GECEN YIL 38 KİLO (BİZ TURNA DİYOR ASIL İSMİ MECHUL???)

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında ahmettanyıldızı tarafından paylaşıldı.

1. ahmettanyıldızı

ahmettanyıldızı ahmet

ELAZIĞ KEBAN BARAJI- AHMET TANYILDIZI ,HAMZA DEVECİ

2. balıkçı44

balıkçı44 erkan

En İyi Avı:
    sazan 8 kg alabalık 3.50 kg
    hay maşallah gerçek ismi luciobarbus esocinus olarak geçiyor tebligde fırat havzasının en çok büyüyen balıgıdır nasıl bir sistemle aldınız topragım

3. ahmettanyıldızı

ahmettanyıldızı ahmet

kaşık ile at çek ile aldık hacı, bunun dısında geçen yıl Ekim ayı itibariyle 15 kilo, 10 kilo v.s balkılarıda aldık....Bakalım bu yıl 8 kiloluk felan çektiler bu ay itibariyle ama daha vakti var...

4. d33p3r

d33p3r Erdinç

Favori Kamış:
    Lineaeffe IM Casting Surf Kamış 4.20, Okuma VSystem Spin Kamış 2.40
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV-65b, Okuma Avenger AV-40b
    En İyi Avı:
    36 cm lüfer, 1.2kg Palamut
    Yahu bende şunu anlamıyorum. Senki koskoca balıksın, ne işin var senin minnacık kaşık ile. O kaşık karnını bile doyurmaz yahu. :D

Şaka bir yana çok sağlam bir avlanma olmuş. Kaç saat uğraştınız acaba kıyıya çekmek için?

5. Senol_Temur

Senol_Temur Senol

Favori Kamış:
    Shimano Alivio CX 240 Medium Light
    Favori Makine:
    Shimano Exage 3000SRC
    En İyi Avı:
    Sudak 59 cm - Turna 86 cm
    Tebrikler çok güzel balıklar biraz da takım hakkında bilgi verseydiniz daha güzel bir av raporu olurdu , kaçlik misina , hangi kamış gibisinden . Ayrıca ben bu balığın yöresel ismini Caner olarak biliyorum. Bilgi sahibi üyeler tabiki söyleyecektir gerçek isminide . Devamını dilerim .

6. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Bu balığa yöreselolarak Turna denmeye başlanmışsada esasyaygın ismi Canerdir.
    Daha güneyde akraba türüise Şabut olarak anılır.

AlbaNo;3 Toby, Savagear Pilgrim 28 gr ve üstü kaşıklarla atçek yöntemiyle yakalandığı gibi canlı balık bırakmasınada itibar eder.

Kebanın kimi yerlerinde yüz kg üstlerine kadar erişebilir.

Tebrikler

7. dici

dici Murat

En İyi Avı:
    Turna, 85 cm. 3.75kg.
    Aras nehrinde de bolca çıkar. Vedat Ağabeyin dediği gibi Caner balığı

8. dici

dici Murat

En İyi Avı:
    Turna, 85 cm. 3.75kg.
    foto ve video yükleme

bir arkadaşımız foto ve video yüklemek üzere yardımcı olursa çok memnun olurum

9. MrSyhn

MrSyhn Emre

Favori Kamış:
    c
    Favori Makine:
    d
    En İyi Avı:
    e
    bu balıgın ismi Caner balıgıdır güneydogu bölgesnin incisi diyebiliriz keban ve atatürk barajında 130 kg ya kadar yakalandıgı bilinir haberlere bile cıkmıştı. daha büyüklerini tutmanız dilegiyle

10. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Ömrümü verdim şu üç balığın türkçe isimlerinin doğrusunu öğrenemedim:(
    ŞABUT-CANER-FIRAT TURNASI .
    İçimde uhdedir,bıyıklı balıkları peşinde binlerce km yol teptim,iyi kötü sekiz on türünü ayıracak kadar tecrübem var.
    Bu üç balığın olduğu sulara olta atıp nedir ne değildir kendim görüp inceleyemedim:(
    Olur ha ,birgün nasip olurda gidersem diye,20 senedir literatüre göz gezdirip,kitaptır,forumdur,sitedir bakıp duruyorum.
    Önce bildiklerimi(öğrenebildiğim) sıralayayım;
    Resimdeki balığa CANER dendiği doğrudur,fırat turnası yada TURNA dendiğide doğrudur.Bir kısım ahali şabutta diyor:confused:

RESİMDEKİ BALIĞIN (FIRAT TURNASI) Bilimsel adı Barbus esocinus (bilim ve teknik kurumu böyle kabul etsede luciobarbus olarak sınıflandırıldığı birçok bilimsel çalışma mevcut,bencede tam bir barbus değil)

FIRAT TURNASININ CANER VE ŞABUT İSİMLERİYLE ANILMASI,BİLİMSEL YÖNDEN TEZAT OLUŞTURUYOR.
    Caner balığının bilimsel adı barbus capito capito(birçok bilimsel kaynak balığı luciobarbus cinsinde sınıflayıp luciobarbus capito olarak adlandırmakta bence doğrusudur.) Arasta yaşayan CANER bu balık .

Üniversiteler(bkz.http://e-dergi.atauni.edu.tr/index.php/zfd/article/viewFile/5728/5524) ve bilimve teknik kurumu(bkz.http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/TR_tur_listesi/liste_tatlisubalik.htm) Balığı(CANER) Böyle tanıtıyor.

Şabut(yada ŞABOT) İSE tor grypus bilimsel adlı balık (YİNE bilim camiası bu balığı,luciobarbus,carasobarbus ve barbus cinsinde değerlendirebilmektedir,benim şahsi görüşüm carasobarbus yönünde çünkü ne klasik bir bıyıklı görünümünde ve ebatında nede konudaki fırat turnası gibi ağız yapısındadır.ağzı ne tam bir bıyıklı ya nede fırat turnasına benzemekte,daha çok ot sazanı na benziyor)

Birde bu balığın (şabut) yakın akrabası var,tor canis TÜRKİYE SULARINDA BULUNDUĞU BİLİM VE TEKNİK KURUMUNCA İDDİA EDİLMEKTE!!! Yine bu balık içinde carasobarbus ve luciobarbus cinsi tartışması mevcut.bu balığın aşşağıda bahsettiğim bizir ile karıştırılarak (görünüşleri çok yakın) listeye alındığı kanısındayım.Literatürde ürdün nehri havzasında yaşadığı BELİRTİLMEKTE !(İSRAİLLİLERİN İLGİLENDİĞİ TÜRDE BUDUR!)
    BİZİR olarak tanınan balık isecarasobarbus luteustur ,bu balıkta aynı cinsten gelmekte.

Sonuçta CANER adıyla anılan balığın ŞABUT YADA FIRAT TURNASI OLMADIĞI herbirinin farklı balıklar olduğu sonucu ortaya çıkmakta!

Konu içindeki balığın yöresel adıyla TURNA olarak anılması bildiğimiz turnayla karıştırılmaması açısından birkaç literatürdede yer alan FIRAT TURNASI adının en uygunu olduğu görüşüne sahibim.

Bu konuda daha fazla bilgisi olan dostların yardım ve katkılarını bekliyorum HERKESE RAST GELSİN...

ÜRDÜN BALIĞI(tor canis)

BİZİR BALIĞI (carasobarbus luteus)

ŞABUT BALIĞI(tor grypus)

FIRAT TURNASI(Barbus esocinus)

CANER BALIĞI(barbus capıito capito)

BUNLARA İLAVETEN YİNE YÖRENİN BİR DİĞER MEŞHUR BALIĞINIDA RESİMLEYELİM

MURZA (MURZU)BALIĞI(barbus mursa), Caner balığının yaşadığı(barbus capito) aras ve kura havzalarında görülür.40 cm boya ulaşabilir.

MURZU BALIĞI VE CANER BALIĞI (ÜSTTEKİ CANER ALTTAKİ MURZU)

11. ahmettanyıldızı

ahmettanyıldızı ahmet

12. beyyurdu23

beyyurdu23 EYYÜP

En İyi Avı:
    sazan- 3 kilo :)))
    Allah biliyor ya başlığı görünce içimden geçti ki bu başlığı atan kesin Elazığlıdır ve balık ta Caner balığıdır yani buradaki yöresel ismi ile turna. Ahmet kardeş inşallah bir gün beraber gidip avlarız bunu. eline sağlık balık çok güzel.

13. tarvas

tarvas TALHA ARVAS

Favori Kamış:
    OKUMA V SYSTEM 9 2.40 (10-40 GR), SİLSTAR 4.20 SURF
    Favori Makine:
    OKUMA RTX 40S, RYOBİ EXCUSİMA 8000Vİ VE 4000Vİ
    En İyi Avı:
    LEVREK 1 KİLO, ZARGANA, 40 CM TURNA
    Balığın etinin tadı nasıl acaba ? :)

14. erdemutuk

erdemutuk Armağan

Favori Kamış:
    Penn regiment,ShakespeareUglyStikCustom
    Favori Makine:
    Penn Conflict,DAMQickRetro,SproZALTARCXS
    Ahmet kardeşim 10 yıl yaşadım güzel memleket gakgoşlar diyarında, istemeden de olsa ayrılmak zorunda kaldım. Hala Ankara'da 23 plakalı bir araba görsem hemşerim misali sevinirim. 1997 yılında ilk gittiğimde gördüm Caner'i, orada turna diye satarlar. Sinemalar sokağındaki balıkçılar büyük olanları asıp sergilerlerdi. Hala duruyor mu onlar bilmem. Avından dolayı seni tebrik ediyorum ve bu vesile ile Elazığ'ın cana yakın, dürüst, çalışkan, bu ülke için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan, güzel insanlarına sevgi ve selamlar gönderiyorum.
    Saygılarımla.

15. ahmettanyıldızı

ahmettanyıldızı ahmet

Çok tesekkür ederim GAGGO, hemserim misali değil hemserimsin zaten 10 yıl az mı...Evet hala birfiil devam ediyor düzen, kapalı çarşıda sergileniyor büyük balıklar... Bakalım bu sezonda simdilik 8 kg çektik daha 1 ayı var ama nasip...

16. ahmettanyıldızı

ahmettanyıldızı ahmet

nasıl anlatsam tadını, lokum desem yetmez, "hani peynir gibi" diyorlar ya o terim yanımdan geçmez....:D

17. ahmettanyıldızı

ahmettanyıldızı ahmet

İnsallah kardeş nasip olur tanışır gideriz ( Beyyurdu lumusun küçükken çok gelirdim oraya dayım imamdı EBUBEKİR...)

18. beyyurdu23

beyyurdu23 EYYÜP

En İyi Avı:
    sazan- 3 kilo :)))
    beyyurdulu

çok iyi tanırım yıllarca görev yaptı bizim köyde Ebubekir hocam sesi de maşallah çok gür ve güzeldir kendisini çok severim inşallah beraber gideriz eğer gelmişseniz muhakkak görmüşümdür sizi

19. Erhan KIZILTAŞ

Erhan KIZILTAŞ Erhan

Favori Kamış:
    Bauer 210cm 8-30gr Spinning Rod
    Favori Makine:
    SHIMANO NEXAVE 2500 FC 3XSSS+1 BB
    En İyi Avı:
    The person you have called cannot be reached at the moment
    Gerçekten çok büyük ve güzel bir balık tebrik ederim. Ayrıca sormak isterim oltaya geldikten sonra balığın aksiyonu nasıldır acaba?

20. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Ellerinize sağlık olsun
    videoyu hiç izlemediysem 3 kere izledim süper ötesi.....