Arkadaşlar , ekipmanın bakımını yapmak ve uzun yıllar muhafaza edebilmek için gereken yöntemlerin bu konuyu bilen arkadaşlar tarafından yazılması için bu başlığı açtım.Ben bu konuda çok bilgili değilim ancak denizden çıkan tüm malzemenin hemen tatlı su ile yıkanmasını önerebilirim .Tatlı su ile yıkmak da uzun yıllar saklamak için yeterli değil başka yöntemler lazım ,bunları yazmayı bilen arkadaşlara bırakarak .Yıllar önce kullandığım ekipmanımı çıkarttığımda tüm lastik aksamın erimiş olduğunu gördüm .Özellikle lastik aksam için saklama yöntemi bilen arkadaşlar yazarsa çok iyi olacak . Kazasız belasız avlar dilerim herkese ...
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz... Lütfen profilinizden imza ayarlarınızı yaparak isim, yaş, bulunduğunuz şehir ve kan grubu bilgilerinizi yazınız. Bahsini ettiğiniz konu ile ilgili olta malzemeleri bölümünde sabit bir başlık vardır. Makina kamış bakım ve tamiri başlıklı konu altında bahsi geçen konu ile ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz. Teşekkürler,
Bir kere işleyen demir pas tutmaz diye bir laf vardır..Malzemeyi ne kadar kullanırsan o kadarda temizleyecek bu sayede sağlam kalmasını sağlayacaksın..Elbette bir malzemeyi mesela zıpkını bir köşede birkaç yıl bırakırsan öncelikli olarak psikolojik açıdan verim alamazsın Önce içinde bi kuşku olur sen ne kadar iyi muhafaza etsende ..Malzemene olan güvenin azalır ve buda konsantrasyonunu bozup zorla kendiini avını kaçırtmaya çalışmana neden olur...Sonrasında ise kendine olan güveninde azalır ve büyük umutlarla hobi olarak yapıp mutlu olacağın bu iş sana üzüntü can sıkıntsı ve özgüven eksikliği de verebilir...sonuç olarak Bir malzemeyi sürekli kullanmak lazım arada yıkamak lazım...Mesela ben kışın elbise olmadığı için dalamıyorum 7 ay boyunca zıpkını iicene sarıp sarmalıyorum arada bi yıkıyorum...Ki lastikler falanda su alsın bir iki çekip bırakıyorum yani böle şeyler işte...
ben de arkadaşım gibi yaz dönemlerinde dalıyorum maske ve lastikleri pudralıyorum eniştem söylemişit bana bunu işe yarıyor lastikler sağlam kalıyor ama zamanı gelice deyiştirmek te yarar var senden seneye diyil de 2 sende bir deyiştirmek lazım (kendi fikrimce).. saygılar
Lastik aksamın korunması... Lastik aksamı tatlısu ile iyice yıkayıp kuruladıktan sonra pudralamak çok önerilen bir yöntem.Bir de yine iyice yıkayıp kuruladıktan sonra hafif spray silikon da lastiğin uzun ömürlü olmasını sağlar.Silikon püskürterek lastik aksamın hava ile temasını kesmiş oluyoruz ve içerdiği madde nedeniyle de gözle görülemeyecek kadar ince olan kılcal çizikleri ve/veya çatlakları doldurarak buraların genişleme istidadını azaltır.Unutmamak gerekir ki havadaki oksijen demir vb gibi metallerin dışında da her bir şeyi,bu arada lastik akşamı zamanla aşındırır,yaşlandırır ve nihayetinde o malzemeyi bitirir.Pudra ve/veya silikon tatbikinden sonra da mutlaka dış taraftan önce yumuşak bir kağıta en dışarıdan da hava almayacak şekilde naylona sarıp bağlamalıyız.Bu arada bu malzemelerin karanlık ve rutubetsiz ortamda saklanmaları gereğini de unutmamak iyi olur.Lafı uzatım ama kendimden bir örnekle bitireyim.Halen ben de bir şinorkel ve maske var.Tam 28 yıl önce bir dostum Fransadan getirmişti.Hala kullanılabilinir durumdalar.İyi günler dilerim. Not: Elbetteki lastik aksam ne kadar kaliteli hammadde içeriyorsa bu yöntemler o ölçüde işe yarayabilir.Aksi takdirde her yıl bilemedin iki yılda bir kesenin ağzını açmak gerekir.