FLY FISHING - FLY İLE BALIK AVI YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN Bölüm - 1 "Bu gün muhtemelen yaşadığım en kötü gün Daha yeni sudayım ve hiç bir şey yolunda gitmiyor. Ağaçların içine atış yapıyordum. Attığım düğümler çözülüyor, flylarım kayboluyordu. Bu da yetmez gibi, birde suya düştüm ve balığı kaçırdım. Bu balık avı türünü neden tercih ettiğim ve neden bırakmadığımı düşündüm. Eve gittiğimde üşümüş yorulmuş ve bezmiş bir durumdaydım. Eşim bana neden bu berbat balık işini bırakmıyorsun? " dedi. [IMG] Bu sorunun cevabını düşünürken tekrar nehir kenarına döndüm sanki. Beni buralara getiren neydi? Sonra nehiri hissettim. Etrafımdaki suyu hissettim. Ayaklarımın altında suyla milyonlarca yılda işlenen taşları gördüm. Bu taşlar balığa barınak olmaktaydı. Henüz ayak basılmamış dağlar kadar saf ve temiz bir yapı daha var mı? Dağda beni yağmurdan ve içimdeki karşıtlıklardan koruyan ağaçlar da var. Benim ise, tüm yaptığım fly kutumdan birkaç tanesini onlara takarak kaybetmek. Ağaçlarda ise hayat dolu şarkıları ile bana eşlik eden kuşlar var. Flyımı elimdeki narin oltamla suya doğru uçururken, tüm bu eşsiz ritmin parçası oluyorum. Flyın havada nazikçe kıvrılarak havada yol alışını izlemek kadar güzel başka bir şey var mı? Elimde tuttuğum alabalık kadar bakir ve el değmemiş ne olabilir ki? Bana bu kadar yoğun duygular yaşatan başka bir şey olamaz. Belki artık alabalık avlarken geçen günlerime değil, geçimediğim günlere hayıflanmalıyım. Güneş ufukta yavaşça kaybolurken evdeki dünyamı daha nasıl genişleteceğimi, yani nasıl tekrar nehir kıyısına dönebileceğimi düşündüm. Bana neden bu işi yapıyorsun diye sorarsanız, aynı soruyu ben size yöneltirim. "Siz neden yapıyorsunuz?" Şüphesiz her birimizin, birbirinden önemli sebepleri var. Bu hatadan söz edilmesi mümkün olmayan bir aktivitedir. Bende işe yarayan bir yöntem sizde iş yapmayabilir. Bu sizin balık tutarken hata yaptığınız anlamına gelmez. Benim keyifli bulduğumu, siz hayal kırıklığı olarak yorumlayabilirsiniz. Size neyin doğru, neyin yanlış olduğuna dair şeyler söylemeyeceğim. Doğru olan sizin keşfettiğinizdir. Benim en çok keyif aldığım şey, suyun içinde beni kuşatan doğa ile iç içe olmaktır. Oltamın ucunda bir balık olmasını da yabana atmamak lazım. Çünki bu da benim için zevkli bir bir arayış. Sizde doğayı hissedebilir ve onun uzantılarını ellerinizle yakalayabilirsiniz. SIK SORULAN SORULAR Bu iş için yeniyseniz; muhtemelen şu tür sorularınız olacaktır. 1) BU İŞTE YENİYİM. HER YERDE KULLANABİLECEĞİM BİR TAKIM EDİNMEK İSTİYORUM. BU MÜMKÜN MÜ? 5/6 WT bir kamış alabalık ve yüzen tip bir ip işinizi görecektir. Bu takıma wet fly (ıslak fly) lar için kullanmak üzere sinking(batan) bir ilave ip bulundurmanız iyi olur. Denizde somon avlamak için bu takımı kullanamazsınız. Bu iş için 8/9 WT bir kamış edinmeniz gerekir. Teorik olarak küçük flylar büyük kamışlarla atılabilir. Ancak büyük flylar küçük kamışlarla atılamazlar. Bu mantıkla gerçek manada tasarruflu bir satınalma yapabiliriz. 2) BİR FLY KAMIŞINA 400-600 DOLAR ÖDENİR Mİ? Hayır !!! Av bayilerinde 80-200 dolar aralığında da fly kamışları bulunur. Başlangıç seviyesi için bu kamışları alıp başarı ile kullanan öğrenciler vardır. Bu işle ilgilenmeye devam edenler muhtemelen ilerledikçe farklı kamışlar almak isteyecekler, eski kamışlarını da yedek olarak saklamaya devam edeceklerdir. Zaman içerisinde geliştikçe, özel tür avları için uygun özellikli kamışlara yönelirsiniz. 3) ZATEN ÇOK MALZEME TAŞIYORUZ. BU YÜZDEN ÇOK PARÇALI SEYAHAT PAKETLERİ İKİ PARÇALI KAMIŞLAR KADAR İYİMİDİR? Elbette. Günümüz üreticileri artık çok parçalı kamışları iyi atışlara elverişli olarak üretecek teknolojiye sahipler. Bahse konu kamışların ek yerleri iyi atışı sağlayacak türde imal ediliyorlar. Eskiden bu tür kamışlar zayıf malzemeden imal edilmekte ve çantasız olarak satılmaktaydı. Ancak şimdi tatmin edici malzemeler kullanılıyor. 4) MAKARALAR GERÇEKTEN ÇOK PAHALI. BU KADAR PARA VERİLİR Mİ? Tatlı su avı için gelişmiş sarım sitemine sahip ve büyük bir makine almanıza gerek yoktur. Yeni kullanıcı olarak karar verebilmeniz için göz önünde bulundurmanız gereken kriterler avlak, avlayacaðýnýn balýðýn türü, boy ve aðýrlýðýdýr. Tür, boy ve aðýrlýk büyüdükçe elbette 200 metre backing sarýlabilecek teferruatlý sarým sistemine sahip makinelerin teminine gidilebilir. Tuzlu suda av yapacaksanýz, tuzun korozyon etkisini göz önünde bulundururarak su geçirmez türden makinelere yönelmeniz gerekir. 5) AV BAYİİNE ALIŞVERİŞE GİTTİĞİMDE BİR ÇOK FLY LINE GÖRDÜM. HANGİSİNİ ALMAK LAZIM? Bu işin sonuna gelmiş biri olarak, hatırladığım en iyi ip ipekten imal bir ipti. Kafanız karışmasın. Başlangıç seviyesinde dyr fly (kuru fly) için weight forward (yüzen tip) ip işinizi görür. Aynı zamanda nymph (larva fly) kullanıyorsanız bu ip işinizi görecektir 6) İKİ AYRI İP ALACAKSAK İKİ DE MAKARA MI ALMALIYIZ? Ucuz iki makara bulduysanız, elbette iki makara iyi bir tercihtir. Ama makineniz pahalıysa, kaset diye tabir edilen yedek sarım yatağını almanız daha iyi olacaktır. Bu parça makine kasasının içine rahatça ve hızlıca monte edilerek değiştirilir. Avlakta güneş yükselmeye başladığında balığın artık yüzeyden yem almadığını görmeye başladınız. Ve nymph kullanmaya karar verdiğinizde sinking ip (batan ip) sarılı yedeğinizi hızlı şekilde makinenize takıp ava devam edebilirsiniz. 7) 6 WT KAMIŞA 7 WT İP TAKMAMI ÖNERİYORLAR. NE DERSİNİZ? Üretici firmalar kamışlar üzerine kullanılacak ip ağırlığını yazarlar. Örneğin 9’ 6’’ gibi. Neden üretici tavsiyesine uymayalım? Daha iyisini bilmek mümkün mü? FLY KAMIŞI VE BAKIMI Fly fishing için üretilmiş farklı türde bir çok kamış mevcuttur. Her bir kamış ayrı ağırlıkta bir kamış için üretilmiştir. Fly kamışları üzerinde yazan ağırlık ibaresi kullanmanız gereken ip ağırlığını gösterir. Örneğin 3'' bir kamış 3 wt ağırşığındaki bir ip içindir. Daha büyük rakamlar ise daha ağır ipleri ifade eder. Unutmayın alabalık avlarken kamış kolunuzun doğal bir uzantısı gibi olmalıdır. Asıl casting işi iple yapılır. [IMG] Kamışların ilk günkü özelliği ve güzelliğini korumak için mantar kısımlarını evde kullanılan el sabunu ile köpürtülmüş süngerle silerek yapmalıyız. Bu mantara ilk günkü görünümünü muhafaza ettirir. Daha sonra kamışı akan ılık suyun altında güzelce durulamalı, kurulamalı ve kurumaya bırakmalıyız. İyi durulanmamış ve tam kurulanmamış kamışlarda siyah lekeler oluşur, iyi görüntü vermezler. Kurulamada mantar üzerinde su damlası kalmamasına özen göstermeliyiz. Kamış gövdesini nemli bezle güzelce silmeli, temizlemeliyiz. Koruma için uygun malzeme ise evlerde mobilya cilalamakta kullanılan sprey yada dökme cilalardır. Spreyle cilayı kamış gövdesine uyguladıktan sonra, kuru temiz bir bezle parlatmalıyız. Elbette çarpma vb. sebeplerden kamış dış yüzeyinde istenmeyen küçük pürüzler oluşacaktır. Bunu halletmenin en güzel yolu naylon kadın çorabı kullanmaktır. Eritilen çorap bu bölgelerin yaması için iyi bir mazemedir. Grafit carbon kamışlarda temizlikte geçme noktalarının temizliği önemlidir. Geçme noktaları erkek ve dişi olmak üzere iki tiptedir. Erkek parçanın dişi içine takılıp çıkartılması esnasında döndürmemek gerekir. Bu hareket ek yerlerinde yıpranmaya sebep olur. Kamışa bakım yaparken bu kısımların yüzeyi iyice temizlenip kuruduktan sonra, bebe yağı yada vücut masaj yağı ile hafifçe yağlanmalıdır. Bu iþ için parafin de kullanabilirsiniz. Metal kısımlar temizlik yapıldıktan sonra metal parlatıcılar ile parlatılabilir. Nihayetinde uzun süreli depolanmalarda bu kısımlara pamukla ince makina yağı uygulanabilir. Makine yağı ile koruma sonrası kamış kullanılmadan önce mutlaka yağdan arındırmak için pamuklu bir bez ile temizlenmelidir. Bu şekilde kamışlarımızı ilk günkü dogal görünümlerinde saklayabiliriz. FLY KAMIŞINDA AKSİYON: Kamışın atış esnasında aşağı hareketi yaparken gösterdiği dirence aksiyon denir. Kamış aksiyonları: a) Fast-Hızlı b) Medium-Orta c) Slow-Yavaş olmak üzere 3 türlüdür. [IMG] Fast aksiyon kamışlar, slow aksiyonlu kamışlara nazaran eğilmeye daha mukavemetlidir. Slow kamışlar daha kırbaçvari bir esnekliğe sahiptir. Bu yapı nedeniyle fast aksiyon kamışlar ile daha uzak mesafeye atış yapılabilirken, slow aksiyonlarda bu mesafe daha kısa olmaktadır. Aksiyon seçilirken dikkate alınacak kriter, sizin atış alışkanlığınız ve stilinizdir. Fast aksiyon kamışların avantajlarından biri de, atış yapmak için sizi çok fazla efor harcamaya zorlamamasıdır. Dolayısı ile de daha az yorulursunuz. Atış ağırlığı ve aksiyonunu artık biliyorsunuz. Ancak piyasada bir çok kamış markası aynı ağırlıkta ve aksiyonda olduğu iddia edilen ürünler pazarlıyor. Seçimi nasıl yapmalıyız? Kamışlar bambu, pvc, fiberglas, karbon(grafit) gibi malzemelerden imal edilir. Elbette endüstri ve malzeme yapıları geliştikçe yapı malzemeleri daha da gelişecektir. Kötü, kalitesiz malzemeden imal bir kamış ile iyi atış yapamazsınız. Çok yorulursunuz. Bu noktada tavsiyelere kulak vermek, tecrübeleden yararlanmak lazımdır. BALIK YAKALAMADA MAKİNENİN ÖNEMİ "ZIINNNNNGGGGGG! kesinlikle bir yazım hatası değil....fly avcıları için tanıdık bir ses.. Peki nedir bu? “ZIINNNNNGGGGGG” Makinedeki fly ipiniz hızla azalıyorsa, bunu tercümesi oltaya bir balık takıldığı şeklinde yapılabilir. İnanın harika bir duygu patlamasıdır. Balığı oyalamak ve karaya almakdaki başarı reaksiyonunuza bilgi birikiminize sabrınıza ve sakinliğinize bağlıdır. En çok da makinenize. "PING!" ise hiç hoş bir ses değildir. Bunu duyduðunuzda muhtemelen fly ipiniz kopmuştur. Fly ipiniz gider tabiki ucundaki aksam ve binbir emekle bağladığınız fly da. Bu benim başıma hiç gelmedi. İnanın bu doğru. Sanırım korkunç bir şey olmalı. İşte bu berbat şey makine seçimiden kaynaklanan bir sonuçtur. Peki makineyi nasıl seçmeliyiz? Pahalı olan mı daha iyidir? Gerçek fark nerededir? Bildiğiniz gibi makine backing dediğimiz ip le fly ipini sardığımız bir araçtır. [IMG] MAKİNE AKSAMI Backing iki amaca hizmet eder. Birincisi fly ipinin makineden sağılırken ve toplanırken hızlı olması, ikincisi fly ipinin kısa olduğu durumlarda alt dolgu oluşturmak. Makine üreticileri makineye saracağınız backing için önerilerde bulunurlar. Makine aldığınızda buna dikkat edin. Öneri dışında bir tercihte bulunmamanız sizin lehinize olacaktır. Ben monofilament backing kullanmamanızı tecrübelerime dayalı olarak söyleyebilirim. Uzama ve ısı nedeniye makinenize hasar verebilir. Alüminyum malzemeden titanyuma doğru artan bir fiyat marjı izleyen makineler, 20 dolardan 100 lerce dolara kadar fiyatlara ulaşabilir. Makine gövdeleri: Bu parçalar oynamaz, metal ya da grafitten preslenmek suretiyle imal edilirler. Yeni imalatlar eski olanlara göre çok daha pahalıdır. İyi diye anabileceğimiz makineler korozyona ve tuzlu suya dayanıklı olarak özel malzemelerle kaplanırlar. Daha kalitelileri de tamamen su geçirmez şekilde imal edilir. (Özellikle tuzlu su) Fiyatı arttıran en önemli etken debriyaj dediğimiz drag sistemlerinin gelişmişliğidir. En yaygın kullanılan debriyajsız (no drag) ürünler click and pawl diye anılırlar. Tek debriyaj balıkçının uyguladığı güç olan bu sistemler ucuzdur. Bir üst sınıf tabir edilebilecek modeller daha çok tuzlu su kullanımı için imal edilmiştir. Unutmayın tuzun yarattığı korozyon makineye zarar verebilir!!! Bu yüzden kaplama malzemeleri ile korunmuşlardır. Tecrübeli olanlar bilir, bu makineler kullanım sonrası tatlı su ile yıkanıp kurulanır. Bir kap içinde 1 saat kadar bekletiğimiz makineyi daha sonra akan su altında yıkamalıyız. Daha sonra iyice kurulayıp, gövde kısmını hafifçe yağlamalıyız. Kurulamada kağıt havlu, pecete vb. kullanabiliriz. Drag sistemi olan ve bu yüzden daha pahalı olan bir makineyi almak sizi ip kompalarına karşı güvenli hale getirecektir. Elbette bu drag debriyaj sisteminin ayarının da iyi yapılması da çok önemli bir unsurdur. İpin ucundan çekerek makinedeki drag ayarını kontrol edin. Eğer uygun şekilde bir ayar yoksa, ayarınızı yenileyin. Ta ki uygun yumuşak ayarı bulana kadar.... Yazan: Don Mac PERSON Çeviri: İlhami TOKER Kaynak: http://www.rastgele.org/index.php?mod=menu&t=194 .