Dil balığı - Solea solea

Konu, 'Denizdeki Balık Türleri' kısmında balikci tarafından paylaşıldı.

  1. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    DİL BALIĞI

    Familyası : Soleidae
    Bilinen adı : Solea solea
    Boy, uzunluk : 35-50 cm
    Ağırlık, kilo : 350-600 gr
    Yumurtlama Dönemi: Mayıs, haziran, temmuz, ağustos, eylül.

    [​IMG]

    Açıklama: Vücut oval, çok fazla yassılaşmış, ağız küçük ve asimetrik, gözleri sağ tarafta, gözlü taraf, kahverengi yeşil, ya da kahverengi siyah beneklerle süslü, sağ göğüs yüzgecinin ucunda siyah benek var, genellikle 20-40 metre derinliklerde, kumlu çamurlu zeminlerde yaşar. Kışın 100 metre derinliğe iner. Üst tarafındaki göğüs yüzgecinin üstü başlangıç noktasına kadar ulaşan siyah lekelidir.

    kaynak: sea crop university, kkgm.
     
  2. gözde

    gözde

    Mesajlar:
    14
    Şehir:
    izmir
    Dil Solea vulgaris, Solea solea

    Kullanılan İsimleri ;Solea solea - Solea vulgaris (Lat.), Common Sole (İng.), Seezunge(Alm.), Sole commune (Fra), Lenguado (İsp), Sogliola (İtal.), Glosa (Yun.)
    Morfoloji ;Vücut dorsa-ventralden yassılaşmıştır. Gözlerin ikiside aynı taraftadır. Vücut yeşil-kahverengiden kırmızı-kahverengiye kadar değişen tonlardadır. Üzerinde noktalardan oluşan geniş koyuluklar bulunur. Kaudal yüzgeç difuserktir. Ventral yüzgeçler Juguler tiptir. Pektoral yüzgeç çok küçüktür. Karın beyazdır. Burun gözler arası mesafeden uzundur. Dudaklar incedir. Kuyruğun arka kısmı geriye kalanından daha koyu renklidir.

    Maksimum Boyutları; 70 cm (Total Boy)
    3 kg (Ağırlık)

    Yaşam Alanı;Demersal bir türdür. Kumluk çamurluk alanlarda dağılım gösterir. Avlanırken veya saklanırken kendini kuma gömer. 8-24 °C arasındaki sularda dağılım gösterir. Kışın derin sulara göç eder. Genellikle yalnız dolaşırlar. Geceleri beslenirler. Euryhalindir. Özellikle genç bireyler lagüner alanlara giriş yapar. Düşük oksijen konsantrasyonunun olduğu sularda yaşayabilir.
    Dağılım Atlantik kıyılarında Kuzey denizinden Kanarya adalarına kadar olan bölgede, Akdeniz ve Karadeniz de dağılım gösterir.

    Üreme; 2-3 yaşında cinsel olgunluğa ulaşır (23 cm). Mart-Haziran arasında yumurtlar. Üreme göçü sırasında pelajik bölgede bulunur.

    Beslenme Özellikleri; Karnivordur. Küçük eklem bacaklılar, kurtlar, küçük kemikli balıklar, Bivalvia ve Gastropoda sınıfındaki canlılar ile beslenir.

    yine ders notlarııı :D :D
     
  3. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Karadeniz'de Dil Balığı Avı

    6-8 no kanca, 15 cm köstek, araları bir karış olacak şekide kasnağa sarılı 0.30 mm misinaya 5-6 adet köstek yapılır. Ucuna 75 gramlık kurşun ilave edilir. Yani: 5-6 kancalı çapari benzeri bir olta elde etmiş oluruz.
    Oltaya deniz kenarında suyun vurduğu yerde kumlar arasından çıkan fasülye şeklindeki beyaz midyelerden iç çıkartarak veya deniz salyangozu, deniz minaresi ve keşiş yengeci de yem olarak takılabilir.
    Özellikle akşam üstü ve sabah erken kumsal kıyıdan 30 metre mesafeye atılır, olta kasnağı kuma gömülür gezmeye gidilir. Arada olta yoklanır, çıkan en irisi el büyüklüğünde olan dil balıkları bir sepet içerisinde ıslak bez arasına atılır.

     
    Son düzenleme: 30 Ocak 2007
  4. ist balıkcısı

    ist balıkcısı

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    653
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    şeyan olta -surf kamış
    En İyi Avı:
    daha öğrenecek çok şey var
    yakup abi neden ıslak bez arasına sarılır.. abi bu arada kum midyesi diye tabir ediyoruz o midyeleri hem dil balığında hemde mırmır da iş yapıyor.
     
  5. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Dil balığını ıslak bez arasıda bir sepette 3 gün canlı tutabiliriz. Yeterince balık yakalayabilmek için belki de bu kadar güne ihtiyaç olabilir. Çünkü bu balık özellikle Karadeniz'de belli zaman ve yerler dışında bol av vermez.
    Kum midyeleri çok çeşitlidir. yuvarlakça olanlarına cıkcık yada cikcik diyorlar, (Venus türleri)
    [​IMG]

    Yine çamur içinde bol bulunan daha iri türlere yürek midyesi (Cardium ve Cerastoderma) denir ve bunlar da harika yem canlılarıdır.
    [​IMG][​IMG]

    Ege'de daha fazla çeşit vardır. (Akvades, kidonya gibi)

    Benim bahsettiğim fasüye şeklinde olanlar. Bunlar kıyıda denizin vurduğu kumsaldan bile çıkar. (Donax ve Tellina türleri)
    [​IMG][​IMG]
    Bunlar nispeten az etli olurlar ve çoğu dip balığı tercih eder.

     
    Son düzenleme: 31 Ocak 2007