İki gün izin alınca perşembe akşamı enişteler ile Yeniköy'e doğru yola çıktık.Yeniköy Gelibolu'ya bağlı bir köy.Halkın büyük çoğunluğu 1924 mübadelesi ile Selanik'ten Türkiye'ye yerleştirilmiş Pomaklar.Sahil Yeniköy'e 5 km mesafede.Toplam 460 dönümlük bir vadi var sahil kenarında.Bizimle birlikte toplam 19 ailenin yeri var.Rahmetli babam burayı yaklaşık 11 yıl önce almıştı.2.derece sit alanı.Beton izni yok.Sadece bağ evi yapılabiliyor.Suyu mükemmel.Yaklaşık 3-4 mt sonra tatlı su çıkıyor.Sahili ıssız.Sadece balıkçılar var.Bu yıl sahili canlanmaya başlamış.Sakin olduğu için Gelibolu ve civar yerlerden denize girmeye ve kıyılarda balık bol olduğu için balık tutmaya gelenler var.Denizi çabuk derinleşiyor.Balık çeşitliliği ve bolluğu yönünden çok zengin bir yer.Açıklarda bol miktarda mezgit çıkıyor.Buradaki balıkçılar genellikle mezgit avına çıkıyorlar.Toplanan balıkları bir firma her sabah gelip alıyor.Kıyılarda bol miktarda ispari,karagöz,zargana,hanos çıkıyor.Kışın balıkçıların anlattığına göre kıyılar levrek kaynıyormuş.Hafta sonu maceramla ilgili fotolar: Takım hazırlarken Mütevazi bir yer yaptık kendimize.Eniştelerin hepsi inşaat ustası olunca Edirne'de parçaları hazırladılar.Kamyonla getirip monte ettiler.Yakında prefabrik işine gireriz heralde. Hırsızı yakaladım.Bu balık tam kıyıda iğneyi kopartıp götürdü.İğneyi iyi bağlamamışım.10 dk sonra bir ispari tuttum.İğneyi çıkarmaya çalışırken bir baktım diğer iğne içinde.Çok şaşırdım.Koca denizde gele gele az önce kaçırdığım balığı tekrar yakalamıştım.Bu ispariler çok az gözlü.Bir başka ispari deniz kurdunu tam mideye indirecekken tavuk göğsünün cazibesine kapılarak atlamış oltaya.Deniz kurdu balığın ağzında canlıydı. Aynı anda iki tane ispari oltada.
resimler çok güzel anlatım çok güzel balıklar güzel ,daha ne olsun mesut abi paylaşım için teşekkürler EDİRNE de ufak bir nehir org. yaparız isterseniz müsait olduğunuzda
Mesut tebrikler De o kadar anlatmışsın şöle balık var ,böle balık var,buralarda diye .Bende ilk önce yazını okurken acaba ne çeşitli balıklar görücez şimdi diye beklerken iki tane resim görünce şaşırdım. Ama olsun en azından zevkini almışsın tebrikler kardeşim .
Fotolara Devam. Hanos Çekirdek muhabbeti Lüks ışığı altında çay keyfi Yem olarak tavuk göğsü kullandım.Gelibolu'dan aldığım sardalyalar bayat olduğu için yem olarak kullanamadım.Çünkü balık eti iğnede durmuyordu.İstanbul'dan zıpkın avcılığı için gelen Necati Kardeş istavriti kuyruk altından flato yapıp zargana topu ile bir takım yaparak suya saldık.Gelin balığı olduğunu öğrendiğin balığı bu şekilde yakaladım.Saat 6:30 da av yerine gidiyordum.İsparilerden oturmaya bile fırsat bulamadım.Oltayı daha suya atar atmaz ya yemi götürüyorlardı ya da yakalanıyorlardı.Tuttuğum bütün balıklar iğnenin tadını çok sevmiş olacak ki iğneleri midelerine kadar indirmişlerdi.İsparilerin çeneleri çok güçlü olduğundan iğneleri çıkarmak için çok uğraştım.50-60 mt açıkta büyük bir balığın her gün aynı yerde belirmesiyle benim avda sona eriyordu.Necati'nin demesine göre balık AKYa idi.O balık belirince benim avda sona eriyordu.Öğleden sonra denemelerim de sadece vuruş alıyordum.Bu arada sülünesi denedim ama iğneden çabuk çıktıkları için pek tutmadım.Sadece hanosu sülünesle yakaladım.3 gün benim için büyük bir tecrübe oldu deniz balıkçılığı için.Sizlere hem kıyı balıkçılığı hem de tekne balıkçılığı için tavsiye ederim Yeniköy’ü.Tekne ile balığa çıkanlar 1 saat içinde yaklaşık 3-4 kilo balıkla geri dönüyorlardı.Yeniköy’e nasıl gidilir.Gelibolu’dan Keşan istikametine doğru Gelibolu’yu geçtikten 3 km sonra ilk Petrol Ofisinden sola dönün tabelayı görürsünüz.Keşan istikametinden gelirseniz Güneyli Köyüne dönün tabelada Güneyli 1km-Ocaklı 5km-Yeniköy 10 km yazar.
Yeniköye 1978 de gittik en son o zamanlar plajında bizler ve inaklerden başka kimse yoktu,köy halkı biraz değil çok tembel di öyle hatırlıyorum ama Ezine ye bağlı diye biliyorum ben Yeniköyü uçsuz bucaksız bir kumsalı vardı ve rüzgarı hiç eksik olmuyordu şimdi tekrar gitsem oraları hatırlarmıyım bilmiyorum köyde yazları 15-20 gün kalırdık kaldığımız mustafa amcalar şimdi yaşamıyordur bilemiyorum, rahmetli annemin arkadaşının babasıydı bana resimler az da olsa çocukluk anılarımı hatırlattı sağol varol .
Yeniköyde rumlar döneminde onbinlerce zeytin ağacı varmış.Bu zeytinleri sulamak için 80' e yakın su kuyusu açmışlar.Dağdaki zeytinlerin altları kaymasın diye bütün zeytin ağaçlarının altına taşlarla set yapmışlar.Şimdi ise elle sayılır zeytin ağaçları.Gördüğüm sadece 1 su kuyusu.Dediğiniz doğru gibi.
Bu arada kene vakasını anlatmadım.Evin yanında oturuyordum.Boynumda bir kaşıntı hissettim.Elimi attım elime kırmızı ufak bir böcek düştü.Keneden şüphelendim.Bu arada kene ısırmak için kendine yer arıyordu.Ben bu sırada kenenin ayaklarını saymakla meşguldüm.8 bacaklı çıktı.Eyvah dedim hemen elimden uçurdum.Çok şükür ucuz atlattık.
abicim orası kışın çok güzel lüfer ve levrek yapıyo, kışın orda millet beline kadar suya girip kaşıkla lüfer alıyo, sardalya kıbrıs sarmayla da levrek alıyolar ben gittiğimde kıştı, sahilde en az 20 tane bırakma olta görmüştüm
Evet oraya gittim.Güzel bir koy.Çok bakir bir yer.Vadiden bir yol oraya gidiyor.Yani araçla gitmek mümkün.Oranın ters istikametinde Güneyli tarafına doğru yine kayalık bir yer var.İstanbul'dan zıpkınla avlanmaya gelen arkadaşlar orayı tavsiye ettiler.Büyük karagözler ve melanur dolu.Oraya git oltanı at dediler.Gözüm kesmedi gitmeyi.Bir dahaki sefere her iki tarafı da deneyeceğim.O balığı farketmemiştim.Necati kardeş bana gösterince farkettim.İki gün boyunca takip ettim saat 9:30-10:00 arasında beliriyordu.Hatta Necati ye şu balığı vurun.Onun yüzünden avımdan oluyorum diye takılmıştım.
Bir başka bilgi vereyim.İlk foto Siemens CX75'le çekilmiştir.Diğerleri Nokia 6270.Karşılaştırın diye yazıyorum.
Kısaca Galibolu Tarihinden söz edersek: I. Dünya Savaşı Çanakkale Deniz ve Kara Muharebelerinin yapıldığı yerler Gelibolu Yarımadası içerisindedir. Ayrıca batık gemiler, toplar, siperler, kaleler ve burçlardan ve savaşla ilgili yüzlerce başka kalıntıdan oluşan geniş bir yelpazenin yanı sıra 60.000'i aşan Türk şehidinin ve yine 250.000'i aşan Avustralya, Yeni Zelanda, İngiliz ve Fransız askerlerinin savaş mezarları ve anıtları buradadır. Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı Kabatepe Tanıtma Merkezi Muharebe alanları, savaş mezarları, anıtlar ve savaşla ilgili kalıntılar "tarihi sit alanı" ve "kültürel varlık" olarak tescil edilmiştir bizde http://www.toursingallipoli.com adresi olarak bizim tarihimizin dönüm noktalarından biri olan galibolu ya siz degerli tarih ve gezi tutkunlarina 2002 yılından beri faliyet gösteren ve tursab A belgesine sahip firmamız tur ve gezi programları yapmaktadır.