birkaç haftadır benim avlandığım yerlerde de terör estiren lambukalar var. sahte ile ilgilerini çeksem de bir türlü yakalayamadım. araştırmalarıma göre en sevdiği yem gagalı sardalya dediğimiz balıkmış. bununla yapılan canlı bırakma dışında kurşunsuz olarak atılan karides, balık, kalamar bacağı gibi şeylerle de yakalanıyor. benim avlandığım yerde bu sistemi uygulamam zor ama iskeleden veya tekneden yapılıyor.
Gencimiz mecnunluk evresinin çöl kısmını aştı, yeni evre deniz artık mrsparkle , ancak şu koca lambuka'lar takılsa oltasına daha kolay geçecek reeling , sizin av'da bereketli geçmiş tatsız kaza olmuş, neyseki ziyan fazla yok, darısı başımıza olsun.
Dediğiniz gibi, muhtelif sahteler ile sadece takip alıyordum, tabii bu kültür omadığından hangi tiplere rağbet ettiklerini bilmiyordum, ancak bahs ettiğim acemi sanslı arkadaş ilk atışlarında lambuka'yı iskeleden yukarı çekince , gözüm kullandığı sahteye ilişti tahminen 5-7 cm uzunluğunda idi, yanımıza yaklaşan bilgili bir hobidaş iğneyi çıkardı ve şaşırdı sahteye çarpılmış hmmm sardalya yavrusu tipi dedi. Ancak makaralı oltalar ile sanırım yemli av ile avlananlar, iskelenin uç burununda kovalarını doldurdular. Lambuka terörü tabiriniz tam olmuş, net şekilde 2-3'lü gruplar halinde sahtelerime takip alıyordum tabii boşa, hülasa bol miktarda lambuka var idi "eski" ön adlı iskelede.
hocam o iskelenin ucunda avlanan arkadaşlar antakyadan gelen bir grup.Bilmiyorum içlerinde bu forumdan birileri varmı. Konuşma fırsatı buldum ayrıca birazda inceledim kaşıkla jig yaparak avlanıyorlar. kendi kaşıklarını kendileri yapıyorlarmış. kovaları ii dolduruolardı ama.
Bugün arkadaşlarla balık avına gidelim dedik ve oltaları alıp indirdik sahteleri ve takımları denize bir kaç takip aldık sahtenin peşinden gelen balıklar su üstünde hoplamalar zıplamalar derken daha önceden iskenderunda görev yapıp tayini trabzona çıkan yılmaz arkadaşımız iskenderuna ziyarete gelmişken onunla balık tutmadan geri dönmek olmazdı diyerekten deniz güzel rüzgar ve dalga gayet iyi idi ama biz balık alamıyorduk bir türlü üç arkadaş birimiz dip oltası takılıyor birimiz at-çek yapıyor birimiz ise kefale takılıyorduk genelde dipçi yılmaz avını diplerde ararken ustalığını göstererek ilk gelen çütre balığını o aldı ben ise at-çek yapıyordum takipler var balıklar denizde cirit atıyor ama nedense sahteme gelmiyorlardı diğer av arkadaşımız ibrahim abimiz ise avlarını yılmaz arkadaşımızın aksine ekmek sarması ile su üstünde kefal arıyordu ama üçümüzde balık neden vurmuyor diyor kendi kendimize söyleniyorduk ve kendimizi yılmazın aldığı çütre balığı ile avutmaya çalışıyorduk devamı gelir gibisinden ayrıca kefaller balıklar su üstüne kendileri atıyor adeta sudan çıkıp güneşlenip tekrardan kendilerini suya atıyor gibiydiler bi ara kefaller sudan ok gibi fırmayarak su yüzeyine çıkıp kaçmaya başladılar ki işte heyecan o zaman başladı anladıkki bu kefalcikleri avcılar kovalıyor altım sahtemi at-çek yapmaya başladım ilk atışta kocaman bir balık sahtemi takip etti kıyıya 3-4 metra kalaya kadar geldi su berrak gözle görüyorum arkadaşlara bak bak gördünüzmü takipçileri takip var gelin bunlara bakın dedim ve sahtemi kıyıya alıp tekrardan sahtemi takip eden balığın ilerisine attım ki işte o an lambuka sahteye daldı o çekiyor ben çekiyorum o çekiyor ben çekiyorum derken kalama sesi bana adeta usta bir kemanistin kemanı dile getirdiği gibi güzel bir müzik sesi gibi geliyordu balık kalamadan misina alırken bende boşlukları alıp alıp balığı kıyıya yaklaştırdım misina sahte ile balığın arasına girmiş sahtenin üçlüsü misinayı kesecek diye korkuyorduk kıyıya yanaştırdık balığı kayalıkların dibine kadar getirdik kepçede yok misina ile kaldırsakmı kaldırmasakmı derken kamışı arkadaşa verdim ve misinayı elimle tuttum balığa olabildiğince en yakın noktadan misinayı tutup çektim balığı fakat misina koptu balık kayanın üstüne düştü gelimle atladım balığın üstüne yoksa kayanın yarısı suyun içinde elimden bir kaysa balık gidecek derken yılmaz arkadaşımız elini balığın solungaçlarına geçirdi balık bir yere gidemezdedi artık ama ben halen balığı elimle kaya arasına sıkıştırmışım balığı bırakmıyorum sonra iki elimle kavradım balığı yılmaz arkadaşımla beraber alıp su içindeki kayanın üstünden geriye çektik ve böylece lambukamızı almış olduk bu sezon sarıkanar çupra akya kayış lambuka derken bakalım kış çökünce bu kadar bereket olacakmı şimdiden herkese bol avlar daha iyileri sizlerin olsun ve denizlerimizde hep böyle güzel balıklar bol bol olsun inşallah...
tebrik ederim, yakalamayı çok istediğim bir balığı yakalamışsın. ama geçen seferki iğne batması olayında da söylemiştim yine söylüyorum. sonradan ah vah etmemek için kepçe kullan. sonrasında balığı salmak istersen bile fotosunu çek yine sal. ama kazaya sebep olacak şekilde balığı elle tutmaya çalışma. ya iğne bir yerinize geçer, ya misina kopar balıkla sahte birlikte gider vs. neme lazım, al bir katlanır kepçe
Tebrikler. Bende bugün öğleden sonra Dörtyol barınaktaydım. Bir adet 40 cm civarı barakuda aldım. Birde kaçırdığımız vardı, o da barakuda idi sanırım. İğneden kurtuldu. Akşam havakararmağa yakın barınağa sürü girdi sanırım. Yanımda atçek yapan bir arkadaş daha vardı o da iki adet barakuda aldı. Peşpeşe aldık yani. Ben yanımda gelen arkadaşa verdim balığı.. Hava iyice kararınca ayrıldık. Hayırlı akşamlar..
Merhaba. Sanırım sizde atçekçisiniz. Bunla ilgili bi konu açmıştım. Baya araştırdım ama pek bi fikir edinemedim. Atçek yaparken taşıma sıkıntısı yaratmayacak, yani katlanabilir olan hemde açıldığında yüksek biyerden balığı alabileceğim uzun saplı kepçe arıyorum. Aksi takdirde gezerek avlanmak sıkıntı oluyor. Böyle portatif, uzun saplı ve sağlam bi kepçe bulabilirmiyiz acaba Avlanırken sırtıma veya kemerime takıp gezebileceğim bi kepçe olmalı. İlgili konunun linkide bu: http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?p=1155015#post1155015
baraküda genelde tek gezmez. bir tane aldıysanız birkaç tane daha alma ihtimali vardır. yeterki ilgisini çekecek sahteler olsun.
bendeki buna benzer bir kepçe. oldukça hafif ve katlandığı için az yer kaplıyor. kayalık yerlerde çok işe yarıyor. ben ağını geniş gözlü ağla değiştirmiştim marka etiketi eski ağdaydı. o yüzden markayı hatırlamıyorum. çok kaliteli ya da pahalı bir şey değil. zaten balığı kepçeye aldığında kürekle kum atar gibi atmayacaksın. kepçenin kenarlarını sudan azıcık yukarı kaldırman yeterli, ondan sonra eğilir kepçenin kollarına ağırlığı bindirmeden alırsın. sahillerde ise kepçeyi kullanmıyoruz. dalga sana doğru geldiğinde balığı çekiyorsun, dalga geri çekildiğinde balık kumda kalıyor. http://avmarketi.com/asp/product/4925/Katlanir-teleskopik-kepce-60x210cm
Haklısınız, at çek yaparken bir grup 2-3 kişi o taraftan geliyorlardı, aynı şeyden bahs ediliyordu, mutfakta bulunan kaşıklara diş bilemeye başladım yavaştan, hayırlısı:decision: İnceledi iseniz biraz bilgi verirmisiniz, renkler nasıldı hangi renge, dayanamıyor'muş lambuka iskelesi sakinleri
Bugün İskenderun açıklarına tekne ile açıldık. Kaptanımız 2 adet lambuka gördü ve ikisinide anında aldı tek denemede. İkisinde de aynı şeyi yaptı lambukayı görür görmez daha önce yakaladığımız kırmızı balığın kuyruğuna iğneyi geçirip attı. Ve lambuka anında gelip kaptı balığığı. Sanırım kırmızı balığı da çok seviyorlar. Gün boyunca bana göre çok iyi balık yaptı. Yakaladığımız balıklar lambuka, çupra, cerbit, gümüş ve kırmızı balık. Kullanılan yem karides, olta 3 iğneli dip oltası. Fotoların kalitesizliği için kusura bakmayın lütfen.
tebrikler güzel bir av yapmışsınız lambukalarda güzel görünüyor geçen yıllarda iskenderunda hiç rastlamamıştım bu balığa kıyıdan ama bende geçenlerde yakaladım bir tane bunlardan ayrıca tekne ile ava gitmişsinizde bir kaç birşey soracam tekne ile ava gidebilmek için belge gerekiyormu hangi tekneyle gidiyorsunuz kiralık tekne ise kira ücreti kaç tl kaç saat avda kalıyorsunuz tekneci hangi bölgelere götürüyor tekne kiralama hakkında biraz bilgi verirseniz sevinirim saygılar.
Çok teşekkür ederim. Ava çıkabilmek için bildiğim kadarı ile sarı kağıt denen bir kimlik var o lazım. Bunu ilçe tarım müdürlüğünden alabiliyorsunuz. Onun dışında bizi ava çıkartan arkadaş çok iyi biriydi çok yardımcı oldu. Tekneye 4 kişi alıyor ve adam başı 30 tl civarı ücret alıyor. Biz sabah 5 te çıktık öğleden sonra 5 te döndük. Kendi noktaları var gps ten daha önce noktaladıkları oralara götürdü ve bu balıkları yakaladık bunlar sadece benim tuttuklarım . İki kişi daha bu civarda balık aldı. Ben acemi olduğum halde bu balıkları aldım. Tabi ne kadar belirli noktaları olsa da bazen şans işi sanırım. Düşünürseniz elimden geleni yaparım tekne için olmadı 4 kişi toplar hep beraber gideriz hemde tanışmış oluruz. Teknede radarda var alt kayalık mı vb herşeyi gösteriyor. Ben ilk defa çıktım bu arkadaş ile ve gerçekten memnun kaldım . Çok ilgili açıkçası oltalarımı bile kendi hazırladı sağolsun.
Hatta çarşamba ya da perşembetekrar çıkmayı düşünüyorum kaptanda müsaitse. 2 kişi olduk 2 kişi daha bulup beraber gidebiliriz.
@inanılmaz Bilgiler için teşekkürler, avınız'da güzel geçmiş, ara ara tekne avı konusunda, yazar iseniz belki denk geliriz bende deneyimlemek isterdim ancak, denk gelmek meselesi.
Herkese merhabalar. Ben Hatay'lı değilim ama uzun zamandır burada yaşıyorum. (hanım köylü olayı ) 2 aydır da balık sevdasına tutuldum. O zamandan beri de bu ve benzeri forumları takip ediyor, av resimlerini gıptayla izliyordum. İlk kez bu foruma üye oldum, ve bir arkadaşla yaptığım avdan payıma düşen güzellerin fotosunu koymak istedim. Baliklarda ikisi suya iade edilmek istendi, ne yazık ki iğneyi tamamen yuttukları için alıkonuldu. Arkadaş 4 güzel çupra aldı. En az 3 kaya-orfoz yavrusu ve 10'a yakın küçük sargoz ait oldukları yere geri verildi. Herkese rastgelsin.
Güzel av olmuş, yanılmıyorsam bi kaçı "karagöz" karaağaç'ta gece avında kamışı neredeyse denize sürükleyecekti, yanım'da bulunan ağabey kamışın halini görür görmez "karagöz'ü" yanına çekiver dediydi, tutması en zevkli balık ne vuruntu ne bişe, direkt çekim
Pazar günkü avımın raporu: http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?p=1155802#post1155802 Bu aralar körfez hareketli. Herkese rast gele!