Tatlı suda fazla deneyimlerim olmadı sudak hiç yemedim ve görmedim ama yemiş olduğum yayın,sazan,kefal,alabalık, çeşitli dere balıklarının içersinde Yayın balığının lezzeti bambaşka idi. Deniz balıklarından ise karasularımıza avlanıpta yiyebildiğim en lezzetli bulduğum hamsi ve sardalye dir.Bolca yağın içersinde löp löp, çıtır çıtır yendiği ve kılçıktır, kuyruktur, yüzgeçtir hiç düşünmeden ve fazla uğraşmadan yediğim içindir belkide; Gerçi kalkan ve dil balığının yanında bunlar herzaman çerez kalacaklardır.
mangalda pişmiş lüfer şu ana kadar yediğim en güzel balıktır tabi yiyeceğin balığı kendin tutarsan x10 lüfer lezzetinde olur
sinop hamsisi.. yada bol yağlı olan hamsinin ızgarası... ama karadeniz mezgiti ni tek geçerim. birde büyük boy ve havyarlı olursa tabii... mezgitten vazgeçmem.. ama bu akdenizden yada egeden çıkan mezgit değil.. onu daha hiç tatmadım tatmayıda düşünmüyorum...
Herkes kendi zevkine göre sıralama yapmış, bende bir sıralama yapayım bari; Deniz Balıkları 1- Hamsi ( Nede olsa karadenizliyim, üzerine balık tanımam. Hatta hamsiye balık demeyin bozuşuruz. O ayrı bir şey ). 2- Lüfer 3- Kalkan 4- Dil Balığı 5- Levrek 6- Gelincik 7- Palamut 8- İstavrit 9- Sardalye 10- Mezgit Tatlı Su Balıkları 1- Yayın ( Bence hiç bir tatlı su balığı tadına yaklaşamaz, hatta karışık bir sıralama yaparsak lüferden sonra gelir, tabi bana göre ) 2- Alabalık 3- Sudak 4- Turna 5- Aynalı Sazan Deniz Kabukluları 1- Deniz Salyangozu ( Denemeyenler için söylüyorum, görünüşüne aldanmayın, mükemmel bir tadı var ). 2- Midye Yahu yazdıkça yazasım geliyor. Ne bereketli bir şeysin sen deniz.
Serkan abi merak etme bu sitede ki tüm amatör balıkçılar havyarlı balığın tutulmasına karşı. Bende seni destekliyorum. Yalnız mezgitin havyarı tıpkı mersin balıklarında olduğu gibi özel olarak tüketildiğinden böyle yazılmış bence. Mersin balıklarını tüketimi ve yakalanması yasak olan türler arasında. Ama havyarı çok değerli. Bu yüzden özel yetiştiriciliği yapılıyor. Özellikle Rusya'da yetiştiriciliği çok yaygın. Havyarıda yetişkin balığın karnını zarar vermeden yararak çıkartıyorlar ve yine zarar vermeden dikerek suya tekrar salıyorlar. Bildiğim kadarıyla balığın yumurtalarını süzme yöntemiyle çıkartmıyorlar, yada ben rastlamadım bu yönteme.
Tuzlama Levrek, Çıpra, Karagöz. Buğulama kırlangıç diyorum. Izgarayı pek sevmem. Bir de ben yaparsam sanki daha bir güzel oluyorlar )
Balıkların şahı lüferdir, veziri de levrek... Üç tarafı dünyanın en lezzetli balıklarına sahip denizlerle çevrili ülkemizin kıymetini bilmeliyiz. Akdeniz birçok birinci sınıf balığın (Çipura, Sinarit, Mercan, Levrek, Lagos gibi) yaşadığı büyük bir havza. Korkarım ki İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan ve hatta Kuzey Afrika ülkelerinin balıkçıları Akdeniz'in kıymetini bizden daha iyi biliyorlar. Bizim buna ilaveten bir de Karadeniz'imiz var ki onun balıklarının lezzeti (suyun biraz daha soğuk oluşu, plankton oranı gibi faktörler balıkların yağ oranını ve dolayısıyla lezzetin etkiliyor) dünyaca ünlü. Örneğin kış aylarında yağlanmış olarak avlanan Karadeniz hamsisi ile Akdeniz'in batısında avlanan hamsi arasında çok lezzet farkı olduğu söylenir. Akdeniz ve Karadeniz'e mahsus balık türlerinin neredeyse tümünün avlanabildiği, iki faunanın birbirine karıştığı bir dünya cenneti olan Marmara Denizi'nin ise bir zamanlar ne kadar bol av verdiğini eskilerden dinlediklerimizden biliriz. Şimdilerde balıkçı tablalarında gördüğümüz yasal sınırın altındaki yavru istavritlerin, yağsız, cılız palamutların halini görünce üzülmemek elde değil. Denizlerimizi süratle kirletiyoruz. Aşırı ve bilinçsiz avlanıyoruz. Özellikle yasal santimetre ölçülerinin altındaki balıkları avlıyoruz. Böyle giderse hepimiz çiftlik çipurası ve levreğine mahkum olacağız. Ben şahsen çiftlik balığı yemek zorunda kaldığımda kendimi tavuk yemiş gibi hissediyorum (Sanırım bu his sadece lezzet farkından ileri gelmiyor, balıkçılığın bir kültür olduğu, denizin ve balığın bir keyif işi olduğu düşüncesinden kaynaklanıyor). Neyse, lafı daha fazla uzatmadan lezzet sıralamamı sizlerle paylaşayım. Herkese bereketli avlar... 1. Tabii ki Lüfer (illa ki kömürde ızgara olacak) Zira balıkların şahı lüfer, veziri de levrektir derler... 2. Kalkan (tava veya buğulama) 3. Barbun (tava) 4. Lagos (her türlü olabilir) 5. Vezir efendi yani Levrek (mayonezli levrek denediniz mi? Isteyene tarifini verebilirim. Levrek öyle güzel bir yaratık ki nasıl pişirirsen pişir lezzetinden kaybetmiyor. Izgarası, tavası, buğulaması harika. Kiremitte veya kağıtta fırına sürmek ise bu güzelliğe yazık olur gibi geliyor... 6. Çipura (750 gramın altındaysa ızgara, üstündeyse tuzda tavsiye olunur) 7. Sinarit (Çipura'nın amcaoğlu, aynı özellikler geçerli) 8. Mercan (Dayıoğlu tuzda muhteşem br lezzeti var, kiloluk veya daha iri olursa hele yanında roka salatası ile üffff 9.Kılıç (Çok klas bir tür olup, ızgarada şiş yapmanızı öneririm (Balıkçı tablalarında zaman zaman bir, birbuçuk metrelik ufaklıkları görünce içim parçalanıyor Bir zamanlar Marmara'da üç metrelik kılıçlar zıpkınla avlanırmış, şimdi nerdeeee... 10. Uskumru (Uskumru Dolması muhteşem bir Osmanlı yemeğidir. Kim demiş Türkler karasal toplumdur, deniz kültürleri yoktur, mutfaklarında deniz mahsulüne yer yoktur!...) Ayrıca kış aylarında yağlanan uskumrunun ızgarası da harika olur. Bir de soğan, sarmısak, domates, limon ve defne yaprağı ile buğulaması nefis oluyor, şiddetle öneririm. Bu kadar lezzetli türün arasından 10 taneyi zor seçebildim. Izgara için hamsi, tirsi ve mırmır, tava için dil balığı ve palamutu da unutmamak lazım. Rastgele, elinize sağlık ve afiyet olsun...
ağzmın sulandı, ızgara levrek, tuzda fangri mercan, kalkan tava, mersinde yediğim kurutulmuş domates, sarmısak ve tereyağı eşliğinde güveçte pişmiş bir karides yedimki anlatırken bile tadını kokusunu yeniden hissettim, bir de o muhteşem lagos ızgara... iki duble de Tekirdağ... Eğlen coş, işte kiboşşş
Mahir kardeş yüreğine sağlık, ne güzel yazmışsın... İzmirlinin dediği gibi... Rakı, Roka, Çipura... Hayatın anlamı bu olsa gerek... Hayyam'dan bir dörtlük de benden... Dostlar, sözleşip bir gün bir yerde birleşin, Oturun sofrasına dünya cennetinin, Saki doldururken kadehleri cömertçe, İçin bir kadeh de zavallı Hayyam için...
uskumru veya dil balığı dolması. bir yerden bulun tariflerini, ama ilki ustalık ister ben hiç bulaşmadım, sadece yedim
antalyanın en değerli balığı gridadır lagos yani bence en lezzetli balık ıskarozdur ama 200-250 gr lık olacak yada daha büyüğü pulunu almadan tavaya atarsın o pullar erir sos olur lokum gibi yersin ama nerde bulupta tutacaksın