Geçen gün canım sıkıldı, indim boğazın anadolu tarafına, geçen sene keşfettiğim merada bir mırmır yoklaması yapayım dedim, tertemiz bir yer, balık da güzel olur dedim, (geçen sene tuttuklarımı vermiştim birilerine) 3-5 bir şey çıkardım. Ayıklarken yine bildiğim ağır koku, kefal gibi... Ayıkladım balıkların bir kısmını, zeytinyağı, domates ve soğan rendesi, biberiye (koku gidermede üstüne yoktur), defne, tuz, karabiber, pul biber den marine sos yapıp balıkları 4-5 saat yatırdım. Çıkardım ve domates, sarımsak, zeytinyağı, fesleğen ve defneden oluşan akdeniz tipi sosa bulayıp fırında kurutmadan pişirdim. Sosuyla 1 er ekmek bitirdik ev ahalisi, balıklar yine leşti, yine leşti. Bu kadar tatsız, kekremsi, berbat balık ömrümde bir lapin yedim çocukken Egede tutulan mırmırlara bu yaptıklarımı uygularsanız parmaklarınızı yersiniz, konuyu da onun için açtım. Sarosta tuttuğum mırmırları böyle yapınca tadından yenmemişti. Heheyyt... Uğraşlarım;
Biz burada yakaladığımız balıkları sadece tuzla marine edip has zeytinyağında kızartıyoruz. Tadı güzel olsun diye onu bunu eklemeye gerek yok. Pişirdikten sonra üstüne limon bile sıkmayız ki o nefis balık tadı gitmesin. Herkese temiz ve leziz balık avları dilerim.
İstanbul sınırları içinde mırmır tutarsanız eşinizi dostunuzu sevindirin derim. Yıllardır öyle yapıyordum, aynen devam!
Afiyet olsun , güzel görünüyor . Bana hiç dek gelmedi kefalimtrak Mırmır. Genelde baya temiz ve lezzetliydi. Sadece bir kez temizlerken koku vardı o balığıda kedilere verdim
Çok uzak kesimlerde evet Silivride yakaladığım mırmırlar bile ızgaraya yatar ve tadından kaybetmezdi.
Mırmırların tadı beni şaşırttı. Demekki yöreye göre lezzet te değişmekte. Buralardakiler güzel olur ama bir çipura gibi de olmaz. Lezzette çipura, levrek, karagöz, sargoz'u tercih ederim. Hele bu sosla yapsak nasıl olur diye de merak etmedim değil. Geçen sarı kulak kefal yemek nasip oldu. Eşim toprak koktuğunu söylese de lezzet olarak yenmeyecek gibi değildi. Ege lezzet yönünden şanslı bölgelerden sanırım. Bir de kasenin içinde başka bir balık daha var. Mazak veya kırlangıç kafasına benziyor sanki. Güzel avların olsun.
bizim bu taraflarda kıyıdan gelen mırmır pek kokmuyor (beylikdüzü silivri arası) ama çokta lezzetli olduğu söylenemez. sosu bu nedenle kullandınız sanırım ancak kokan tavuklarda olduğu gibi sos fayda etmiyor. normalde balık çizilmez ancak ben üstünü iyice derin derin çizip sirkeli kaya tuzlu suda bekletiyorum .. sonra onu süte yatırıyorum içine çok az yağ . dinleniyor 3-4 saat. sonra ızgara üstü .biraz kurutana kadar pişirmek lazım. olması gerektiği gibi pişirince hafif sulu kalsa bile o koku duruyor. hafif kurutunca kaybolur. duruma göre limon sıkılır. normalde bunlar yapılmaz ancak gerekli oluyor bazen işte. kokan kefali daha doğrusu kokacağını belli eden kefali ise balık kokoreç gibi yapıyorum . levrekten yapılan . fileto çıkarıp kılçığını alıp minik parçalar halinde tavada çevirin sonra pul biber az kekik. bol kimyon . sorun kalmıyor. tavuk dönercilerin ve ucuz sucuk yapanların en büyük silahıdır kimyon bütün kokuyu keser.
O balık barbunya Onun lezzeti nerede olursa olsun şahane valla, avlarimda pek çok barbunya vuruşu alırım ama ufak mırmırları almamak için iğne boylarini büyük tutuyorum, malum cember igne ve kurt ikilisi barbunyada pek basarili degil. Aldigimizla yetiniyoruz.
Kimyona bayılırım ve az miktarda balık köftesinde kullanırım. Normal balık pişirmede de deneyeceğim. mırmırların sorunu koku değil bunca sostan sonra, tarif edilemez bir yavanlık ve kekremsi tat. Uğraşmaya değmeyecektir sonuç. İkrama devam edeceğim.
Mırmırı lezzetli bir balık olarak bilirdik. İstanbul'da bugüne kadar yakaladığımız Karagöz'ün, Eşkina'nın hatta pis yerlerde gezen barbunun tadı gayet güzel olur. Mırmır'da neden böyle bir durum olduğunu anlayamadım, doğrusu üzüldüm.
Marmara, saroz, ve Ege bölgelerinden tutmama karşın mırmır balığında bugüne akdar hiç kokuyla karşılaşmadım. Çok ilginç.
Daha sonra avladiklarimin tadi git gide duzeldi O gün yakaladiklarima has bir berbatlik soz konusuydu sanirim. Hala yavanlar zevkime gore ama bu kadar degil