Son günlerde fly fishing e ilgi duyan arkadaşlarla karşılaşıyorum. Sanırım Chasse&-Peche gibi televizyon yayınlarının bu tekniğe duyulan ilginin artmasında etkili oldu. Bende bu merak nedeni ile bu takımdan edindim. Ama olay malzeme edinmekle olmuyormuş. Her nekadar atalarımız "Alet çalışır El öğünür" demişlerse de bu iş biraz daha deneyim gerektiriyor. Hakan arkadaşımız bu konuda sitede karşılaştığım en deneyimli arkadaş ve kendisinden çok yararlandım, ayrıca burada da teşekkür ederim. Umarım Türkiye ye geldiğinde birlikte avlanma şansımız da olacak. Ancak eminim ki aramızda deneyimli başka arkadaşlar da vardır. Eğer bu arkadaşlarımızdan da özellikle Türkiye deki deneyimlerini hakkında bilgi edinebilirsek yararlı olacağını düşünüyorum. Özellikle aşağıdaki başlıklar önemli * nasıl bir takım: kamış boyu, misina kalınlığı, hazır sinek mi, ne tür renkler * avlanma yerleri: dere, göl * Meps, kaşık, canlı balık, dip oltası tekniklerine oranla başarı şansı nedir * hagi mevsim yada günün hangi saatlerinde yada hangi hava koşullarında başarı artar Bu konda katkıda bulunacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler. Saygılar
sırayla sorularınızı yanıtlamaya çalışacağım 1.Kamış boyu 2.7-3 metre arası 5-6 atarlı idealdir.Floating 5 numara fly ipi ve 70 lik makara iyi seçimdir.Hazır sinekte kullanabilirsiniz cahill,march brown 14 yada 16 numara iğneli modeller uygun olur kendinizde sineginizi yapabilirsiniz.Koyu kızıl ve kahve renkler iyi seçimlerdir. 2. Dere yada göl avlanmak için farketmez. 3.Diger tüm yöntemlerden daha başarılı sonuçlar verir. 4. gün doğumu ve gün batımı tüm balıkları avlamak için iyi saatlerdir.Alabalıkta ava görünmeden yaklaşmak av oranını çok çok arttırır. Rastgelsin.
Selam bende alabalıktan ziyade turna için kullandığım takımdan bahsediyim. Turna için 4 parçalı alabalık takımına göre daha ağır olan 7/8 atarlı kamış ve 70 lik makina-fly line olarakta wf7f nolu line kullanıyorum.Yem olarakta cabelastan getirttiğim tüğ ve tavşan postundan yapılmış balık imitasyonlarını kullanıyorum.daha yolun başında sayılırım bir seferinde çanıllıda zokayı yutturmayı başardım.Aynı takımı hooper denilen çekirge imitasyonlarını kullanarak tatlısu kefal avında da önümüzdeki günlerde deneyeceğim.Deneyen arkadaşlarımdan öğrendiğim tatlı su kefalinin fly fishingle avının alabalık avını aratmayacak kadar zevkli olduğu yönündedir.Turna avında kullanılan takımların tatlı su levreği (perch) avındada kullanılması mümkündür.
Üstad'a sormalı !.... Sayın Pasha verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Bende Cormorra 2,40 kamış, Shaekspeare makina, 5 ve 7 numara yüzer tip ip ve bilimum boy ve renkte sineklerim var. Küçük meps yada diğer ürünleri kullanmayı denemedim.Problemim 3-5 metreden daha uzağa atamamak. Bu konuda henüz acemiliğimin yanında acaba kamış boyunun kısalığı bu derece etkileyebilir mi? Amacım abant'ta alabalık ta kullanmak, derelerde çok problem değil. Sizce usta bir balıkçı bu ekipman ile 15-20 metre atabilir mi?
slm muharrem bey öncelikle şunu belirteyim fly ile en uzak mesafe atışı 56mt. dir bende sizin gibi ilk etapta atamıyordum fakat biraz çalışmayla daha uzağa atacağınıza eminim. fly ile çalışırken kamışın alt tarafını bileğinize mümkün olduğunca yapıştırın ve bileğinizi bükmeden kolunuz ile 30 derecelik bir açı oluşturarak kamışı geriçekmek suretiyle yaylandıracaksınız buda nasıl olacak derseniz kolunuzu kaldırdığınızda kamış baş hizasında durdurularak uç noktası geriye doğru esnetilir (ama sakın çok hızlı bir şekilde yapmayın) ip arkada tam açılacağı zamanda tekrar kamışı 30 derece öne eğerek uç tarafın esnemesini sağlayın ve ip kendiliğinden ileri doğru fırlayacaktır.ilk etapta biraz zorlanacaksınız ama çalıştıkça ne kadar basit olduğunu göreceksiniz rastgele yardımcı olabildiysem ne mutlu bana bilgi paylaştıkça kazanılır kefale yem olarak nasıl bir sinek takarsanız takın hiç farketmez bizzat kendim denedim her türlü renkte yapılmış imitasyon sinek rahatlıkla kullana bilirsiniz. alabalık için tabiki açık havalarda siyah ve kırmızı ton ağırlıklı sinek kullanırsanız mutlaka yakalarsınız kapalı havalarda ise k.rengi ve gri ton ve onlara yakın renkler daha iyi sonuç veriyor ben devamlı alabalığa giden biriyim ve her gidişimde ilk önce fly ile avlanıyorum ve dönüşte ise 1no mepps kullanıyorum parlak nikelaj üzerine kırmızı benek alabalığın hiç vaz geçmeyeceği bir yem olarak mepps'i kullanabilirsiniz. rastgele
Sevgili arkadaşım Kamış boyu atış mesafesini etkiler ama çok değil alıştırmalarınızda kamışın alt ucunu uzun kollu gömleginizin manşetine sokarsanız bu elinizin düzgün alışmasına faydalı olur ama asla kamış tutan kolunuzun omuzunuzu geçmesine müsade etmeyin ve fly ipi hareketini tamamlamadan diğer yöne hareket yapmayın bu liderin düğümlenmesine ve atış mesafesinin düşmesine neden olur bol bol anteraman öneririm. Rastgelsin.
teşekkürler Azimliyim bu işi başaracağım. Yardımlarınız için çok teşekkürler. İlk yakaladığım balıkları sizin için tutacağım
Kısa kollu bir şey giyorsanız, bileğinize ve kamışın sap kısmına takacağınız kalın paket lastiği de bu alışkanlığı edinmenizi sağlar. Not: Paket lastiği olarak ifade etmek istediğim, bir cm genişliğinde ve 10 cm çapında olan lastiklerdir.
fly avcıları nerede ? Arkadaşlar merhaba; Ben Ankara'dan Tufan, Yaklaşık iki yıldır Fly avcılığı ile ilgileniyorum, malzeme, bilgi ve döküman topluyorum. Bu konuyu görünce hemen abone oldum ama en son mesaj geçen yıl yazılmış, hem konunun devamını sağlamak amacıyla, hem de malzeme ve bilgilerimizi paylaşmak adına flycıların canlanması gerektiğini düşünüyorum, malum alabalık avı bitti ve şimdi yeni sezon için fly bağlama zamanı,
Fly yapımı için gerekli malzemeler. Tufan Bey; Siz hobinizde olduça yol katetmişsiniz. Fly yapım malzemelerini nereden edinebilirim. Daha önce hiç fly ile balık avlamadım ama her zaman ilgimi çekti.
Teşekkür ederim Sefa bey, Şimdilik malzeme ve bilgi topluyorum, elim alışsın diye büyük iğnelerle tatlı su kefali için böcek imitasyonları bağlıyorum, birkaçını kefal avında kirmir çayında denedim çok zevkli bir av yöntemi, kefalin çekirge imitasyonlarına atlayışını görmelisiniz, üstelik araştırmak ve keşfetmek bana daha çok zevk veriyor. Yakın gelecekte iğne boylarını ve yapımını alabalık için küçülteceğim gök kuşağı alabalık ve doğal alabalık için, tahminim o av daha zevkli olur. Fly malzemelerini aldığım adresi link olarak özelden yolladım, umarım siz de flycı olursunuz. Sevdiğiniz huzur bulduğunuz doğa ile başbaşa nice mutlu günlere,
Tufan Bey Merhaba, Türkiye'de çok sık rastlamadığımız bir yöntem fly fishing.Sizce ülkemizde yeterince bilinmemesinin veya kullanılmamasının nedeni ne olabilir??
merhaba ufuk, Türkiye'de fly avcılığı henüz çok gelişmemiş olduğuna katılıyorum, Fly avcılığı sanıldığı gibi sadece at çek diye tabir ettiğimiz yöntemler kadar basit değil (bunun böyle olduğunu işin içine girince öğrendim) Böcek imitasyonlarının yapımına geçmeden önce merada araştırmalar yapmak ve ona göre uygun malzemelerle balığı cezbedecek böcekler yapmak ve balığa uygun şekilde sunmak gerekiyor, bu konuda ülkemizde ve dünyada yazılmış bir çok yazı ve hazırlanmış siteler var, tabi fly avcılığı ile ilgili malzemeler üreten ve satan bir çok firma olduğunu söylememe gerek yok sanırım, yani anlayacağın fly avcılığı biraz pahalı ve uğraş gerektiren ama bir o kadar da zekli bir av yöntemi, ilgilenirsen diye bir de link vereyim Graham Oven nasıl böcekler yapmış bir gör. http://www.solarexpert.com/fishing/more-fly-tying.html
Graham'ın yaptıklarını mutlaka görmelisiniz... Tufan Bey; Graham'ın yaptığına imitasyon demek haksızlık olur. Arkadaş resmen icra-i sanat eyliyor. "Bu imitasyonu nasıl yiyor ?" dersek balığa haksızlık ederiz zira gerçeğinden ayırdetmek bizim için bile neredeyse imkansız.
selamlar..benim de merak ettiğim acaba bu fly iğneler pek çok kere kullanılabiliyor mu yoksa bir balık yakalayınca bozulup yernisi mi yapılmak zorunda kalıyor...malum nerin tiylerden yapılan bu yemler balığın ağzında harab olur..
evet aynen ben de katılıyorum, zaten videolarında ve fotoğraf albümlerinde izlerseniz, yapma böceklerine canlı böcekler geliyor, yemeye veya çiftleşmeye, çok ilginç değil mi?