Mercan balıklarının en çok bilinen türlerinden sadece biridir. Mercan veya çizgili mercan olarak da bilinirse de yaygın ismi mırmır’dır. Vücudu iri pullarla kaplı, uzunca ve yanlardan basıktır, kafa büyük gözleriyse iridir. Ağzı tüm türlerde olduğu gibi küçük fakat kuvvetlidir. Sırtı esmerce, yanları daha açık renkli, karnının altı beyazdır. ve Sırtından karnına doğru 10-12 adet çizgi iner bu çizgiler karna ulaşmadan biterler. Sırt yüzgeciyse tek parçadır, tüm yüzgeçleri gayet iyi gelişmiştir. Genelde gruplar halinde gezinirler ve yemlenirler, bazen küçük sürüler de oluşturduklarıda.olur hemen hemen Herşeyi yiyicidirler, daha çok kurtları, yumuşakçaları ve eklembacaklılarlada beslenirler. Ege ve Akdeniz’de daha boldur. Marmara ve Karadeniz’de bulunur. Farklı dip özelliği gösteren yerlerde mesela kayalık, kumlu, çamurlu, yosun kaplı diplerde bulunabilir. Nispeten daha sığ sularda rastlanabilir, 150 metre derinliklere kadar da inerler. Üremeleri Haziran’dan Ağustos sonuna kadar sürer, hermafrodit’tir. Yurdumuzda 40-45 santim kadar boya erişebilirken Batı Akdeniz veya Doğu Atlantik’te 60 santim boya ulaşabilmektedirler. 4 kilo ağırlıkta olabilirler. Eti çok lezzetlidir. Ekonomik değeri olan balıklardandır. Alıntı: http://www.odin.net/mirmir-baligi-nasil-pisirilir.html
aynı şeyi Bartın/Amasra'da izmitten gelen balıkçılar yapıyorlar. 3-5 sene öncesine kadar bol miktarda eşkinamız vardı.izmitlilerbir alıştılat kökünü kuruttular. ne bulurlarsa tutup götürüyorlar.
Cihangir Abi, Konu biraz sertleşiyor, amacım seni kırmak, tartışmak değil.. Ancak, yollamış olduğun her iki videonun da paylaşılmasını etik bulmuyorum, şahış ifşası pek de hoş değil. Evet, bence de 420 balığı bir kerede almak hoş değil.. sana bu konuda katılıyorum.. İnsanlar uzaktan geldikleri için illa da limit altını almak zorunda değiller, para hesabı yapıyorsa zaten elindeki oltayı da kırıp, biraz daha eksiye düşürmek elzemdir, ancak bunu genele açık ortamda paylaşmak, bu şahışları haksızken haklı duruma düşürür..
"ancak bunu genele açık ortamda paylaşmak, bu şahışları haksızken haklı duruma düşürür.." Benim amacım birilerini ifşa edip hedef göstermek değil. Videoyu zaten kendileri paylaşmışlar... Benim amacım, konuyla ilgili bilinçsizliğin ne boyutlarda olduğunu gösterebilmekti... Şu avı yapıp, video paylaşım sitesinde paylaşan kişiler, yaptıklarının yanlış olduğunun farkında değillerdir diye düşündüm... Farkında olsalar gidip kendilerini ifşa etmezler... Bu açıdan, bilinçsizliğe örnek olarak videoyu eklemekte sakınca görmedim... Ola ki, foruma yolu düşüp şu yazılanları okusalar, emin olun onlar da bize hak vereceklerdir... Yine de video paylaşarak üzerinde yorum yapmanın, ileride farklı sorunlara neden olabileceği konusunda haklısınız... Eğer burada yapılan yorumlar birilerinin zoruna giderse, birileri üzerine alınırsa bundan memnuniyet duyarım ! ! ! Bilinçli avcılık adına bir kişiye bile katkı sağlayabilirsek başarıdır bence... Videolar konusunda ben gerekli düzenlemeleri akşama yapacağım... Kimse ifşa edilmeyecek...
Önemli olan insanların nerede yaşadıgı , nereden geldiği - gittiği vs değil arkadaşlar önemli olan şudur.. Balıgı sevmek ona yemek muamelesi değilde canlı muamelesi yapmak ve onun yaşamını -özelliklerini araştırıp okumak öğrenmek..
Değerli hemşerim bütün yazdıklarrına düşüncelerine sonuna kadar katılıyorum ve altına da imzamı atarım yıllardır aynı şeyleri görüyoruz ve yaşıyoruz.Ama malesef uyarmamıza rağmen önüne geçemiyoruz kim kızarsa kızsın kim alınırsa alınsın bu gerçekleri değiştirmiyor malesef.