Sevgili arkadaşlar, denizlerimizde parekete serbest mi değil mi sorusu pek çoğumuzun aklından geçiyor sanırım. Bende bu konuda bir araştırma yaptım ve konunun netlik kazanması açısından paylaşmak istedim. Bu araştırmada bizim el kitabımız olan sirküyü esas aldım. Her kanunda olduğu gibi herkezin istediği gibi değerlendirebilceği boşluklar maalesef sirkülerde de bulunmakta. Gönül isterdi ki böyle birşeye mahal verilmesin. Sözü fazla uzatmadan yorumsuz olarak saptadığım bazı noktaları belirtmek istiyorum. Öncelikle ilk bölümdeki Tanımlamalara bir göz atalım. Tanımlar MADDE 2 2) o) Olta takımı: Olta ipi, beden, köstek ve iğneyi bir arada bulunduran avlanma kabiliyeti olan vasıtayı ö) Parakete (paragat, barigat, barikat): Suyun içinde asılı veya dibe uzanmış, serili olarak duracak şekilde düzenlenmiş, bir beden üzerinde çok sayıda kösteğe bağlı iğne taşıyan balık avcılığı aracını, Şeklinde bir tanımlama yapılmış. Görüldüğü üzere belkide kafamızı karıştıran şey buradan kaynaklanıyor. Olta takımı ve parekete aynı şeyler değil. Öncelikle bunu belirlemek lazım. Şimdi de dördüncü bölümdeki yöntem ve sınırlamalara bakalım. Önce iç sulara bir göz atalım. Burada deniyor ki; İçsularda amatör avcılık MADDE 10- (1) Parakete haricindeki her türlü olta takımı ve yemlik uzatma ağı ile içsularda amatör avcılık yapılabilir. Görüldüğü üzere iç sularımızda tartışmaya mahal vermeyecek şekilde parekete kullanımı yasaklanmış bulunmakta. Gelelim denizlerimizdeki amatör balıkçılığı düzenleyen maddeye; Denizlerde amatör balıkçılık MADDE 11 (2) Denizlerde amatör avcılık her türlü olta takımı, serpme ve yemlik uzatma ağı ve sualtı tüfeği ile yapılabilir. Denildikten sonra bazı açıklamalara yer veriliyor ve gerek ikinci madde de gerekse diğer maddelerin hiç birinde parekete kelimesi geçmiyor. Özellikle ikinci madde de amatör balıkçılığın denizlerimizde hangi araçlarla yapılacağının belirlendiği yerde parekete kelimesinin geçmemesi tamamen yasak olduğu hükmünü doğuruyor. Sanırım sorun iç sulardaki avcılığı düzenleyen madde de parekete kelimesinin net olarak kullanılmasına rağmen deniz konusunda bahsedilmemiş olmasından kaynaklanıyor. Tabi bu konuya birde hukukçu gözüyle bakmakta fayda var. Belkide burada parekete kelimesinin doğrudan kullanılmamış olması bizlerin çıkardığı sonuçtan farklı bir sonuçta ortaya çıkarıyor olabilir.