arkadaşlar denizde pembe sinir gibi birşey var misinalara bulaşıyor nedir bilgisi olan varmı ?
abi bizim oltaya da özellikle mayıs haziranda istavrite atarken geliyor yani yapışıyor tabiri caizse salye gibi bişey hafif pembe ne olduğunu malesef bende bilmiyorum
Aynı olayı ben de yaşadım bir anlam verememiştim. Demek Marmara'da çoğu yerde var. Ne olduğunu merak ediyorum.
Allah allah henüz ben böyle bişey yaşamadım. Bi resim çekebilen olursa daha faydalı olur. Hayırlısı olsun.
bende görmedim.nasıl deniz yüzeyindemi.?kirlilikle alakalı değildir inşallah.birde ne olduğu belli olana kadar temas edilmese iyi olur bence.kimyasal atık olabilir.
Arkadaşlar bu anlattıklarınıza bende geçen gün rahmanlar sahilden şahit oldum. tekneyle 100 metre kıyıdan bir arkadaşımla avlanıyorduk. Fakat kesinlikle hiç balık yoktu. devamlı misinaya koyu pembe renkli et gibimi desem, leş parçalarımı desem minik minik bir organizma musallat oldu. ben önce tedirgin oldum. sonra yanımdaki arkadaşım inceledi bunun YAKAMOZ olduğunu söyledi. zararı yokmuş sorun olmaz dedi. kuruyunca ufalanır gider dedi. çok fazla teferruat yok. Arkadaşım çocukluğundan beri KALKANDA babasıyla birlikte balıkçılık yapıyor. Deniz suyu durumlarını ve balıkları oldukça iyi bilir. Rasgele
Nedense herkes yanlis bilir, Yakamoz Ayin isiginin suya, denize vuran savki degildir. Onun adi ayin savkidir. Yakamoz aksine Ay olan gecelerde olmaz.. Yakamoz bir canlidir, latince ismi Noctiluca Milliaris olan bu canli ayni bir ates böceginin denizde yasayan versiyonudur. Limunisans maddesini vücudunda barindiran bu canliya dokunuldugunda bir isik saçar. Bu canli bir planktondur,yani milimetrik boyutlarda bir canlidir. Bunlardan milyonlarcasi bir araya geldiginde geceleri bir kayik geçerken, veya bir balik sürüsü geçtiginde bu canlilara çarparak isik çikartmalarini saglarlar. O yüzden balikçi sandallarinda yüksek bir direk ve bu diregin ucunda oturulacak bir yer vardir. Balikçilardan biri buraya oturarak ayolmayan geceleri baliklarin yakamoz yaparak geçtikleri yollari görüp dümenciyi oraya yönlendirirler. O yüzden Lüfer avlarken Lüx isigi kullanilir, isik balik gelsin diye degil misinanin degdigi yakamozlarin çikardigi isiktan Lüfer korkmasin diye Lüx isigi ile yakamoz isigini öldürmek için kullanilir. Kelimeleri harcarken yanlislara düsmeyelim. Esasinda Yakamoz (eger göreniniz varsa bilir) olagan üstü bir seydir, Yakamoz oldugunda denizde uzun floresan lambalar yaniyormus gibi olur. Ama bunun için ay isigi olmamasi gerekir. Ay isiginda (daha baskin oldugu için) göremezsiniz. Kaynak:hekimce.com
Selman kardeş bildiğim kadarı ile yakamoz gece balıkçılığını etkiler en fazla. Ancak bunu kullanmayı bilirsen yararına bilmezsen zararına olur!Pek emin değilim ama tahminen söyleyeyim bu planktonlarlarla beslenen bi çok balık bunların bol olduğu zamanlarda doymus olacağından yeme pek rağbet etmezler! Şimdilik bunu araştırmadım ama yakın zamanda öğrenmeyi hedefliyorum! Umarım az da olsa yardımcı olmusumdur!
Ömer kardeşim, ben yaşadığım bir olayı anlattım. Balıkçılıktan ailesini geçindiren ve bu işi çocukluğundan beri yapan yakın arkadaşımın tesbitlerini sizlerle paylaştım. Söylediklerimin %100 doğru olduğunu savunmuyorum fakat Kelimeleri harcarken yanlislara düsmeyelim. lafınıda biraz yadırgadım. Ben birebir yaşayan birisinin sözlerini buraya yazdım, internette dolaşıp kaynakları araştırıp buraya kopyalamadım. Bu yüzden yanlışımı düzeltebilirsin ama Kelimelerimi harcadığımı söyleyemezsin. Gözlerinden öperim
Selçuk Bey, Ömer Bey onu size söylememiş alıntı yaptığı kaynakta böyle yazıyor. Link Burada Aman kalpler kırılmasın
E oda güzel demekki Ömer bey tam olarak makaleyi okumamış. Ya o makalede kötü bir kelime yazsaydı Neyse uzatmanın anlamı yok. Ömer beyin samimiyetine inanıyordum zaten. Herkese saygılar.