Denizli Akyar Baraj Gölü (Düşük su seviyesi - Az balık)

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında Umut Katipoğlu tarafından paylaşıldı.

1. Umut Katipoğlu

Umut Katipoğlu Umut Katipoğlu

Favori Kamış:
    Cormoran 180cm Spin Kamış 5-25gr Atarlı
    Favori Makine:
    Effe Delta DT3000 5.2:1 Devirli 7+1 Bilyalı
    En İyi Avı:
    550gr Sazan / 350gr Kasna / 400gr Çupra
    Bu hafta Denizlide akraba ziyaretlerimiz vardı. Denizli Tavas yolu üzerinde 35. km'deki Akyar köyü yakınlarındaki Akyar Barajına gittik. Köyün içinden geçip sabah 7 civarında baraj kıyısına aracımızı bıraktık. Takımları hazırlamaya başladık. Baraj çok büyük değildi ancak beni endişelendiren çevrede sadece 2 araç daha vardı. Sonra öğrendikki malesef Akyar Barajı 2-3 yıl önce bir temizlik çalışması sebebi ile boşaltılmış ve su seviyesi kademeli olarak düşürülmüş. 2011-2012 yıllarında çok iyi av çıkarıldığını söyleyenler su seviyesinin azaldığı dönemde gitmiş olmalılar. Sonrasında tekrar su tutmaya başlamış lakin şu an balık bakımından çok fakir ve su seviyesi düşük sayılır.

Sarı Sazan denilen türden başka birşeyde denk gelmiyor. Eskiden Perch, Turna ve yayın çıkaranları görmüştük. 4 kişi toplam 12 olta attık bekledik. 7-12 arası tık yok. Her boy iğne ve yem kullanıldı. Küspe, Mısır, Hamur, Solucan, Tavuk Kalbi, taze dondurulmuş balık, kuru balık yemi... Ancak saat 12'den sonra 15-25 cm üzeri Sarı Sazanlar gelmeye başladı. Hangi takım hangi olta atılırsa atılsın 20-25 cm üzeri balık çıkmıyor. Attığım bir oltadaki 1/0 ve 2/0 numara iğneler üzerinde tüm yemleri denedim hiç vuran olmadı. Diğer oltalardan küspe ve hamur takılı olanlardan balık çekmeye başladık ama hep küçük hep küçük. Birçok balık denk geliyor ancak içlerinden hepsi ufak. Bunları sepette beklettik beklettik. Dişilerden hiçbirinin daha önce yumurtlamadığı anüs vent kontrolünde belliydi. Bu yüzden tüm dişiler iade edilmeliydi. Akşama 25 cm civarı 4 tane erkek balığı kovamıza aldık, kalanlar iade edildi. Muhtemelen 2 yıl kadar daha Akyar'a gidilmez. Bence bir an evvel baraj çevresinde avlanmak yasaklanmalı diye düşündüm. Çünkü mevcut balıklardan muhtemelen oltaya takılan en büyük olanlardan başka büyük balık kalmamış yada çok çok az var denk gelmesi çok zor.

Yayın için gidecekler ise derenin giriş azmak kısmında sağlam birkaç yer bulup saatlerce beklemeyi göze alacaklar. Muhtemelen dere içinden gelen yayın yavruları var. Ancak gölün taban derinliği tahminimden çok daha fazla olduğundan yemi bulması uzun sürecektir.

Ben Gölün kapak kısmı ve dik yamaçlar gibi farklı noktalarından at-çek ile 7-10-12 cm silikon balık, 1-2-3 no kaşık, 7-8 cm Rapala gibi sahtelerle avcı balık denemeleri yaptım tek ama sert bir vuruş aldım. Oda malesef takılmadı. Aynı noktaya 15 dk'da 10 denemenin ardından yoruldum. Muhtemelen avcı türlerden de ya çok az miktarda büyük var yada hiç yok kurutmuşlar.

Suyun üzerinden gezen ufak gümüş yavruları vardı. Lakin oldukça huzurlu olmalarını gözlemleyerek avcıların pek olmadığı kanaatine vardım.

2. Umut Katipoğlu

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    İade edilen bir dişilerden en ufak olanı

Eve gidenlerden 23 cm bir erkek

3. Elvis

Elvis Suat

Umut Bey,dişi erkek ayrımını nasıl yapıyorsunuz,bilgilendirebilir misiniz?Sarı sazan dışında dişi erkek ayrımı yapabildiğiniz başka balıklar varsa da onları belirtebilir misiniz?
    Sanırım bu sitede ki birçok arkadaş için çok faydalı olacaktır,balığı geri salarken tercih yapmak durumunda kalırsak önemli bir kıstas olur bizim için...
    Teşekkürler,

4. Querorz

Querorz Fatih

Ne güzel olur, insanlarımız en azından yakaladıkları bütün dişileri bıraksalar... Erkek balıkların limit altı olanlarını alıkoymak bile popülasyona zarar vermiyor denebilir fakat dişiler çok mühim.

5. Umut Katipoğlu

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Ben aynı zamanda akvaryum hobicisi ve cichlid türleri üreticisi olduğum için anüs vent gözleminde açıkçası bildiklerim kadarını uyguluyorum. Yumurtalı dönemde çok çok daha belirgin şekilde gözlemlenebilsede yumurtlamamış balıklarda çok daha zor ayrım yapılır. Birkaç örnek fotoğraf ile yardımcı olmaya çalışayım.

http://img213.imageshack.us/img213/6573/sazanjy31.jpg

6. Serkanmsg

Serkanmsg Serkan

Favori Kamış:
    Makaralı ve şamandıralı takım
    En İyi Avı:
    2 Kg. 150 gr. Yayın
    Bu balıklar İsrail sazanı... Yazık olmuş gölete.

7. Umut Katipoğlu

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Bildiğim kadarıyla bu gölete ve akarsu kaynağına hiçbir şekilde İsrail Sazanı bırakılmamış. Kambur yada Sarı Sazan olma ihtimalini düşündüm. Lakin Recep Yazıcıoğlu Barajından bol miktarda çektiğimiz için İsrail sazanlarını az çok tanımışlığım vardır. Eğer içimde İsrail şüphesi olsaydı hepsi çöpe atılarak imha edilirdi. Ayrıca İsrail avcılarının dikkatine pek çok durum var bunlarada dikkat etmek gerekli. Çektiğiniz ve kıyıya ölsün diye bıraktığınız İsraillerin mutlaka boynunu kırın, herhangi bir şekilde poşetten kepçeden çıkıp barajların eğimli noktalarından faydalanıp suya geri kaçıyorlar. Elbette bunu bilinçli yapmıyorlar fakat en azından amaç göllerimizdeki popülasyonlarını azaltmaya yardımcı olmak ise böyle bir yöntem uygulanmalı. Ben genelde daha az zahmetli olduğundan boynunu kırıp avcı türlerin faydalanması için suya geri atarım. Mutlaka hayati zarar verdiğime emin olmadan geri göndermem. Mutlaka Yayın, Turna, Levrek gibi avcılar onun titreşimlerini algılayıp gerekeni yapacaklardır. En olmadı Kerevitlerin ve diğer çürükçüllerin eline düşer.

8. burak e

burak e BURAK

abi sarı sazan diye araştırıyorum ulaşamıyorum bu bildiğimiz sazan diyorsun sanırım onlar için limit 40 cm ama bunları çok israile benzettim çünkü çok fazla tuttum bu balıklardan evet benim tuttuklarım bu kadar sarı değil ama seninkilerde 25 cm olmasına rağmen bıyık belirtsi yok pulları büyük normal sazan gibi sık değil tabi gözleride büyük bugün yarım saatliğine bi av yaptım onu koymıcaktım ama koyayım bakarsın abi israil 4 5 tane bi şey zaten :)

9. Ufuk26

Ufuk26 ufuk kötan

Favori Kamış:
    4.50 ceftain surf
    Favori Makine:
    Silverstar LEOPAR 60
    En İyi Avı:
    2 kücük gümüşcük
    Bu balığın sarı sazanla alakasını göremeyenlerdeniz .25 cm nedir ayrıca o balık el kadar ve yenmez o boyutta nesine el koydunuz anlam veremedim.

10. Serkanmsg

Serkanmsg Serkan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    2 Kg. 150 gr. Yayın
  11. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Umut kardeşim,tuttuğun balıklar israil denen cins.Dolayısıyla limitler yönünden bir sıkıntı söz konusu değil.
    Oysa ,iddia ettiğin gibi sazan olsaydılar 25 cm lik yavruları(limit 40 cm dişi-erkek farketmez!!!) alıkoyduğun için eleştirilerimizle karşı karşıya kalabilirdin.
    Raporunun içinde,yayın yavrularının tutulabileceği yer tarifinde manidar
    Yayında 90 cm(6-7 yaşında) minimum boy limiti olduğunuda hatırlatmakta fayda görüyorum.
    rastgelsin.

12. nemesis20

nemesis20 halil

Favori Makine:
    shimano
    En İyi Avı:
    4000.gr aynalı sazan
    sevgili arkadaşlar merhaba umut kardeşim öncelikle hiç olmasada yinede bişeyler tutmussun .
    ben doğma büyüme bu mevkilerdeyim denizli ve cevresinde her gölette avcılıgım vardır.
    bu resimdeki balıklar israil sazanıdır .israil sazanları bulunmus oldukları göletlerde ve barajlarda diger yakın türleri ile çiftleştikleri için azda olsa görüntüleri biraz degişir .
    bıyık konusunda katılıyorum bıyıksız bir balık.
    bu barajda sayısız israil sazanı tuttum. dsi nin faZla önemsemedigi balıklandırma projelerinin sonucu işte bu .
    umut arkadasımızın dedigi gibi bu balıklar kolay kolay ölmüyor.
    israil sazansız avlar dilerim hepinize.

13. Umut Katipoğlu

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Bende kısa bir araştırma ve kılçıklarını ayırdıktan sonraki yapısını düşündükten sonra avladığımız balıkların İsrail sazanı olduğunu teyid etmiş bulunuyorum. Lakin 15 km mesafe ile yakındaki diğer barajda tuttuğumuz İsraillerle hiç alakasını görmedim. Muhtemelen gölde daha önce Goldfish gibi Havuz varyeteleri vardı. Muhtemelen zaman içerisinde kırılarak böyle asrı parlak bir görünüme kavuştular. İşin açığı tabaktaki kılçıklı halini gördükten sonra avlamayı düşünmüyordum. Ancak vakit buldukça buralara gidip göldeki bu türe savaş açmak varmış.

Ayırca neyin ne olduğunu bilmeden 25 cm balığa el koymak konusunda yazan çizen arkadaşlara selamlar olsun. Bilinçsizde olsa 4 İsrail erkeğini gölden uzaklaştırmış olmuşum. Keşke daha bilinçli olsaydım da 13-14 cm gelenleri de iade etmeseydim. Açıkçası bu konuda parmak kadar balığı avlayanlarla aynı kefeye konulmayı kabul etmiyorum. İşin açığı bilinçsizce yazılmış yazılardan hiçmi hiç rahatsız olmadım.

Yayın yavruları konusuna gelirsekte ben tutulabileceği yer olarak değil Baraja giriş yaptıkları yer olarak düşündüm. Eğerki Barajda Yayın varsa bu tuttuğum sazanlar harici avlanmaya değer bir türün mevcut olabileceğini haber verdim. Herkes heryerde ne var rahatça yazabiliyor, lakin biz barajdaki türler konusunda bilgi verince mi sıkıntı oluyor anlam veremedim. Boy limit hatırlatmaları için teşekkür ederim. Bunlar gerekli bilgiler lakin manidar olan bir durum yok. Ne yayın takımım nede yayın avlamaya vaktim yoktu. Suçlama yapabilecek merciiler yerine bu işin takibini sağlayacak merciilere ulaşılması için bir rapor hazırladım. Belki birileri birşeyler takel eder ve DSİ'ye falan yazar diye.

Zaten R.Yazıcıoğlu kıyılarında barajdaki el kadar yayınlar su dışına çekilip poz verile verile fotoğraflar çekiliyor. En azından ben bur barajda bunu gözlemlemedim. Gelen herkez Sazan peşindeydi lakin herkes benimde çektiğim gibi 25 cm civarı balıklarla evin yolunu tuttu.

Kusura bakmayın ama yazan herkese saygılarımı sunamıyorum. Raporumdaki düzenleme kısmı yok. Olsaydı Halil kardeşimin bir istediğini düzeltecektim.

14. Serkanmsg

Serkanmsg Serkan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    2 Kg. 150 gr. Yayın
    Umut Bey, siteminizde kısmen haklı olduğunuzu düşünsem de son derece önem verdiğimiz Sazan - yayın gibi tatlısu balıklarının sirküler ve vicdani limitlerin altında avlanması; bilinçli olan, doğayı seven, aynı göletlerde torunlarının da balık tutmasını isteyen tüm balıkçıların tahammül edemeyeceği ve dokundurma yapmadan geçemeyeceği bir durumdur. Geçmişte hepimiz bu konuda hatalar yapmış, bilinçsiz avlanmış olabiliriz. Komşular da yesin diye çuvalla sazan çapağı toplayan adamlar da gördük bunları maharet gibi anlatanları da..

Mesela şu resimdekiler yaptıkları işten o kadar memnunlar ki web sayfası yapıp av resimlerini yayınlamışlar.
    http://balikaski.tr.gg/-Ue-%E7-Ba%26%23351%3Bl%26%23305%3B.htm
    Zaten duruşlarından da yaptıkları işten ne kadar gurur duydukları anlaşılıyor.

(Resimdeki balıklar yavru aynalı sazan :( )

Bu kötü örnekler çağaltılabilir. İşte yukarıdaki resimde gösterilen gibi katliam niteliğinde avlar yapıla yapıla avlaklarımızdan boş dönmeye başladık veya iki günlük konaklamada 4 kişi bir balığı zor tutar olduk. İnternetin yaygınlaşmasına paralel olarak bilinçlenmeye başladıkça hatanın biz balıkçılarda olduğunu ve balık stoklarımızın tükenebilen şeyler olduğunu daha iyi anladık. Bu nedenle 25 cm lik 4 sazanı alıkoydum dediğinizde mutlaka tepki alırsınız ve almalısınız da. Bu resimdekileri tanıyan varsa, onlara da tepki verilmeli ki yaptıklarının doğru olmadığını anlasınlar bir daha böyle bir av yapmayıp web sitelerini de kapatsınlar. Zaten sirkülere uymayan balıkçılık yoğun bir biçimde devam ederse 10 yıla kadar göletlerimizde israilden başka balık kalmayacak, dolayısı ile amatör balıkçılık diye bir şey de olmayacak. Çok şükür ki tuttuğunuz balıklar israil sazanı ve keşke daha fazlasını alsaydınız :)

15. Umut Katipoğlu

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Elbette sirkülerdeki limitler ve vicdani limitler konusunda bir tutarsızlık olabilir. Bu konuda vermiş olduğunuz örnek ile pek alakam olduğunu halen düşünmüyorum. Öncelikle yakaladığım canlıları bu şekilde poşetler üzerine sermem. Çünkü Sazansıgiller uzun süre su dışında yaşabildiklerinden bunu uzun süren bir ölüm şekli olarak görürüm. Her yakaladığımız canlıyı önce temiz su bulunan kovamızda bekletip duruma göre günün sonunda vicdani seviye ve kişi hesabı yaparak alırız. 4 Balık 4 balık diyorsunuz ancak biz 4 kişiydik ve kişi başı 1 balık aldık. Avladığım canlıları cinsiyet tahminlerini ve çıkan en büyük 1'er balığı kaldırıp eve götrümekle Göller/Barajlar tükenmez. Avladıklarım İsrail değil normal Sazan dahil olsa buna karşı gelen zihniyet bence şu an yerinde oturup yazı yazmakla kalmayığ barajlar çevresinde dolaşarak o kişilere engel olmalı diye düşünüyorum. Dokundurma olarak geçen ortam şartları ve uygulamalar göz önüne alınıp değerlendirdiğimde bana gereksiz bir had sorunu olarak geliyor. Öncelikle belki paragraflar içerisinde görüp okuyup ancak anlama konusunda sorun yaşanlar için tekrar maddeler halinde yazıyorum. Karar sizin yorum benimdir.

* Ava 4 kişi gidildi toplam 12 olta atıldı (tek kişi değil) 4 oltaya hiç balık vurmadı,
    * Gün boyunca avlanan tüm balıklar sık sık suyu değiştirilen kovalarda bekletildi,
    * Gün sonunda avlanan en büyük 10 balık içerisinde 4 Erkek seçildi (25 cm civarı),
    * Büyüklerden kalan dişiler ve daha küçük boydaki tüm balıklar akşama iade edildi,
    * Bu koşullar altında alıkonulan 4 Erkek balık, 4 kişi tarafından temiz su ile eve götürüldü.

16. Serkanmsg

Serkanmsg Serkan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    2 Kg. 150 gr. Yayın
    Hepimiz işimizde gücümüzde insanlarız, 7/24 gölet kenarlarını dolaşmak ancak görev olarak bunu yapacak ve karşılığına ücret alacak insanların işi olabilir ki devletimizin bununla görevli birimleri zaten vardır. Biz amatör balıkçılara düşen görevler ise kabaca;

1- Başta sirküler yasaklarına ( zaman - limit - boy) kendimiz uymak.
    2- Yasaklara uymadığını gözlemlediğimiz balıkçıları uyarmak ve/veya devlet görevlilerine bildirmek.
    3- Bu konuda balıkçılar arasında bilinç oluşmasına yardımcı olmak.

olarak sıralanabilir.
    Benim önceki mesajımda eleştirdiğim bizatihi siz değilsiniz. Ben kural tanımaz yaklaşımı eleştiriyorum. Her kim sirküler kurallarına uymuyorsa, ben 25 cm. sazanı aldım eve götürdüm diyorsa veya el kadar 50 balığı yere yayıp bunları paylaşıp evlerine götürüyorlarsa ben onu eleştiririm. Bunu neden yaparım? yukarıda belirttiğim üzerimize düşen görevlerim gereği... Sizin zaten eve götürdüğünüz balık İsrail sazanı olduğu için benim yönümden eleştiriden muafsınız ancak "sazan olsaydı da, erkek olduğu için ben bunu alıp eve götürecektim" "ne olmuş ki" "millet neler yapıyor" yaklaşımı bilinçli amatör balıkçıların olduğu her platformda olduğu gibi bu forumda da kabul görmeyecektir. (Not: Deniz balıkçılığının aksine, tatlısu balık avcılığında yakalanan balıkları kovada muhafaza etmek yerine livarda muhafaza etmek tercih edilir.)

17. Umut Katipoğlu

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Peki sirkülerde bu mevsimde eve kaç balık götürme durumumuz var?
    Vicdani konuda eve tek balık götürmekte limit altı yada üstü sınırının olabileceğini sanmıyorum.
    Ki bu konuda ilgili tüm resmi kurumlarla karşı karşıya gelsem açıklamasını rahatça yaparım.
    Balıkçının herhangi bir boyda balığı alıp eve götürmesi bilinçli amatör balıkçılık etiklerine aykırı olacağını sanmıyorum.
    Kaldı ki doyasıya kadar tatlısu balığı yemek gibi bir alışkanlığım yok genelde deniz balığı yerim.
    Halen yere 50 balık serenlerle aynı cümle içerisinde bulunmak rahatsız edici bir durum.(Kaldıki fotoda 100+ balık 6 adam var)
    Elimizde Livar olmadığından dolayı yanımızda 25 lt'lik 2 Kova götürdük. Sık sık su değişimi yaptık.
    Genelde tatlısudan ziyade deniz balıkçılığı ile ilgilenirim. Genelde ortalama limite uygun değilse anında salarım.
    Tatlı su balıkları kadar dayanıklı olmadıklarını gözlemledim. Bence Kova onlara hiç uygun değil.

18. Serkanmsg

Serkanmsg Serkan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    2 Kg. 150 gr. Yayın
    Sayın Umut Katipoğlu, kuralları belirleyen biz değiliz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı belirliyor. Sizi 100 balık tutanlarla aynı cümle içerisinde söylemek benim de severek yaptığım bir tercih olamaz, erkek balıkları alıp dişileri salmış olmanız doğayı korumaya ne kadar yatkın olduğunuzu gösteriyor bununla beraber söz konusu olan norma uymamak ise evet ikisi aynı cümlede söylenebiliyor. Çünkü ikisi de aşağıda verilen kural kitabına uymuyor. Sağlıcakla kalın...

Devlet büyüklerinin belirlediği boy,zaman ve adet sınırları linkte mevcut. http://www.balikavi.net/dokuman/teblig.php