MEHMET cahilliğime ver ama trilene ve palomar düğüm aşağıdaki linkteki düğümlerden hangisi acaba. İsmen bilemiyorum. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=27 Saygılarımla.
Kesinlikle.. Serçe parmağım sızlıyor, sebebi, şöyle bir yoklayayım, hareket vereyim, kıskansın varsa diye misinayı diye, elimle itme gafletimle eş zamanlı vuran bir izmarit. Hafife almayın, elinize asla sarmayın, büyük bir şey gelirse, elle çekivereyim filan demeyin, kemiğe kadar keser, aman, sakın.. Dyneema'nın kötü tarafı, dikkat kesilmek gerekmesi, fakat bu da zaten balık zevki demek değil mi?
Cahillik ne demek selçuk , hepimiz sürekli bişiler öğreniyoruz. http://olta.fisek.com.tr/ gir hocam siteye , menüde "düğümler" var tıkla. en sağ alt tarafta hem palomar hem de trilene düğüm gösteriliyor. köstek düğümü de yukarıda çapari/köstek kasası diye var. kolay gelsin...
Olmaz mı? SPOT'ta tonla vardı, bitti, o gördüklerin yeni gelenler. Kısık'ta DUEL, YOZURI kalmadı. Sürmeli'de, daha 2-3 hafta önce, her kalınlıkta dyneema vardı. Tamam ben çok harcarımda, o kadar da değil.. Bu misinalar, tiryakilik yapıyor. Hele dyneema'yı bir kullanan, bir daha zor bırakıyor. Bilhassa biz gibi kısıtlı zamanı olan, balığın kendi olduğu yere gelmesi gerekenler için bunlar çok iyi oluyor. Hocamızın teknesi var. Balığın yerini, huyunu vs. ezberlemiş. İyice ustası olmuş. Düğüm tutmuyor olması onun için problem, bu yüzden beğenmiyor. Ama biz son derece "amatör" amatörleriz. O arkadaş, saygıdeğer bir büyüğümüz, bir çapariyi 12 yıl kullanan bir üstad. Bin kusur kılıç balığını listelemiş bir arkadaş.. Maliyeti değil, elindekilerle verim almayı çok iyi bildiği için FC'yi beğenmiyor. Biz ise, hafta sonu ancak ava gideceğiz. Balık varsa çekeceğiz. Hava/su vs. kombinasyonlarını öğreneceğiz.. Zor. Bize olan seyrek balıkla iş yapacak malzeme lazım. İşte bunlarda onlar. Eee, çok tutup kamyonla mı çekeceğiz? Hayır, birde bunların verdiği zevk var ki, o ayrı bir husus..
Fluorocarbon misinanin baska bir baglama yöntemi vardir... veya kitleme sistemi. Bu yurtdisinda cok yaygin, ve zahmetsiz, cabuk olan bir teknik. Asagada bazi yapmis oldugum calismalarin resimleri var. Bu kitleme sistemi, 0.70mm-2,.00mm kadar uygulaniyor. Sondaki resimde bulunan kelepceli firdöndü, isi dahada rahatlatiyor....
Siteye giremeyenler için, firefox tavsiye ederim. http://www.mozilla.com/ Hem bu genelde Explorer'den iyidir. Elimde Explorer ve Windows yok, o yüzden nasıl görünüyor, neresi takılıyor bakamadım. Hoş, yaptık o kadarını, on mislide daha konu yazdık. Ama güncellemeye üşendik. Evde öyle kaldı/duruyor. Olmazsa, bugün yarın bir güncelleyeyim. Aslında sorun biraz fotoğraf, şekil filan eklemek sorunu. Yazı çook, pehlivan tefrikası gibi. Ama resim, şekil filan pek yok.. Onları da ekleyeyim, tam olsun..
Deniz verdiğin bilgiler için teşekkürler. Fakat kendi adıma söyleyeyim, .30 un üzerinde fc daha kullanmadım. fc ye güzel düğüm atmayı öğrenmek daha önemli oluyor bu durumda..
Aslında, bu tavsiye ettiğim düğümler, hepsi için geçerli. Ama FC sıradan misinadan daha zayıftır. FC misina, dyneema gibidir, esnemez. Bu yüzden balık kafa attı mı, direk misinaya vurur yük. Eğer, balık birazda iriceyse, pıt kopar, tam düğümün olduğu yerden. Sıradan misinalar daha sağlam olmakla birlikte belli bir esneme payına sahiptirler. Fakat, bu trilene ve palomar gibi düğümlerle, ıslatıp onları yarı inceliğinde kullanabilirsiniz. Misinada sağlamlık, son bakılacak şey, ama düğüm atmayı iyi bilince..
Serdar bişey dikkatimi çekti trilene ve palomar düğümlerin örneklerinde sadece halkalı pala iğne kullanılmış düz pala iğneye hangi düğümü kulanıcaz? Veya trilene ve palomar düğüm sadece halkalı paladamı kullanılır?
Düğüme bakalım. Fırdöndünün gözünde ne olur? Misina ile fırdndü teli dimdik karşılaşır. Yük binince doğrudan demir tel misinayı kör bıçak gibi kesmeye çalışır. Hele birde iğne hareket eder, sürtünürse, tıpkı bıçak sürter gibi etkide bulunur. Bu trilene ve palomar düğümlerinin esprisi, demirin üzerinde iki kat misina olmasıdır. Böylece yük yüzeyi daha geniş olur. Birde üstteski 5-6 turluk sarım veya palomar düğümünün kilidi olunca, iğne ile misina birbirine sürtemez. Bu sarımlar vs. misinayı iyice sıkıştırıp iğneye kilitler. İğne hareket edince misina da eder. Sonuçta, uzun süre düğüm yerinde misina sapsağlam kalır. Yüke daha dayanır, çünkü düğüm yerinde çift kattır. Birde ıslatırsanız, ısınıp erimez düğüm atarken, incelmez ve son derece sağlam olur. Eğer düz iğneye köstek tarafı dümdüz yatacak şekilde sarıp bağlarsan pek sorun olmaz. Üzeirne 7-8 sarım misina sar bu durumda en az. Bu sarımları misinayı ıslatıp iyice sık. Böylece sarımlar bedeni tutar. Düğüm noktasına iki misinanın dik geldiği yerde birbirini kesmesini baya bir engeller. Evet, bir hayli güç kaybı olur, ama öyle 2-3 kg. lik balıkla baş edemeyecek kadar değil. Basitçe, 0.30 misina ile rahat 2.5 kg balık çekersin. İyi bir 0.30 mono kullansan, bu düğümle 6 kilo rahat çekilir. Trilene/Palomar knot ile, bu rakamlar, 4.5 - 8 kg. kadar olur. Dyneema misina olursa, asıl sorun balıkhadi görelim deyince, düğümün açılabilecek olmasıdır. Sanırım, düğümün neden zayıflattığını biraz anlamışsındır. Misina tele, kendine dik gliyorsa, bıçak gibi kesilmeye başlar. Bu tür yüzeyleri varsa geniş tutmak üzere iki sarım yapmak veya azaltmak işin püf noktasıdır..
Serdarcım okadar güzel anlattınki nerdeyse bu konunun sorgulanacak tarafı kalmadı. Verdiğin bilgilerle kendimi usta gibi görmeye başladım Bu duyguyu bana yaşattığın için ayrıca teşekkür ederim. Çok sık balığa gidemesemde bu bilgileri hafızama senin ve değerli arkadaşlarımın üslubuyla kopyalamak bile çok güzel. Saygılarımla.
Örmeden kastınız, dyneema ise, şöyle yapabilirsiniz: Her durumda, düğümün üstüne birazcık japon damlatın.. Hem FC, hem Dyneema, düğüm tutmayan misinalardır.. Bu sebepten, arada sırada kontrol edin, japon dökmüş olsanız bile..
Evet hocam ben de karıştırdım. Yoksa makinaya sarmadan, makarayla birlikte mi geçiriyoruz demek o şekil?
Pek açıklayıcı değil, haklısınız Bu halkalar, misinayı çift kat ederek yapılmış halkalar. İnceyi kalın olandan geçirip bir göz oluşturuyorsunuz, 2. Resimdeki gibi. Sonra kısa parçayı bu gözün içinde 4 defa sararak düğümlüyorsunuz. Aynı işlemi diğer taraftan yapıyorsunuz.. Şu resim daha iyi fikir verecektir. Buradaki sarımı 2. Resimde yapılan gözün içinde sarıyorsunuz, kısa ucu kullanarak. Eğer misinaların çapları çok yakın olsalar, daha kolay düğümler iş yapar ama, FC kalın, dyneema ince olacaktır, bu gibi bir düğüm elzem olur..
berkley misina düğümleri Yardım Arkadaşlar berkley misina kullanmak istiyorum. Ancak misinanın kendine has düğümleri olması gerekiyormuş. Bu düğümleri kullanmadığınız takdirde misina çok çabuk kopuyormuş. Söz konusu düğümler hakkında bilgi sahibi olan var mı? Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Zaten bilinen düğümler.. Örneğin Monofilamentler için Trilene düğümü tercih edilir.. Berkley sitesinde bunu açık açık yazardı eskiden.. Fireline içinse Palomar düğümü tavsiye ederdi. Fakat kazık bağı bu misinaların bazısını çok kötü hırpalar.. Kazık bağı yerine düğümle beden daha etkili olabilir bazı modellerde...