değerli dostlar mogan ve eymir gölleri ankaranın hemen hemen en yakın avlanılması kolay iki gölüdür ..bizler ne yazıkki 2yıldır buradan su ve çamur numunesi alıp ağır metal analizi yapıyoruz sonuç henüz çıkmadı .özellikle kadife ve turna balıkları üzerine bilimsel araştırmalarımız devam etmektedir ....saygılarımla ..resimleride hemen gönderiyorum...
Hocam fotolardaki gecikmeden dolayı özür dilerim, hafta sonu burada değildim Hemen ekliyorum... bunlar da fotoların devamı...
Resimdeki gibi balıklar artık yok denecek kadar az daha doğrusu eymir ve moganda turna balığının nesli tükenmek üzere böyle oldukçada sazanların sayısı çok arttı çok yazık çok
evet maalesef çamur ayıklama çalışmaları devam ediyor biryerden başlanması gerekli ekolojik yenilenme baya bi zaman alacaktır ama başkada çare yok gibi .bekleyip göreceğiz
Peki mogan gölündeki bu aşırı renk değişiminin nedeni nedir sizce? Özellikle pazar günü konya yolu üzerinden geçerken baktım. İnanılmazdı..
moganın yeşil rengi moganda çamur alma çalışmaları devam ediyor tahminim yeşil klorapastın suya karışmasıyla ortaya böyle bir renk çıkmıştır benimde çok dikkatimi çekiyor gidip gelirken .bu ekolojik değişim çok üzün sürebilir ama yapacak pek fazlada birşey yok gibi..sivrisinekler bile virütik bir ısırdığında 3-5 gün şiş vaziyette yara yapıyor .taban suyu ve çamur ağır metal balık yenmez sazlıklar gölü tamamen kapatmış durumda ..yapılacak bence tek şey yeniden yapılandırma ve uzun bir bekleyiş..bu arada göle yeni türler ve levrek turna da aşılanabilir.
kirlenme ve bilincsiz avlanmadan yok olan göllerimiz malum ortada...yalnız anlamadığım sazanın coğalmasının kötü tarafı neayrıca turnanın yok olmasının sebebi nedir ??? kirlilikmi bilincsiz avlanmamı ...şayet kirlilikse sazan nasıl coğalıyor...bu nasıl bir tezat oldu ya
barışın dalgası evet barış sen dalganı geççç.ama ben gerçekten öğrenci numunesi için balıkları doldurdum içinde maddeler var hatta gözlerini boncuktan yapmaya çalıştık birgün a ü fen fak. zooloji müzesine gelirsen gezdiririm sizi..diğer numuneleride görürsün..
mehmet abi dalga geçmek için kesinlikle söylemedim eğer yanlış anladıysan çok çok özür dilerim saygılar abi...
Hocam Balıkların içini doldurma işini bizim ekipten Mehmet Ali Terzide süper yapıyor. oda hemşerimizdir
Abicim merhabalar; bu konuya değindiğin için binlerce teşekkürler senimle daha evvelden tanışamadımız büyük bir şanssızlık ben bu göller için çok mücadele ettim çok yerlerle temas ettim televizyonlarda yayınlar bile yaptırdım sitemizden Değerli abim ve dostum Kral balıkçı turgay - West Nickli mustafa ve kelanj Nickli mustafa ile beraber ayrıca şahsi birçok girişimlerimde oldu birşeyler yerinden oynamaya başladı umarım gönlümüzce olur benim konularımı aratırsan oradada çok bilgiler var ve yaptığım yazışmalar ve gelen cevaplarıda eklerinde yayınladım demekki artık bu göller için mücadele edecek biri daha çıktı teşekkür ederim. İyi avlar dilerim.
ankara gölleri ankaradaki göllerin kaderi artık belli oldu.kendi hallerine bırakıldılar.niyemi önce susuzluk halledilecek diye tüm güçler o tarafa yöneldi.ve diğer göller hep unutuldu.şimdi dua edelimde kar kış bol olsunda dolsunlar.eğer kızılırmak projesi bitip su bolca ank.ya akarsa.tabi gerededen gelen de bitecek. onlar dolduğunda tahliye için mogan ve eymirede su verilecek. dolayısiyle yeni bir ekolojik ortam.yani çok eskisi gibi....moganın karışanı çok.büyükşehir gölbaşı belediyeleri odtü.çevre bakanlığı.vs. bir türlü aynı merkezde buluşamıyorlar. dolayısıylada olan balıklara ve bizlere oluyor.ekolojik çalışmalarımız bitmek üzere.sonuç hiçte iyi değil..kısacası göller kirlilikten ötürü 2ci ekosisteme geçmişler.bence bunun tek çaresi havuz gibi yapıp. herşeye yeniden başlamak.belki uzun seneler alır ama hiç olmazsa herşey yeniden yapılanıp .doğa kendine yakışanı kendisi yapar...
eymir gölünde yanlış hatırlamıyor isem metan gazı çıkmıştı veyahut başka bişi hatrımda değil o yüzden oranın balıkları yenmiyor ODTÜ bunun çalişmalarını yapıyodu ama son durum nedir bilemiyorum ayrıca bu iki göl bakıldığı zaman ankaranın en kurak noktasındaki 2 göl iklimsel olarak bence şuan en iyi çözüm balık avının bir müddet yasaklanması kızılırmak suyunun göle verilmesi göllerin doğal dengesi bozuladam balıklandırıması ve en önemlisi gölün temizlenmesi Belediye buraya trilyonluk yatırım yaptı çevre düzenlemesi v.s suyunu temizledik dedi gene aynı değişen bişi yok melih gökçek ankarayı yeşillendirecem derken ankaranın böyle tabi güzel göllerini yok ediyor ne diyelim yazık