Gerçek sahteler

Konu, 'Sahte Yemler' kısmında mehmet0625 tarafından paylaşıldı.

1. Taha

Taha Taha

Favori Kamış:
    Shimano Catana CX Tele Spin 2,10m/10-30gr
    Favori Makine:
    Shimano Catana 2500 FB
    En İyi Avı:
    Barracuda 53cm
    Bu yazdıklarınız bence bir makale değerinde okudum ve çok beğendim, yazdıklarınızı okuduktan sonra benim yazdıklarımı okursanız bu yazınızın özeti olduğunu görürsünüz zaten bende bu söylediklerinizden pekte farklı birşey söylemedim... Ancak yinede farklı düşündüğümüz kısımlar mevcut mesela sahtelerin dengesi gaga uzunlukları boyutları gramajları ve su içindeki hareketleri çokta bir farklılık göstermez hemen hemen aynıdır sahteleri üretenler mühendisler balık aksiyonlarını uygun duzeyde tutarlar sahteye aksiyonu verdirmek avcının işidir... Bu sebeple iyi/kötü aksiyonu olan sahte yoktur sahteye iyi/kötü aksiyon verdiren avcı vardır, yani demek istediğim renk ve boyut bence daha önemlidir aksiyon işi avcıdadır. Sağlıcakla kalın... :)

2. 4443

4443

Aksiyon işi tabiki avcıda biter ama her bilek bir değildir bunuda unutmamak gerekir her yiğidin harcı değildir aksiyonla , sahte (kandırı)'cı yı cazip hale getirmek ve yedirmek örneğini defalarca yaşamış olarak kesinlikle aksiyon sonraki sıralarda bırakılacak bir işlem olamaz sevgili kardeşim ...

3. Taha

Taha Taha

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Catana 2500 FB
    En İyi Avı:
    Barracuda 53cm
    Abi zaten spin avcılığında olay tecrübe değilmidir? Ben 30 TL ederindeki sahteyede 8 TL ye alınmıs sahteyede aynı aksiyonu verebiliyorsam demekki mesele sahteye ödenen parada değil... 8 TL ye aldığım sahteyide 30 TL ye aldığım sahteyide mühendisler bu işi meslek edinmiş insanlar tasarlıyor demek istediğim şey birinin 8 TL olması diğerinin 30 TL olması fark yaratmaz balık "aa bu falan fıstık marka ama bu shimano ya da ne bileyim ryobi pro strike felan bunu yutayım" demeyecektir, bilmem anlatabildim mi... :)

4. 4443

4443

Anlatamadın güzel kardeşim malesef hihi hihi

Birazcık yoksaydın diyelim sadece idk

Yüzüşler tabiki değişebiliyor fiyat aralıklarına göre :) Örnek verecek olursak çok kısa şunu diyebilirim ...,

Örneğin River2Sea rover98 fiyatı 15 civarı
    Örneğin İma Skimmer fiyatı 30 küsür civarı

Bu iki kandırıcı arasında yüzüş olarak o kadar çok fark varki bunu sanıyorum kullanım dahilinde olduğunda anlıyacaksındır rover98 kullanıcıyı yorarken ima malesef daha az yoruyor WTD zaten damaklı kandırıcılara nazaren daha yorucu bir işlemdir bu kısmını atlamıyorum ama kullanım dahilinde olan 2 kandırıcıdan kısa bir örnek vermek istedim 2 side levrek yakalıyormu evet yakalıyor ama ima bileği daha az yoruyor ...

Örneğin kimi kandırıcı yan verir yan gösterir kimi kandırıcı ise sadece kuyruk sallar vs... bunu gözlemlemek çok zor olmamalı düz sarımlar yaparak varsa kullanmış olduğun bir kaç çeşit rapalanı denersen dediğimi gayet iyi anlıyacaksındır ...

Yalnız kendiliğinden yan gösteren kendiliğinden kuyruk sallayan bir kandırıcınin cazibeliğini arttırmak için aksiyon devreye girer yani (BİLEK) bu kısmı tamamen önemlidir kandırıcının cazibesini arttırır duruşlar sonrası ani haraketlendirmeler ani çırpmalar duraklatmalar hızlı sarıp vurdurmalar vs. vs. ler çok fazlalar sıralıyacak olursak ...

Aksiyon önemlidir kardeşim çok önemli ...

5. 4443

4443

Not : Ve tabiki ALVERDE bekletebilmek kandırıcıyı ...

En önem verdiğim noktadır bu kısmı bilgine ...

6. Taha

Taha Taha

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Catana 2500 FB
    En İyi Avı:
    Barracuda 53cm
    Bahsettiğin konuda devreye seçimler elbette girecektir yani açık denizde kullanacağın sahteyle koyda kullanacağın sahtede bir zahmet fark göstersin değil mi... :) Sahtelerin üreticileri bulundukları bölgeye göre elbette ki farklı yemler üretecektir. Yani limuzinle 4x4 aracı aynı kefede tutmak ne kadar doğru olur ki ? ya da ufak çaplı bir gemi ile transatlantik karşılaştırmak anlamlı olur mu sizce? :) Muhtemelen yorucu dediğiniz yemin gagası biraz uzundur daları fazladır yormuyor dediğiniz yem biraz daha yuzeyden geliyordur gagası ufaktır burada seçimler söz konusudur avladığınız balığın bulunacağı derinliği iyi keşiflemelisiniz ki sahtenizide ona göre seçin.. Yani sonuc olarak limuzinde ayağınızı yerden keser 4x4 araçda ama biri şehir için biri arazi için tercih edilir, sıradan bir gemide sizi suda yuzdurur transatlantikde birinde körfezlerde yolculuk yaparsınız öbürü ile okyanus aşarsınız... :) Umarım şimdi anlatabilmişimdir. :D

7. Taha

Taha Taha

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Catana 2500 FB
    En İyi Avı:
    Barracuda 53cm
    Şimdi baktım rover98 popper bir model su üstünden gelir ima skimmer adı üstünde zaten batan bir yem yani birbirleri ile alakası olmayan 2 kulvarda karşılaştırma yapıyorsunuz... :)

8. 4443

4443

Taha kardeşim , güzel kardeşim sana verecek malesef cevabım yok artık yada sunacağım bir örnek vs...

Ciddi anlamda saçmaladığından ötürü burada kesiyorum umarım bir gün sende bilgin dahilinde olan şeylerin arkasında durursun ve fikirlerini beyan edersin sevgiler ...

9. 4443

4443

Taha ben senin gibi laf olsun torba dolsun amacı ile konuşmuyorum (YAZMIYORUM) ...

Ayrı kulvardalar heeeee hihi hihi hihi hihi

Bir gün belki kısmet olur sende kullanırsın bu örnek verdiğim kandırıcıları o zaman anlarsın kardeşim kulvarlarının ayrımı birmi olduğunu ....

10. mehmet0625

mehmet0625 Mehmet

Favori Kamış:
    okuma v system 240cm 10-40
    Favori Makine:
    shımano exage 4000 fd
    En İyi Avı:
    Lambuka 63 CM
    benim fikrim ise şu yönde
    1. evde elektrikler gidince evdeki eşyaların renklerini fark ediyormuyuz? çok zor ve hayır yalnızca sülietlerini görebiliyoruz o zaman suyun derinlerinde diplerde sahte gezdirirken rengin önemi ortadan kısmen kalkıyor çüncü dalgıçlar bile suyun dibine girdiklerinde derinlerde kafa feneri kullanıyorlarki denizin dibi kısmen karanlık ki orayı daha iyi görsünler diye ışık kullanıyorlar buda oluyorki diplerdeki balıkları kandırmak için daha çok süliettin yüzüşünün gerçek balık izlenimi vermesidir yüzeye yaklaştıkça ışık miktarı artar sahtenin rengini renk körü olmayan balıklar daha iyi algılar o zaman renk faktörü devreye girer
    2. balık sahteye alttan bakıyor yani sahte yüzeyde balık dipte ise bizim güneşe birşey tutarak baktığımız gibi gözümüzü güneş kamaştırır ve rengi biraz geri planda bırakır ama balık üstte sahte altta olursa derinliğe bağlı olarak balık sahteyi kısmen görür ve işte o zaman renk faktörü ortaya çıkar ki buda güneş ile baktığımız şeyin arasında olmamız gibidir yani kendimizden düşünecek olursak örneğin metal bir parayı güneşe tutup bakarsak güneş gözümüzü kamaştırır tam güneş varsa paranın yazılarını okuyamayız bile fakat parayı yere atar ondan sonra paraya bakarsak paranın ne olduğunu üzerinde ne yazdığını görürüz işte o zaman renk faktörü daha da belirgin bir şekilde ortaya çıkar bende olay böyle gibi

11. Taha

Taha Taha

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Catana 2500 FB
    En İyi Avı:
    Barracuda 53cm
    Lagos, Serdar abi ile iyi kötü tartıştık hiç değilse tartışmaya değer birisiydi, sana cevap vermeye tenezzül etmem. :) Mümkünse yazdığım hiçbir konuya yorum yapma. Iyi forumlar...

12. 4443

4443

Forumu genel anlamda gerek tecrübeliler gerek tecrübesizler vs.. çok sayıda insan takip ediyor güzel kardeşim ...

Sen burda atıp tutarsan mutlaka ve mutlaka deneyimi ve bilgisi dahilinde olan her hangi bir kullanıcı konuya iştirak edecektir cevaben ( neden ) ?

Bu ortamda hiç kimse istemez yeni öğrenmeye başlıyan insanların yalan yanlış bilgileri görüp okuması hoş değildir güzel kardeşim ...

Hepimizin ortak amacı bilgi alışverişi ve paylaşım , doğru olanları aktarabilmektir genel anlamda doğruluk payı yüksek ne ise onu kişisel doğruluklar ve fikirler burda kişiye hapsolmalıdır genele olamaz ...!

Ortak amacımız hepimizin (PAYLAŞIM) tabiki doğru ve yerinde paylaşım ...

Sen fikirlerini dilediğin gibi özgürce yorumlayabilirsin ama şunuda unutmaki doğru olan sadece direttiğin değildir senin yapmış olduğunda aynen bu kardeşim doğru değilse dahi ağzımdan çıktı bir kere ama astığım astık kestiğim kestik bu ne yazıkki doğru olan değildir ....

Saçma sapan vermiş olduğun örneklendirmelere hele hiç değinmiyorum :)

Forumda dileyen herkez dilediği her konuya dahil olabilme özgürlüğüne sahiptir haklar eşittir kimse kimsenin gerek yorum gerek konu içerisinde fikir alışverişini kısıtlayamaz engelleyemez vs...

Açılmış hangi konu olursa olsun yazılmış hangi yorum olursa olsun eğerki genel anlamda doğrulukla alakası yok ise benim gibi her kullanıcı düzeltme çabasını sarfedecektir bilgisi dahilinde ise , karşısındaki insan her ne kadar ukelalığı sürdürsede iyimserliğini yitirmeden düzeltecektir bu yanlışı ....

Amaç sadece ve sadece yeni öğrenmeye çalışan gerek kardeşlerimize gerek büyüklerimize yanlış şeylerin doğru olarak yansıtılmamasıdır bu forum bunu haketmiyor güzel kardeşim sevgilerimle ....

Not : River2Sea Rover98 damaksız su üstü , İma Skimmer damaksız su üstü sahteleridir ve (WTD) aksiyonu ile yüzdürülür ...

Yanı sıra (aksiyon cidden önemlidir) Hoşçakal ...

13. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Speedmaster Game Type 2.70 10-50
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Selim abi benimkisi sadece biraz sataşmaktı:) Yoksa Serdar abiyle çok kıvamında tartışmalarımız olmuştur sizinde içinde olduğunuz:) Ciddi anlamda yazdıklarım zaten karşımdakinin söylemlerini iddialarını çürütmeye yöneliktir araştırılmış yazılardır:)

Ayrıca;

Balıklardaki görme ve göz üzerine yapılan araştırmalar sonucuna göre, bu canlıların karadaki canlılar kadar ayrıntılı olmasada kendileri ve yaşamları için yeterli olan ayrıntıları saptadıkları bilinmektedir.

Ancak balık davranışlarını etkileyen duyu sistemleri içinde görmenin diger algılama makenizmalarına göre sırası ve/veya önceliği tam olarak saptanmamıştır.

Yani bizi baglıyan balık avı konusunda Predatör balıgın yalancı yeme saldırmasındaki baş faktör tam olarak bilinmemektedir (Renk/koku/hareket/ vs)

Ancak İngilterede yapılan deneylerde ki Hedef balık Levrek seçilmiştir.. Yalancı yemdeki aksiyon ön plandadır.. Renk 2, plandadır

Balıklardaki görme olayına Su altı optiği ile başlamak gerekir.

Güneş ışınları su yüzeyine ulaştıktan sonra derinlere inerken suyun yani ortamın özelliğine göre dalga boyunu ve şiddetini kaybeder...Yani su ne kadar yogun ise ışık o kadar kayıp edilir.
    Güneş ışıgı denizlerde yaklaşık 200/250m ye kadar inebiliyor.. daha sonrası alaca kanlık bölgesi ki 1500/2000 mt den sonrası mutlak karanlık bölgedir

İnsan gözü açık havada 380 nm/ 750 nm arası dalga boyu olan renkleri görür.

Balıkta görme...

Balıklar yaklaşık 24 ayrı rengi ayırt edebilme yeteneğine sahiptir...ancak su içinde ultraviole ve kızılötesi dalga boyları olmadıgından algılamasıda olmaz. Sularda yaygın olan devasa planktonik oluşum ışıgın ve renklerin hissedilmesinde rol oynar..bu canlılar bir tür askıdaki partikül oldugundan suyu bulandırır

Balıkta küresel göz mercği vardır. Ve göz küresi az basıktır. Görme yetenekleri görme açıları oldukça geniştir...

Yatayda yaklaşık 170-190 derecelerde Dikeyde 150 derecedir
    birde gözleri yanda olan türlerde tanm burun dogrultusunda yatayda 20/30 derecil bir alan vardır ki burada balıgın her iki gözüde devreye girdiğinden en net görüş anı bu bölgedir..

apılan araştırmalarda balık gözünün yatay ve dikey de dizili hedefleri hada çabuk tesbit ettiği .. ancak yatık/ 45 derece gibi bir hat üstündeki farklı noktaları daha zor saptadıgı anlaşılmıştır.. Balık zaman zaman aynı anda göz ve lateral çizgi organını beraber çalıştırır

Pelajik tabir edeilen orta su gezin balıkların görme yetenekleri dip / bentik türlere göre daha gelişmiştir bu retina farkından ileri gelir.

Yine yapılan araştırmalarda . Balıklar dipte yem olabilecek türün önce hareketini sonra rengini ve yapısını algılar..

buda etobur balık ların avcılıgında aksiyonun önemini gösterir.

NOT: Alıntıdır..

Renk körlüğü bir canlının görme merkezinde özel bir pigment molekülünün bulunmaması veya gerektiğinden az bulunması, onun çevresindeki renkleri ayırt edememesine dolayısı ile renk körlüğüne neden olur.

Kırmızı, yeşil ve mavi renklerden bir ya da birden fazlasını ayırt edememeyle ortaya çıkan bozukluktur.

Renk körlüğü olan erkeklerin kız çocukları renk körü olmamakla birlikte renk körlüğünün taşıyıcısı durumundadırlar. Taşıyıcı kadınların erkek çocuklarının yarısı da renk körü olarak doğmaktadır.

Renkli görme yeteneği insanın yanı sıra balıklar,amfibyumlar, bazı sürüngenler, bazı kuşlar, arılar ve kelebeklerde bulunur. İnsanda ağtabakada koni olarak bilinen hücreler renklerin algılanmasını sağlar. Bu hücrelerin mavi-mor, yeşil ve sarı-kırmızı dalga uzunluklarındaki ışığa duyarlı olan üç türü vardır.

Zedelenen ya da olmayan hücrenin türü, renk körlüğünün türünü belirler. Renk körlüklerinin büyük bir bölümü eşeye bağlı çekinik kalıtımla kuşaktan kuşağa geçer. Buna ek olarak bazı ağtabaka hastalıkları ve zehirlenmelerde de görülen renk körlüğünün tedavisi yoktur. (Bilim ve teknik dergisi, cilt:23, sayı:270, sayfa:20-21)

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    cgrtn,ezbere konuşuyorsun.... o da değil aslında tam olarak.

ilk alıntın, liseli işi olmuş. balıklar 24 renk ayırt etmez. bir kalkan milyonlarca rengi ayırt edebilir, ama bir lüfer siyah beyaz görür.

neymiş her tür renk ve diğer özellikler olarak farklı yapıdaymış. her balığım görme kabiliyeti başkaymış.

renk körlüğü diyerekte insanlardaki sendromları alıp balıklara uygulayamazsın. dilersen o yazıyı yazan arkadaşlarla tanıştırayım, detayları öğren. tubitaka gelir bir çayımızı da içersin işyerimizde.

15. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Bilim teknik dergisi atıyor yani doğru mudur abi:D

16. mehmet0625

mehmet0625 Mehmet

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    shımano exage 4000 fd
    En İyi Avı:
    Lambuka 63 CM
    konu sahtelerden çok balıkların renk körü olup olmadığı yönünde gelişti peki balıklar terlermi?:D

17. GencoGnc

GencoGnc Genco

Ben de bildiklerimi söyleyeyim kurtulayım:
    Balık rengi değil yanıp sönen çakar denen ışıltıyı görür ve bu da ilgisini çeker.Sahte yaralı balık aksiyonuna sahipse veya avcı balığı saldırıya tahrik eden bir aksiyonu varsa da saldırır.
    3. sırada da bu tahriği uyandırmak için koku da kullanılabilir.

Yani öncelikle sahtenin aksiyonu,sonra çakarı gelmekte.

18. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..

dostum, bak ne diyorum sana: Gel, o yazıyı oraya koyan, yazanlarla filan oturtayım seni, otur, onlarla sohpet et. Yabancımız değil, iş arkadaşımız. Her gün aynı masalarda yiyoruz, aynı kurumun çalışanıyız.

Anladın umarım. Onlar şu bu demek istemiyorum. Ama emin olabilirsin ki, ben burada ciddi bilimsel çalışmaların sonuçları ile yazıyorum.

19. mehmet0625

mehmet0625 Mehmet

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    shımano exage 4000 fd
    En İyi Avı:
    Lambuka 63 CM
    renk olayında daha farklı araştırmalarınız varsa balıkların renkleri ayırt edip edememeleriyle ilgili tüm bilgilerinizi paylaşabilirmisiniz yada balıkların renkleri görmeleriyle ilgili tüm araştırmalarınızı paylaştıysanız balık veya diğer hayvanlarla ilgili daha farklı konularda araştırmalarınız varsa paylaşırmısınız ben aynı zamanda evcil hayvanlar meraklısıyımda ondan özellikle kafes kuşları.

20. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Abi şu durumda yazıyı yazan arkadaşın da yazı yazılan dergi de yanlış bilgi veriyor, doğru mudur?:) İşten zaman bulduğum ilk fırsatta İstanbul'a geleceğim abi oturup sohbetleriz:)