İp misinalar iki şeydne yapılıyor: Dakron ve dyneema. Dakron dayanıksız nispeten. Ama dyneema durduğu yerde hemen hiç eskimiyor. Yaklaşık 25 yıldır kullanan, bilfiil kullanan paraşütçü, dağcılar filan var hatta.
Bende en son oraya getirecektim konuyu inan ki. '' Paraşüt.'' İşte gerçek aradığımız kalite burada saklı. Gerçek % 100 saf ipekten üretilmiş yapı. Sivil havacılık ve dağcılık gerçek ipekten mamul paraşüt ekipmanı kullanır mı bilemem ama, TSK kuvvetleri havacılık birimi, bunu kullanır envanterinde. İşte bu dediğiniz ürün, 500 yıl dayanır tozlu raflarda.
Tevfik abi, ipek yok artık. Paraşüt ipleri dyneema'dan, yani adam gibi örgü misinaların yapıldığı şeyden yapılıyor artık.
Desene biz eskimişiz artık. Bizim dönemlerimizde saf ipekti bunlar. Dur, bunu bir savaş pilotu arkadaşıma sorayım. '' Sizin sırtınıza aldığınız paraşüt neden imal edilmiştir ? ''diye. Ama derse ki ipek, o zaman eskimemişim demek oluyor.
atarken kopuyor.tam böyle omzunun üstünden ileriye doğru savurdugun sırada bir bakıyorum sahte yok5-10 saniye sonra suda sesi geliyor
düzelt butonu çalışmıyor yav! mersin balık avı başlığında da düzeltme yapacaktım yapamadım. neyse. ben çareyi klipsiz kullanmada buldum. böylece her sahte değişiminde düğüm atmak zorunda kalıyorum. çünkü klips kullanırkan mesina yoruluyordu (malzemelerde de yorulma sözkonusu, yani attıkça, savurdukça kısa zamanda eskiyor), hep klips değiştirmeden üst üste rapala bağlıyordum (klipste rapala klipsi, paslanmaz)... öyle birşeyki sahte kayaya takılsa çekiyordum abartıyorum neredeyse kaya oynuyordu, üzerinde yosun mosun, ağ kırıntısı ne varsa çekiyordu mesine yine kopmuyordu. halbuki aynı mesina atarken 2 grlık silikon pat diye kopartıveriyordu. hülasa her ava gittiğimde rapala düğümü atınca mesinanın ucundaki o yorulan kısımdan kurtulmuş oldum, eh artık biraz masraf yapıp (kaçınılmaz oldu) mesina eksildikçe takviye veya yenileme ihtiyacı duymaya başlıyorum. o da 3-5 hatta 6 ayda bir oluyor. zaten o kadar sürede mesina yapısı bozuluyor... ben sorunuma şimdilik bu şekilde çözüm bulabildim.. seninkisi kamıştanda olabilir, mutlaka yüzükleri kontrol et, daha doğrusu bütün mesina klavuzlarını elinle parmağının ucuyla iyice yokla, iğne ucu kadar pislik bile mesinayı bitirmeye yetiyor vay o mesinanın önemini rapala gittikten sonra anladım, daha ne öğreneceklerimiz varmış
kardes bende aynı misinadan sipariş ettim at çek için bull 0.20 denemedim ama bence senin takımlarda yada düğümde bi terslik var. (umarım öyledir )
ben hala aynı mesinayı kullanıyorum, sölediğim sebeplere dikat ettim ve su ana kadar kopma olmadı. eksenel gelen kuvvetlere dikayt ediyorum
Kamış sertse, sahte ağırsa, mandalı açmayı unuttunsa... misinada aramamalı kusuru. fırdöndülerin çok ince ise palomar düğümü atmalısın. takımı toplarken fırdöndünün ilk halkaya dayanmamasına dikkat etmelisin. ilişkenli yerlerde mücadele ediyorsan arada sırada tiftiklenmeyi kontrol edip gerekiyorsa düğümü yenilemelisin. özellikle; (yukarıda da belirttiğim gibi) mandalı açmayı unutmamalısın
bugün biraz denedim fena değil atış mesafesi de güzel palomar düğümünü deneyebilirsin yada uni knot. birincisi daha sağlam gibi