Etkili Palet Kullanmak

Konu, 'Zıpkınla Balık Avcılığı' kısmında Birahas tarafından paylaşıldı.

  1. Genelde kalçadan palet vurun, dizlerden değil.

    Vuruşlarınızı makul ölçüde olabildiğince kısa tutun ki paletleriniz gövdenin dümensuyunda kalabilsin. Daha geniş vuruşlar daha çok sürükleniş yaratır ve daha az etkilidir.

    Paletlerinizi tümüyle suyun altında tutun; havada palet sallamak enerji kaybıdır. Su üstünde, sırtüstü gidin ya da yaklaşık 5 metre dalın.

    Ritminizi ayarlayın. Bu bir dayanıklılık olayıdır, 100 metre yarışı değil. Çok hızlı gitmekten kaçının. Soluma hızınızı izleyin ve oksijeniniz tükenmeden önce yavaşlayın.

    Bedeninizi Düzeltin
    Dikey kalın. Suda mümkün olan en küçük yeri kaplamalısınız. Sephiyenizi dikkatle ayarlayın ki hem yukarı hem de ileri doğru palet vurmak zorunda kalmayasınız. Su üstünde sırtüstü palet kullanıyorsanız, kalçanız seviyenin çok altında olmasın.

    Ellerinizi ve kollarınızı izleyin. İki yanınızda hareketsiz dursunlar. Kollarınızla atacağınız kulaç pek az itme gücü sağlar ve enerjisel olarak pahalıya patlar.
    Aksesuarı yakınınızda tutun. Konsollar ve aksesuar bedeninize olabildiğince yakın olmalılar ki bedenin dümensuyundan korunabilsinler. Örneğin fotoğraf makinesi, makinenin en geniş yüzeyi harket yönünüze paralel çevrilmiş olarak size yakın tutulmalıdır.

    Gereksiz ağırlıkları atın. Yüzme gerçekten zorluyorsa, ağırlıklarınızı atın. Ölüm-kalım meselesiyse, Nikonos’a veda edin. Sayıca çok malzeme ve ağırlık sürüklenme getirir.

    Hala İlerleyemiyor musunuz?

    Dalgadan kaçının. Akıntı heryerde bir örnek değildir.
    Genelde, karanın çıkıntılarında ve dar yerlerde akıntı, yüzeyde daha şiddetlidir. Şiddetli akıntıdan kurtulmak için içinden geçin ya da dibe dalın.

    Bir el sonra öteki. Akıntı çok şiddetliyse, dipte kayalara, ölü mercanlara vs. tutunarak ilerleyebilirsiniz. Ya da bıçağınızı kuma saplayıp ondan kuvvet alabilirsiniz.

    Karaya çıkın. Tüm çabalar iflas ederse, akıntının içinden geçip en yakın yerden karaya çıkın. Dikkat edin, dalgalar ya da kayalar sizi yaralamasın. Suya oranla karada, kaza geçirme olasılığı daha düşük, buna karşın bulunma olasılığınız daha yüksektir.


    Yazan: John Francis
    Çeviren : Cemile ŞAYLAN
    Kaynak : Rodale`s Scuba Diving Magazine
     
  2. amatörötesi

    amatörötesi

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    425
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    2 kamış 2 makina detaylara girmeyelim
    En İyi Avı:
    Kocaman kocaman istavritler
    Ahmet abi, verdiğin bu pratik bilgiler için çok sağol.

    benim bir problemim var; paletle veya paletsiz denize her girişimde 5 - 10 dakika içinde mutlaka kramp giriyor. suyun sıcaklığı hiç problem değil, havuzda da oluyor. bu yüzden çok açılmadan, mümkün olduğunca kıyıya yüzmek zorunda kalıyorum, tekneden atlamışsam tekneden uzaklaşmuıyorum, çünkü biliyorum ki birkaç dakika içinde kramp girecek.

    bu durumun Lisede iken hentbol maçında çektiğim sert bir şut esnasında sakatlanmama bağlıyorum. sanırım sağ bacağımda lif kopardım.

    Sorum şu ki, kramp girmesine karşı (ki benim gibi %90 kramp yiyorsanız) suya girmeden önce alınabilecek bir önlem var mı?
     
  3. Sevgili Kerem;

    Kramp aslında hafife alınmaması gereken bir hastalık. Aslında tüm hastalıkların hafife alınmaması gerekmekte. Rahatsızlığın ile ilgili olarak ta sana kulaktan dolma bilgiler vermek yanlış olacaktır.
    Bunun yerine sana tavsiyem en yakın zamanda bir doktora gidip şikayetini dile getirmen daha sağlıklı olacaktır.
    Sağlık ve Sevgi ile kal...
     
  4. smyrna

    smyrna Sevil Kurtoğlu

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    7.772
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Kramp Nedir?

    Bir ya da birden fazla kas demetinde birden görülebilen; kısa, bazı durumlarda 10 dakikaya varan kasılmalara kramp ismi verilir. Kas kramplarında mineraller önemli yer teşkil eder. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum eksiklikleri kramplara zemin hazırlar.

    Kas krampları; ani başlayan ve kişiye oldukça fazla acı veren kas kasılmalardır. Kramp giren uzvumuz oldukça gergin ve dokunmaya karşı bile aşırı duyarlı olur. Kramplar sadece yoğun egzersiz esnasında veya sonrasında meydana gelmez. Şeker hastaları, böbrek hastaları, kalp damar hastalığı olanlar ve gebeler de sıklıkla kramplardan şikayetçidir.

    Kaslarımız yürüme, koşma, zıplama vb. hareketleri yapabilmesi için, iskelet sistemine en çok yardımcı olan, en önemli hareket sistemi organlarındandır. Vücudumuzun her yanı kaslarla kaplıdır. Kollarımızın, parmaklarımızın, bacaklarımızın, hatta iç organlarımızın çalışmasında bile, kaslar önemli görevlerdedir. Kaslarımızın bazıları bizim isteğimiz ile çalışırken, bazıları ise bizim isteğimiz dışında çalışırlar.
    Bazen bir, bazen birden fazla kas demetinde birden görülebilen; kısa, bazı durumlarda 10 dakikaya varan kasılmalara kramp ismi verilir. Kas krampları genellikle yoğun egzersizler ve dinlenme pozisyonlarında ortaya çıkar.

    SADECE EGZERSİZ SONRASI OLMAZ
    Kas krampları; ani başlayan ve kişiye oldukça fazla acı veren kas kasılmalardır. Kramp giren uzvumuz oldukça gergin ve dokunmaya karşı bile aşırı duyarlı olur. Kramplar sadece yoğun egzersiz esnasında veya sonrasında meydana gelmez. Şeker hastaları, böbrek hastaları, kalp damar hastalığı olanlar ve gebeler de sıklıkla kramplardan şikayetçidir. Böbrek hastalarının krampları diğerlerine göre daha şiddetli olabilir. Suni böbrek tedavisi görenler, kanlarındaki kalsiyum miktarının azalması nedeniyle şiddetli kramplar yaşarlar.

    ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLÜR
    Yetişkinlerde daha sık görülen kramplar, çocuklarda özel durumlarda görülebilir. Özellikle bulantı, kusma gibi hastalığa yakalanan çocuklarda, aşırı sıcaklarda, kalsiyum eksikliklerinde, su kaybı ile doğru orantılı olarak kas krampları da görülebilir.

    MİNERAM EKSİKLİĞİ DE ETKİLER
    Kas kramplarında mineraller önemli yer teşkil eder. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum eksiklikleri kramplara zemin hazırlar.
    Gebelik dönemlerinde de kramplara sıklıkla rastlanır. Özellikle gebeliğin ilerleyen dönemlerinde, bebeğin de hızlı gelişme göstermesi, toplardamar üzerindeki baskıyı artırır. Bu durum gebelerde dolaşım problemlerine neden olur. Toplardamara artan basının yanısıra kalsiyumdan fakir beslenme de gebelerde kramplara neden olabilir. Özellikle bebeğin son aylarda kalsiyuma daha fazla ihtiyaç duyması ve annenin de bu ihtiyaca yeteri kadar cevap verememesi, gebelik kramplarını artırır. Kramplar genellikle dinlenme pozisyonunda ortaya çıkar.

    KRAMPLARDA NELER YAPILABİLİR?
    Kas krampı geçiren birine yapılabilecek en iyi yardım, öncelikle yardım eden kişinin sakin olmasıdır. Gerilen kasları nedeniyle dokunmaya karşı bile aşırı duyarlı olan hastaya nazik ve sabırlı davranmak, hastanın yapacağınız yardıma sabır göstermesinde önemlidir. Hastaya yardımcı olabileceğinizi söyleyin ve rahatlamasına yardımcı olun.
    Hastayı düz bir zemine yatırın. Bir elinizle kramp girmiş ayağı diğer elinizle hastanın baldırını sıkıca kavrayın. Kramp giren ayağı yavaşça eski haline getirmeye çalışırken (yukarı doğru kaldırırken ) baldırına da hafifçe baskı uygulayın. Bu sayede bacak ile ayak arasında 90 derecelik bir açı oluşturmuş olacaksınız. Bir süre bu pozisyonda durduktan sonra hastanın ayağını ileri ve geriye yavaşça hareket ettirerek krampın azalmasına yardımcı olun.
    Gebelik kramplarında da eşinizden yardım isteyerek aynı egzersizi yapmasını isteyebilirsiniz.
    Eğer sizin bacağınıza kramp girdi ise ve size yardım edecek biri yoksa, ayağa kalkıp, ellerinizi sert bir yere dayayın. Kramp giren bacağınızı bükmeden geriye doğru kaldırabildiğiniz kadar kaldırın. Bir süre bacağınızı bu şekilde hareket ettirin. Diğer bacağınız ile de yaylanma hareketi yaparak kramp girmiş bacağınıza yardımcı olabilirsiniz.
    Eğer deniz yada havuzda kramp girmiş ise yapabileceğiniz tek şey sakin olup, karaya doğru sırtüstü, kendinizi yormadan yüzmektir. Panik yapmanız en çok kendinize zarar verir. Eğer suyun içinde yanınızdaki arkadaşınıza kramp girdi ise siz suyun içinde arkadaşınızın bacağını ovalayarak ya da hafif vuruşlar yaparak rahatlatmaya çalışın. Krampların, kişiyi normalden daha fazla yorgun düşüreceği unutulmamalıdır. Bu nedenle krampta azalma olmuyorsa vakit kaybetmeden sırt üstü yüzerek karaya ulaşmaya çalışmak, yapılacak en doğru hareket olacaktır.
    Kramplardan uzak durmak için aşırı sıcak günlerde sıvı tüketimimize önem vermeliyiz. Yaz günlerinde normalden daha hızlı sıvı kaybedeceğinizden, bu dönemlerde daha fazla su, ayran ve meyve suyu tüketmelisiniz. Asla alkol alarak denize girmeyiniz. Alkol kramp riskinizi daha da artıracaktır. Tek başınıza kimseye haber vermeden denizde açılmayınız. Gebelik döneminde tüketilen su ve süt miktarına özen gösteriniz.

    KAYNAK: isnet.net.tr
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 19 Ocak 2008
  5. ilk palet değişimde bu tür sorunlar yaşanıyor..

    bende de sık olurdu.. sonuçta dalma da bir spor. ve ısınmadan dalışa başlamak

    bu tür soruna yol açabiliyor.. sana tavsiyem tabikide bir uzmana danış ama da-

    lışa başlamadan önce biraz kaslarını ısıt.. örneğin bilek hareketleri.. çok

    yararını görecaksin.. rastgelsin..
     
  6. muhammet1975

    muhammet1975 muhammet polat

    Mesajlar:
    1
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    zipkin
    merhaba arkadaslar,
    bu tip erken kramp durumlari icin eczanelerde satilan magnezyum hapini oneriyorum. duzenli alindiginda herhangibir spor esnasinda bu tip kramplar onleniyor..
     
  7. fishmanturan

    fishmanturan turan dal

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    18
    Şehir:
    ADANA/CEYHAN
    Favori Kamış:
    zıpkın,serpme,olta,
    En İyi Avı:
    kefal,levrek,çipura,lahoz,ahtapot,inneci(akrep),demiçi.
    magmezyum hapı

    Muhammet abi öncelikle aramıza hoş geldin.Abicim sana bir kaç sorum olucak. Abi bu hap konusunda ciddimisin kesinlikle krap'ı önlüyor mu:confused: Bu hapları eczaneler reçetesiz variyormu:confused: Bide bu hapların yan etkisi falan var mı? Son sorum düzenli derken gündemi alınıyor bu hap?
    Muhammet abi profil ayarlarından imza ayarlarını da ayarlarsan seviniriz.:)
     
  8. Avciperdeci

    Avciperdeci SeRDaR

    Mesajlar:
    7.433
    Favori Kamış:
    El Oltası
    Arkadaşlar bu tür hapları(sadece bu tür hapları değil hattâ tüm hapları doktorunuza danışmadan almayınız), ilaçlar kişiden kişiye yan etki göstermektedir kesinlikle dr unuza danışarak ilaç kullanınız;)
     
  9. fishmanturan

    fishmanturan turan dal

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    18
    Şehir:
    ADANA/CEYHAN
    Favori Kamış:
    zıpkın,serpme,olta,
    En İyi Avı:
    kefal,levrek,çipura,lahoz,ahtapot,inneci(akrep),demiçi.
    Serdar abi verdiğin bilgi için çok sağol. Verdiğin biligiyi herkesin dikkate alması lazım yanlış hapların kullanımın da ciddi zararlara yol aça bilir.
     
  10. metem

    metem mete

    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    İstanbul
    uygulamalarımda kullanacağımdan emin olabilirsiniz.

    ne de olsa uzman gözüyle yazılan bir yazı :D
     
  11. ahmetto

    ahmetto ahmet

    Mesajlar:
    29
    Şehir:
    Arsuz-İskenderun-Hatay
    En İyi Avı:
    3kg lüferdi sanırım.Kemaneleri saymazsam.
    Teşekkürler.