Sevgili Mehmet Bey, bu alıntıyı 20 yılını literatür araştırmasına vermiş, ilkokuldan beri bunları araştıran birisine yazmışsınız karagöz familyası derken o familyayı sparidae familyasını temsil olarak değil, birbirine çok benzeyen karagöz, baltabaş karagöz, sivriburun karagöz ve ispari balıklarını kastetmek için söyledim. çünkü konu genelinde zaten bu balığı mercana ya da sinarite benzeten yok olmazsa "karagözün familyası" diyelim bir de konuyla ilintili olarak kendi fikrimi belirteyim; sparidlere mercan balıkları demek bana göre yanlış olup bu ismin kökeni "sparos" dan gelmekte ve bu da ispari balığının yunanca adı olmakta. isparigiller daha doğru olacaktır diye düşünüyorum not: istavrit ile akyanın aynı familyadan olması bana daha enteresan geliyor sevgiler.
Bakın, burada bulunma amacımız bilgiyi paylaşmak ama doğru bilgiyi paylaşmak. Sanırım bu konuda hem fikirizdir. Siz uzun bir geçmişe dayanan ve okuduğumda bana "bravo" dedirten kendiniz ile ilgili söylediklerinizden sonra tutup ta olmayan bir familyaya aitmiş gibi bir balığın adını söylerseniz önce kendinize haksızlık etmiş olursunuz. Siz belki de bir ifade hatasıyla istemedende olsa böyle bir şey yazdınız. Ama sizin kadar bilgili olmayan, hatta ve hatta hiç bir balığın adını bile bilmezken ahkam kesen pek çok insan var. Bizler burada doğrusunu yazarak belki de bu muhterem(!) insanların bir kaçınına "Haaa!! Bak böyleymiş..." dedirtebiliriz diye düşünüyorum. Size cevaben yazdıklarımın tek amacı budur. Yoksa sizi rencide etmek gibi bir niyetim olmamıştır. Umarım bu konuda birbirimizi anlayabilmişizdir. Benim için hiç bir sorun yok. Her şey denebilir. Sanırım bu sınıflandırmaya Sinonim deniliyor. Ben bu konuda bilgili en azından sizin kadar ehil görmüyorum kendimi. Bu nedenle bu konuda hiç bir şey söyleyemeyeceğim. Ama ben de kişisel bir fikrimi söylemek isterim. "Sparus Aurata" malumunuz üzere "Altın Bantlı (anlındaki sarı bant kastedilerek) demek. Bence kırmızı yanaklı(Latincesini bilmiyorum) dense daha güzel olurdu Esasında bildiğimz tanıdığımız avladığımız pek çok balığın ailelerinin (Familyalarının) aslında "Levrekler Takımı"na ait olması çok çok daha enteresan Sevgiler saygılar benden efendim.
Kızmazsanız bir ilave de ben yapayım. Sizin ne kadar araştırmacı olduğunuz, yazdığınız tüm mesajlar incelendiğinde gayet net görülüyor. Bu yönünüze istinaden fikir yürütmelerinizin çoğu da isabetli. Sparidae ==-> nin kökeni tabi ki sparos dur, ama sparos "mercan balığı" anlamına gelir. Isparinin Türkçe adı bu kelimeye çok benzese de, esas olan bilimsel adıdır ve diplodus kelimesi sparos'a çok uzaktır. Bu terime "Sparus aurata" nın daha yakın olduğunu söylemek yanlış olmaz. Keza gerçek mercan balıkları "pagrus" cins ismiyle anılır ki, çok eski olmayan zamanlara kadar "pagrus" "sparus" un eş adı olarak kullanılmıştır. Sparid'lere "mercan balıkları" adını koyanlar, öğrencisi olma şerefine eriştiğim köklü bilim kurumlarının tam donanımlı bilim adamlarıdır. Bu gün adli tıp (akrabalık ilişkileri) düzeyinde genetik çalışmalar bile Karl Linne'nin pek çok isimlendirmesinin geçerliliğini onaylamıştır. Ki aileye Türkçe isim verilmesi çok eski zamanlara da dayanmaz ve modern yöntemlerle yapılan tetkiklerin bir ürünüdür.
yok yok Mehmet Bey ne yanlış anlaması estağfurullah bu şey gibi oldu; "hah, kaan ve familyası geldi..." cümlesindeki gibi bu arada "birşeyus erithrynus" olursa kırmızı yanaklı oluyor ama yanağı ben de bilmiyorum aslında bu işler çok garip, mesela baltabaş ismi aslında çipuranın olsa daha güzel, başı karagöze nazaran çok daha iri. levrek yorumunuz da güzel, malumunuz levrek takımının latincesi "perciformes", ve elimdeki çok eski bir kaynakta da levreğin familyasına "percidae" demişler. serranidae gözüküyordu eskiden de, şimdi bizim levreği almışlar moronidae ye. morongil lafı hiç yakışıyor mu levreğe
Yakup abi ben bilim adından değil yunanca isminden çıktım isparinin. eskiden "sargus annularis" ti sonra "diplodus annularis" oldu ama yunancası "sparos". yani şimdi düşününce bu balıkların hepsi "spari" yani yaldızlı, sarı, altın rengi vs gibi bir anlamı var ve çoğunda da yatay veya dikey sarı bantlar, parıltılar bulunmakta. yani aslında familyanın adı "sarımsıgiller" veya "altın rengigiller" gibi bir şey sizi yakalamışken bir konuya daha değinmek istiyorum. "mercan" diye bir balık yok değil mi? yani herkesin mercan dediği balık "pagrus erithrynus" yani kırma mercan değil mi? "pagrus pagrus" da fangri. biz hangi balığa "hakiki mercan" diyeceğiz? saygılar...
Ülkemizde Özellikle Pegellus ve Pagrus cinslerine ait türler "mercan balığı" adıyla anılır. Fakat bu bir tür adı değil, cins adıdır. Yani mercan bir balığın adı değil, iki cinse ait pek çok balığın cins adıdır. Bunla birlikte mırmıra çizgili mercan dendiğini de dikkate alırsak, bu konunun başına dönmüş oluruz ve Sparidae neden "mercan balıkları ailesi" olduğu ortaya çıkmış olur. (Konu dışı olsa da, bazı içsu balıklarının da Türkçe adının mercan olduğunu da bir kenara not edelim)
bilgiler için teşekkür ederim Hocam. ben eritrinus olanına mercan demeye devam edeyim, kafam karışmamış oluyor
Yakup ERDEM bey siz bende önce belgeleri sunmuşsunuz.Bende hazırlık yapmıştım .Katılyorum size aradaki farkı resim iyi daha acıklıyor.teşekkürler