Yorumsuz. [ balık eylülde havyar dökermi] Bu balık dün yakalandı,manavgatta ve oldukça havyarı var yorum yapmıyorum .
arkadaslar daha oncede söyledim...uygun su sartlari olustuktan sonra baligin havyar dokmemesi gibi bir durum olmaz...uygun isi ve su sartlari balikta bulunan yumurtalarin olusmasini saglar bunu fark eden erkek baliklarda tekrar benek alip eslesme ihtiyaci duyar ve ikinci hatta ucuncu bir yavru dokumu olabilir...bu sartlarda baligin iyi bir kondisyon kazanmasida önemli yani iyi beslenmis bir balik 2-3defa yilda havyara girebilir...
İyi de adaş, bizim buralarda Mayıs ile Ekim arasında uygun ısı şartları var zaten. Yaklaşık 5 ayda her balık 2-3 kez havyar dökse, bolluktan balıklar kendini karaya atar. Olta atmaya gerek kalmaz Gel gör ki biz mumla arıyoruz balıkları. Ayrıca bilen bilir. Karakaya ve Keban barajlarında yem sorunu pek yoktur. Bunlarla beraber havyar döken balık kıyıya yanaşır ve yem gördümü sazanlama! atlar. Ama bu sıralar kıyıya yanaşan balık olsa bile (Karakaya'da derin koylarda olur) yemi (solucan ki hiç bir balık hayır demez) ağzına koysan yine bakmaz. Bizzat denenmiştir. Sazan uygun sıcaklıkta her zaman havyar dökebilir. Fakat yılda 2-3 kez dökeceğini hiç sanmıyorum... E şimdi hangisine inanalım.....
yilda 2-3 kez havyara girebilir ve bu havyari dökecek dememektir....her balik demiyorum burda...uygun su sartlari ve kondisyon gerekir...japon baliklari sazangiller familyasindandir..her sene bazi baliklar uretimde 2-3 defa havyar yapabilir bunuda sagarak aliriz...uretimle ugrasmisligim oldugu icin söyluyorum...havyardayken yeme vurmaz...birde illaki kiyiya yanasacak diye bir kaide yoktur..genelde iki uc adet erkek balik disiyi ortasina alir ve nerede sikistirirlarsa disiyi karin bölgesine burun vurarak disiyi yumurta dokmeye zorlarlar bu nedenle disi hem yipranir ve pullari dokulebilir...ve bu tur baliklar disi yumurtayi birakirken erkeklerde bir yandan hem dölleyip hemde yerler bu yuzden sizin göller sazan dolmaz eger her yavru yasasa ve buyuse birak uc kez havyar dökmeyi her balik 1 kez havyar atsa igne atsan dibe dusmez