GELİNCİK Familyası : Gadidae Bilinen adı : Gaidropsarus meditteraneus Boy, uzunluk : 30-75 cm Yumurtlama Dönemi: Ocak, şubat, mart, nisan, eylül, ekim, kasım, aralık. Açıklama: Vücudun ön kısmı yuvarlak, kuyruk kısmı yandan yassıdır. Vücut küçük pullarla kaplıdır. İki sırt yüzgecinden birincisi daha az gelişmiştir. Balığın sırtında bulunan bir oyuk içindedir. Hem dorsal 2, hem de anal yüzgeç kuyruğa kadar uzar. Alt çenede kısa iki bıyık bulunur. Ventral yüzgeç ince ve uzundur. Yanlarında ve sırtında siyah gri benekler taşır. Karnı sarımsı, krem rengindedir. Üst çene alt çeneden daha uzundur. kaynak ve resimler: sea crop university, kkgm.
Gelincik, taşlık,kırmalık yosunlu kıyılarda yaşar,yengeçleri yemeyi sever.Yırtıcı bir balıktır. Eti beyaz yağsız dolayısıyla çok hafif ve lezzetlidir. Avcılığı genel olarak sepetle yapılır, fanyalı veya sade ağlarda da tesadüfen yakalanır.
Rihtim diplerinde gelincik avi 80'li yillarda, Kanlica-Istanbul'da, yaz aksamlari 1.5-2 m den asagi su olan rihtim kenarlarinda gelincik avciligi yaptim. Oltam, 2.5-3 m boyunda esnek bir bambu kamis , bunun ucuna bagli 0.30-0.35 misina (1.5m), firdondu,(0.5m)kostek, sarmisak tipi hirsizli cinekop zokasiydi. Yarimyaprak kesilmis kani uzerinde taze kracayi yem yapiyordum. Yontemim rihtimin tam duvar dibine oltami sallandirip ( cok onemli- Gelincik buralara yengec ve teke yakalamaya girer) diple temas ettikten sonra zokanizi cok yavasca, 15-20cm kaldirip tekrardan yavasca indirip diple temas ederek akintiyla ayni hizda yurumekti. Bu yontemle gecede 7-8 gelincik bir okadar da iskorpit baligi yakaladigim oldu. Balik genelde isigin rihtim kenarina yansimadigi yerlerde, yakamozun olmadigi gecelerde saat 9 ila sabah 3 arasinda av verirdi. Bu balikcilikta en onemli nokta oltaniza rihtim duvarina nerdeyse temas ettirecek yakinligi korumanizdir. Asla aciga dogru kamisinizi sallamayin. Gelincik ve iskorpit buyuk agizlariyla pusularindan firlayip yeme aniden binerler. Vurma ,tirtiklama olayi olmaz. Iyi bir bilek refleksiniz varsa asagi yukari her yeme binen baligi iceri alacaksinizdir. Insallah gelincikler biraktigim gibi kalmistir , rastgele...
Gelincik samsun belediye evlerinde temmuz aylarında mavrişgil avlarken bol miktarda tutuyorduk.Kıyıya yani kayalara yakın 7 mt kadar karidesle avlanırdık.Çok kaygan bir balıktır elinize bayan çorabı geçirerek kaymasını önleyebilirsiniz.Tadı ayni kaya balığı gibidir biraz zor olmakla beraber floto çıkarabilirseniz daha lezzetli olur.Yeni sezonda herkese rastgele.. Not.Eşkinaya bizde daha çok mavrişgil derler
bizde mavruş avlarken oltamıza takılır bazı zaman olurki insanı bezdirir yemlerin yakasını bırakmaz ama bu vakte kadar bu balığı pis balık olaraktanıttılar ondan dolayı tutmaya bile tiskinirim yemeyi bıraktık
Sevgili ARDA gelincik çok lezzetli bir balıktır,bir daha tutarsan tavada mısır ununa bula ve kızart,eminim çok şaşıracaksın....
gelincik hk çok lezzetli balıktır eti tatlıdır ama nadir genellikle sıg sularda kaya diplerinde yasar
walla bende bu sene 4-5 kere tuttum ama yemegi hiç düşünmedim çünkü banada güzel bir balık olarak anlatılmadı bu arkadaş ayrıca kendiside bi garip görünüor
Arkadaşlar,gelincik çok lezzetli bir balıktır,beyaz etli ve tadı pisi,dil balıklarına benzer ,tavası yenir.Üzerindeki kaygan mukoza salgısı pek çok tanımayan oltacıya garip gelir ve yemezler.denizlerin yayınıdır tıpkı,ölçüleri hariç,daha çok geceleri oltaları ziyaret eder,ak yem,teke,karides özellikle yengeç küçük boy dayanmadığı yemdir.Kerevit sepetleri içine tül benzeri örtüleri ile sarılmış midye, yengeç kırıkları yem olarak kullanılarak iskele ayakları ,tekne araları taşlık bölgelerde başarı ile yakalanır.