Fırtınamı? Ne gam, sahildende olur, tombul sargozlar

vedat abi verdiğin cevaplar için teşekkürler.
jigg ile ilgili bizim daha önceleri tekneden klasik yemli fangiri ve mercan yakaladığımız bazı kerterizlerimiz vardı.
elimizde şu an için balık bulucular olmadığından bu eski kerterizlerde jig ile büyük balık bulma ihtimalimiz varmıdır.
yani dip yapısı itibariyle kayalık ve döküntülü yerlerde yakalşık 50 60 kulaç yerler bunlar.
 
Üstad, kıyıdan da olsa yine sana yakışan bir av yapmış, tüm yurtta herkes hava şartlarından ve balığın kısırlığından yakınırken bu güzellikleri ne yapıp edip yine bulmuşsun.

En son hatırladığım kıyı avında, yine Okan Motel önünden bir sinarit bir de kocaman çupra almıştın eğer hafızam beni yanıltmıyorsa. Yine çok iddialı bir dönüşün olmuş bu tombul sargozlar, çupra ve mırmırla. Bileğine, omzuna sağlık...

Benim dikkatimi asıl çeken ise, seni ilk kez bir fotoğrafta yüzünde görmeye alıştığımız gülümsemenden yoksun görmekti. Elindeki balık ise durumu özetliyordu. Her ne kadar sonraki yorumlarında inşallah hayırlı olur desen de, bu denizi haketmeyenlere ders olsun desen de, çok da olumlu karşıladığını düşünmüyorum. Lakin hakkaten olumlu karşılanacak bir balık değil. Bizim kıyılarda (batı akdeniz) bu balık yüzünden balık avından soğumuş çok tanıdığım var. Kendim de son yıllarda çok kısıtlı da olsa şans yaratıp tatillerde çıktığım avlarda kendisinin o sevimsiz yüzüyle tanıştım. Özenle malzeme seçip, sıradan iğneler yerine en kalitelilerini bağlayıp, büyük ümitlerle hazırladığımız kösteklerimizi sanki tırnak makasıyla kesilmiş gibi anında kopartan bu balık hakikaten büyük bir illet durumunda, malumunuzdur ki. Öyle ki, artık etrafına nasıl bilinçsizce çene darbeleri savuruyorsa, bedeni bile kopartıp takımı komple aldığını biliyorum. Bu yaz nasipse yapmayı planladığımız avlar için sırf bu balık nedeniyle kara kara düşünmekteyim. Ne kadar malzeme kaybımız olacak, Allah bilir. İşin diğer yüzünde, zaten azaldı dediğimiz sualtı yaşamını da o dinmek bilmez oburluklarıyla önemli ölçüde tehdit etmektedirler diye tahmin ediyorum.

İş bu haldeyken, en azından sadece bizim kıyılarda dolanıyor, Ege'ye şimdilik çıkmadı çok şükür derken oralara kadar çıkmış olmasına hakikaten çok ama çok şaşırdım.

İnşallah dediğiniz gibi, bir şekilde hayırlı olur... :(

Sevgili Aykut
Yorumlarının çoğunda isabetli tespitler yapabilen bir kardeşimsin.

Okan motel önünden yaptığım avlarla ilgili birkaç raporum daha vardır.Sanırım konularıma bakarsan bulabilirsin.

BUralarda ve yakın çevrelerde devamlı gözlediğim beni kahreden,çok üzen o kadar çok olumsuzluklar varki,sanki balondan medet umar gibi hissettim kendimi.

Ancak yensen yenmez ,kedilerime versem zehirler korkusuyla bu bela balığa nasılda bakmışım hakikatende doğru teşhistesin.

Dün duyduğum bir haber beni kahretti.

Burada anlatayım.

Birçok trol teknesi,evvelki senelerden bildikleri açıksudan yumurtlamak için nispeten kıyılara yaklaşan Fangri Mercan(mercan cinsleri arasında en çok aranan,en irileşebilen,ekenomik ve av değeri üst seviyede bulunandır)sürülerini bir şekilde sıkıştırıp,yumurtlamak için dişili erkekli bir araya gelen bu nadide sürüyü külliyen yakalamıştır.Üstelik dip yumurtlama alanlarının altını üstüne getirerek.

Ekmek parası kutsaldır.Ancak böylesi değil.Emsali hiçbir ülkede görülmeyen bir hadisedir.Önümüzdeki senelerin fangri mercan popülasyonun menşei tahrip edilmiştir.

Hep derim şu lanet olasıca yasak av sezonu iki ay evveline alınsın diye.

Vekillerin tekme tokat birbirlerine girdiği memleketimizde kimden medet umacağız bilemiyorum.

İnanki bana söylenen mercanların ortalama büyüklüğü 5 kg ve üstündeymiş.

Pis bir trol haydut gibi (modern vikingler)tayfalarıyla bu işi salyaları akaraktan yapmaktalar,lanet olsun.

Sevgiler
 
Sargoz bana göre lagos ve levrekten sonra gelir. Süper av olmuş. Keşke yakınlarda olsaydınız, taze balığa doyardık. Emeğinize sağlık.

Haklısın AliKemal

Sargoz balığı en azından daha lezzetli sanılan Çupradan üstündür.Bunu bilen yabancılar bizden ithal talep etmektedirler.

Marmarada 3,4 kg'a kadar büyüyebilselerde,Ege ve Akdenizde en fazla 2 kg'a ya erişir yada erişemezler.

Balon balıklarının bu kış kıyamette buralarda dolanmalarının mantıki bir izahını bulamıyorum.

Bakalım hayırlsısı

Sevgiler
 
Çok isteriz abi, çok iyi olur , süpersin....

Güzel bir kamera aldım.Partnerim Efe çekecek ben anlatacağım.İnşallah daha yararlı oluruz.

Sevgiler
 
vedat abi verdiğin cevaplar için teşekkürler.
jigg ile ilgili bizim daha önceleri tekneden klasik yemli fangiri ve mercan yakaladığımız bazı kerterizlerimiz vardı.
elimizde şu an için balık bulucular olmadığından bu eski kerterizlerde jig ile büyük balık bulma ihtimalimiz varmıdır.
yani dip yapısı itibariyle kayalık ve döküntülü yerlerde yakalşık 50 60 kulaç yerler bunlar.

Bence bulabilirsiniz,denemenizde fayda vardırFangrilerin yarım kg'lıkları dahi jiglere atlamaktadırlar.
Eliniz iyice alışınca buraları İnchiku yada madai jiglerlede denersiniz.

Bu aralar sinagritler oltaya tibar etmeselerde Fangri ve Antenli mercan ve trançaların gelmesi daha olağan

Sevgiler
 
Vedat abi, saygıdeğer büyüğümüz, üstadımız, sonsuz tebrikler.
2009 eylülünde ilk kez balon geldi oltama. Hatay Erzin kıyıdan 400 metre açıkta kumluk. zaten erzinde dip kum olmak zorunda. 4-5 metre derinlik. ikili takım. el oltası. yem gazeteye sarılmış tuzlanmış suyu gitmiş sardalya.
Oltanın ucunda kart-kurt bişiyler oluyo. Bi çekiyosun iğnenin biri yok. Enişte yeni iğne bağlıyor. Kırt kurt bi çekiyosun kurşun yok. Bu hayvan dişlerini kaşıyor misinayla. iki tane dişini birbirine öyle bir denk getiriyor ki kesiyor misinayı.

Atış No
/ Anında vuruş///// İğne 1///// İğne 2/////
1///// Var///// Yemi yedirdim///// Yemi yedirdim/////
2///// Var///// Çipura 200g///// Yemi yedirdim/////
3///// Var///// Yemi yedirdim///// Yemi yedirdim/////
4///// Var///// Yemi yedirdim///// Yemi yedirdim/////
(Yandan boş (kıyıdan buraya kürek çekene kadar sandalın yanından sarkan yemsiz iğneye 150 gr istavrit takılmış meğer)
5///// Var///// Çipura (150g)///// Çipura 200g/////
..........
.........
............... Bu arada karanlık yerini aydınlığa bırakmaya başladı. saat altı otuz

28///// Var///// Balon///// Balon/////
29///// Var///// iğne gitmiş///// Yemi yedirdim/////
30 Var Balon Balon
31 Var iğne gitmiş çipura 150g
32 Var kurşun gitmiş yemi yedirdim
33 Var Yeni kurşun da gitti Eniştem artık üfleyip püflüyor
34 Var yemi yedirdim iğne gitmiş
35 Var balon balon
36 Var çipura150g balon
37 var tral gümüş
38 Var balon tral
.......
işte böyle sinir bir şey
Balonların gramajını soracak olursanız, 200g ı geçmiyorlardı
 
Trol teknesinin katliamını dinlemek, üstelik üremek üzere biraraya gelmiş, denizlerimizin en nadide türlerinden olarak gördüğüm fangri mercanların bu katliama kurban gitmiş olmaları, beni kelimenin tam anlamıyla derinden yaraladı üstadım.

Sezonda bir iki tanesini yakalarsak kendimizi şanslı saydığımız inci taneleridir onlar.
Bu şekilde hepsi biraraya geldiğinde, hem de üreyip bolluk bereket getirecekleri zamanda böylesi bir cinayeti işleyenlere Allah akıl fikir versin, başka ne diyeyim buradan.
Dur diyen yok, vicdan yok, para hırsı kaplamış beyinlerini, gözlerini kan bürümüş.

Keyfim öyle kaçtı ki, tarifi yok...
 
Sevgili Deniz

Uzun zamandır sahilden avlanmıyordum.Sanırım 15 tane kadar surf kamışım vardır.1970 senesinden beri surf kullanıırım.

Hava şartlarına bağlı olarak yemli takımı 100 metrenin üstüne rahatca halende atabiliyorum.

Sadece kurşunla 165 metreye erişmiş bir atışım olmuştur.

Bu kere balıkları sanırım 100 metre civarından alabildim.

Yem ipi yada yem tığı aslında kullanıırım.Ancak bu seferki av evvelden planlanmış bir av değildi.

Dolayısıyla yanımda getirmemiştim.

Sevgiler


Vedat Abi bilgiler için teşekkür ederim.. Hazır yeri gelmişken başka bir soru soracağım esas;

Saroz güney kıyı hattına sık sık olmasa da belirli dönemlerde av yapmak için gidiyoruz, fakat surf kamış kullanmıyoruz..

1. Yemli takım ile surf atış yapsak o bölgede de randıman alır mıyız?
2. İstanbul Boğazı'nda kullandığımız klasik rapala düzeneği ile 5,7,9 cm. lik floating (yüzen) tipi gagalı sahtelerle av yapıldığı takdirde ne tip balıkların gelme ihtimali vardır?

Özetle Saroz güney kıyı hattında özellikle de suyun birden derinleştiği bölgelerde surf takımla çalışmak fayda sağlar mı?

Şimdiden teşekkürler..
 
Vedat Abi bilgiler için teşekkür ederim.. Hazır yeri gelmişken başka bir soru soracağım esas;

Saroz güney kıyı hattına sık sık olmasa da belirli dönemlerde av yapmak için gidiyoruz, fakat surf kamış kullanmıyoruz..

1. Yemli takım ile surf atış yapsak o bölgede de randıman alır mıyız?
2. İstanbul Boğazı'nda kullandığımız klasik rapala düzeneği ile 5,7,9 cm. lik floating (yüzen) tipi gagalı sahtelerle av yapıldığı takdirde ne tip balıkların gelme ihtimali vardır?

Özetle Saroz güney kıyı hattında özellikle de suyun birden derinleştiği bölgelerde surf takımla çalışmak fayda sağlar mı?

Şimdiden teşekkürler..

Sevgili Deniz

Güzel sorularını keyfle cevaplıyorum.

1)Surf kamış esas itibariyle sahilden dalgaların kırıldığı yerlerin arkalarına takımı eriştirmek amacıyla tasarlanmış kamışlardır.
İst.Boğazı dünyada surf kamışın bu şekilde kullanıldığı zor şartlar altında av yapılan seyrek yerlerden birisidir.

Kesinlikle daha fazla randıman alabileceğinizi söyleyebilirim.

2)İst BOğazında çoğu kere özellikle gündüz vakitlerinde daha küçük boylarda olmak üzere (5 ila 7 cm)rapalalar olabildiğince uzağa,kimi zaman 200 gr'a varan kurşun ağırlıklarla kullanılmaktadır.

Bu takımların biraz daha esneği 50 gr gibi kurşunlarla,derinliği müsait olan yerlerde kullanılırsa balık suyuna erimede büyük avantaj sağlayacaktır.

Ancak dediğim gibi deniz hemen kıyıdan itibaren derinleşmeye başlamalıdır.Hiç olmazsa rapalanın indiği yerlerde 4-5 metre olabilmelidir.

BU takımla Mayıs aylarında Sarıkuyruklar,mevsiminde lüfer ve torikler ve hatta levrekler alabilirsiniz.

Bu sistemiÇanakkale boğazı avcıları halende benimsememişlerdir.Bence bu durum büyük hatadır,iyi bir İstanbul Boğazı avcısı mevsiminde gelirde Çanakkalede avlanırsa büyük fark yaratacaktır.

Sevgiler
 
Sevgili Deniz

Güzel sorularını keyfle cevaplıyorum.

1)Surf kamış esas itibariyle sahilden dalgaların kırıldığı yerlerin arkalarına takımı eriştirmek amacıyla tasarlanmış kamışlardır.
İst.Boğazı dünyada surf kamışın bu şekilde kullanıldığı zor şartlar altında av yapılan seyrek yerlerden birisidir.

Kesinlikle daha fazla randıman alabileceğinizi söyleyebilirim.

2)İst BOğazında çoğu kere özellikle gündüz vakitlerinde daha küçük boylarda olmak üzere (5 ila 7 cm)rapalalar olabildiğince uzağa,kimi zaman 200 gr'a varan kurşun ağırlıklarla kullanılmaktadır.

Bu takımların biraz daha esneği 50 gr gibi kurşunlarla,derinliği müsait olan yerlerde kullanılırsa balık suyuna erimede büyük avantaj sağlayacaktır.

Ancak dediğim gibi deniz hemen kıyıdan itibaren derinleşmeye başlamalıdır.Hiç olmazsa rapalanın indiği yerlerde 4-5 metre olabilmelidir.

BU takımla Mayıs aylarında Sarıkuyruklar,mevsiminde lüfer ve torikler ve hatta levrekler alabilirsiniz.

Bu sistemiÇanakkale boğazı avcıları halende benimsememişlerdir.Bence bu durum büyük hatadır,iyi bir İstanbul Boğazı avcısı mevsiminde gelirde Çanakkalede avlanırsa büyük fark yaratacaktır.

Sevgiler


Vedat Abi anlattıklarınızı ilk fırsatta deneyeceğim.. İnşallah size teşekkürü de içeren güzel bir raporla sonuçları burda paylaşma imkanım olur..

Allah sizi başımızdan eksik etmesin, nice seneler raporlarınızı görmek ve bilgilerinizden istifade etmek dileklerimle..
 
Vedat Abi anlattıklarınızı ilk fırsatta deneyeceğim.. İnşallah size teşekkürü de içeren güzel bir raporla sonuçları burda paylaşma imkanım olur..

Allah sizi başımızdan eksik etmesin, nice seneler raporlarınızı görmek ve bilgilerinizden istifade etmek dileklerimle..

Üsküdarlı olduğun görülüyor sevgili Deniz.

Rahatlıkla iddia edebilirimki Cengiz Balıkcılıkta çalışan Yıldıray kardeşim,İstanbul Boğazının 1 No'lu balıkcısıdır.

Ona gidip rapala kullanımı hakkında herşeyi sorabilirsin sana en yararlı cevapları o verecektir.

Senden güzel haberleri beklemekte olacağım.

Sevgimle kal
 
Üsküdarlı olduğun görülüyor sevgili Deniz.

Rahatlıkla iddia edebilirimki Cengiz Balıkcılıkta çalışan Yıldıray kardeşim,İstanbul Boğazının 1 No'lu balıkcısıdır.

Ona gidip rapala kullanımı hakkında herşeyi sorabilirsin sana en yararlı cevapları o verecektir.

Senden güzel haberleri beklemekte olacağım.

Sevgimle kal


Vedat Abi, iş çıkışı sırf Yıldıray'la muhabbet etmek için yanına uğradığım çok olur.. Zaten Alper Abi olsun, Emre olsun Cengiz Balıkçılık ekibinin tamamı teknik destek konusunda çok iyiler.. Son 6 7 senede forum harici ve forum dahilinde İstanbul kıyıya ilişkin sizden de dolaylı olarak da çok şey öğrendim, bir tek Üsküdar'da denk gelemedik, inşallah birgün sizinle tanışma şerefine erişirim..
 
Vedat Abi, iş çıkışı sırf Yıldıray'la muhabbet etmek için yanına uğradığım çok olur.. Zaten Alper Abi olsun, Emre olsun Cengiz Balıkçılık ekibinin tamamı teknik destek konusunda çok iyiler.. Son 6 7 senede forum harici ve forum dahilinde İstanbul kıyıya ilişkin sizden de dolaylı olarak da çok şey öğrendim, bir tek Üsküdar'da denk gelemedik, inşallah birgün sizinle tanışma şerefine erişirim..

Ve bu ekip bu ay sonu yada nisanın ilk haftası içinde buraya geliyorlar.

Ne büyük mutluluk değilmi

Sevgiler
 
Back
Yukarı