belkide dediğin doğrudur.ama ben şans ve kısmete bağladım olayı şimdi. 2010 yılında barınakta eylül gibi teknelerin ordan çupra yakalıyordum yanımdada kefal avcıları vardıgide gele bir abi ile tanıştık. sinek iğneye sardalya takıp 500 gr 1 kilo arası kefaller yakalıyorlardı göl kamışı ile. bende kefal avcısı olmadığımdan bana sende böyle at bari balık yakalarsın demişti. tabi hiç denemedim bile başa bir gün herifin kefal oltasına 700 gramlık levrek vurmuş bu işte onun gibi kısmet olmasın bilge?
taze sardalya zaten bilinen bir levrek yemi, hatta bütün balıkların yemi. bu dediğim adam da aslında kefalciymiş. oltası da kefal için hazırlanmış ve çok küçük iğneliymiş. sardalya ile bol miktarda da kefal yakalamış ama bu arada 2 tane çok büyük levreği de kapmış. tabi ki bu kısmet işi, çünkü ben o gün sabahın 4'ünden 7'sine kadar barınakta canlı teke attım. yakaladıklarım kıytırık balıklar. arada güçlü vuruşlar aldıysam da ya yemi kaptırdım ya da balık tekeyi ezip geri tükürdü, sanırım oltayı farketti.
anladımda o zaman 2 kiloluk değildir o 500 gramlıktır diye tahmin ediyorum. 2 kiloluk levrek nerden baksan 60 cm olur zor alır o göl kamışı ile diye düşünüyorum. bu levrekler kefal sürülerinin içinde varsa atlıyor işte
eskiden sık sık burnaz ve yeniyurttaki göllere levrek avına giderdik. göllerin kenarı sık sazlık olduğundan, sazların arasından kullandığımız kamış 5-6 m.lik göl kamışı, 0,30 misina, 6 no beyaz uzun sap iğne ve şamandıralı sistemdi. barınaktaki kefalcilerin sistemine benzer bir sistem yani. bu oltalarla ne levrekler çıkarırdık görmeliydin bu sistemi en son geçen yaz yeniyurtta bir gölde denedim ( 0,20 misina ile ). gece canlı tekeyle atmıştım bir adet 600 gr. levrek aldım. şu an oraya gidenlerin anlattığına göre levrek yine çıkıyormuş ama daha çok iri israil çipurası çıkıyormuş.
geçen gün cevdetiye'ye kadar giren deniz kefallerinden bahsetmiştim. burada, arkadaşlarla aramızdaki sohbetlerde kefalin girdiği yere levrek de girebilir diye ortak bir kanaat oluştuğundan bu konu ile ilgili bir şeyler arıyordum ve bu videoyu buldum. tam tercüme edemedim ama sanırım ispanya'daki ebro nehrinin denize döküldüğü yerden 50 km içeride çekildiğinden bahsediyor. bildiğiniz deniz levreği http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_2-7sJJeZaw
iş yerinde video oynatmıyor malesef artık evde fırsat bulabilirsem seyrederim ama bende bir video izlemiştim adam geniz bir ırmağın denize döküldüğü yerden giriyor ırmağa atçek ile çupra levrek götürüyor şaşırdım kaldım. demekki ne kadar çokki balık yem bulamıyorlar çupralar bile atlıyor sahteye
Bilge hocam,ben de bir zamanlar boyle bir av yasamistim.Gozumle gorene kadar inanmasamda sonunda fena mahcup olan ben olmustum.Av guncesini kisaca ozetlersek; Sanirim Eylul ay'i gibiydi,hafta sonu icin fabrikadan arkadaslarla bulusup baliga gidecektik.Tabi o zamanlar ben Adana'da Sabanci'da calisiyordum neyse,Cumartesi sabah saat 04:30 gibi Adana Taskopru'de bulustuk,ben hala burada ne yapacagimizi anlamamis bir sekilde sadece istirak ediyorum,zaten bana sen karisma sadece gel dediler,benim kullanacagim av ekipmanlarini da hazirlamislardi.Tas kopruden Yuregir tarafina gectik sag asagida kalan mezbahane'nin onlerine dogru gelip burada Seyhan nehri kiyisindaki ve kiyiya yakin olusmus sazliklarin arasindan kepceyle tatli su tekesi tutmaya basladilar,ilk defa canli karides gormustum hic unutmam tabi hala bunlar ne ise yarayacak diye kafa yoruyorum,nihayetinde hedef balik levrekse denize gidiyoruz diye dusunmustum.Bizimkiler 20 litrelik iki bidonu cok sayida teke ile doldurdular,icerisine biraz yosun ve tas,iki tane de akvaryum pompasi var ellerinde,pille calisir hale getirmisler,bunlari da bidonlara sarkittilar.Son olarak bidonlarin icerisine buz parcalari attilar.Bu arada saat 06:00 olmustu. Erzaklar alinmis hersey hazir yola koyulduk.O da ne? gitmemiz gereken ya da benim sartlandigim Karatas yolunun aksine asri mezarlik onunden E-5 Ceyhan yonune donduk,ne oluyoruz falan derken bizimkiler Misis'teki tarihi koprunun yakininda avlanacagiz dedi O zaman bugunun skoru sifir olacak desenize dedigimde donup alayli bir sekilde bakip acemiligimle dalga gectiler,tabi ben de icten ice kizdim onlara,gidin de gorun diye soylendim. Benim planim bir agac golgesinde kestirip temiz hava almak oldu bir anda.Zira orada tatli su levregine ugrasmayacaktim. Saat 07:00 gibi avlanacagimiz yere vardik,misis koprusunu gecip hemen saga donusteki degirmen kalintisinin oldugu yerde indik araclardan. Ekipte bir heyecan herkes tasini taragini alip avlanacagi yere oturmaya basladi reeling Ellerimizde 6 metrelik kamislar ve 3 adet igne ile canli tekeleri takip suya yollamaya basladik.Ilk yakalanma 2 arkadas solumda olan arkadasima rastladi,mantarin battigini ben de gormus ve heyecanlanmistim,bir anda kamisi kaldirip o guzelim deniz levregini havada gordugumuz an sok olmustum,olamaz dedim inanamadim,yanina gidip yakindan gormek istedim.Evet bu bir deniz levregiydi ve bulundugumuz nokta denizden yaklasik 20 Km iceride akintinin bol oldugu,Ceyhan nehriydi.Derken diger arkadasim,bir otekisi bir berikisi herkes ikiserli tekli almaya basladi levrekleri,tabi durur muyum yerimde hemen davrandim kamisa,gun boyunca aldigim levrek sayisi 15-20 civariydi ve en az 300 gramlik avlardi. Her dakika orada durmadik,kimi zaman yaya kimi zaman araclarla denize dogru sık sık yer degistirerek avlandik.Inanilmaz bir deneyim,muhtesem zevkli bir av gunuydu. Sonralari cok defa yineledik bu guzel avi,kimi zaman Karatas'in kaldirim koyunden (bahce,bebeli tarafi) gecip irmagin denize varmadan 3-4 km gerisinde agaclarin icinde avlaniyor kimi zaman daracik kanaletlerde inanilmaz levrekler aliyorduk. Deniz levreginin bu kadar iclere girebilecegine orada tanik olmustum. Simdi arkadaslarim yine sabit ayni avlaklari deniyor ve cok fazla olmasa da yine avliyorlarmis,ben ne zaman iskenderun'a geldim,nehirde levrek avi zevkim o zaman son buldu Aslinda Eylul gibi niyetim var ama bizim ekiple konusup son degerlendirmeleri yapmak lazim.Katilmak isteyen olursa organize olup beraberce gidelim??? Selamlar. Murat Avlandigimiz yerler http://wikimapia.org#lat=36.6110469&lon=35.4679045&z=17&l=36&m=b http://wikimapia.org#lat=36.9560987&lon=35.6251248&z=18&l=36&m=b
LEVREK ÇİPURA selam arkadaslar öncelikle herkese rastgele ben iskenderunluyum istanbulda ikametgah ediyorum yılın bu mevsiminde iskenderun körfzinin nerlerinde levrek ve çipura çıkar yem olarak ne kullanılır izinden izine geldiğim için pek fazla bilgim olmuyor bana ekipman desteği ve avlak yeri hakkında bilgi verir misiniz teşekkür ederim şimdiden.
demek ki bizim teoriler doğru, benim bahsettiğim nokta da aslında Ceyhan tarafına daha yakın oluyor ve oradaki köyler de Ceyhan'a bağlı. eylülde müsait olursam organizasyona katılmak, yüzyüze tanışmak, yeni yerler ve teknikler öğrenmek isterim. selamlar
bizim kefalleri gördüğümüz, avladığımız yer de haritada '' ırmaklı '' olarak görülen yer Koordinatlar (Enlem ve Boylam): 37°13'2"N 35°59'21"E http://wikimapia.org/#lat=37.2173317&lon=35.9884676&z=17&l=36&m=b
Dün değerli üstad orhan abi ve yanında iki ustayla daha tanışma şerefine eriştim. 5 metrelik göl kamışı aldım. Şamandıralı düz iğneli kurşunlu düzenek hazırladı. Hadi hayırlısı. Nedense ısrarla çapraz küçük iğne takmamaya çalıştı. Ben de sesimi çıkaramadım. Dedim aslında gümüş tutacam sade diye ama. Garipsedi haklı olarak. Beyaz iğne on numara herhalde. Aslında bi owner takıyordu. Fakat benim tutacağım gümüşler için değildi, koca adam ownerı idi resmen.
Ortaya karisik Buyurunuz Demir Celik Liman aciklairndan dun gecenin mahsulleri.Devami gelecek Tek cekilen Mercan 800 Gram,artik Fangri sinifina gecmis sayilir.
merhaba fatih öncelikle hoşgeldin. daha 1-2 sayfa önce aynı soruyu arkadaş sormuştu. onada cevap yazmıştımn bu konuda levrek işi tam bir muamma denk gelme meselesi