Arkadaşlar Ankarada ikamet ederken Esenboa Havalimanında çalışan bir arkadaşım 2 yıl önce bana Kızılcahamam tarafında Eğrekkaya barajını tarif etti çok güzel tatlısı levreği (Perch) olduğunu söyledi. Gittik 2 arkadaş gerçektende akvaryum balığı gibi renga renk çok güzel balıklar yakaladık çoğunu küçük olduklarından geri bıraktık. Şimdi Afyonkarahisarda yakın çevrelere yeni barajlar yapıldı bu tür balıktan oradan küçüklerinden yakalayıp getirerek aşılama yapmak istiyorum hatta Tarım İl Müdürlüğünde Su Ürünleri Mühendisi arkadaşada bahsettim çok güzel olur diye destek verdi ve gerekirse o barajı 2 yıl korumaya alabileceklerinide belirtti.Ankaradaki arkadaşıma durumu anlattım ama 1 hafta önce oraya gitmiş suyun çok azaldığını olta ile pek çok kişinin at çek yaptıklarını ama balık tutan olmadığını söyledi, sizler bu baraj hakkında son durum nedir biliyormusunuz yada bana aşılık olarak Perch yakalayabileceğim yakın bir yer adı verebilirmisiniz? saygılarımla...
Aman kardeşim bu işler bizleri aşıyor .Devlet kanalı ile olması gerekirmiş.Özellikle yaşadığım olaylardan sonra koruma kontrol genel müdürlüğünden edindiğim bilgiye görede kesin yasakmış. Sen şahsi olarak yapma. bırak yaparsa devlet yapsın.Egrekkayaya gelince şu anda levrekten ziyade turna çıkıyor.
Mehmet Bey, bir su ortamına ( göl, baraj, dere, ırmak vs) o ortamda normalde olmayan canlı türlerini salarken çok ayrıntılı analizler yapmak gerekir. genellikle yabancı olan türler çok zararsız bile olsalar o ortamın canlı populasyonunda çeşitli yollarla değişikliğe neden olmakta ve bazı türlerin yok olmasına neden olmaktadır. Sitede forumlara bakarsanız, akvaryum balıklarının, israil sazanının, normalde olmadığı ortama bırakılan turna'ların neler yaptığını göreceksiniz. Bunun en güzel örneği, dünyanın en büyük göllerinden biri olan, afrikadaki victoria gölünde yaşanmıştır. İngilizler göle nil levreği salmışlar sadece 2 yıl sonra göldeki türlerin %80'i yok olmuştur. Selamlar
Bende arkadaşlarla aynı kanıdayım bireyler olarak biz yaparsak ekolojik dengenin nasıl bozulacağını bilemeyiz her aşılamadan önce mutlaka bilimsel olarak çalışılıp türlerinin belirlenmesi gerekmektedir.O da bizi aşar yapabileceğimiz tek şey gerekli ise yazılarımızla size destek vererek bu konuya dikkat çektirmektir.
Arkadaşlar ilginize teşekkür ediyorum ancak yukarıdaki yazımda belirttiğim üzre Afyon Tarım İl Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi arkadaşla konuştuk bu konuyu önce zaten, su değerleri veya yasal bir sakınca olsa kendisi sanıyorumki prosedürü anlatırdı demekki o barajda bir sakınca yok zaten balık olarakta sazan ve kırmızı balık var sadece perch türü balıkta fazla büyük balıklara dokunamaz dolayısıyla bu balığı ülkemiz sularında daha çoğaltabilmek için ideal yerler bulunmalı diye düşünüyorum.Yemlik olacak şekilde taşısıranlar ve gambusyalar bir hayli çoğunlukta o barajda.Demekki Turna çoğalınca yem oldu prech ler Eğrekkayada yazık olmuş o güzelim balıklara üzüldüm gerçekten. saygılarımla...
abicim o renkli baliklar japon baliginin atasidir...bu balik israil sazani olarakda geciyor..oncelikle tahminimce tarim koy isleri veya su urunlerindeki arkadasiniz olayin tam ciddiyetini dunmemis...bu balik turu ebebeyinsel ic guduye sahip degildir..yani yumurtlarken kendi yumurtasini bile yeme egilimlidir..genelde larva yavru balik yosun ve diger su canlilariyla beslenir...birakildigi yerlerde diger balik turlerini soyunun tukenmesine neden olmakla beraber dha sonra ordan temizlemek mumkun degildir...ayrica yore halkina veya amator balikcilar tarafindan hicbir degeri olmamakla beraber eti lezzetsiz ve pek makbul olarak gorulmez..bu islemi yaparken cok iyi dusumek lazim bence cunku bu balik sazan baliginin yumurtalarini yedigi gibi onlarida dolleyip kirik turler ortaya cikarabilir..dusunun yani aynali sazan tutuyorsun rengi kirmizi uzun up uzun bir kuyruk jopan baligi gibi sismis...lezzetsiz ise yaramaz ve 15-20 cm buyuyebilen bir balik turu ortaya cikar...japon baligi genelde bir kac sazan turu ve bu kirmizi baligin kirilmasindan ortaya cikan balik turudur..bu baliklarin kultur ortaminda gen oynama calismalari ile cesitleri ortaya cikmis ve cikmaktadir...asagidaki linklerde koi sazan baligi havuz baligi olarak kirilmis bir tur ve kirmizi havuz baligi gorulebilir saygilarimla........ http://www.sdafs.org/laafs/Amazing Fish Pictures/Fantail Carp.JPG http://images.google.com.tr/imgres?...ages?q=kirmizi+sazan&svnum=10&um=1&hl=tr&sa=G http://www.koi-center-nord.de/basics/koi.jpg linki okuyun lutfen http://www.kenthaber.com/Arsiv/Haberler/2005/Agustos/08/Haber_77154.aspx
Bu tip aşılamalar çok sağlık lı değil. Bazı türler ufak olmasına rağmen yırtıcılıkları ile olan türleri yok ediyor ve baskın hale geliyor. Sonra pişmanlık fayda etmiyor , temizlenmiyor çünkü. Sonraları , buralarda fi tarihinde ne güzel sazan alıyorduk diye anarsınız. Aynı zaman da hemşeriyiz afyon a selam. DAha önce isak forumlarından görüşmüştük sanki.
ferdi olarak balık aşılaması yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Eğrekkayada artık sazan çok azaldı hatta çıkmıyor bile denilebilir. Sebebi levrek popilasyonu küçük balık büyük balığıa bişey yapamaz die düşünme eğrekkayada gördüğüm bir manzara beni oldukça şaşırttmıştı. levrek saldırı anında sert ve keskin olan sırt yüzgeçlerini açar. Kıyıya vuran 1,5-2 kiloluk sazanı incelediğimde karnının bu şekilde yarıldığını gördüm. Hem dediğin gibi tatmin edecek düzeyde iride değiller. Bence varolan sazanı korumaya çalışın. 5-6 yıl önce sazan avlak sıkıntısı çekmezken şimdi turna ve levrek yüzünden sazan tutacak yer bulamıyoruz.
Bu konuda Mesut kardeşime sonuna kadar katılıyorum. Özellikle turna ve perch gibi besin zincirinin en üstündeki balıklar diğer balıklara yaşama şansı vermemektedirler. Perch bana göre tatlı suyun piranası denebilir. Gördüğü hareket eden herşeye saldırmaktadır.Küçük olan perchler sürü halinde dolaşmakta büyük küçük demeden tüm balıklara saldırmaktadırlar. Tutulması kolay sayılan balıklar bilinçli veya bilinçsiz şekilde avlaklara bırakılmakta ve sazan, kefal gibi balıkların mumla aranmasına neden olmaktadır. Lütfen bu tür dişli balıkları bir yerden tutup diğer avlaklara bırakmayın. Son pişmanlık fayda vermez.
eğrekkayayada turna atıldımı hangi taraflarda çıkıyor.hangi sitille oltaya daha fazla vuruyor ayrıntılı anlatırsan mutlu olurum.