Eşkina Yemleri Hakkinda

Konu, 'Yemler ve Yemleme' kısmında mavruş tarafından paylaşıldı.

  1. mahir türköz

    mahir türköz

    Mesajlar:
    35
    Şehir:
    istanbul-tuzla
    Favori Kamış:
    olta.zıpkın
    Rapala denilen kabuklunun adına biz çok kısa olarak (belkıde çok genel olacak)Deniz salyangozu diyoruz.Karadenize geliş şeklide Uzakdoğu dan gelen gemilerin sintine suları ile.Ve bir belgeselden edindigim bilgiye görede Karadenizde ki toplam midye rezervinin 3/1 ini simdiden tüketmiş olması.Ayrıca çok güzel sotesi olmakta.:)
    Hala Sinopta ve belkide Karadenizde başka yerlerdede toplanıp Japonyaya ihraç ediliyor.
    Sizlerin boru kurdu dediğiniz kurdada biz kendiaramızda Deniz Çiyanı diyoruz ve zargana da kullanıyoruz.tavsiye ederim
     
  2. John Dory

    John Dory Emre

    Mesajlar:
    632
    Şehir:
    istanbul - bodrum
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Yakup hocam,
    Ereğli civarlarında hala geniş midye yatakları var ancak ben yine de bu kurtların büyüklerinden bulamıyorum. Bulduğum kurtlar 1 cm'i dahi geçmiyor genelde.
    Büyüklerini bulmam için nasıl bir taktik önerirsiniz? Aynı zamanda Karadeniz'de çıkarabileceğim başka ne tür kurtlar var ve bu kurtların av verimleri nasıldır?


     
  3. mahir türköz

    mahir türköz

    Mesajlar:
    35
    Şehir:
    istanbul-tuzla
    Favori Kamış:
    olta.zıpkın
    Emre kardeş .Biz bu kurtlardan özellikle yazın ve Ekim ayında çıkarıyoruz ve hiç 1 cm.de değiller.en az 4 cm.ve daha üsttü.hatta 10 cm.bile oldugu oluyo.
    Çıkartma olayına gelince açıkçası siz midyelerin arasından çıkarıyosunuz biz hiç öyle yerlerde kurt aramadık.Bizim yöntem şu.Denizin sığ terlerine gideriz(diz boyu)kum,taş karışık olan zeminde kürekle dipten kum,çakıl ne varsa çıkarıp arasında kurtları ayıklarız.Bide dibi çamur olan yerlerde kayaları kaldırıp altındaki kumda arama yaparsan daha iyi bulursun.
    Yinede sen Karadeniz desin,ben Marmara dayım bizim yöntem sana uyarmı bilemem.Ancak kurt harika bir yemdir.TAbi kullancağın balığa göre
     
  4. John Dory

    John Dory Emre

    Mesajlar:
    632
    Şehir:
    istanbul - bodrum
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Çıkardığınız yerler dere ağızları mı yoksa sadece kumluk mu?
     
  5. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Emre aslında akadaşlar biraz bahsetmişler. Fakat burası Karadeniz. Arama noktasının fazla deniz altı (dalgaya açık) yer olmaması, midyelerin altında siyah kokuşmuş bir kumlu balçığın ve dolayısıyla travla yatağının oluşmasına yardımcı olur.
    En garanti yerler düz zeminler üzerindeki deniz yüzeyine paralel midye yataklarıdır. Midyenin içinde bulunabilecek kurtlar küçük olur. Esas irileri midyelerin altındaki çamurun içerisindedir.
    Kayaların kırık araları, iç köşeler iri kurt yerleşimi için uygundur. Midyeler spatula yardımıyla kayayla bitiştiği noktadan dağıtmamaya özen gösterilerek alttan kazınır. Düzgün bir yere ters çevrilir ve kurt aranır. Ama vakit kaybetmeden midyeyi kaldırdığımız yerdeki kum-çamuru araştırılmaldır.
    Liman içlerindeki sakin ve kirli yerlerde de kürekle çamur alınıp içerisinden kurt aranabilir.
    Maalesef Karadeniz'de başka kurt yok. ama:
    Karadenizde bulunabilecek alternatif yemlerin başında midye ve teke gelir.
    İkinci olarak deniz salyangozu; ıspari, izmarit ve levrek avında iyi çalışıyor. Yalnız onun küçük balıklarda barsak ve hortum kısımlarının iyi ayırılması ve balığın büyüklüğüne göre kesilmesi gerekiyor.
    Üçüncü yem, yok denilmesine rağmen Sinop'ta çıkartabildiğimiz sülünez Karadeniz'de mükemmel yemdir. Liman yada körfezlerde korunaklı alanlarda bulunuyor.
    Dördüncü olarak önemli aykırı yem sınıfından, ancak senin gibi dalış meraklılarının ulaşabileceği upogebia (çamur karidesi) dir. Bu da mamun olarak tanınır. Karadeniz'de dalga etkisinden uzak diplerde bulunur. Genelde zosterya çayırlarını tercih eder. Egedekinin aksine burada çıkartması efor ister. 2 m den daha fazla dalmak gerekebilir. Levrek avında işe yarar.
    [​IMG]
    [​IMG]
    Yine boru kurdunun ve sülünezin buradaki eşleniği çamur midyesidir. Killi deniz diplerinde çamura yada yumuşak kayalara açtığı deliklerde yaşayan iri midye çok az kişinin haberli olduğu diplerimizde yaşayan mükemmel yemlerdendir.
    [​IMG]


     
  6. mahir türköz

    mahir türköz

    Mesajlar:
    35
    Şehir:
    istanbul-tuzla
    Favori Kamış:
    olta.zıpkın
    Emre bizim çıkardığımız yerler aslında çakıllı yerler.dere ağzı da... açıkçası bir dere var ama çak yakın dil.burası bir koy ,müsait olan her yerdende çıkara biliyoruz.Kum olmayıpta kayaların altındanda çıkarabiliyoruz.Fakat işlem biraz ıslak.Yani bu kış günü açıkçası hasta olma riski taşıyor.
    Küreği vurdugunda dipten kum,çakıl vb.alabilecegin bir zemein olmalı.Bide kışın varmı acaba..biz hiç denemedik
     
  7. mavruş

    mavruş

    Mesajlar:
    19
    Tuncay abi, Giresun da gittiğiniz mavruş(eşkina) yerleri neresi? Birde biz Gülburnu'na gitmiştik ama verimli değildi. :( Tirebolu, Espiye veya Görele' de bildiğiniz mavruş için yerler var mı? :confused: Aslında söyleyenlere göre ''Bolaman '' (Ordu-Fatsa'ya 10-15 km kala) da çok iyi mavruş(Eşkina) oluyormuş:rolleyes: ama bize baya bir uzak orası. Onun için sordum size.:)
     
  8. John Dory

    John Dory Emre

    Mesajlar:
    632
    Şehir:
    istanbul - bodrum
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
    -Sülünez kabuklarına çok sık rastlıyorum kıyıda. Aynı zamanda kumluk bölge dalışlarımda da dipte çok miktarda delik gördüm, bilmiyorum sülüneze mi ait bunlar?
    -Ereğli tarafında deniz çayırı bulunmamakta. Yani en azından ben görmedim. Sorduğum diğer dalgıç arkadaşlarım da hiç görmediklerini söylediler.
    -Mamunla sıkça karşılaşıyorum. Nerede mi? Mezgitlerin midelerinde:D Kimi zaman tek parça ve canlı durumda oluyorlar. Tabii hiç yem olarak denemedim.
    -Çamur midyesini bugüne kadar hiç görmemiştim. Çok ilginç bir canlıya benziyor.
     
  9. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
  10. cntncy

    cntncy

    Mesajlar:
    25
    Şehir:
    giresun
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    EŞKİNA 1,2 KG
    espiyeye yakın birkaç yere bizde gittik ama pek verim bizde alamadık. espiye kalecikte belli birkaç yer var, gülburnuda bunlardan biri.. biraz daha giresun tarafına gelmelisin. kalecikte balıkçı barınakları var. barınakların arka tarfında bir iki yer var. ordan geçen yıl bayağı balık aldık. ama bu yıl nedense pek olmadı. aldık ama öyle çok değil. iskorpitten (çalar) aman yok ki.. bilirsin eşkinayı araman, su altındaki belli mağaraları bilmen gerekir. biz kalecikte bir iki yer biliyoruz. gittik ama bu yıl pek bişey çıkmadı. enson ekim sonunda gittik 4 tane alabildik onlarda ancak 4 ü 1 kilo geldi..
     
  11. mavruş

    mavruş

    Mesajlar:
    19
    Evet haklısınız, mavruş için attığınız yerin altını iyi bilmek lazım ama dediğiniz Kalecik teki balıkçı barınaklarını denemek isterim... Müsait bir zamanda kısmet olursa oraya gideyim. Teşekkür ederim :)
     
  12. cntncy

    cntncy

    Mesajlar:
    25
    Şehir:
    giresun
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    EŞKİNA 1,2 KG
    mavruş dediğim yeri bulursan orda bişeyler yakalabilirisin. balıkçı barınağının orda bir üst yol yani köprü var. barınağa inmeden yolun kenarında birde bakkal var. ordaki burunun en ucuna gideceksin. orda zaten borukurdu kalıntıları vardır. kamış kullanıcakmısın bilmiyorum 50-60 mm misina 40 gr kurşun kullan, bence kamış kullanma. orda bir yer varki yüksek biraz ama çok derin misinayı kayıktan tutar gibi salıyosun aşağıya. birkaç yer var orda hava kararmadan bak atacağın yere. biraz geç vurur balık zira biz orda gece 12 de alıyoduk en iyi verimi.. birde gidip bişeyler alırsan bana da haber ver.
     
  13. arm59

    arm59

    Mesajlar:
    304
    Şehir:
    Tekirdağ/Antalya
    Favori Kamış:
    Olta:Dam,daiwa,banax
    En İyi Avı:
    Sazan 4,5 kg.(1994)
    Ben yasaklardan önce tüm eşkinalarımı sadece ve sadece canlı teke ile yakaladım
    Biz kayalık limanlardan tek iğne 10 gr. gezer kurşun 35mm misinaylan kayaların arasında gezdirerek baba eşkinalar yakaldık o zamanlar
     
  14. ATİLA

    ATİLA

    Mesajlar:
    30
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    olta
    turna

    arkadaşlar anladıgım kadarı ile bu sene ben iyi balık almışım.bu sene en iyi turna avım 6.400 kg sizede nasip olur inşallah.yer kesikköprü.sazan 12.300 yer çankırı.yayın 12 kg sakarya nehri polatlı yayın haricinde digerlerinin fotoları var ama nasıl gönderecegimi bilmiyorum.tlf kayıtlı
     
    Son düzenleme: 6 Aralık 2006
  15. mavruş

    mavruş

    Mesajlar:
    19
    ATİLA bey, resimleri görmek isteriz tabi, bende tam bilmiyorum ama üyelik kısmından resim yükleyebiliyorsunuz herhalde. Bilen arkadaşlar yardımcı olurlar.
     
  16. mavruş

    mavruş

    Mesajlar:
    19
     
  17. cntncy

    cntncy

    Mesajlar:
    25
    Şehir:
    giresun
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    EŞKİNA 1,2 KG
    armağan


    armağan canlı teke diyosun ama. ben inanki siteyi okurken çok zorlanıyorum. sizde teke bizde kimbilir hangi isimde. varsa bir fotoğraf yollarsan buraya, yada. özel mesajla sevinirim. ben bilgi açısından diyorum belki hiç denemediğimiz bir yemdir belki de burda vardır.. biz eşkinayı travla, borukurdu, cane ve pisbıyıkla yakalıyoruz...
     
  18. arm59

    arm59

    Mesajlar:
    304
    Şehir:
    Tekirdağ/Antalya
    Favori Kamış:
    Olta:Dam,daiwa,banax
    En İyi Avı:
    Sazan 4,5 kg.(1994)
    Arkadaşım resim eklemesini beceremedim ama teke dediğimiz karidesin küçüğüne beyaz şeffaf renkli olanına teke diyoruz. Yosunlu olan denizlerde kepçe yardımıyla çıkartılıyor.Kuyruğundan iğneye takınca saatlarce ölmez levrek,eşkina,mırmır,istavrit ve daha birçok balığın favorisidir.
     
  19. AVCIYILMAZ

    AVCIYILMAZ Şaban YILMAZ

    Mesajlar:
    405
    Şehir:
    izmit
    Favori Kamış:
    Lineaffe 420 10kilos
    Favori Makine:
    Shimano ultegra 4500-5500
    En İyi Avı:
    3 kg Levrek
    slm arkadaşlar. bende eşkinayı teke ile avlıyorum. canlı olması gerekir tekenin. ama şimdiye kadar yakaladığım en büyük eşkinayı ise eylül ayında kıraça istavriti sırtından canlı olarak takarak yakaladım. deneyin derim. teke resmi soran arkadaşım ise şu linke tıklarsa gerekli bilgileri görecektir http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=3547&page=3
     
  20. Tarık ERSAL

    Tarık ERSAL Tarık ERSAL

    Yaş:
    63
    Mesajlar:
    624
    Şehir:
    ANKARA
    En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))
    Arkadaşlar evet Eşkina yani bir sezon önceki 36/2 Amatör Balık Avcılığı Sirküleri çizelge 7 de avlanması Yasak Olan Türler içerisinde yer alan Eşkina, (Mavruşgil) Sciaena umbra 37/1 ve 37/2 de yasak listesinden çıkartıldı. Yasaklanması veya yasaklamadan vazgeçilmesi ayrı bir bilimsel tartışma konusu olacak yönüne değinemeden (ben bir garip amatörüm ancak sevgili Yakup ERDEM hocamla bu konuda görüşmelerimiz olmuştu) bir başka garipliğe dikkat çekmek istiyorum.

    Korunması gerektiğine olan inançla Ticari ve Amatör sirkülerler ile 1 Eylül 2004 – 31 Ağustos 2006 tarihleri arasında avcılığı yasaklanarak korunan Eşkina, yeni sirkülerde (37/2) yasağı kalkmış olarak, ama diğer türler kapsamında, yani boy sınırı olmaksızın ava açılmıştır.

    Yani bir önceki sezonda, korunması gereken bir tür olması gerekçesiyle, avı yasaklanan Eşkina iki sene boyunca boy limiti bile olmaksızın sadece 5 kg/gün tahdidi ile ava açılmıştır.
    Gerekçesi araştırılınca daha çarpıcı bir sonuç elde edilmekte. Eşkinanın üreme özelliği kazandığı boy sınırı KKGM tarafından bilinmemektedir. Sizler ne düşüneceksiniz bilmiyorum ama, ben KKGM yetkililerine Eşkina'nın üreme boyu hakkında bilgi aktarılması, bu türün Türkiye'nin de benimsediği FAO kuralları gereği en azından bir kez döl verdikten sonra avlanabilmesini sağlamanın yollarını arıyorum. KKGM Yetkilileri bu konuda verilecek bilgileri beklemekteler.

    Sizlerden ricam, bu konuda bilimsel dayanakları elde edebileceğim kaynak bulabilirseniz ortaya koymanızdır.

    Tabii ki KKGM ile Amatör Balık Avcıları olarak temasa geçerek bu aksaklığın üzerine gitmemiz çok daha büyük bir fayda sağlayacaktır inancındayım. Ama bizim sularımızda yaşayan Eşkinaların üreme boyu için bilimsel dayanağı elde ettikten sonra bu işe girişmek sonuç getirecektir, inancı arttıracaktır. Bu inanç artışının ileride bizlere büyük faydalar sağlamaya devam edeceğini tekrar hatırlatayım.