlar çünkü ağlara yapışan madde ağları yatırıyormuş balık avlayamıyorlarmış bu konu hakkında geniş bilgisi olan arkadaşlar varmı acaba bizlerle paylaşmanızı bekliyoruz.Marmaranın başka bölgelerde de varmı bu olay acaba?Hiç balık yakalayamadık o gün
abim tam olarak bilmiyorum fakat ona paşa b...u derler sanırım ondan ağların gözleri kapanır hava sert esmedende bitmez sert lodos esicekki dibi sıyırsın çok saydam gibi görünsede güneşte kurutup ağları ovalayarak temizlerlerdi yıkamakla falan ağdan çıkmaz
Bursa Mudanya,Kurşunlu,Gemlik kısacası güney marmara da artık tüm avlak yerlerinde o maddeye rastlıyorum.İğrenç bi şey.Çok yapışkan kolay kolay gitmiyor.Ama ne olduğun u bilmiyorum.
O maddeye kısaca ''lez'' denildiğini biliyorum. Bu yıl Marmarada özellikle İzmit Körfezinde çok yoğun olarak görülüyor. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte biyolojik kaynaklı ;''ölü denizanaları '' olduğu söylentileri var. Araştırmalar devam ediyormuş. Benim bildiklerim kısaca bunlardan ibaret. Selamlar.
Arkadaşlar o madde büyük ihtimalle dipte yatan ölü deniz analarıdır. Şu sıralar karacabey / kurşunludan gemlik körfezine kadar her yer onlarla dolu. Ama nasıl temilenecegi hakkında en ufak bir fikrim yok.
Benim bildiğim yazdan beri aynı sorun yaşanıyo ama hala bir bildiri ve önlem alınmadı.Bizler birşeyler yapamazmıyız.
Deniz anası mıdır bilmiyorum ama her ne olursa olsun, dipten onları temizlemenin çok ciddi bir bütçe gerektirdiğini biliyorum. En önemlisi de, bu konu sadece belirtilen bölge için değil, pek çok bölge için söz konusu. Kısacası daha da ciddi bir bütçeden bahsetmek gerek. Bilenleriniz vardır, biz bu işle, yani su altı işleri ile ilgiliyiz. Önce süreçten bahsedeyim. Madde tespiti için bir ihale açılacak, ihaleyi alan maddeyi tespit edecek, zemini tespit etmek için tarama yapacak, fotoğraf ve video çekilecek ve sonucu bildirecek. Akabinde ne yapılması, ne şekilde çalışılması gerektiği planlanacak ve yeni bir ihale ile bu iş bir firmaya verilecek, ki bu ihale süreci de o kadar kısa değil. Ardından firma dip tarama yaparak bu maddeden arındıracak ve deniz olması sebebiyle, yayılım düşünülürse bu da kısa sürmeyecek. Bu iş için birkaç trilyon lira harcanacak. Eğer bahsedilen deniz anası ölüsü ise, su ürünleri ile bir fikre bağlanabilir de. O tarafından hiç anlamam ama deniz için besin zinciri babında düşünülürse, temizlenmesine gerek de duyulmayabilir. Ama başka bir madde ise ve temizlenmesi gerekiyorsa, yukarıda anlattığım süreç işleyecektir. Bu durumda belki çalışma süreci başlamış da olabilir bilemiyorum. Ancak bu konu ile ilgili bir ihaleye de rastlamadım. Biz bir şeyler yapabilir miyiz sorusuna ise, eğer bununla ilgili bir bütçe ayrılacak durumda değilse, biz ne kadar uğraşsak da bunun için bir şey yapamayız diyebilirim.
Yapışkan Madde http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=14458 Merhabalar, Bu konu üzerinde yukarıdaki topic de sıkça tartıştık yardımı olabilir sanırım... Saygılar...