İSKORPİT Scorpaena Porcus,Brauner Drachenkopf,Rascasse Brune Yaşamı aynı aileden olan Lipsosun aynıdır. Farkları İskorpitin Lipsosa göre daha küçük olması (ortalama 20 - 30 cm.) ve renginin koyuluğudur. İskorpitin de dikenleri Lipsos gibi çok zehirlidir. Bu nedenle yakalandığında dikkat edilmelidir. TRAKONYA Trachinus Draco,Grosses Petermanchen,Grand Vive Denizlerimizde (tüm Akdeniz havalisinde: Karadeniz-Kızıldeniz) yaşayan en zehirli balıklardandır. Ortalama 17 - 18, en çok 35 - 40 cm. boya erişir. Hareketsiz bir balıktır. Fakat deniz dibinde avlarına karşı çok süratlidir. Zehiri (kendi vücut proteini) bir insanı sakat bırakabilir. Çare: çarpılan yere 40 derecenin üzerinde ısı uygulanması ve proteinyapısının parçalanmasının sağlanmasıdır. (Balıkçı ayağını egzos amyantına dayar) Bu nedenle dikkat edilmelidir. Denizden çıktıktan, hatta öldükten sonra dahi zehirliliği devam eder. Özel olarak avcılığı yapılmaz. Aynı zamanda Çarpan Balığı olarak adlandırılan Trakonya, küçük balık ve kabuklularla beslenir. Kış aylarında derinlere çekilir. Eti lezzetli olmakla beraber, az avlandığından ekonomik değeri yoktur.
lambuka yakalamamış olup resme bakarak yorum yapan arkadaşları şiddetle kınıyorum .o yavrunun bir yakalanışı vardırki nice civanlara uyku uyutmaz.örnek,bahadır atlı.... .bir havalara zıplar ki sanırsın kılıç balığı..bir asılırki sanki akya..ve çok enteresandır,ölmeden evvel mavi,yeşil ve sarı incecik bandı ile tam anlamıyla janjanlı bir balıktır.ama ölünce rengi mat gri olur.tabii bu bile enteresandır.tadına gelince,fletosu (deriside alınmak kaydıyla) birçok balığa (lapa,tombik,yazılı orkinos v.s.) 5 basar.ama ben onu ince dilimler halinde dilimleyip limona yatırıyorum.3-4 saat limonda tutup çatalla alıp yıkamadan tabağa koyuyorum.üzerine zeytinyağı,soya sosu ve iri dövülmüş karabiber döküp beyaz renkli bir sıvı(ayran ) ile tüketiyorum.bilgilerinize arz olunur.saygılarımla...
Beni en urkuten balik murenin bir turudur, sanirim izmirina diyorlar.Listedeki baliklar melek. Trakonyaya bizi genelde carpmaz , biz trakonyaya kendimizi carptiririz. Buyugu oldukca lezzetli bir baliktir.Denizde mor ve eflatun parlayan renkleriyle oldukca guzeldir.
esas keler balığı çirkin biraz...insana filan benziyo diyolar ya...işte o balık...korkunç ya...ne balığa ne de başka şeye benzemiyo aslında...ama hepsi de güzel aslında...denizdeki bütün canlılar güzel...düşünsenize istakoz u afiyetle yiyiyoruz...ama aynısı karada yaşasa iğreniriz...ha bi de denizdeki çiyanlar iğrenç bence...onu yemem işte)))listede verilenler çirkin ve korkunç değil bence...
Allahın yarattığı hiçbir şeye çirkin diyemem,hepsinin ayrı ayrı görevi var.ne bileyim işte hani bir söz vardır nasıl görürsen öyle düşünürsün,nasıl düşünürsen da öyle görürsün.demek ki korku fantazilerim biraz zayıf.bu benim fikrim
evet balığın çirkini olmazda ablama bunu anlatmak çok zor oluyor geçen yaz ıldırda onun oltasının peşine kocaman bi ahtopot takılmış bende acemiyim oda oltaya sarıldıkça yavaş yavaş geliyo abla vuruyomu diyorum hayır diyo ama olta iyice gerilmiş çok ağır diye bağrınıyo hepimiz toplandık başına bakıyoduk ki kocaman bi ahtopot o oltayı bıraktığı gibi kaçtı ahtopotu görünce hayatımın en komik dakikalarıydı off off 30 mart bi gelse
ahh ahh görmez olaydım nerden gördüysem ona karşı ayrı bi ilgi ve alakam oldu mütiş bir balık avıda çok harika benim kişisel düşüncem çok güzel bir balık hele sudan ilk çıktıgındaki rengi mütiş ötesi