Denizlerimizi Koruyalım

Konu, 'Genel Konular' kısmında laho06 tarafından paylaşıldı.

  1. laho06

    laho06

    Mesajlar:
    35
    Şehir:
    BANDIRMA
    Favori Kamış:
    olta ve zıpkın
    En İyi Avı:
    turna 7 kg, minekop 2.2 kg, kikla 4,5 kg
    Değerli doğa dostu, amatör balıkçı arkadaşlarım....

    Bugüne kadar bu forum içersinde doğanın korunması, hepimizin en büyük tutkusu olan balıkçılığın gelecek nesillerce de sürdürülmesi amacıyla birçok şeyler yazdık, okuduk ve yapmamız gerekenler konusunda uyarılarda önerilerde bulunduk. Gerçekten bunlar takdir edilecek çabalar....

    Konu ile olarak ilgili katkı olması amacıyla; her zaman imrenerek baktığımız yabancı ülkelerdeki duyarlılığın nedenlerini, amatör balıkçılığın hangi kurallar çerçevesinde yapıldığını, tabiatı ve vahşi yaşamı korumak için ne gibi tedbirler alındığını ve amatör balıkçılık ile profesyonel balıkçılık kurallarının ne gibi farklılıklar gösterdiğini incelemeye çalıştım. Bu bağlamda diğer ülkelerdeki koruma programlarını araştırdım ve edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. ABD’de yer alan SPORT FISH RESTORATION kuruluşu ile ilgili bilgi vermek istiyorum.

    Öncelikle bu kuruluş tamamıyla ABD Federal yasaları ile kurulan resmi bir kuruluş olup, ayrıca bu programa ilave bir çok doğa ve balık koruma programlarının da olduğunu belirtmeliyim. Aşağıda logosu olan kuruluşu tanırsak belki bize fikir verebilir.

    [​IMG][/URL][/IMG]

    TARİHÇE :

    Sportif Balıkçılığı Koruma (Sport Fish Restoration) 1950 yılında, daha önce 1937 yılında kurulan Vahşi Yaşamı Koruma derneğinin faaliyetlerini tekrar düzenleyerek kurulmuştur. Kurulduktan sonra balıkçılığa büyük katkılar sağladığı görülmüş ve 70 li yıllarda kapsamı genişletilerek sportif balıkçılık ile ilgili problemlerinin çözümü için en büyük kaynak haline gelmiştir. Daha sonraki yıllarda kapsamı genişletilerek sportif balıkçılıkla ilgili yan unsurlar ile ilgili (deniz ve tatlısu kirlilik problemi, balıkların çoğaltılması vb.) alt gruplar kurulmuştur.

    İLGİ ALANLARI :

    • Balıkçılığı geliştirmek için araştırmalar yapmak
    • Su kaynakları hakkında eğitim vermek
    • Limanlarda su kirliliğini önlemek için pompalar kurmak ve denetim
    yapmak
    • Büyük bir personel ile balıkçılık denetimi yapmak
    • Su kayaklarını korumak, yönetmek ve tekrar yapılandırmak

    KAYNAKLARI :

    Profesyonel ve amatör olarak balıkçılık yapan kişilerin satın aldığı yakıt ve balıkçılık malzemelerinden alınan vergiler ile ABD hazinesinde yaratılan fonu kullanarak faaliyetlerini sürdürür.


    Arkadaşlar Türkiye’de balıkçılık ve balıkçılıkla ilgii faaliyetlerin durumu hepimiz tarafından çok iyi bilinmekte, maalesef hem yasama yürütme olarak durum gerçekten çok vahim. Bu nedenle siyasetle ilgili olan arkadaşlarımızın konuyu partilerin programlarına taşımasına yardımcı olması ve bu konuda yukarıda örnekte anlatmaya çalıştığım ABD’deki 1950 lerde başlayan kurumsallaşma çalışmalarının bir an önce başlatılarak, mevcut usullerle her gün daha kötüye giden en büyük tutkumuz olan balıkçılığı ve sularımızı belki koruyabiliriz.

    Saygılarımla......
     
  2. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Amerika, ekonomik anlamda bağımsızlığını ilan etmiş bir ülke diyebiliriz. Bu açıdan bakınca, balıkçılık ile ilgili gelirlerin vergilerinin bu tür bir vakfa aktarılması çok normal. Peki Türkiye, bırakın dış borcu, henüz iç borçlarını dahi kapatamamış ve ekonomik anlamda yurt dışına bağımlı politikasını hala sürdürüyorken ve ekonomik anlamda bağımsızlığını ilan etmesi çok da yakın görünmüyorken, bu tür bir vakıfa ne şekilde kaynak sağlanacağı hakkında herhangi bir çözüm önerisi getirebilmeniz mümkün mü? Bu sadece ülkenin ekonomik durumu ile ilgili küçük bir kesit...
     
  3. diren

    diren Diren

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    3.321
    Şehir:
    İstanbul ama daha çok Kocaeli
    Favori Kamış:
    şeker kamışı
    En İyi Avı:
    Hayallerim, aşkım ve çipuram.
    Sennur aslında istenirse neden olmasın? Belki ABD'deki örneğin birebir aynısı olmaz ama 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu hükümlerine tabi, Kamu Kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olarak kurulabilir. Kuruluşun gelirleri, profesyonel balıkçılık ile birlikte amatör balıkçılık belgelerinin (A.B.B) gelirlerinin bir bölümünün kuruma aktarılması şeklinde olabilir. Bu kurum, daha önce farklı bir başlık altında tartıştığımız A.B.B. verilmesini sınava tabi kılabilir ve sınav bu kurumca hazırlanarak değerlendirilebilir. Profesyonel olsun amatör olsun balıkçıların bu kuruma bağlı olmaları yasallaştırılabilir (A.B.B.'nin zorunlu olması gibi).

    Kurum belgelendirme çalışmalarının dışında yasa dışı avlanma, avlakların korunması ve takibi, zıpkınla avlanma kursları gibi konularda da faaliyet gösterebilir, yayınlar çıkartabilir. Bunlar benim bir çırpıda aklıma gelenler. Belki başka arkadaşların farklı önerileri de olabilir.

    Sonuç olarak böyle bir oluşum kurulabilir ve kaynak bulanabilir tabi ilgili bakanlık bu kaynak üzerindeki payından vazgeçerse... :rolleyes:
     
    Son düzenleme: 21 Mayıs 2007
  4. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Benim de demek istediğim buydu aslında ama bu kadar açık yazmak istememiştim sadece :)
     
  5. ufukkula

    ufukkula ufuk

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    1.537
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Henüz yakalamamış olduğum
    Yasalar sadece ksıtlamalar,kısaslar getirir.Caydırıcılığı tam olarak uygulanmasına bağlı olmakla birlikte aslında doğruyu getiren bilinçtir.Ne yazık ki ülkemizde ve benzer ülkelerde,bir çok konuda sadece yasak koyarak ceza vererek sonuca gidilmeye çalışıldı,ama bu başarılı olmadı.Eğer böyle bir vakıf,dernek v.b. kurulacak ise,bence bunu devletten beklemek yerine,cezalandırmadan ya da yasaklamalardan önce bu konuda halkı bilinçlendirmek,eğitime yönelmek daha avantajlı olacaktır.Mesala bir dernek kurup çevremizdeki isanladan başlayarak eğitim çalışmaları yapsak çok daha verimli olacaktır,bugün için değil yarını da kurtarmak için.Tabi ki kamu devletin ya da mevcut bir yapının da bu konuda çaba göstermesi elbette güzel olacaktır.
     
  6. volkan

    volkan Volkan

    Mesajlar:
    81
    Şehir:
    SAMSUN
    Favori Kamış:
    olta ve zıpkın
    Favori Makine:
    Daıwa
    En İyi Avı:
    Yayın 23.4 Kg Aynalı Sazan18.4 Kg Sabut 37 Kg
    Selam Sıtkı Abi.Yazınızı ilgiyle okudum.Düşüncelerinize kalben katılıyorum.İnşallah dediğiniz gerişimler bundan 50 yıl sonra türkiyede bırakın balık tutmayı , içmeye su bulamayacağız zaman gelmeden gerçekleşir.
    Bugün haberlerde izlerken dikkatimi çekti,yapılan bir araştırmaya göre Türkiyede sadece dişimizi fırçalarken boşa akıttığımız su bir şehrin içme suyunu karşılamak maksadıyla yapılan barajları dolduracak kadarmış.Ya sakal traşı?Tuvalette boşa akıtılan pisuvar suları?Bulaşıkta açık bırakılan çeşmeler.Keşke ah nerde keşke vatandaş gerçekten bu kanuda bilinçli olsa ama nerdeeeeee.....
    Bundan 50 yıl sonra balıkmı?
    Yok canım..Belki rapala atıp çekeriz....

    Yasa masa demeyin bana.Kardeşim evinizdeki musluğun başınada polismi dikelim yani.
    -Dur Polis.
    -Abi su içecektim sadece
    -Ben anlamam Amirim talimat verdi..
    -Abi bak valla su yaaaa bir bardak
    -Olmaz kardeşim hakkınızda ihbar var.Bugün 5 lt fazla su kullanmışsınız.
    -Abi bak harbiden misafir falan vardı yani..Pasta börek tepsi falan anlıcan.Hanımda Domatesler hormonlu diye iki kat yıkamış.
    -Olmaz kardeşim tutuklusun..
    -4555 merkez cevap ver.
    -Dinliyorum 44555
    -Amirim su hırsızını yakaladık.
    -Anlaşıldı merkeze alın...
     
  7. laho06

    laho06

    Mesajlar:
    35
    Şehir:
    BANDIRMA
    Favori Kamış:
    olta ve zıpkın
    En İyi Avı:
    turna 7 kg, minekop 2.2 kg, kikla 4,5 kg
    Günaydın.....

    ABD'nin ekonomik durumu ile ilgili olarak yazmış olduğunuz gerçekleri kimse yadsıyamaz. Ancak ABD'deki sistem sadece bir örnekti. Benzer sistemler SSCB'nin dağılmasından sonra kurulan veya SSCB bağımlılığından kurtulan ve ekonomik yönden ülkemizden çok daha kötü durumda olan ülkelerde mevcut ve mutlaka konu ile ilgili tedbirler alınmış. Konuyu örneklemek mümkün.

    Sözü çok fazla uzatmak istemiyorum; bence bu ekonomik varsıllıktan çok insanların olaya yaklaşımı ile ilgili bir konu ve biz şimdi bu tedbirleri kurumsal anlamda almazsak ilerisini düşünmek bile hoş değil.

    Saygılarımla......