derede balık bitti çözüm ne olabilir

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında ponçzo tarafından paylaşıldı.

1. ponçzo

ponçzo burak yazıcı

rize merkez çıkışındaki salarha deresi andon deresi olarak da geçen derede alabalık tükendi denecek kadar azaldı eskilerin anlattıkları 100 m ik bir çıkışta 30 dan fazla balık avlanabliyormuş ghemde 2-3 kg lılar bile çıkıyormuş eski dediğim 25 sene önce şimdi ise 5 km lik bir alanda çok güzel bir av günüde her çeşit yemle deneme yapılmıştır 1 ve ya 2 tane yakalamak büyük şans oda en büyük 25 cm lik balıklar kimi gün hiç sonuç alınmıyor benim tahminime göre balığın bitme sebebi dere boyundaki 48 köyün serpme ağ ile avlanması yasak olmasına rağmen gece çıkıyorlar 4-5 tane 20 cm lik ala tutularmı balandıra balandıra anlatanları gördüm birde balık sabit durmadığı için göç mevsimlerinde insansz yerlre iniş çıkış esnasında zaten çoğunu yakalıyorlar,kırmızı benekli yavru üretimi yapan bir çiftlik varmı yada gökkuşağı piyasadaki çiftliklerde var fiaytlarıda uygun alıp salmayı düşündüm ama yaşam koşuları nedir bu akar suda yaşarmı.[​IMG] [​IMG]

2. HAKANBAHAR

HAKANBAHAR HAKAN BAHAR

Bizim insanımız bu bencilliği bırakmadıkça balıkta eskisi kadar çok olmayacak bende geçtiğimiz ay uludağ eteklerinde bir akarsuya gittim balık hala var fakat ilaç niyetine desem yalan olmaz bırakın tutmayı görenler bile şanslı sayılıyor sebebi şu dereye girdim ve yaklaşık 3km suyun içinde geçemediğim yerleri kardan olmak üzere yürüdüm bu mesafede 100-150 metrede bir ağ atılmış olması ağlar bir yana serpmeyi alan ağlardan arta kalan alanları radar gibi tarıyorlar kısacası bilinç var herkez neyin ne olduğunu çok iyi biliyor fakat bilinenler kimsenin işine gelmiyor savunma şu herkez yapıyor benim korumamla hiç bir sonuç alınamaz ama muhabbet arasında atarlarkende mangalda kül bırakmıyorlar küçükleri saldım falan herkez elini vicdanına koyup öyle hareket ederse biz balığı anca görürüz. Havuzlardaki balıkları alıp salmak konusuna gelince internette bu konuda bilgiler var yanlış bir şey yapmamak adına iyice araştırın derim konu çok hassas bu konuda uzmanlarda yardım edebilir. kolay gelsin .

3. Ercann68

Ercann68 ercan

En İyi Avı:
    sazan 5.6 kilo
    serefsizdenm cok ne var adi herifler serpmeyi gectim daha bide anllatiyorlar kirec döküyoruz falan dilan diye ondan sonrada balik yok deriz tabi yakalayacan bu adiligi yapanlari derede bogacaksin bak nasil balik oluyo sonra o derelerde

4. 13114

13114

Favori Kamış:
    Michell 4.20 surf
    Favori Makine:
    Daiwa bg30
    Ben de aslen Kırklareliyim ve orman işletmesi mensubu birinin oğluyum.
    Çocukluğum derlerde geçti.Malesef bırakın alabalığı balkan derelerinde miryana bile kalmadı.Yıllarca yapılan dinamit,elektirik,karpit,kireç,yeşil ceviz,balık otu ,kestirme,serpme gibi illegal yöntemler ve buna sanki destek olacak gibi bilinçsizce yapılan barajlar yüzünden kalmadı.Eskiden dereköy çıkışında bile solucanla ( o zamanlar kamış vs yok bırakın onu kavak sopası ile balık tutuyoruz) 8-10 alabalık veya daha takın derelerde 3-5 kg miryana tutmak çocuk oyuncağı idi.
    Malesef özellikle serpem ve germe ağcılık yüzünden alabalık görmek mucize.
    Aslında popilasyon ve korumacılık olarak yavru salımı yapılabilir fakat Orman ve Yaban kanunu doğaya olumlu da olsa etki edilmesini engelliyor.
    Kara avcılığında yeni yeni avlaklar kiraya verilmekte.İhaleye girip orman kiralayan AVLAK Sahipleri tüm gün yemleme yaparak gece yaban domuzu katliamı yaptırıyor.Ve malesef ne kontrol ne de yaptırım var.
    Bir dere yatağında balık atıp orayı avlak gibi kullanabilme şansımız sıfır.
    Şimdi tunceli ykat vs gibi yerlerden gidip canlı alabalık almaya kalsanız yakalanınca cezası çok büyük.Ama gidip istediğiniz kadar tutabiliyor yiyebiliyorsunuz.Çünkü canlı yaban hayvanı nakletmek yasak.
    Hani diyorlar ya YASSAAHHH HEMŞERİM .
    İnşallah bit yol bulunur

5. aslanbora

aslanbora ümit yeng

Favori Kamış:
    SPRO 2.10 spin
    Favori Makine:
    shimano exage 2500
    En İyi Avı:
    levrek palazı * 600 gr.
    Haa,şimdi alsınlar o dereyi turşusunu kursun o köylüler.

Yarın çocuklarına ne hesap verecekler acaba? Baba bu dereyi neden kuruttunuz, ne istediniz o güzelim balıklardan dediklerinde..

Nasıl bir milletiz ben daha çözemedim arkadaşlar. İş atmaya geldiğinde herkes aslan kesiliyor vatanı için ama biz kendimiz içine sı.......uz bu güzelim vatanın. Yazıktır günahtır, Allahın nimetidir bu güzellikler. Yapmayın yeter artık.

6. ozkan79

ozkan79 özkan

Merhaba;bir rizeli olarak sunu diyebilirmki derelerimizde balik popilasyonunun bu denli dusmesinin nedeni sonbaharda caylarin koklerine dokulen suni gubredir bu suni gubre illeti cikti cikali ne alablik nede diger cinsler turunu devam ettiremez oldu malesef
    Sidderli yagan yagmur etkisi ile bahsettigim bu subi gubreler selinti sulari ve kucuk irmaklar vasitasi ile derelere ulasiyor eskiden dere kenarina geldigimde suyun ici adeta renk cumbusu idi yavru balik surulerinden suyun dibi gozukmuyordu ama sindi gidin bakin 10 tane 1 cm buyuklugunde yavru gorurseniz derenizi sansli sayin :(

7. ozkan79

ozkan79 özkan

Edit:telden yazDigim icin yazim hatalari olustu kusura bakamayin

8. ozkan79

ozkan79 özkan

2inci resimdeki irmak ideal yasar tabiki.. RiZenin belirli bolgelerinde daha ufak irmaklarda bile alabalik vae;fakat yazin o suyun yeterince soguk akmasi lazim su isisi cok onemli bunu goze al

9. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    dere kurumuştur ama suyu soğuktur. kurutanlar serpme atanlar ufacık balıkları tavaya atanlar boş atıp dolu tutanlar derenin soğuk berrak ve balıksız suyundan birer bardak su içsinler idk

10. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Bu balık salma konusu forumlarde defalarca işlendi .. yasaktır..

herşeyden önce bir suya bir balıgı salmak için orada akademik düzeyde çalışma yapmak gerekir.. ancak resmi makamların ve üniversitelerin birlikteliği ile olacak işlerdir ..aman ha.. kimse kafasına göre balık aktarımı yapmasın..bu olayları yetkililere bırakın...

11. ponçzo

ponçzo burak yazıcı

özkan abi dediğin gibi gübrelerdeki amonyum nitrat ve azton zararları tartışılamaz derecede yüksek ama çay olmayan kesimlerdede balık tükendi gibi bir durum var balık salmakda yasakmış yasak olmasıda mantıklı aslında çünki salınacak yalnış bir tür diğer türün tamemn yok olmasına sebeb olabiliyormuş en iyisi uzman yetkililere danışmak

12. pashcat

pashcat Onur

En İyi Avı:
    Kalkan, lüfer, Çipura
    Haklısınız hocam ancak ah o yetkililer ahhh..

13. ayyildizforum

ayyildizforum ömer

Favori Kamış:
    DAM
    Favori Makine:
    DAM
    En İyi Avı:
    Turna, 4 Kilo
    abicim dere kenarında elinde balta ile balık avlayan rizeliler görüyordum eskiden. taşlaravurarak sersemleştirdikleri balıkların su yüzüne çıkmasıyla çocuklar gibi koşup küçük küçük balıkları topluyorlardı. şimdilerde barajlarda tüple aynı şeyi yapıyorlar. en son geçen martta çanıllıda görmüştük. tüp çıkarıyordu jandarma. biz bu şerefsizleri bulup iyi bir ıslatmadıkça ibret olsun diye düzelmez bunlar. 5 sene sonra da anlatırız eskiden böyleydi-şöyleydi diye

14. Redtokil

Redtokil Evren

Favori Kamış:
    SHIMANO CATANA CX SPINNING
    Favori Makine:
    SHIMANO CATANA 3000 SFC 2XSSS+1 BB 5.2:1 TUR
    En İyi Avı:
    43 CM Dağ alası
    Rize askoroz deresinde yapılan hesler ve oradaki beton şirketleri dere yatağı ile durmadan uğraşmaları ve insanların ağ serpme gibi zevksiz balık yakalama anlayışı ile devam ettiklerince o derede balık kalmıyacak. ikizdere tarafından şuan hesler epeyce bozdu ama şuan yetkililer alabalık yetiştirip salma işlemi devam ediyor işin en kötü tarafı ise ben ömrümce rizede hiç bir derede göl alası görmedim ama geçenlerde ikiz dere de göl alası tuttum sanırım yetkililerde yanlış yapıyor. Olta ile avcılık edildiği sürecede bu balık turu bitmez.

15. gençbalıkçı

gençbalıkçı Erdogan

Yukarda bir abim yazmıskı avrupa gübresi . Sonuna kadar haklı öle böle değil,Ben samsunda ıkamet edıyorum 5 yıl olmuştur rahatlıkla balık ısıne atılalı (3 yıl bılıncsız amatör , 2 yıl prof :D ) bır tane alabalık kırmızı beneklı görmedım . dedem anlatıyo eskıden tenekeyle tutardık cocukken dıyo buyuk buyuk balıklar. bu söz saten standart eski zamanlarda hep varmış . bizim önumuze bakmamız lazım . ancak Hep ağ tırıvırı dıyolarda abi, bu bıryerde ıcat edılıyor. dırek fabrıkayı kapatacagız . ve derede ( özellıkle deredekini yakalatcankı dereye bakan ırmak'a göle hepten bakar korkusu yayılsın :D ) saçma tırıvırı atanıda kameraya cekıp ana habere verdınmı + aldıgı cezayı ve kımlıgınıde bak bakalım bırdaha gönul rahatlıgında tırıvırı atan oluyormu :D
    he atmazmı dıyosun atar elbet gene atan olur ama ınanın eskısı gıbı olmaz g*t korkusu başka bıseydır :D

16. Ege Demirağ

Ege Demirağ Ege Demirağ

Favori Kamış:
    Okuma Lure Mania 2.13 5-20 7''1
    Favori Makine:
    Daiwa megaforce 1000 A
    En İyi Avı:
    Önemli olan balığın büyüklüğü değil yaşadığın heyecandır.Heyecan ince misinayla tutulan balıktır-LRF
    o derede tekrar balık çoğalsa bile tekrar soyunu kuruturlar önce o ağ atanların kurutulması lazım.

17. Redtokil

Redtokil Evren

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    43 CM Dağ alası
    Askoroz deresinde ben olta ile balık tutmaya çalışırken serpme ile tutan insan dışı varlıkları goruyorum bir tutmaya 274 tane tutmuş adama diyorum serpme attın tamam anladık olta ile tutamıyorsun 274 tane balık tutmandaki amaç ne diyorum yiyebileçekmisin bu kadar balığı yok zevk olsun diyor bu bilinç bu milletten çıkmadıgı sürece askoroz deresinde balık olmuyacak artık üzülürek söylüyorum ama edeçek birşey yok :(

18. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    hamsi kafali deduğunuz pu olsa cerek:) :) :)

19. Redtokil

Redtokil Evren

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    43 CM Dağ alası
    Yok abi biz bu tiplere hamsi kafa değilde kot kafa diyoruz.

20. erdemutuk

erdemutuk Armağan

Favori Kamış:
    Penn regiment,ShakespeareUglyStikCustom
    Favori Makine:
    Penn Conflict,DAMQickRetro,SproZALTARCXS
    Youtube'da yöre insanının avlanma şeklini incelersen (her türlü yasak teknik, limit altı balık) sizin o habitatta ala popülasyonunu artırma şansınız yok. Hele hele balık bırakmak gibi suni bir müdehale çok daha ciddi sıkıntılara neden olacaktır. Üzülme konusunda haklısınız ancak balık bırakmak çözüm değil. Çok sıradan bir cümle kuracağım ama eğitim şart. İnsanların olaya bir beslenme çılgınlığı şeklinde yaklaşması, avlanırken canavarlaşması, anadan babadan atadan gördüklerini yapması, tenezzül edip okumaması, araştırmaması, medeniyeti reddetme azmi sonucunda bugünlere geldik. Bundan sonra ne olur Allah bilir.