selamlar arkadaşlar, bu gün öğle sonuna kadar vaktim vardı ben de balık avlayarak değerlendirmek istedim. sabah barınağa varıp içeride ve dışarıda pek çok noktayı yokladım. iki güçlü vuruş alabildim, kısa mücadelelerden sonra ikisini de kaçırdım. sonrasında iç tarafa geçip genelde balıkların avlandığını izlediğim noktalarda atçek yapıyordum ki 5 -6 metre önümde bir kefalin neredeyse suya değmeden kaçarak üzerime geldiğini gördüm. hemen arkasında yaklaşık 60 cm boylarında 3 adet kofana gözleri dönmüş bir halde kovalıyordu. o kadar ki kaçacak yer kalmadığı için ayağımın dibine giren kefali 1 mtre kadar önümde yakaladılar. bir anda su kırmızıya boyandı. zavallı kefal çaresizce çırpınsa da kuyruğunu kopardılar. beni ancak hemen arkalarına sahteyi indirince farkedip geri döndüler. kefal hareket edemez durumda suyun yüzeyinde olduğundan eğilip sudan aldım. kuyruksuz haliyle 30 cm gelen bir kefal. sonrasında maria princess 9 cm, rover 98, GES, alba toby, pelikan sahte, silikon sahte vs. yanımda ne varsa hepsini denedim ama sonuç sıfır. bana da bu '' National Geographic Wild '' tadındaki saldırıyı orijinal 3 boyutlu izlemenin heyecanı kar kaldı.
hakikaten süpermiş eline sağlık. barınakta korkudan karaya çıkan kefal bende gördüm tekne indirme rampasında ama ekşını görememiştim. ben hemen canlı izmarit yakalayıp saldım nafile. demekki kısmette yoksa olmuyor
Nefes kesen bir duruma denk gelmişsiniz ayrıca merada çok bizir (küçük) balık varsa kofanalar sahteye ilgi göstermemeleri normal,, Umarım bundan sonraki avlarınızda güzel bir kofana yakalarsınız bizde burdan yorumlarız 60 cm diyorsunuz lüfere onlar artık kofana olmuş lüferlikten çıkmış keratalar , Saldırdıkları Kefal Türü Sarı Kulak diye bilinir eti lezetlidir diğer kefallere göre... Sağlıcakla kalın..
işte o anları ancak yaşanıyor. zaten gerçekleşen olay 5-10 saniye sürüyor maksimum. ancak denk gelmek gerekiyor
sen neden barınakta sabahladığımız zaman videoya almadın yılmazım barakuda ve kayışların saldırışı unutulmazdı o gün
Bilmediğimden soruyorum bu balıkları tutmak için lüfer kofana vs. misina yeterli mi ? bunlar dişli balık sonuçta kesmiyor mu misinayı?
sabah barınağa vardığımda bir amca 4-5 oltayı yaprak zargana ile atıp zil takmıştı. kendisi ile biraz sohbet ettik. dün 45 -50 cmlik bir kofana almış. ben kendisine başka bir yeri tavsiye ettim. kofanaların genelde orada avlandığına şahit olduğumu söylediysem de amca '' lüfer yerinde durmez gezer '' dedi. bunun üzerine ben at - çek için o tavsiye ettiğim noktaya varmıştım ki bu anlattığım olay oldu. adam hemen koşarak geldi ve yaralı kefali inceledi. ben kefal henüz canlı iken oltaya takıp atmaya niyetlendimse de balık çok ağır olduğundan atamadım. o lüferci amca herhalde yarın sabah oltaları oraya sıralar. doğada bu tür olayları çok yaşıyorum. tam tepemde çulluğu kapan atmaca, önümde sığırcık yakalayan kerkenez, sudan balık kapan kartal, daldaki kuşu yakalayan gelincik, yılanı yakalayan kuyruksüren, sıçanı avlayan yılan... daha 15 -20 gün önce toroslarda keklik avlarken önümden bir vaşak geçti. böyle olayları saysam sayfa dolar. hemen hepsinde de yanımda kamera veya fotoğraf makinası vardı ama bunlar anlık olaylar, denk getirmek zor. sadece bir kez portakal yiyen bir arapbülbülünü kaydederken tam o anda atmaca kuşu kaptı. daha sonra çekime baktım ama zoomlu yakın plan çekim yaptığımdan hiç bir şeye benzememiş
lüfer takımını genelde çelik misinadan yaparlar. ben de öyle yapmıştım. bir buçuk ay kadar önce barınağın dış tarafında sabaha karşı bütün sardalya ile avlanıyordum. balık oltayı kaptı, ben asıldım ama bir kaç saniye sonra misina boşaldı. hayvan nasıl becermişse misinayı ta yukarıdan bedenden kesmiş. şimdi lüfere kullanacağım oltanın makinasına da örgü misina çektim. örgü dişli balıklar için misinaya kıyasla daha dayanıklı
bu çelik misina dörtyolda malzemecilerde bulunur mu ? bu çelik misinayı komple sarmıyoruz herhalde belli bir kısmı çelik oluyor yani doğru anlamış mıyım? birde eğer öyleyse nasıl ekliyoruz misinaya ???
hazır takım olarak da satılıyor, farklı kalınlıklarda çelik misinalar metre hesabıyla veya makara halinde de satılıyor. genelde kullanılacak yemin büyüklüğüne göre birbirine yakın 2 - 3 iğne bağlandıktan sonra 20 - 30 cm daha pay bırakılıp tel kesiliyor. teli misinaya eklemek için de ucuna bir fırdöndü takılıyor.
arkadaşlar iğneyi çelik misina ile baglıyoruz 10 cm kadar sonra çelik misinanın diğer ucuna bir fırdöndü baglayıp normal 35 lik 40 lık veya 45 lik misinamıza 30 -35- 40 gr lık kadar gezer kurşun geçirip normal misinamızın ucunu çelik misinanın baglı oldugu fırdöndünün diğer ucuna bağlayıp gezer kurşunlu tek iğneli oltamızı yapıyoruz daha sonra yaprak şeklinde yaklaşık 5-6 cm büyüklüğünde kesmiş olduğumuz zargana, cupra, sardalya, kayış balığı vb. gibi yemlerimizi takarak atabildiğimiz kadar atıp avımızı yapıyoruz, aynı zamanda sardalyayı tüm de takabiliriz ikiye bölüpte takabiliriz, ayrıca bu yöntemle canlı da takıp avlanabiliriz. süpye ve kalamarda takıp kullanılmaktadır. Mehmet emin Dörtyolda çelik misina satılmaktadır bilgine
abi sende yine burdasın sende sabırsızlanıyorsun benim gibi değil mi ya bugün iki köstekli takımlar senin tavsiye ettiğin silikonlu üçlü takım gezer kurşunlu takım hepsini tamamladım geçen hafta sonu da makaralara misina bağlamakla geçirdim hergün bişi ile uğraşıyom hiçbişey bulamasam balkona çıkıp kamışları kılıfından çıkarıp şööyyyle bir bakıyorum napıyım abi avutuyorum kendimi işte... Abi bu arada geçen arayamadım seni apar topar görev çıktı gittik malum karışık bu aralar biraz...
Güzel Mehmet Emin eksiklerini aşağı yukarı gidermişsin varsada eksik dörtyolda halledersin sanırım dörtyolda aynı tarihlerde olacağız allah sağlık sıhhat verdikten sonra takıl bana hayatını yaşa balıkta bak ben denize sevdalıyım aona göre kolay kolay bırakmam, hadi gidelim demeden kolay kolay gitmem, bak göreceksin demedi deme barınağın uzun burunun kısmına gezer kurşunlu tek iğneli 3-4 olta yı dizip kofanaları bekleyecez birtaraftanda at çekimizi yapacaz allahın izniyle hedef trofe olacak, yani hedefimiz kofana-lüfer, levrek çapar kaya, akya-kuzu olacak hedef bunlar, inanıyorum ki bu sefer hedefi on ikiden vuracağım. Kardeş kendine dikkat et oraları bilirim malum bende orda görev yaptım. 6 ay sonra tekrar bende doğu görevine gidecem, sanırım bizede ibre Tunceliyi gösteriyor Yakubun yerini alırız artık Allahın izniyle ordaki görevlerimizide bitiririz. Kal sağlıcakla..
Abi sabırsızlıkla bekliyorum çekelim 45 leri yanyana avlanalım sabah akşam ama ben genelde sabah suyuna giderim diye düşünüyorum arada gün içinde de takılırım ama fazla olmaz ama mutlaka buluşuruz... Abi neden tunceli buralara gelme imkanın yokmu? Batman 2007 den bu yana çok değişti bence şark için düşünelecek yerlerden biri...
ben lüfer oltasına yemin batmasına engel olmayacak büyüklükte mantar takarak kullanıyorum. 60 cm kadar mesafe bırakıp kurşunu takıyorum. böylece yem havada durduğundan balıklar daha kolay görüyor, yengeçler yiyemiyor, çekerken de kolayca havalandığından takılma daha az oluyor. ayrıca uçtaki iğneyi sabit diğer iğneği gezerli yapıyorum, böylece yemin uzunluğuna göre iğne aralığını aralayabiliyorum. ama bütün bu hazırlıklara rağmen oltaları ve yemleri alıp suyun kenarına varınca at - çek daha ağır basıyor ve yemli takımla pek uğraşmıyorum. sadece, arkadaşlarla gitiğimiz avlarda bir takımı atıp arkadaşlara emanet ediyorum ve ben yine at - çek yaparak gezmeye devam.
İşte bende tam bunun gibi birşey düşündüm hatta düşünceden de öte biri gezer iki büyük iğneli takımı bile yaptım bizim oralarda kıbrıs oltası diye tabir edilen ekmek sarılıp atılan çok iğneli kefal oltası hazırlardım amacım canlı kefali tutup, hazırladığım iğnelere canlı takıp mantarlı takım ile canlı bırakma yapmak ama hesap etmediğim birşey çelik teldi ben takımı 28 lik misina ile yaptım, büyük ihtimal onu dörtyola gelince değiştireceğim... bu arada beklerken bende atçek yapacağım hele şu kadir abinin (kadir levrek peşinde) paylaştığı videoları gördükten sonra çıldırdım atçek ile balık almam lazım